Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Soren82 efter 29 Januar , 2013, 18:26

Titel: Køkkenhaven
Indlæg af: Soren82 efter 29 Januar , 2013, 18:26
Hej allesammen.
Ja mine fingre kribler og jeg glæder mig helt vildt til at sæsonen starter. Og jeg ville gerne høre jer herinde hvad i har af planer for hvad der skal i jorden hjemme ved jer. Hos mig selv i køkken haven kommer der: kartofler, gulerødder, pastinakker, hvidløg, løg, salat, og bønner, også har jeg planer om der skal flere forskellige former kål som hønsene skal nyde godt af i vinter tiden.

Også har jeg begivet mig ud i et projekt der hedder at jeg skal til at dyrke mit eget korn både til hønsnene og til mel :)). Men hvad er jeres planer? Derudover kommer der selvfølgelig osse noget i drivhuset :))
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 29 Januar , 2013, 19:09
i drivhuset: peber, tomater og agurker.
og i højbedene: 2x gullerødder +løg, porer+pastinak, persillerødder+bønner i enderne, rødbeder+ bladbeder+ ærter, squash+ knoldselleri+ grønkål, spidskål+ blomsterkarse+rødkål+ rosenkål og er fast med jordbær fra sidste år. så har ½højbede til aspargser, majs, rabarber stikkelsbær, hindbær og rips, + et halvstort højbed der lige skal gøres færdig inden vi planlægger noget til det.

og vil sige at højbede klart kan anbefales, jeg har haft jord imellem dem men der skal ligges nogle fliser, det bliver så pløret
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: jes.l.h efter 29 Januar , 2013, 22:41
det eneste jeg ved, er at jeg dropper og ha alt for mange kartofler i år. Vil hellere bruge pladsen på noget andet. Men jeg skal ha fundet på noget og så til kaninerne udover gulerødder, præcis hvad det skal være vides ikke bestemt endnu. Men elers skal der løg, porrer, pastinak, grønkål, gulerødder, knoldselleri og bønner. Hvad jeg derudover får plads til ved jeg ikke rigtigt endnu.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Kenneth j efter 29 Januar , 2013, 22:50
Jeg skal have
Porre kartofler ærter gulerødder radiser rødbeder.

Nogle forslag til knoldselleri ?? vil gerne have det så jeg har når der skal koges suppe. Men sidste år kom der ingen knolde toppene blev rigtig store og flotte men ingen knold :(

Så overvejer jeg et højbed til asparges og hvidløg men ved ikke om det bliver til noget.

/Kenneth
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: jes.l.h efter 29 Januar , 2013, 22:55
jeg havde sidste år samme problem med knoldselleri. Åbenbart er det meget vigtigt at de bliver udplantet i samme højde som i spirebakken. Dvs at de ikke må sættes dybere. Derudover er de meget nærings krævende så iår fræser jeg en masse hønse-kaninmøg ned i det stykke hvor selleri og porrer skal være.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 29 Januar , 2013, 22:59
kennet j

du graver et lille hul ca et spadestik ned, en lille firkant fylder op med godt omsat møj en lille sjat kalk ca ½ dl, tjæder det lidt ned fylder efter med jord og udplanter , dette gøres ved hver, de skal ha noget at leve af, evt kan der supleres med ekstar gødning, hen på sommeren, hvis du har lidt fra under pindene
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 29 Januar , 2013, 23:02
Romanie-salat, squash og bok choy-salat (mest til ænderne)

Feldsalat og portulak (til ænder og høns)

Solsikker (mest til høns - og nok også havens fugle..)

Hestemynte og guldvalmue til at lokke insekter til

Herudover gulerødder, radisser, grønkål, rødbeder, bladbeder og hvad børnene finder på.

Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: mbs89 efter 29 Januar , 2013, 23:06
Tjaa i år har jeg tomater, agurker, chilier, ærter, bønner, spinat, løg, hvidløg, asparges, grønkål, rosenkål, porrer, gulderødder og kartofler.. Har desuden en pokkers masser jordbær planter, hindbærbuske og brombærbuske som hver sommer næsten overproducere bær.. 
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Soren82 efter 29 Januar , 2013, 23:24
Lækkert og se alle jer der skal ha noget i køkken haven. Og jeg får der osse lidt inspiration af jer andre til hvad jeg ellers skal ha i køkken haven. Spinat er der osse helt sikkert noget keg skal ha i min have :-)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 29 Januar , 2013, 23:27
Spinat er godt. Men det er meget omdiskuteret i forhold til fjerkræ. Jeg har ikke taget stilling.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: mbs89 efter 30 Januar , 2013, 00:07
Ja spinat er lækkert, er det meget omdiskuteret i forhold til fjerkræ?? Så vidt jeg ved indeholder det ikke noget som skulle være skadeligt for dem..  :o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 30 Januar , 2013, 00:52
Jeg ved ikke om det er så omdiskuteret i Danmark, men i hvert fald andre steder. Vist noget med at oxalsyren binder kalken, så man ender med vindæg, hvis de får for meget. Der skulle også være noget med nitrat/nitrit og måske et problem mere.

Men der er også nogen som hævder at fodre med det i stor stil uden problemer. Jeg ville selv tjekke lidt op på det, inden jeg begyndte at fodre med store mængder især rå spinat.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: mbs89 efter 30 Januar , 2013, 01:15
Hhmm okay, sidste sommer prøvede jeg at give dem en håndfuld spinat men de ville ikke have det, så har ikke prøvet at give dem det siden og så spiser vi det jo selv..  ;D
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hoejberg efter 30 Januar , 2013, 08:11
Her er planen for vores (min) køkkenhave.
Bønner, sojabønner, kartofler, løg, gulerødder,porrer, aubergine,squash, spinat ( til menneske mad  ;) ), asier, drue agurk, lidt forskellige salater,lidt rødbeder og forårsløg, radiser, persille og pastinak. Og lidt blomster til at tiltrække insekter og måske lidt grønkål til høns og ænder  ;D
Jordbær, hindbær,solbær, stikkelsbær,ribs, rabarber, løvstikke og lidt kryddeurter.
I drivhuset tomater, agurker, basilikum og måske et par pebersnack.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 08:21
Citér
sojabønner,
Har du erfaringer om  sojabønner? Jeg har lagt mærke til at div frøfirmaer har begyndt at tilbyde frø til soja. Hvilken  sorter? Jeg har forstået at  tyskerne og engelsmannene er  i gang at fremavle soja som er  mere kuldetolerant. Avler du på friland eller i drivhuset? hvordan bruger du soja bønner?
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 30 Januar , 2013, 08:21
nogen der ved hvordan man undgår at pastinakker bliver 10 cm i diameter og ½ meter lange, vil helst ikk plukke i rækkerne, men tage fra en ende af
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 08:24
Du praler Kristian :laugh:
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 30 Januar , 2013, 08:33
måske lidt men ikk meget :-\
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/17003/normal_DSC_0287.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=20887)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: jes.l.h efter 30 Januar , 2013, 08:35
kan de ha fået gødning nok?? eller har du høstet for sent.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 30 Januar , 2013, 08:37
det er ikk dem alle, de store holder sig dog godt om vinteren men vil hellere ha dem ca ø5
de har kun fået gede og grise prut
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hoejberg efter 30 Januar , 2013, 08:39
Jeg har ingen erfaring med sojabønner endnu.
Det er første gang jeg skal prøve det.
Hvis man er ude at spise sushi, kan man få noget de kalde Edamame bønner. Og dem kan jeg godt li  :P Det er sojabønner, så derfor skal de afprøves. Jeg regner med de skal være i køkkenhaven, lige som de almindelige bønner.
Tror bare de skal koges i saltet vand.








Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 30 Januar , 2013, 08:42
der er vist noget med at soya skal ristes for at organismen kan optage næringen fra dem, det gælder ihvertfald for svin og de ligner jo os
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hoejberg efter 30 Januar , 2013, 09:17
Jeg har lige læst lidt på Camilla Plum`s side. Der står der at bønnerne skal koges i salt vand, og så køles i koldt salt vand.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Louise S. efter 30 Januar , 2013, 09:30
Køkkenhaven er min store passion, jeg glæder mig som et lille barn til at jorden bliver lidt lunere. Foreløbigt har jeg kun sået chili indendørs, men om en måneds tid går det helt amok med såbakker over det hele  ;)

