Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Duer, fasaner, vagtler, kalkuner og påfugle => Emne startet af: Dan Ullerup efter 01 Oktober , 2013, 14:31
-
Hey
Melorme skulle eftersigende fede en del og ikke have det allerhøjste protein-indhold...
Så det jeg spekulerede på var - om er der noget andet krible-krable (der er bedre foder til vagtler), man nemt selv kan "dyrke" i f.eks. en faunaboks?
-
Maddiker er gode. Kan dyrkes på f.eks. en død høne.
Bjarne Andersen skrev på et tidspunkt om det i en af vagteltrådene
-
Nu når du nævner maddiker Marianne,købte jeg engang ,,pinkode maids,, i avifauna,det var lyserøde fluelarver i en lille plastikbøtte.Jeg satte dem i køleskabet da jeg kom hjem,men til frokost tog konen dem frem i den tro at det var rejesalat,så var det herefter forbudt med den slags foder indendørs.
-
Pinkode-pinky
-
Nu når du nævner maddiker Marianne,købte jeg engang ,,pinkode maids,, i avifauna,det var lyserøde fluelarver i en lille plastikbøtte.Jeg satte dem i køleskabet da jeg kom hjem,men til frokost tog konen dem frem i den tro at det var rejesalat,så var det herefter forbudt med den slags foder indendørs.
*g Yummi *g
Åh jeg ville gerne have været en "lyserød flue på væggen" :angel:
-
Åh, Niels-Chr. /3
-
:laugh: :laugh: :laugh: :P
-
Takker for inputs :-)
Jeg fandt det Bjarne havde skrevet, men nåede kun til den del om, at det lugtede ret ubehageligt og så var jeg stået af mht. at forsøge maddiker – lidt ligesom jeg aldrig spiser rejesalat igen…
-
...... lidt ligesom jeg aldrig spiser rejesalat igen…
;D ;D
-
Jeg havde en gang tudser i terrarium, de fik fårekyllinger, som jeg selv avlede, hvordan det kan gøres ses her: http://www.rtr-netway.dk/Ogler/foderdyr2.htm
Jeg havde de store brune, deres 'sang' er enerverende, så jeg stoppede og gik over til...melorm.
-
Maddiker kan også laves på en anden måde, hvor man ikke bruger et dødt dyr eller kød, men en grød af cornfleks(lugter mindre). Denne kommer dog stadig til at lugte lidt og bør ikke lige stilles i et opholdsrum.
Bananfluer og bananmaddiker er mindre, men lugter ikke og er også nemme at lave. De kræver dog velligeholdelse hver uge for at kulturen ikke skal gå i stå. Betyder at man laver nye kulture hver uge.
Jeg blev rådet til at fodre mine melorme med fiskeflagefoder da jeg havde dem, for at gøre melormene mere nærringsrige i det. Ellers en varieret fodersammensætning kan nok gøre det samme.
Regnorme skulle også kunne holdes i kultur og formere sig til noget godt foder og knap så fedende som melorm. Nogle steder skriver man at kompostorm ikke må bruges til foder af forskellige dyr og andre skriver de er gode til kultur og gode at bruge. Så kan ikke sige om kompostorm er godt eller dårligt, men det afhænger måske også af hvad de er fodret med?
Ellers kan fårekyllinger, kakkelakker og græshopper nok også bruges bare de gives til vagtelerne inden de bliver for store. Mulighederne er mange og der opdages hele tiden nye.
-
Tjae... men det lyder til at melorme er det nemmeste på sigt at have med at gøre (og derfor nok grunden til at næsten alle gør det:-). Takker for inputs.
-
Så er jeg kommet i gang med mine melorme... har givet dem et halvt æble (det har jeg læst de skulle have).
Men æblet, fjerner I det efter en uges tid, eller skal det bare ligge og forrådne?
-
Så er jeg kommet i gang med mine melorme... har givet dem et halvt æble (det har jeg læst de skulle have).
Men æblet, fjerner I det efter en uges tid, eller skal det bare ligge og forrådne?
Det er alt afgørende, at melormene bor tørt, så når du tilfører fugt, så giv kun en enkelt skive æble - frugt må endelig ikke ligge og forrådne i melormekolonien.
Når jeg har melorme gående, så får et halvt kg orme et par hundrede gram havregryn og en skive æble - havregrynene er spist på to- tre dage og æbleskiven er væk. Jeg giver kun æbleskive èn gang om ugen.
