Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: kristiank efter 20 Februar , 2013, 07:29
-
hej er der nogle af de lidt ældre her på forum, der har lagt æg i vandglas i derres unge år, jeg savner noget info, kan ikke finde maget på nettet andet end nogen der nævner det som en mulighed.
jeg vil igang med et forsøg med 15 æg, tage de første 3 efter 2 måneder, 3 efter 3, osv /o
-
Hej Kristian, der er også andre måder at konservere æg på vil jeg mene.
man kan f.eks. røre æget med 5 % salt og fryse det sammenpiskede æg/salt. Kan bruges til brød og i madlavning.
Samme men med sukker i stedet for salt. Kan bruges til kager.
I øvrigt har æg 2 måneders holdbarhed på Grønland i køleboks (og kun ca. 1 måned i DK) men de er ikke spændende på sidste dagen........
-
Er det saltning af æg på glas du mener?
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=16899
-
hej er der nogle af de lidt ældre her på forum, der har lagt æg i vandglas i derres unge år, jeg savner noget info, kan ikke finde maget på nettet andet end nogen der nævner det som en mulighed.
jeg vil igang med et forsøg med 15 æg, tage de første 3 efter 2 måneder, 3 efter 3, osv /o
Det lyder som et spændende eksperiment /o
Jeg gætter på, at vandglasmetoden efterhånden er afløst af dybfysermetoden. Men de sammenpiskede fra dybfryseren kan hverken bruges som spejlæg eller blødkogte, og det tror jeg, at dem, der er konserveret med vandglas kan :)
-
Nåhhh nu er jeg med. Jeg er sikker på at det står beskrevet i frk. Jensen Kogebog.
Men jeg kan ikke finde min ;)
Det var en dyd for husmoderen at økonomisere med mad og penge, og det afspejler sig i de praktiske råd, som ’Mad og Kvadrater’ giver. F.eks. hedder det om ’Præservering af æg’: ’Når Æggene er billige (Marts-April-Maj) kan man med stor Fordel købe et større Parti og præservere dem til Efteraars- og Vintermaanederne, hvor Priserne er saa høje på Æg, at mange Mennesker vanskeligt kan faa Raad til at bruge dette fortrindelige Fødemiddel paa denne Aarstid.’ I dag er der ikke mange, der tænker på, at æg dengang var en sæsonvare i forårsmånederne, hvor høns - og andre fugle - normalt lægger æg. Bogen anbefaler at opbevare æggene i vandglas, og jeg kan huske, at det var en praksis, som også min mor stadig benyttede i efterkrigsårene´
-
Vandglas blev brugt til at præservere æggene henover vinteren, dengang køleskabe ikke fandtes.
I følge Dansk Husmoder Leksikon fra 1954 skal du bruge 1 del vandglas til 9 dele vand. Bland grundigt og læg nylagte, ubefrugtede æg i, så de er helt dækkede. Væsken stivner til gele i løbet af 1-2 måneder. Æggene skal opbevares så koldt som muligt og kan ikke anvendes til blødkogte æg.
Men hvorfor ikke bruge køleskab? Hvis æggene kommer i køleskabet lige så snart, de er lagt, kan de sagtens holde sig mindst 4-5 måneder.
Hviden er ikke så god til marengs o.l. som hvis det var helt friske æg, men til almindelig bagning og madlavning fungerer de fint.
De tørrer efterhånden ud, men hvis du pakker dem i plastic - film eller pose - så fordamper der ikke så meget fra dem. Jeg gætter på, at vandglasset virker på samme måde - det var dengang, der ikke fandtes plastic heller.
Blommen har også en tendens til at synke mod bunden. Den kan komme til at sidde fast i skallen. Hvis du vender æggene hver anden uge, kan du forebygge det.
-
Kan et æg holde sig 4-5 måneder i køleskabet?? :o
-
Kan et æg holde sig 4-5 måneder i køleskabet?? :o
Jeps. Jeg har endnu aldrig mødt et råddent æg. I øvrigt er det også sket for mig, at købe-øko-æg har nået den alder, før de er blevet brugt.
