Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: gvd efter 20 Marts , 2013, 09:22
-
Først efter, at jeg kan hente æg, fra egne høns, dukker et par spørgsmål op. Før blev æg bare spist. Nu bliver de undersøgt, vejet og målt :D, og virkelig smagt på....
så : Hvorfor er egne æg så dyb orange i blomme-farve? Tænker selv at mine høns har et dejligt liv (sammenlignet med industriens), ingen stress, masser af plads (er fritgående), masser af grønt, og reste-kræs. Er det maden, der giver den flotte farve?
Og hvordan kan det være at, ved nogle kogte æg, hænger hviden fast i skallen, når de pilles, og andre slipper nemt???
Gitta
-
Årsagen til de flotte gule og orange i æggene er at de får masser af grønt. Foderet har stor betydning for farve og smag.
Når ægget er helt frisk, så er de sværere at pille.
Engang æg fra egne høns, altid æg fra egne høns. ;) :D der findes ikke bedre, og man VED hvor godt dyrene har det.
-
Hej, tak for svar, det var jo ligetil. Jeg er så glad for mine høns. De er SÅ hyggelige, sjove og søde. :). Og så er det fantastisk, at hente (og spise), deres æg.....
Gitta
-
Og så er det fantastisk, at hente (og spise), deres æg.....
HØRT! <I <I <I <I <I
-
Jeps, hjemmelagte æg er intet mindre end fantastiske.
Men jeg bliver lidt harm, når jeg læser om den ene og den anden "blindtest" af købeæg. Her vurderer man farven sammen med smagen, og så er det jo netop ikke længere en blindtest. Mange forbinder orangegul æggeblomme med god smag, men i dag fodres burhøns med paprika og tagetespulver, så blommerne får en fin farve - ofte meget gulere end økoæg. Uden den tilsatte farve ville burhønseblommerne være næsten hvide. Og buræggene vurderes højt i disse smagsundersøgelser. Jeg ville hellere vide, hvad resultatet var, hvis det reelt var en blindtest.
Vores forventninger har utroligt meget at sige, når det gælder smag. Tænk bare på, når man griber efter colaglasset, og det så viser sig at indeholde rødvin. Bvadr. Men det betyder jo ikke, at rødvinen er dårlig. Ligeledes kan vi nemt narre os selv til at tro, at den flotte gule farve indebærer en god smag - selv om det altså kun er farve.
I min barndom fik vi æg fra mine bedsteforældres gård, hvor hønsene gik rundt og skrabede i en kæmpestor hønsegård. Når jeg fik æg andre steder, troede jeg, de var kunstige. De smagte jo ikke af æg, selv om de lignede!
-
De skal jo gøre noget reklame så folk stadig bliver ved med at købe bur-og skrabeæg.
En blindtest giver jeg ikke meget for, for det er jo ikke særlig mange mennesker som deltager i testen og dermed skal være smagsdommere for HELE befolkningen.
Så vil jeg hellere teste selv og se hvad jeg kan lide eller ikke lide.
Men jeg kommer nu aldrig til at købe æg i butikkerne mere og har heller ikke gjort det i mange år nu.
-
jeg syntes altså at æg fra høner der får masser af grønt og andet godt, smager af mere. gul/orange blomme eller ej.
selv om jeg lukkede øjnene og fik et buræg/skrabe æg og et af mine egne, er jeg sikker på jeg kan smage forskel. de få gange jeg har måtte købe æg, syntes jeg ikke de smager af ret meget.
og mine kolegaer som indimellem får æg fra mig eller min veninde, siger de også kan smage forskel. men ja farven på blommen er nok det der gør de fleste tror det er det bedste. det er jo farven man forbinder med gode/sunde æg.
udover smagen indeholder vores egne æg jo også mere godt. for alt det hønen spiser "ryger" jo i ægene.
mine spiser eks, 1 grønkålsstok dagligt. hvor meget af det gode i kålen går i ægene.
og så er jeg også næsten fri for at pise det ;D
-
Hej.
Jeg synes mine æg er de bedste, jeg har smagt. Men jeg er sikker på at, det jeg ved, hvordan de lever, ogat de har det dejligt, har stor betydning for mine smagsløg...
Gitta
-
Jeg vil lige komme med en bemærkning. Blindtest betyder ikke at man sidder med bind for øjnene når man testet. Derimod sidder man i et neutralt rum med en veldefineret belysning der gengiver farverne korrekt. Uden at have styr på test af æg, kunne jeg forestille mig at man fik serveret et hårdkogt æg (delt), et blødkogt et råt æg udslået på en tallerken samt et helt æg. Dommeren skal nu give sin vurdering på en række parametre, så som smag farve, udsende, konsistens etc. Dommeren ved ikke hvilket æg der er tale om (bur, fritgående, økologiske, producent etc.) men giver sin vurdering ud fra hvad han eller hun ser og smager. Dette resultat sammenholdes med andre dommeres resultater, og når det har været igennem regnemaskinen får man et resultat som gennemsnit af dommernes resultater, men ikke mindst kan man sige med hvor stor sikkerhed dette resultat er. Der er stor forskel på resultatet hvis gennemsnittet på blommefarve f.eks. er 3 hvis alle dommere siger den er 3, imod et gennemsnit på 3 hvis dommerne har givet en score imellem 1 og 5.
Håber dette giver en idé om hvad blindtest er – det bliver regnet for en analyse parameter på ligefod med det man kan måle og veje, når den er udført videnskabeligt.
-
Blindtest betyder vel bare at "forsøgspersonerne" ikke ved hvilke brands det er de tester.
-
Der er en KÆMPE smagsforskel på æg fra havehøns og købeæg, selv hvis man køber økologiske æg.
At farven så også er bedre på æg fra havehøns er jo en ekstra gevinst.
-
Forøvrigt så er det vel også kun buræg, skrabeæg, æg fra fritgående høns og økoæg som er testet op mod hinanden i blindtesten.
For æg fra racehøns må jo ikke bruges til sådanne test, da det kun er ejeren som må spise dem lovligt.
-
Hvis nu opdrætteren har flere racer og testen foretages i hendes/hans hus er det lovligt ;)