Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Jette Jensen efter 25 November , 2013, 10:58

Titel: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Jette Jensen efter 25 November , 2013, 10:58
Måske der ude i det ganske land på dette forum findes nogen, som har prøvet selv at male sit mel. Det ku jeg godt tænke mig at prøve.

Men kværne er enten grimme og/eller dyre og hvor køber man lige kornet? Vil ikke dele type med hønsene :-D

Man kan få en til Kenwood for ca. 700,- men en smuk i træ "Fidibus 21" for ca. 1800,- i Tyskland. Måske vi kunne få mængderabat, hvis der var flere som havde behov for en sådan.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Louise S. efter 26 November , 2013, 07:33
Jeg har en Fidibus Classic, en utrolig smuk melkværn i lækkert håndværk som pryder mit køkkenbord.

Jeg er SÅ lykkelig for den, har bagt meget i mange år og denne kværn har bare revolutioneret mit brød.

Som du er inde på skal man ikke dele korn med sine høns, dels kan der være småsten i (som ødelægger kværnen) dels har foderkorn (hvede) ikke et ordentligt faldtal (udtryk for proteinindholdet), og derfor en dårlig bageevne.

Jeg køber 5 kilos poser med hel korn fra Aurion gennem min lokale gårdbutik - alm hvede, rug, ølandshvede, spelt, svedjerug osv - udvalget er fint og kvaliteten er i top.
Aurions produkter forhandles også tit i helsekostbutikker.

Jeg vil meget nødigt undvære min smukke Fidibus, og er man vild med at bage et ordentligt brød - så er den super anbefalelsesværdig.


Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: ThomasSLaursen efter 26 November , 2013, 20:38
Hvad kan hjemmekværnet mel, som købemel ikke kan?

Hvad er økonomien i det?
Jeg mener, hvad koster kornet til at male, og er det til at finde?

mvh
Thomas
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Jette Jensen efter 26 November , 2013, 21:49
Tak Louise, det var spændende læsning. Ja, nu er den kværn ikke kun et ønske, men et behov  *f

Der er også den billige mulighed: se link: http://www.selvforsyning.net/jeg-byggede-min-egen-melkvaern-for-100-kr/

Det er ikke så meget for økonomien, men friskmalet mel er betydeligt sundere (flere næringsstoffer, tilsyneladende dør alt det gode når melet har stået i længere tid)  og skulle også være mere velsmagende. Vil lige finde et link til dig en af de næste dage.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: hanemikkel efter 27 November , 2013, 00:31
Der er ingen tvivl om at mange næringsstoffer ret hurtigt går tabt, når kornet først er malet. Vitaminerne kan ikke tåle kontakten med luft.

Men er det ikke de samme næringsstoffer som går tabt ved bagning?

Luft og høj varme er jo fx skidt for vitaminer (mens kulde/frost stort set er uskadeligt).

Jeg ville umiddelbart mene, at den sundhedsmæssige effekt var større ved fx at valse sine egne havregryn (så længe de ikke opvarmes).
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Glatnak efter 27 November , 2013, 07:52
Grunden til at male sit eget korn, er som de samme som hvorfor man maler sin egen kaffe.

Smag - esteriske olier (kaffe) og tilsvarede for mel.
Du har en masse smags/duft stoffer som forholdsvis hurtigt forsvinder, samt at du for melet bevarer friskheden af protein m.v. som efter det er malet udsættes for iltning, og vel også dermed ændrer smag.

Indtil nu har vi desværre kun kaffekværne til espresso maskinen, men i Dec. indkøbes en fælles julegave . en Komo medium med FlicFloc (havregryn)

Den har stået LÆNGE på ønskesedlen - og det er mig der bager, så den skal nok blive købt ;-)

Sæt inkl. at kasse til ekstra dimser koster ca. 3100 inkl porto fra tyskland.

Jeg regner med vore maltkværn til hønsene kan bruges til at lave knækkede kerner til rugbrød m.v.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: ØkoErna efter 27 November , 2013, 08:59
Uha vi har haft vores kværn hawo mühle II i 5 år tror jeg. Vi elsker den. Brødet bliver fantastisk, smagen er så intens og fantastisk, vi kunne ikke leve uden den 8)
Vi handler korn hos Birkemosegaard, Aurion eller Bornholm Valsemølle (selvfølgelig økologisk). Det er muligt at få korn af alle mulige sorter.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Tapani efter 27 November , 2013, 21:11
Hjemme på gården, (ca19 år ++++ siden) var det altid en årlig fest dag når far kom hjem fra møllen med mel kværnet af ny høstede kærner hvor mor næste dag bagte brød.
Smag til forskel var at kende af brød som var fra sidste års kærner malet om forår.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: Kokholm efter 28 November , 2013, 22:41
Vi køber både "til ordre malet" mel af alle mulige slags og hel korn ved Økomølleriet i Årslev. Og det giver en hel anden, kraftigere og bedre smag på brødet med friskmalet mel.
Sonja
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: pilegaarden efter 28 November , 2013, 23:15
Korn kan ofte købes direkte fra en nærliggende landmand. Dog nok ikke hvis man blot skal bruge 5-10 kg. Men man kan jo samtidig købe ind til hønsefoder, så man kommer op i en mængde, som det også er interessant for landmanden at bruge tid på.

Jeg køber 300 kg ad gangen hos en nærliggende landmand og betaler under 2 kr/kg.
Titel: Sv: Erfaringer med melkværn?
Indlæg af: kristiank efter 29 November , 2013, 08:31
det bedste ved kornkværnen er de smagsoplevelser man opnår, med de forskellige sorter og så en god surdej, så kan industri pis med div Esbjerg kuttere godt sejle langt væk