-
gårepigen ubefrugtede , hvad mon det gør
-
gårepigen ubefrugtede , hvad mon det gør
Jeg tænker, at det igen har noget at gøre med mangelen på køleskab. Et befrugtet æg i vandglas kan muligvis begynde at udvikle sig, hvis det står for varmt.
Det er kun et gæt. Dansk Husmoder Leksikon forklarer det ikke.
-
jeg så et program om dem der samler forråd til hvis usa gik af he..... til. Den ene smurte alle æg ind i madolie. De skulle kunne holde sig ca 6mdr sagde hun
-
Jeg skal lige se om ikke jeg kan få lavet en scanning fra min bog "Nutids mad og husførelse" af Carla Meyer. Den er skrevet i 1943 ;-) Der står noget om både vandglas og kalk, og en masse andet. Jeg kan måske få det gjort i aften, men lige nu sover min datter, og scanneren vækker hende bare. Hun har haft en hård dag med svømning, og skal også op midt i nat (hvad hun ikke plejer), fordi vi skal hente hendes far ved toget.
-
hyttemier er det en størrer fil sende den på min mail kk@av6.dk
-
Det skal jeg nok. Men det bliver desværre først imorgen. Jeg er nødt til at have en til at holde bogen. :-) Og han kommer først hjem fra Wales i nat jo.
-
Den grønne syltebog side 122. Til 125 æg: 1 liter vandglas 10 %, 9 liter vand. Æggene kan lægges ned ad flere gange, så længe blandingen er klar. Æggene skal være nylagte, hele og rene( ikke vaskede). En vandspand rummer ca 90 æg ( det er jo nyttigt at vide.....). Når preserverede æg skal koges, prikkes et lille hul i hver ende & de pakkes ind i tyndt papir, da de ellers let koger itu.
Gad vide, hvordan man fik det papir til at holde til en kogning?
-
Det synes iøvrigt at være lokalirriterende, fordi det er basisk - Det er nogenlunde = kvarts opløst i base og størkner, når det kommer i forbindelse med luftens syre - eller hvis man giver det et toplag eddike. Hvis det tørrer helt ind er det sand. Eller glas, når vi nu er ved det <J
-
Dette er afsnittet om æg fra førnævnte bog.
http://fjerkrae.dk/cpg1416/thumbnails.php?album=1649
:)
-
har ikk helt styr på vandglas, men brændt kalk føler jeg jeg ved hvad er, så det bliver nok det der prøves, med æg der er indtil en uge gamle, og så ser vi hvor mange det kommer i spanden
-
I den engelske bog "guide to raising chickens", der er beskrevet hvor længe æggene kan holde sig under givne forhold/behandlinger - ret længe må jeg sige :o
-
janni det kræver næremere forklaring
eller må man ikk sige sådan noget, hvad er tiden ved 5-10 og 10 -15 grader
-
Jeg skal lure i bogen når jeg kommer hjem, og komme med en nærmere forklaring :)
-
I "gamle" dage brugte man vandglas til konservering af æg.Det er et produkt der stadig er i handelen.Når det var sidst på æglægningsperioden hen omkring vinter,samlede man æg til vinterens forbrug.De blev lagt i forskellige former for skåle o.lign. og dækket med en opløsning af vand og vandglas.De skulle efter sigende kunne bruges hele vinteren
igennem.Når vandglas størkner er det geleagtig og lufttæt.Derfor mulighed for den lange opbevaringstid. /o /o /o
-
Engelsmændene sylter æg i eddike. Jeg ved ikke hvor længe de holder eller hvordan de smager men det skal prøves.
http://www.greiersen.dk/mad/opskrifter/syltning/Engelske_pickled_eggs.htm
Måske vores Walesisk pubejer ved mere om delikatessen.