Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Mette Kleist efter 12 December , 2013, 09:33
-
I går aftes måtte vi desværre aflive vores lille Brahma høne "Gøg" :'(
Da jeg ved 22 tiden gik jeg i stalden for at natte, kunne jeg høre en basken fra hønsegården.
Det var "Gøg" der væltede rundt på gulvet og kunne slet ikke holde balancen. Hun brækkede også hovedet bagover og roterede det fra side til side.
Det var stærkt ubehageligt. Og ved en søgning her på forum, fandt jeg en tråd med et billede af hvordan en anden forumbruger havde fundet sin høne på nøjagtig samme måde.
Her er et billed af den sølle stakkel...
Adfærden ligner en hjerneblødning. Men jeg kan jo ikke lade være med at tænke på om det dog ikke er en sygdom af en slags? (ja, det er en hjerneblødning jo også, men I forstår sikkert...)
Jeg synes ikke symptomerne passer må hønselammelse, men måske en anden har et bud? <+
Alle de andre høns ser fine ud.
Håber nogen kan hjælpe os.
Mange triste hilsner
Mette
-
var der ikk noget med nogle lunge luftvejsorm der kunne fremkalde sådan en adfærd
-
var der ikk noget med nogle lunge luftvejsorm der kunne fremkalde sådan en adfærd
Åh jeg aner det ikke.
Alle høns er virkelig flotte. Ingen fjer-, vejrtrækning- eller afføringsproblemer. Ingen møg bagi eller manglende ædelyst.
Det rammer som lyn fra en klar himmel /d
-
http://fjerkrae.dk/leksikon/pmwiki.php/Sygdomme/Gabesyge
-
Der står at gabesyge får dem til at kaste hovedet bagover for at befri luftvejene.
Det passer ihvertfald på min høne, men ingen fråde eller andet at se :-\
Tror jeg for en sikkerhedsskyld vil give hele bundtet saltsyre og jod
-
hva dmed at undersøge den døde høne så du ikk famler i blinde, det må jo bare være skære luftrøret op i halsen
-
hva dmed at undersøge den døde høne så du ikk famler i blinde, det må jo bare være skære luftrøret op i halsen
Det var ikke nok at kigge i næbbet? Åh det bliver ikke sjovt, hun har ligget i posen hele natten...
Jeg er altså en tøs /d
-
jeg har det heller ikk godt med selvdøde dyr, på med handsker og igang husk at ha et kamara klar ved siden at kan evt betjenes med en frostpose på hånden
-
Jeg har lige stukket hovedet ned i posen.
Det kan jeg simpelthen ikke :-[ Jeg ville virkelig ønske jeg kunne, men det kan jeg ikke.
Det var rigeligt at skulle aflive hende i går. Det er jeg bare slet heller ikke god til, men jeg kan fordi dyret lider. Så vræler jeg som en stukket gris en tid.
Det er det at slå dem bevidstløse der tager livet af mig. Jeg kan "bedre" hugge når hun er slået ud.
Er ved at undersøge om jeg kan have noget bedøvende liggende, jeg kan give i næbbet og når så de sover, kan jeg slå hovedet af dem.
Hvis der er nogen der bor i nærheden af Guldborg, som kunne være interesserede i at kigge ind i min høne, skal de være meget velkomne til at komme forbi. Jeg har kaffe på kanden. Jeg kommer også gerne ud med hende...
-
spørg naboen
eller nogle 12 årige drenge, de tør vel alt.
-
spørg naboen
eller nogle 12 årige drenge, de tør vel alt.
Naboer eller modige drenge er desværre ikke på lager i vores nærmråde :(
Der står på dyrlægevagten:
Det mest almindelige er, at fugle i to til fem ugers alderen bliver inficeret med luftrørsorm. Det er sjældent luftrørsorm generer ældre fugle.
Angrebne fugle viser tegn på en luftvejslidelse, idet de ofte "kaster" hovedet opad og bagover, for at fjerne hindringen i luftrøret. Luftrøret kan blive så tilstoppet af orm, at fuglene dør under kvælning.
Min høne var fra april, så hun er jo ikke så ung som der står beskrevet. Men det med hovedet passer perfekt.
Mine høns går på friland, så hun kan jo let have spist en orm som er vært for lungeormene... :(
-
Er der nogen der kan fortælle mig hvilken ormekur man vil behandle med? Min dyrlæge aner intet om høns.
Tilføjet kl. 11:53:
Ormemidlet til behandling af bl.a. Gabesyge er Flubenol.
Der er ingen tilbagehold på æg...
