Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hønsehuset => Emne startet af: michael m efter 08 August , 2013, 21:45

Titel: brahma grydesteg
Indlæg af: michael m efter 08 August , 2013, 21:45
hejsa hønsefolk er der nogen der kan svare mig på om det er rigtig at der er mere ben skellet på en brahma som på andre haner jeg synes min hane har en god vægt når jeg slagter ca 2,5 kg grydeklar men jeg synes der er for meget ben og skellet kan det passe .
tænker på og få fat i nogle lys sussex nogen der ved om man for mere kød på dem i forhold til ben og skellet synes at brahma er en flot fugl men ville ønske mere kød hjelp :-\
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: pilegaarden efter 08 August , 2013, 23:41
Mon ikke forhold mellem kød og ben er nogenlunde ligefrem proporsionalt mellem de forskellige racer og deres størrelser.
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: nimrod efter 09 August , 2013, 10:44
med mindre man anskaffer sig slagte plymo'er, der er det jo i hvert fald ikke ligefrem proportionalt ... ;)
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: MOK efter 09 August , 2013, 11:02
Min erfaring (fra mit tidligere hønseliv  ;D ) er, at forholdet mellem knogler og kød ændrer sig under opvæksten og store racer skal være ældre (og større) end mindre racers kylling for at få "et godt lag kød på knoglerne"  :)
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: Frank H. Kristensen efter 09 August , 2013, 13:46
Knogler og ben er ikke altid proporsionalt med mængden af kød. Det er noget racer også kan være forskellige på. Især mange Kamphønseracer har meget grove og tunge knogler hvorimod Sussex skulle have fine knogler og derfor have mere køb i forhold til skelettet.

Vil dog sige at en Fuldvoksen Brahma eller tæt på derhenad har nok ligesåmeget kød på sig eller mere, end en Sussex der er også bare det mere skelet med udover kødet.

Du kan måske være heldig med et Brahma/sussexkryds at det vil have mere kød og mindre skelet/ben på sig, men kun førstegenerationsdyr hvor forældrene er rene racer. Ellers spalter de meget ud så du ikke kan regne med det ene eller andet.
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: michael m efter 10 August , 2013, 09:56
så er det jo bare lige ved ikke om det er rigtig men er det ikke noget med en brahme er fuldvoksen når den er ca 2 år eller er det helt ved siden af  ::) men over til at det lyder som om at en brahma bare skal være det ældre og så for man mere kød men hvad så med de der berømte 6-9 måneder  for slagt det overholder man vel næppe så for og få en god kødkvalitet :-\men flotte fugle er de nu
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: hønehuset efter 10 August , 2013, 11:54
Vores hanedrenge bliver slagtet når de er ca 7½mdr. og vejer renset og grydeklar 2,5-2,7.
Viaf kød  er 5 personer herhjemme og har altid masser af kød til 2 aftenmåltider og lidt til en frokostsalat/pålæg.

Brahma er virklig en dejlig rolig og gudesmuk fugl, og så er den vantittig let at hegne inde bag 30-40 cm. Fylder fint i gryden, gode rugere/kyllingeføre. I LOVE BRAHMA *p

Til sammenligning har vi Orpington (stor gul) på 2. sæson de fylder næsten det samme i gryden men er ikke nært så rolige som Brahmaerne, men stadig en god familiefugl, de lader sig dog ikke hegne så let inde som Brahma.

Jeg kender desværre ikke plymoerne eller susserne, så der kommer jeg til kort.

Mht. til de er er smukkest udvokset når de er 2 år gælder det vist mest om fjerne, og en lille smule bredden, men bestemt ikke nok til jeg ville vente med at slagte til de er ældre end 7½-9 mdr. Du skal vel også veje det op imod det mere foder og bundmatariale du bruger kontra de sidste få hundregram ekstra renset kød du muligvis kunne hente ved at vente til de er 2 år. Iøvrigt er det jo også et spørgsmål om kødkvaliteten som der jo er forskel på om det er kyllinge steg eller suppehøne. Tag bare forskellen mellem kalvekød og oksekød.

Held og lykke med beslutningen :)
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: michael m efter 11 August , 2013, 09:50
men vis man vil have kød der minder lidt om det fra butikkerne er der kun den løsning at hanerne kun må blive 35 dage gamle, så ville ønske at kødet bare ville blive vildt mørt og hanerne ældre ind 35 dage hyggen forsvinder jo vis der går industri i den.
kan man give en hane længe i ovnen lidt samme måde som polled pork eller er det helt hen i hegnet
Titel: Sv: brahma grydesteg
Indlæg af: hønehuset efter 11 August , 2013, 10:01
Ikke mør hane har jeg aldrig fået, og jeg har altid fået hjemmedyrket kød, på nær de få år hvor jeg som ung boede i Italien og herjemme de første 4 år, men kors hvor ejg savnede det lækre kval-kød.
Det er jo klart at et dyr med frie arealer opnår mere muskelmasse= fastere kød.
Vi tager altid en steg ud og lader den tø i køleskabet 3 døgn før brug da det sætter gang i en modningsprocces. Og så får den lidt længere på lavere varme så er kødet super mørt, saftigt og smagsfuldt /o

Thomas er ikke vokset op med dyr og synes det lød lidt opreklameret når jeg sukkede efter eget kød og æg,nu vil han slet ikke undvære det igen ;D