-
Ok, takker :-)
-
Bænkebiddere er også super god føde til vagtler.. kan vidst nok dyrkes ret let på/i gl stykke træ, der er gået i lettete forrådnelse..bænkebiddere SKAL have det fugtigt :-)
-
Ja, har luret mine vagtler er vilde med bænkebidere... og nu jeg har fået sådan en faunaboks til melormene, og set hvor nemt det er, så er det egentlig lidt fristende til foråret også at kaste sig ud i bænkebidere. Især fordi bænkebiderne jo fint kan stå ude i drivhuset eller haveskuret, selv om der er lidt fugtigt der... det er jo kun godt til dem :-)
Tror i øvrigt jeg gør det med æble til melormene (spiser selv nogle stykker om ugen... altså æbler:-), at jeg bare giver dem æble-skrogerne (nu de alligevel ikke skal have så meget æble, som jeg troede)... så går der ikke noget til spilde :-)
-
Jeg forsøgte på et tidspunkt med en nelorme koloni..det droppede jeg lynhurtigt. Det stank så fælt, og jeg kunne slet ikke styre det med de mange stadier, de går igennem, så jeg håber du får mere ud af din kultur :-)
-
Min kultur lugter ikke (endnu - kan være det kommer senere, da kulturen kun er et par uger gammel).
Eller dvs. jeg kan lugte det æbleskrog, jeg puttede derned i for et par timer siden - men det er kun, hvis jeg stikker næsen helt ned til kassen... så det kan jeg jo bare lade være med :-)
Hvordan er det med melorme og lys/sollys? - skal de have så meget sol som muligt, lidt lys (bare ikke sol) eller skal de helst være i mørke?
-
@Dan
Jeg syntes det virkede forkert da jeg så du skrev at melorme efter sigende skulle fede - hvilket var lige stik mod hvad jeg have fået besked om... Så slog det op og fik følgende:
NUTRITIONAL ANALYSIS:
Moisture 62.44%
Fat 12.72%
Protein 20.27%
Fiber 1.73%
Ash 1.57
Ca 133ppm
P 3345ppm
CA/P ratio 0.040%
Aner ikke lige hvad de sidste punkter er, men protein er der dog. Der er mest vand i, men det er nok godt som "fredagsslik"
Jeg glæder mig i hvert fald til at høre mere om kulturen, og hvordan den er at passe når du er igang.
-
Er ikke ekspert, men her er nogle af mine tanker :-)
Fat på 12,72% er vel den interessante, og tager man denne sides tal for gode varer:
http://www.ent.iastate.edu/misc/insectnutrition.html
Så er det jo en del mere fedt i melorme end f.eks. cricket/fårekylling på 5,5%
Men har googlet, hvor jeg læste det med at melorme var fedende, og det er hos folk, der har melormekulturer til deres hamster, øgle-dyr (altså geccoer og sådan nogle:-), rotter og aber.
Ved vagtler kan man så stille spørgsmål til om det fedende reelt er et problem? - især i mit tilfælde, hvor jeg kun har kinesere. For er der nogen, der nogensinde har set en tyk kineser? :-)
Ud af mine 1,6 kinesere har jeg måske en hun (Daisy), der virker lidt tykkere end de andre... men det kan jo sagtens være Daisy bare er lidt større (uden at være tyk, hun har måske bare tykkere knogler... ligesom mig selv;-), har lidt mere fjer eller ofte puster sig lidt op.
At kinesere ikke umiddelbart bliver fede, betyder selvfølgelig ikke, at det dermed så også er godt for dem med melorme på næsten 13% fedt, men det glæder mig dog at se, at protein-indholdet jf. det du skriver, er oppe på næsten 21% - for protein + fornøjelsen ved at give dem levende foder, er jo grunden til jeg giver vagtlerne melorme.
Mine melorme er i øvrigt i en blanding af mel, havregryn og så en kornfoderblanding, som vagtlerne også spiser (så jeg ikke skal sortere melormene fra, når vagtlerne fodres med dem). Og melormenes næringssammensætning må jo for en vis del også afgøres af, hvad de er i/hvad de spiser, og der håber jeg da, at min blanding gør at mine melorme er lidt sundere :-)
Jf. en tidligere tråd: http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=19440.msg176172#msg176172
Så skulle melorme (og alle andre insekter) indeholde kitin som ikke er så godt. Så det er måske en grund til at holde igen med dem. Jeg må dog undre mig lidt over, hvad de så spiser ude i naturen... en vagtel der finder et myrebo, vil da spise hver eneste myre der er, tænker jeg. For jeg havde en kort overgang jumboer, og jumbohanen var så tam og vild med myrer, at ham kunne jeg tage ud af drivhuset og sætte på græsplænen ved et myrebo uden han stak af:-)
Jeg har i øvrigt læst et sted, at billerne ikke skulle være nær så fedende som selve melormene, så for dem der gider sortere, er det måske bare dem de skal give til vagtlerne (uden at deres kultur går i stå naturligvis).
