Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Lene Skelmose efter 03 Januar , 2014, 13:38
-
Er der nogle af de gængse rovfugle ( musvåger, spurvehøg o.l.), der kan finde på at tage de store og halvvoksne orpington?
Undrede mig over at hønsene ikke kom ud i haven i dag (de plejer at være ret ligeglade med med vejr og vind) indtil jeg så spurvehøgen suse omkring fuglebrættet og hørte småfuglenes advarselsskrig. Har før oplevet spurvehøgen sidde på taget af drivhuset og spejde. Da sad hønsene i et hjørne af den overdækkede hønsegård og var musestille i meeeeget lang tid. Vi har haft en rovfugl ( nåede ikke at se hvilken - kunne godt være en musvåge), der kom i styrtdyk ned mod haven, men bøjede af i sidste øjeblik, som om den opdagede, hvor store hønsene var.
Har også oplevet spurve- eller duehøgen slå ned på en skovdue lige bag mig. Det er dog en ret stor fugl.
-
Her på matriklen reagerer flokken, når de store havmåger kommer i grupper............ De "lister" ind i skuret. Skovskaderne er åbenbart også ret farlige......
-
Her har vi i julen haft besøg af en rovfugl, som hos os har taget 2 voksne Isabrown i en lukket hønsegård, dog uden overdækning indtil angrebet. Hos genboen tog den en stor Sussex hane!! Og angreb en stor gul Orpington, men blev skræmt væk.
Jeg så den lette fra hønsegården, den var hvid og grå og stor. Jeg mener at det må være en musvåge, en ungfugl, som har disse lyse farver eller en duehøg, hunnen, som også har disse farver og er på størrelse med en musvåge.
-
Sandsynligvis en duehøg, den kan gøre det. Musvåge kan også, men foretrækker langt mindre dyr og helst ådsler. Men hvis den er tilstrækkelig sulten (og det kan den sagtens være på den her tid af året), så vil den også forsøge sig med større høns. Jeg har oplevet det en gang hvor en musvåge er slået ned på en voksen høne på denne tid af året, men altså kun en gang og vi har mange musvåger her.
-
@ MM - bare til info :) Lyse musvåger er ikke nødvendigvis unge fugle. Musvåger generelt varierer bare rigtig meget i farven fra næsten helt hvide til helt mørkebrune.
-
Tak for svar!!! Har I nogle erfaringer med den måde de angriber hønsene på? Jeg tænker på, om der er forskel på hvor meget plads de har brug for til indflyvning på hønen, og om de kan finde på at flyve helt ned i en hønsegård for at udse sig en høne og så angribe.
-
Duehøgen er ekstrem manøvredygtig! Oplevede engang en duehøg der forfulgte en spurv ind i en torækket minkhal. Jeg kom kørende på fodermaskinen tre meter fra indgangen, og den drønede lige forbi hovedet på mig, og der var altså ikke meget plads!
-
Jeg har altid troet at rovfuglene behøvede fart for overraske byttet og for at få kraft nok på anslaget, men sidste vinter så jeg en spurvehøg sidde på toppen af en grenbunke og lure på, at de spurve, der gemte sig i den, skulle komme ud. Jeg så den dog ikke angribe. Jeg har ikke set musvågen i haven selvom der er mange i området, men spurvehøgen er her ofte og er en meget snu, manøvredygtig og lynhurtig jæger. Jeg har tænkt at de store høns er for stor en mundfuld, men blev alligevel nervøs især for mine kun halvstore, da den nu igen jager i haven.
Håber det er relativt sjældent at det går ud over hønsene.
-
@ Lene Skelmose.
Det troede jeg også, med det resultat at jeg i går måtte lappe en af mine Jersey kæmpe unghøner sammen, efter en duehøg havde angrebet. Hun fik nogle rigtigt grimme sår, men ser ud til at havde bedre i dag. Det er desværre ikke første gang det er sket, men første gang var en stor kylling. Jeg tør desværre ikke have mine høns løs i haven længre! Hende her overlevede helt klart kun fordi vi fik jaget duehøgen væk i tide.
