Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Pernille Fox efter 14 Juli , 2013, 08:52
-
Hej alle kloge hønsefolk!
Jeg har søgt og søgt men ikke fundet svar... Min hane (eller rettere min datters) har i ca. 3 uger nu ikke galet. Han hænger med halen og af og til hovedet, og ligger meget ned. Han har også lidt tynd mave - dog ikke helt vandig. Han vil gerne spise og drikke - og i går (da vi troede han var død) livede han op, da han fik vand og mad. Han drak og spiste selv.
Hans 4 høns og 2 3 dage gamle kyllinger viser ikke tegn på noget.
Giver det mening at tage ham til dyrelægen, eller er der en universalkur, der kan prøves først?
mange hilsner
Pernille
-
Der findes ikke nogen universalkur - desværre, men du kunne kigge ham efter for utøj og give ham A38 og undulatfrø for maven. Han kan have orm, som svækker ham - medicin for dette skal du have hos dyrlægen. Han kan også have en tarminfektion ...eller så meget andet.
Symptomerne siger ikke noget om, hvad han fejler, men tydeligt at han er syg.
Har han ikke utøj og vil du gerne beholde ham, så er det nok dyrlægen.
Pøj, pøj med hanedrengen - 3 uger på den måde er lang tid, han må være en stærk fyr.
-
hej Marianne
og tak for svar. Jeg har igår afleveret en klat-prøve til dyrelægen, som nu bliver tjekket for orm. Det tager 3 dage, så jeg håber vi kan holde liv i ham så længe. Hanen spiser stadig, men må bæres ud af hønsehuset om morgenen og ind om aftenen. Han får serveret mad og vand der, hvor han ligger - jeg har kogt noget grød af hønsepillerne og havregryn med undulatfrø som drys - tænker det er lettere for ham at spise. Hans fjerdragt er intakt og hans hud er ikke irriteret, ser det ud til. Så nu ligger han der, og holder øje med sine høns og nu 5 dage gamle kyllinger ;o). Kammen er noget mørkere end normalt...
-
Pøj pøj med hanedrengen - min dyrlæge kan altså se orm, ormeæg eller andre spor fra orm eller parasitter ved en straks mikroskopi af klatterne, så tre dage lyder i mine ører meget mærkeligt...og spørgsmålet er, om hanedrengen har den tid :-[
Undskyld - men jeg synes ikke, at din kogte ret lyder særlig lækker ;) når man er syg, kunne man måske godt tænke sig friskt revet ost, dåsemajs, skinkestrimler, salat, agurk...indbydende serveret i så skåle.
-
Hej igen.
Nå, du fik desværre ret Helle - hanefar døde igår aftes - inden vi har fået resultatet på klatten :(. Så der blev holdt begravelse, og jeg har lært, at man skal være hurtigt ude, hvis en hane/høne virker syg. Måske skal jeg også finde en anden dyrelæg en anden gang, når du fortællet, at din dyrelæge kan undersøge klatterne selv. Vores sendte den ud af huset til mikroskopi. Tak for råd om sygekost til høns, det vil jeg huske til en anden gang. Ja, hvad ved sådan en nybegynder som mig om det ;)
Det var desværre min datters hane - så der blev grædt lidt. Heldigvis trøster det, at vi nåede at få 2 kyllinger fra ham - måske den ene er en hane...
mvh
Pernille
-
Det var trist - og meget synd for din datter *t
I sin tid, da jeg fik mine første høns, gjorde jeg op med mig selv, at jeg ville bruge dyrlæge til fjerene, hvis det blev nødvendigt. For at være på forkant med sygdom, så ringede jeg rundt, for at finde en egent dyrlæge. Der var ikke bid første, anden og måske tredie gang. Endelig fandt jeg en rigtig god dyrlæge, som behandler kæledyr, og gerne ville have mine høns som patienter. Her kan jeg gå en kvalificeret diagnose og behandling...jeg har sågar haft en høne, som er blevet scannet og en som er blevet opereret med godt resultat.
Jeg bliver ked af det, når jeg her på forum læser om folk, der har kontaktet dyrlæge med en h*ne og fået at vide, at konsultationen koster kr. 1000+, medicinen skal købes i litervis (det er forøvrigt forbudt, når det kun drejer sig om et enkelt eller to dyr), da det afskrækker mod at bruge dyrlæge.
I dit tilfælde så har dyrlægen sikkert udmærket været klar over, at hanen ikke ville overleve de tre dage, så skift ham ud og find en anden....gerne inden du får brug for det igen. En gødningsprøve skal en smådyrsdyrlæge kunne mikroskopere straks.
Det er rigtig rart at have dette på plads, for når h*nen først viser synlige tegn på sygdom, så er den meget syg.