-
mener der er en dyrlæge på sydsjælland+- der ved alt om høns huske rbare ikk noget navn men tror andre gør i løbet af dagen så giv tid
-
jeg kan godt forstå du ikke kan skære hende op, det ville jeg heller ikke kunne. men kan godt hakke hovedet af når kæresten har givet gokket i hovedet :)
jeg har haft en hane med luftrørsorm og det var slet ikke sådan at se på. ingen basken eller den vilde form for slåen hovedet tilbage.
han gjorde bare som der også står beskrevet. gaber på en lidt underlig/anderledes måde med trakt hals. han blev behandlet med ormekur.
-
Først tak til Maja1981 og Kristiank for at hjælpe mig med mine spørgsmål. Det er rigtig rart, at der er nogen der kommer til undsætning med erfaring, når man har brug for det.
Dejligt - og vigtigt - vi har fjerkrae.dk
Maja skiver:
jeg har haft en hane med luftrørsorm og det var slet ikke sådan at se på. ingen basken eller den vilde form for slåen hovedet tilbage.
han gjorde bare som der også står beskrevet. gaber på en lidt underlig/anderledes måde med trakt hals. han blev behandlet med ormekur.
Efter at have talt med 2 dyrlæger, der samstemmende siger, at denne adfærd næppe kan skyldes Gabes, må jeg konstatere at det stadig er et mysterium hvad min høne fejlede.
Jeg har dog fået Panacur tabletter som jeg kan vælge at give dem for at udrydde orm hvis der skulle være nogen.
Men at se billedet af hønen fra "Lindebjergaard", bekræfter mig i, at dette ikke er et enkelstående tilfælde. Hvor ville jeg dog ønske, at jeg vidste hvad det var der plagede min "lille" Brahma høne :'(
Men fordi vi har dette skønne forum, kan vi måske engang binde enderne sammen og løse gåden for os der har oplevet denne grimme sygdom.
Det skal dertil siges, at jeg holder omhyggeligt rent hos mine høns. Hver dag river jeg sandet for klatter, de får skiftet redemateriale og får rent vand i deres tårn. Ca en gang om ugen strør jeg nyt Hemexcide over siddepinde, redekasser og gulv.
De får Fuld af Pep, havre, hvede, skaller, Vispumin, Hønseguf, køkkenrester og så går de på friland (vi bor på en landejendom midt på en mark) og kan finde alskens gode sager. Jeg kan næsten ikke tro det kan være vitaminmangel. Og vi har ikke gift eller andet stående de kan komme til at æde.
Det eneste jeg kan se jeg har gjort anderledes op til "anfaldet" var, at sprøjte dem alle under hver vinge og i gumpen med "Staldchock" fra America, da jeg synes jeg var blevet bidt af et eller andet ude hos hønsene.
Jeg er ret fortvivlet :'( For jeg blev med sikkerhed bidt af et eller andet derude i morges. Jeg tør jo næsten ikke bruge Frontline med alle de advarsler jeg kan læse herinde. Og nu tør jeg jo heller ikke sprøjte med Staldchock hvis det var det der fremkaldte dette anfald.
1. Har nogen oplevet problemer i forbindelse med staldchock???
2. Tør jeg bruge Frontline?
Tak for du læste til ende og forhåbentlig har et godt råd eller to til mig...
-
Kære Mette - det er en rigtig grim oplevelse, du har været ude for - og klart at du går med kvaler, om Gøg havde smerter og led, men jeg er overbevist om, at hendes tilstand skyldtes en hjerneblødning eller en neurologisk kortslutning, som under alle omstændigheder ville ende hendes liv, og tilstanden har ikke givet hende smerter - hun har næppe selv registreret, hvad der skete.
Derfor mener jeg ikke, at du behøver at være bange for at anvende Staldchok i de små mængder, som et pift i numsen og under vingerne giver. èn bandling og så igen efter ca. 10 dage. Staldchok gør, at utøj ikke kan leve og suge blod på h*nen, at du i dag har oplevet et bid skyldes nok, at krybet stadig er i omgivelserne - ikke på hønsene.
Mht til frontline, så tør jeg ikke bruge det på mine høns, men flere bruger det uden problemer. Dog er der eksempler på, at anden medicinsk behandling af dyrene kombineret med Frontline har givet hjertestop eller foranlediget et chok, som har slået dyret ihjel.
Ved et angreb af luftvejsorm, vil problemerne udvikle sig snigende, så du vil opleve, at h*nen begynder at hive efter vejret en gang imellem, og hvis der ikke behandles, vil vejrtrækningsproblemerne selvfølgelig blive alvorligere - et Gabes angreb kan aldrig have samme billede, som det din Gøg så sørgeligt var udsat for.
-
Kære Helle,
Tusind tak for dit søde svar og forståelse. Det varmer <.
Jeg vil så behandle dem igen i næste uge med Staldchock og sprøjte alle flader i huset grundigt en af de nærmeste dage hvor det ikke regner.