-
Jeg ved godt det lyder fuldstændig usandsynligt og skørt, men har to gange oplevet en falk der har prøvet at snuppe en af mine voksne høns.
-
Jeg har også oplevet problemet med rovfugle, ude ved min far er det kun brevduer der kan klare sig, størrere kødduer bliver taget af duehøgen. Der var også en Ravn der hentede 23 vildællinger på en dag.
-
Jeg ved godt det lyder fuldstændig usandsynligt og skørt, men har to gange oplevet en falk der har prøvet at snuppe en af mine voksne høns.
Hvordan angreb falken? Oppefra eller "sidefra"? Tænker på om en rovfugl vil angribe ind under et net.
-
Den kom skråt oppefra ca 45 grader. Jeg nåede lige at løfte hønen, mirkrosekund efter wiufff, jeg var målløs for jeg stod jo lige ved siden af. Anden gang stod jeg og kiggede ud af vinduet på mit fantastiske nye vinteranlæg til hønsene. Wiuff kom falken ned, som lige nåede at rette op da den fik øje på nettet som var spændt over deres gård.
-
Jeg hæfter/trøster mig ved at ingen af jer nævner spurvehøgen! Håber den holder sig til småfuglene - ikke at jeg har noget imod dem - fodrer dem året rundt for at de skal være her - men hønsene er MINE!!!!
-
Vil lige nævne et af mine gamle indlæg http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=2176.msg16818#msg16818
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10001/94/DSC04665.JPG)
-
Hvis det er en spurvehøg Finn, så var det sådan en der har besøgt min have.
-
Og den tager ikke voksne høns eller store kyllinger.
Duehøgen vil nok kunne tage halvstore kyllinger, men næppe voksne høns i stor race.
Falken, hvor det er tårnfalken man oftest ser, tror jeg heller ikke jagter høns.
Nu er det ikke usædvanligt at der er en god population af småfugle i og omkring hønsegårdene, især hvis der fodres med korn og godbidder udendørs. Det kunne tænkes at spurvehøgen havde observeret den gode småfugleaktivitet og derfor forsøgte sig mod nogle af disse i eller omkring hønsegården. Det har jeg i hvert fald oplevet indtil flere gange.
Jeg har i flere år haft spurvehøg boende på matriklen. Hver aften ved skumringstid kom den og satte sig til rette på en lægte under taget i gavlen på min lade.
-
Spurvehøgen sidder ofte på stakittet lige udenfor stuevinduet. Den kan ikke se fuglebrættet herfra så jeg tror den lytter efter aktivitet. Den angriber i ly af et skur, temmelig lavt, hvis der ikke er fangst suser den rundt om et stort grantræ og forsøger sig igen på tilbagevejen. Lynhurtigt. Jeg når aldrig at få kameraet frem!
-
Betryggende at den ikke har høns på menuen.
-
Jeg har faktisk haft den i hønsegården en enkelt gang.
Men den var ikke til fare for høns/kyllinger. Tværtimod.
Vores hønsegård blev for små 14 år siden oprettet hvor der en gang for mange år siden havde været mødding. Der er en betonmur på 2 sider af arealet i en højde af ca 1,1 m. På den 3. side har jeg opsat hegn. 4. side udgøres af en 200 år gammel kampestensbygning.
Dengang var hønsegården relativt åben. Nu er der 4 ca 14-15 år gamle frugttræer. Spurvehøgen kom flyvende ind fra markerne i lav højde, over muren på den ene side, på jagt efter småfugle. Den havde helt klart ikke ventet at der var hegn på den modsatte side af hønsegården, med det resultat at den hamrede ind i hegnet. Jeg var tilfældigvis i nærheden af hønsegården og så episoden. Så et par kraftige havehandsker på og ind i hønsegården og hjælpe staklen fri af hegnet. Den virkede omtumlet, men var uskadt, og kunne flyve videre, da den var frigjort af hegnet.
-
Undrede mig også over hvis den virkelig kunne tage dem, hvis muligheden var der. Så er det ikke sikkert at det var nettet over gården den veg for, så kan det lige så vel være størrelserne på byttedyrene.