Og ja, pt. går det da så godt med min kultur, at jeg overvejer at lave en bænkebider- eller myrekultur... men tænker det måske også er lidt til den fjollede side, at begynde på fast basis (fremfor hvad jeg finder i haven hist og her) at putte disse skadedyr ind i mit drivhus, selv om mine 7 små dværge nok skulle spise dem alle :-)
-
#dan.
Hvis du laver en bænkebider kultur, vil jeg meget gerne høre om det, i sær hvordan man laver det.
-
Jeg har i øvrigt læst et sted, at billerne ikke skulle være nær så fedende som selve melormene, så for dem der gider sortere, er det måske bare dem de skal give til vagtlerne (uden at deres kultur går i stå naturligvis).
Jeg har endnu ikke mødt et dyr (fugl, gnaver eller krybdyr) der overhovedet ville spise billerne. Vil vagtlerne det?
-
Ensformig fodring er aldrig godt og melorme er fint så længe det ikke bliver hovedbestanddelen i deres kost.
Der er forskel på hvor meget Ketin der er i de forskellige insekter og derfor er en blandet kost bedre end en ensformig. Melorme der lige har skiftet og er helt hvide eller næsten er bedre at fodre med end dem der lige skal til at skifte da de indeholder mere.
Andre laver og orme indeholder ikke så meget kitin og dem spiser de også en del af i naturen. Så det opvejer det.
Pia hvad med dine Kæmpesnegle? Kunne deres æg og nyklækkede unger ikke bruges inden de får for hård et hus til foder og i større tilstand hvor de er finknust? Der er vel godt med calcium i disse snegle og de har også en god nærring i sig ville jeg forestille mig.
Vores høns gad ikke billerne i levende tilstand da de kan udsende et sekret der ikke smager godt. Dog nogle der var døde gad de godt spise bare de ikke var tørre.
-
Mine vagtler gad KUN selve melormene!!!
-
KenM: Tror jeg holder mig til melorme... men hvis du googler 'woodlouse culture', så kommer der en del frem :-)
Mht. billerne - ok, ja jeg ved det ikke af egen erfaring (edit: men det med smagen, passer jo godt sammen med at det også skulle være billerne der lugter)... min melormekultur er jo dog så ny, så billerne må de slet ikke prøve endnu :-)
Læste i øvrigt et sted et tip, om i sommerhalvåret at tage en avis, gøre den fugtig med haveslangen, og så lægge den ud på græsplænen natten over, og så skulle bænkebidere, snegle etc. jo samle sig i den, og så er det bare at lægge avisen ind til vagtlerne :-)
Det er i hvert fald noget jeg selv har noteret skal prøves, når de varmere temperaturer/mindre fugtige vejr, vender tilbage.
Edit: Er der nogen der kan svare på dette? :-)
>>Hvordan er det med melorme og lys/sollys? - skal de have så meget sol som muligt, lidt lys€ (bare ikke sol) eller skal de helst være i mørke?<<
-
jeg har laver melorme før, dem havde jeg i et skab, så jeg tror ikke de skal have meget lys.
Det med avisen, det skal prøves. her til hønsene. Jeg har nogle potte og stem, som jeg sætter på jorden eller bare på fliserne her i vores lille have, Når jeg så flytter dem, så kommer de store høns løøøøøøbene for at se hvad der er neden under. så jeg tror det med avisen er en god ide.
-
Pia hvad med dine Kæmpesnegle? Kunne deres æg og nyklækkede unger ikke bruges inden de får for hård et hus til foder og i større tilstand hvor de er finknust? Der er vel godt med calcium i disse snegle og de har også en god nærring i sig ville jeg forestille mig.
Det var da en genial idé. Det havde jeg slet ikke tænkt på. Men desværre har jeg kun 3 store snegle tilbage, som faktisk ikke har lagt æg i evigheder. Men hvis de går igang igen, så ved jeg, hvad jeg skal prøve :)
Ang melorme og lys, så har mine også altid gået rimelig mørkt.
-
Mine vagtler gider godt spise billerne - de er vilde med dem :-)
Det eneste problem for vagtlerne er, at billerne er lidt store i det for dem samt at billerne er levende.
For når vagtlerne hakker ned i en bille, så skal billen ruskes til døde (da de er lidt bange for dem i live he he) med det resultatet til følge, at billen nogen gange lander et godt stykke væk fra dem. Når de så finder den (eller det lykkedes dem at ruske uden at tabe billen), så går den vilde jagt gerne rundt imellem vagtlerne indtil det lykkedes for en af dem at hapse billen i sig :-)