Og så håbe på, at jeg aldrig skal opleve dette nogen sinde mere.
Tusind tak igen Helle
-
Og så håbe på, at jeg aldrig skal opleve dette nogen sinde mere.
Oplevelsen vil sidde i dig længe, men risikoen for at du nogen sinde oplever det igen er heldigvis minimal.
Selv om Gøg led en død, som så voldsom ud, så må du trøste dig med, at hun ikke led og ikke var igennem et langt smertefuldt sygdomsforløb.
Når du sprøjter huset med Staldchok, så gør det så tidligt på dagen, så luften kan nå at blive renset og frisk igen, inden hønsene skal sove.
-
bemærk lige at den staldchok ikke er godkendt til høns, og ikke bør bruges hvor der er levnedesmidler, det er der sikkert en grund til. har du set utøj på dine høns, det burde de ikke være plaget af hvis de har god adgang til at støvbade, ellers snak med dyrlægen hvis du oplever problemer de har sikkert et godkendt utøjsmiddel
-
Min første hane var også igennem et sådant forløb.
Min dyrlæge var inde på, at det kunne være en virus i centralnervesystemet. Eller utøj i øret, eller mellemørebetændelse. Giver symptomer ala virus på balance nerven.
Desværre måtte jeg også ende hans lidelser, antibiotisk behandling mm til trods.
Det var frygteligt.
Kæmpe medfølelse herfra!
-
Tusind tak Hopper <.
Hvor er det trist, at du også har haft sådan en oplevelse med din hane.
Det var virkelig uhyggeligt. Håber vi en dag finder ud af hvad det er der gør dem syge på denne måde.
Kæmpe trøstekram til dig også *t
Når du sprøjter huset med Staldchok, så gør det så tidligt på dagen, så luften kan nå at blive renset og frisk igen, inden hønsene skal sove.
Tak, det vil jeg gøre Helle, venter nu på godt tørt vejr. Mine fjerbolde vil ikke ud og lege ret længe ad gangen hvis det er vådt ude :)
bemærk lige at den staldchok ikke er godkendt til høns, og ikke bør bruges hvor der er levnedesmidler, det er der sikkert en grund til. har du set utøj på dine høns, det burde de ikke være plaget af hvis de har god adgang til at støvbade, ellers snak med dyrlægen hvis du oplever problemer de har sikkert et godkendt utøjsmiddel
Kristian (eller andre der ved det), har du navnet på et godkendt utøjsmiddel til høns?
Min dyrlæge kender ikke noget. Og hvis jeg kigger på www.medicintildyr.dk (http://www.medicintildyr.dk) kan jeg heller ikke finde noget.
Mange hilsner til jer alle og tak for I hjælper /o
-
Kristian (eller andre der ved det), har du navnet på et godkendt utøjsmiddel til høns?
Min dyrlæge kender ikke noget. Og hvis jeg kigger på www.medicintildyr.dk (http://www.medicintildyr.dk) kan jeg heller ikke finde noget.
Ofte bliver vi fjerkræejere bremset af lovgivningen mht til medicin til vores syge dyr - eller ved præparater mod utøj. Ikke fordi der ikke findes egnet medicin, men fordi vores fjerkræ er produktionsdyr. Hvis vi ikke spiste fjerkræ eller deres æg, så er det en snild sag at finde egnede præparater.
Derfor er det op til den enkelte dyrlæge om han/hun - alt efter kendskab til præparaterne, ejeren af dyrene og samvittighed, om denne vil udskrive et af de egnede...men for produktionsdyr forbudte ...præparater.
Et rigtig godt middel mod utøj hedder Ivermectin - det virker garanteret (ikke godkendt til fjerkræ pga ovenstående). Dette produkt bruger jeg.
Hos America kan du købe et naturprodukt som hedder ' Droplop' (mener jeg). Droplop skal dryppes på dyret nogle gange om året, og er et forebyggende middel mod utøj.
Disse naturprodukter er vist de eneste, som er godkendt til fjerkræ.
-
Ivermectin bliver brugt til stuefugle og duer. Det er som Helle skriver et ganske godt utøjsmiddel til høns, da det går i blodet og derved tager alle parasitter lige fra indvoldsorm til kalkbensmidder, lus og lopper. Dyrlægen kan udskrive Ivermectin til høns.
-
Hej Helle og Tanja,
Jeg vil straks bestille Ivermectin hos min dyrlæge. Tak :)
Helle, kan du oplyse mig den pakningsstørrelse, styrke m.m. der står på din flaske?
Det tætteste jeg kommer på en pakningsstørrelse der ikke er på 1000ml - til udvortes brug - er en øregel til katte (Otimectin) hvor det aktive stof er Ivermectin.
Mange glade hilsner
Mette
-
Jeg har sendt en pm til dig, Mette