Ps - en konsultation hos min dyrlæge koster kr. 250 og medicinen nogle ganske få kroner, og jeg får altid medicin i den rette dosis med direkte fra konsultationen - og skal altså ikke vente en dag ller to på, at apoteket får det bestilt hjem....det kan dn syge h*ne som regel heller ikke vente på.
Godt at hanemand nåede at få kyller - og lad os håbe, at den ene er en lille dreng
-
Jeg er vel ikke så heldig, at din dyrelæge er inden for rækkevidde af Roskilde, Helle?
mvh
Pernille
-
Ikke helt - men jeg bruger Slotsbyens Dyreklinik i Hillerød, der er seks dyrlæger, som alle er fjerkrækyndige.
Der ligger også en udmærket dyrlæge i Frederikværk
http://www.dyreklinikken.com/
-
Så er der svar - øv. Coccidia sagde lægen - jeg antager der dermed menes coccidiose ;o(. En af hønerne lå død i morges - nu håber jeg bare, at jeg kan få behandlet de resterende 3 + 2 1 uges kyllinger inden det er for sent.
Så vidt jeg kan læse mig til her, skal hønsehuset så have en ordentlig omgang rengøring med sæbe. men hvad med hønsegården - som er ca. 25 m² bakke med græs, træer og lidt buske???
mvh
Pernille
-
Æv da også >:( :'( - men kommer din resterende flok i behandling i dag, så er der meget stor sandsynlighed for, at de nok skal klare den. Coccidier bliver hurtigt slået ihjel med Esbetré eller Baycox behandling.
Jeg har èn gang prøvet at have en voksen høne med coccidiose, og hun blev behandlet i tide og klarede den. Du kan læse hendes historie...og mine overvejelser omkring rengøring i denne tråd:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=12814.0
...og så lige for at bore i såret - da min høne kom til dyrlæge og fik kostateret coccidiose, skete det under samme konsultation, hvor dyrlægen gik i laboratoriet og kiggede på en podeprøve - og jeg fik medicin med hjem straks.
Pøj, pøj og god bedring til dine fjer.
-
Hej igen Helle.
Jeg har endelig fået fat i baycox, mrn min dyrelæge kan ikke finde ud af dosering til høns. Ved du hvad dosis er?
Mvh Pernille
-
1 ml pr. høne - kyllingerne skal i hvert fald ikke have mere end 0,5 ml. .
Baycox skal gives gennem næb med sprøjte - jeg undrer mig over, at du ikke har fået Esbetré til kyllingerne, da det kan kommes i drikkevandet - nåh...jeg undrer mig måske for meget :-\ ??? ???
-
Hmm mystisk dyrlæge som ikke ved det. Normalt er det vel også at give Esbetre imod coccidiose, når det er fjerkræ.
-
Apoteket sagde at estbetre er udgået og ikke kan skaffes...
-
Apoteket sagde at estbetre er udgået og ikke kan skaffes...
Vrøvl med det apotek ::) I følge Lægemiddelstyrelsen er Esbetré IKKE udgået - det kunne jeg da heller ikke forestille mig
-
Hmm mystisk dyrlæge som ikke ved det. Normalt er det vel også at give Esbetre imod coccidiose, når det er fjerkræ.
Nah...når det er voksen fjerkræ, så gives ofte Baycox - men kyllingerne skulle have haft (det udgåede ::)) Esbetré
-
Vær obs på evt. tilbageholdstid hvis dyrene skal slagtes, når der bruges Baycox, for jeg ved at det er 77 dage hvis det f.eks er geder, som er blevet behandlet.
-
Hvordan ser det ud med høns og kyller i dag, Pernille?
Gik det godt med at få hældt medicin på dyrene ;)?
-
Hej Helle
Jeg fik givet dem alle Baycox igår. Hønsene fik ca. 0.1 ml og de små 0.01 ml. De opfører sig helt normalt idag, så jeg håber jeg fik klaret det. Hønsehuset blev renset og sprøjtet med rodalon, så vi kunne sove trygt.
Det Baycox jeg fik er til får/lam og der står tilbageholdstid på 42 dage ved slagtning. Tror du det er det samme for æg?
mvh Pernille
-
nej altså de store fik selvfølgelig 1 ml og de små ca. 0,1 - 0,2 :D
-
Det Baycox jeg fik er til får/lam og der står tilbageholdstid på 42 dage ved slagtning. Tror du det er det samme for æg?
mvh Pernille
Ja - regn du med det - ikke mere i hvert fald. Fjerkræ har et meget hurtigt stofskifte, så medicinen er sikkert hurtigere ude af kroppen på dem.
-
Mange tak for dine hurtige svar i denne lille kriseperiode! Jeg tror måske nok jeg tager turen til Hillerød næste gang der er sygdom hos hønsene!!!!
mvh
Pernille