Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Louise Rosenbaum efter 15 Februar , 2013, 20:09
-
...er der nogen af jer kære forum-folk, der har erfaringer med ELLER gode ideer til at køre en rugning sammen med nogle unger?
Jeg arbejder som pædagog i forskellige børnehaver som støtte for børn med særlige behov og inspireret af alle de spændende tråde herinde med rugemaskiner, tror jeg, at jeg vil lave et lille pipgokkylle-projekt vi kan leje en maskine (vist nok en madam blå) via vores Naturcenter og rugeæg kan jeg pille fra herhjemme eller måske skaffe herinde. Men det bliver (også) min første rugning
Så - sjove in-put til aktiviteter/fordybelse mens vi venter efterlyses
Kh Louise
-
Jeg tør ikke lade en maskine stå i børnehaven, men jeg har haft en kasse med 5 kyllinger med deroppe.Den stod på køkkenbordet i 14 dage og det var en stor oplevelse for store og små.Under rugning og klækning havde jeg taget foto af hele processen og også lidt af forældredyrene.Det hele blev klistret på en planche som blev hængt op i børnehøjde.Se evt mine kyllingekasser i galleriet.Du er også velkommen til lægge en pm hvis du vil vide mere om dem.
Børnene hjalp selvfølgelig med pasningen og blev krydset af på en liste hvis de havde været med til noget.Den samme kylling vandrede heller ikke gennem alle 31 små sæt hænder.Børnene skulle lære at det var små levende væsner som man passer på.
Det er spændende hvad du beslutter dig for :)
-
hvis maskinen er fuldautomatisk så kan du sagtens lade den stå i børnehaven... :) ved Mikkel Berggren herinde fra har lavet projektet i en skoleklasse med stor succes :)
-
Der er også forskel på 3-års børn og skolebørn.Jeg turde også i skolen :)
-
Tak
Jo, har tænkt og spurgt til om den er fuldautomatisk, det må den næsten være til institutionsbrug. Og selvfølgelig skal den placeres et sikkert sted, måske aflåst.
Jeg tror, at jeg satser på at alliere mig med en skruk og kun have lampe osv. i baghånden. Eller....ideen om pasning er værd at overveje
-
Hej.
Jeg har også planer om at tilbyde at lave et ruge-projekt i en af mine børns klasser (altså når jeg har lært min rugemaskine at kende, og har ruget mine egne udstillingsdyr ud ;)).
Mine piger går nu i 0., 3. og 6.kl, og jeg må indrømme at jeg synes at børnene i 0. kl er for små til at have tålmodighed til at vente 3 uger på en rugning. Jeg ville ikke turde have rugemaskinen stående i deres klasse! Til gengæld tager jeg gerne en dag ud af kalenderen, for at vise dem små nye kyllinger.
Jeg ved heller ikke om det er en god ide med 3.kl......(men det er måske også fordi jeg ved at deres klasselærer ikke er til at samarbejde med ::) :))
Jeg tror jeg satser på 6.kl i år. De er store nok til at de kan arbejde med mange andre aspekter indenfor hønsehold (burhøns/frilandshøns/øko.høns/havehøns, hybrider/racehøns, forskellen på de forskellige racer/æg, osv osv).
Jeg ville synes at børn i en børnehave er for små, men du kender børnene bedst :).
Jeg ville nok også vælge at tage en høne og en hane og lidt æg og kyllinger med, dele børnene op i små grupper, og får en god snak om det.
Desuden er det lidt risikabelt hvis du ikke kender maskinen (eller har ruget i maskine før). Hvad nu hvis der slet ikke klækker nogen kyllinger??
Lad os endelig høre hvad du beslutter dig for :)
Karoline
-
Her er lidt inspiration fra et tidligere projekt som Mikkel lavede på en skole:
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=17322.0 (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=17322.0)
-
lav nogle rugninger derhjemme så i ved det virker, inden i kaster jer ud i demonstrationer for børn. ellers kan det jo ende pigenligt
-
@Pilegaarden Tak for link til Mikkels succeshistorie
Jeg vil selvfølgelig tjekke maskinen igennem inden - med kyndig assistance fra forum om nødvendigt men kan ikke leje den som privatperson, så rugningen blir i børnehaveregi. Jeg er ikke nervøs for at det blir pinligt, hvis det skulle kokse, det vil til gengæld være en kæmpe skuffelse. Så det skal da klart med i overvejelserne og beredskabet af "hvad gør jeg, hvis.."
-
kunne en mulighed være at starte en fredag, hvis de så ikk klækker, er der jo lidt tid til at finde erstatnings dunbolde, evt ha nogen klar i baghånden.
-
Der er flere firmaer i England og USA, der har specialiseret sig i at levere en oplevelsespakke til børnehaver og skoler. Her er et link til et af dem: http://www.thehappychickcompany.co.uk/chick-hatching-at-schools.html
-
Jeg er selv pædagog og det er et herligt projekt, uanset om det er for små poder eller herget hjemløse misbruger, jeg ville dog nok overveje det med at starte en fredag. Det kunne jeg godt få lidt nøja over, for det er jo ikke sikkert de alle klækker en fredag. Det er jo nok netop megningen, børnene skal kunne se en klækning, og mange bliver hentet tidligere om fredagen, og mange børn er godt trætte en fredag eftermiddag, og måske ikke det bedste mix med den tålmodighed der skal til at sidde laaaang tid og stirre på et æg der klækker og de små skal jo også over i en kyllingemoder og startes og tilses om de kommer godt igang med at spise og drikke, og kan finde ind/ud af varmen.
I de fleste børnehaver har de mulighed for at holde børnene ude af personale rummet og tage børn med ind i små grupper, men i sådan et rum, skal der jo luftes ud så her vil temp. jo svinge, derfor ville det måske være en overvejelse om de har et lille rum, med stabil temp, som kan holdes børne-pillefinger-fri .
Det med om det kikser er jo også en læreproces, og det giver nok lidt skuffelse hvis ikke der kommer små dun-boller men jo også en forståelse af vi voksne ikke er guder der bestemmer og styre alt. Men netop en god ide at have lidt kyller parat til afhentning som de små kan få at kigge og lære om, hvis nu det ikke går som planlagt. Jeg vil gerne ligge æg i min maskine samtidigt som du må få, hvis det ikke går som planlagt ;)
Rigtig meget held og lykke med projektet, det er dejligt, når nogen gør noget nyt med rollingerne ;)
-
Jeg lavede projektet i en 6. kl. sidste år i natur/teknik, vi var inde over mange ting, fosterets udvikling og meget andet.
Hvis det er en madam blå kunne den vel stå på kontoret eller i personalestuen i børnehaven, så de små ikke "kom til" at pille. Den kan jo nemt flyttes ind på "Blå stue", når der skal kikkes, og hvis man lige sætter stikket i, sker der ikke det store med temperaturen.
-
@Kristiank Meget betænksomt med dunbolde i reserve, hvis jeg trækker den lidt, må der være en del i omløb
Tænkte faktisk at starte op mandag, så vi ku få det hele med!! Så må jeg ud og køre efter arbejdstid for at finde kyllere, hvis det går i kuk m. klækning...
@Tjørnemosegård Tak for link, den ligger lige til højrenæbbet med deres setup..
-
@ Marianne & hønehuset -
Tak for tips og tricks der er 2, måske 3 sikre rum at sætte maskinen i..
Håber jeg kan træffe naturvejlederen på mandag!
Det er supersødt af dig at starte op samtidigt, hønehuset, der er bare lidt langt til fyns land efter fyraften go pointe med at voksne ikke er guder!!
-
@ Marianne & hønehuset -
Tak for tips og tricks der er 2, måske 3 sikre rum at sætte maskinen i..
Håber jeg kan træffe naturvejlederen i morgen!!
Det er supersødt af dig at starte op samtidigt, hønehuset, der er bare lidt langt til fyns land efter fyraften go pointe med at voksne ikke er guder!!
Spændende hvad du finder ud af.
Jeg håber nogen lidt tættere på dig kan/vil hjælpe med back-up kylle-ryller, ellers siger du til så står mit tilbud stadigt åbent :)
-
@hønehuset TAK det husker jeg
-
/o
-
husk lige at de normalt alle er klækket på 3 ugesdagen og starter ca 2 døgn før
-
Jeg er så ikke ret klar på detaljer endnu men tænker lige umiddelbart at en onsdag så vil passe bedre som opstartsdag..
-
det lyder som et spændende projekt for børnene.
jeg har selv madam blå og alle mine kyller har været færdig klækket dag 21.
der starter med at være små stjerner i få æg dag 19. så en onsdag eller en torsdag vil nok være optimalt.
hvis temperaturen er rigtig- ellers har jeg hørt klækningen kan blive forsinket lidt hvis den har været lidt for lav.
-
Jeg har også ruget kyllinger ud med en 4 klasse hvor det gik rigtig godt. Jeg fortalte lidt om hønsehold generelt da mange skulle have kyllinger med hjem og det var første gang de skulle have høns og så fortalte jeg også lidt om de forskellige racer hvor de havde fået rugeæg fra.
De fik også lige at vide hvor æggene kom fra og hvordan de blev befrugtet. Det var også vigtigt at få med synes læren og nogle af eleverne synes det var det mest spændende om hvordan det forgik for normalt ser man bare æggene i supermarkedet uden at vide hvordan de er blevet til.
Jeg var der en til to gange om ugen hvor jeg havde noget materiale med de skulle høre lidt om og hvis de havde hørt efter havde jeg nogle levende høns med de kunne komme til at snakke med. Det kunne også ske at jeg satte en hane på et bord imens jeg fortalte og hold op for en opmærksomhed det kunne give især når hanen galede og afbrød foredraget. Man skulle tro de var bedre opdraget :-[
En anden vigtig ting jeg lærte dem var hvordan man holdte en høne rigtigt og hvordan man holdte en kylling. En ting de også skulle lære var hvordan man holdte store høns(Brahma) med små hænder og arme i den alder. Det var nu meget sjovt og det er en helt anden måde de skal have fat i dem.
Synes nu det er et spændende og lærerigt projekt for børn og unge og de synes det var rigtig sjovt og meget anderledes undervisning.
Læren tog dem også med i små hold og lyste æggene undervejs i processen så de kunne se hvordan de ændrede sig undervejs og de var med til at tælle de ubefrugtede og befrugtede æg samt dem der døde undervejs. Dette gjorde også at de havde lidt nemmere ved at holde fingrene væk.
Når det engang går igang må du sige til så kan jeg se om vi kan få startet en maskinfuld sammentidigt så hvis det går galt har vi forhåbenligt nogle lånekyllinger til rådighed.