Planlægningen af årets køkkenhave er ved at være klar og posten har allerede været her 3 gange med forsendelser af frø (jeg elsker "armchair gardening", at sidde foran brændeovnen og drømme og planlægge næste sæsons dyrkning og høst).
Ting går jo sjældent HELT efter planen, så jeg er klogere i oktober - men foreløbigt har jeg planlagt disse afgrøder:

I drivhuset dyrker jeg agurk, basilikum, lidt chili og en masse tomater. Jeg har som regel 6-7 sorter af tomater i forskellige farver og størrelser. Stort set hele tomathøsten bliver henkogt, sidste år lavede jeg næsten 50 glas - det er super anvendeligt og smagen af sol og sommer. Min yndlings tomatsort er "Gul Polen", en lillebitte pæreformet tomat som sidder i kæmpe-kæmpe store klaser (lidt som hyldeblomster). Den er simpelthen så yndig og så smager den godt.

Salat spiser vi rigtig meget af. Både salat-salat og alle mulige blade og skud fra køkkenhaven - fx rødbedeblade, ærteskud, løgtoppe, krydderurter, spinat. Jeg dyrker mange forskellige slags salater: hovedsalat, romaine, rucula, bitre friseé-salater og smukke rødbedefarvede racicchio. Min yndlings salatsort hedder "Marvel of Four Seasons", en smuk hovedsalat i rød/grøn som får fede, blanke, super sprøde blade. Som bonus spirer den lystigt både tidlig og sent på sæsonen, og ikke mindst i den lidt svære spiretid midt i sommerheden. 

Nye kartofler er en værdsat delikatesse, så jeg lægger som regel kartofler 3 gange med 2-3 ugers mellemrum - så er der nye kartofler hele sommeren. "Marabel" er en god sort til at servere nænsomt kogt med smør og en dyne af hakket kørvel eller dild. "Raja" er en smuk, meget gul kartoffel med rødt skind. Skindet mister farven, hvis den bliver kogt, men der er ingen grund til at tilberede den med vand, for det er den bedste sort til ovnstegte kartofler. "Æggeblomme" laver fine, små, runde og lækre gule kartofler med god smag og kogefasthed. De er helt suveræne til kartoffelsalater.

Ærter og bønner - jeg dyrker hestebønner (valsk bønne), marværter, sukkerærter og fine slanke, grønne bønner. Hestebønnerne spises mens de er små og lækre, det er virkelig en delikatesse og ikke noget man finder i ethvert supermarked. Både ærter og bønner sår jeg af flere omgange, så sæsonen bliver lang.

Løg og porre - der skal mindst 8 meter porre til at komme helskindet gennem vinteren i vores husstand. Det er det rene guld at hente ind som fx nu i januar. Skalotteløg er de eneste løg jeg dyrker til gemmebrug, de er ret fordringsløse når det kommer til tørring og opbevaring. De er uundværlige i køkkenet og alt for dyre i supermarkedet, dyrk dem selv - det er klyngeløg, så hvert sætteløg giver en hel håndfuld fine skalotteløg. Almindelige salatløg (røde og hvide) sætter jeg også en del af, men de bliver allesammen spist friske - der ryger også mange løgtoppe i salaten. Det går altid galt med mine hvidløg, alligevel står de på to-do listen til oktober. En dag må det jo lykkes...

Rodfrugter - rødbeder gider jeg ikke spise om sommeren, så dem sår jeg så sent som muligt så de er spiseklar i efteråret. Pastinakker er ikke verdens mest spændende grøntsag, men den kan stå i jorden hele vinteren (som porrer) og derfor bliver den pludselig guld værd. Gulerødderne sår jeg også flere gange, desværre har jeg endnu ikke fundet en sort der smager lige-i-øjet på vores lerjord, men der bliver afprøvet nye sorter hvert år. I år skal jeg forsøge mig med scorzonerødder, igen noget der kan høstes i den kolde del af året. Bladskuddene i foråret skulle også være gode i salatskålen.

Kål er en afgrøde jeg sætter mere og mere pris på. Jeg sætter stor pris på sprød salat til sankthans, men det er intet i forhold til at gå i køkkenhaven i januar og hente fx sprød kål. Spidskål er den eneste sort jeg dyrker til sommerbrug, den er ret nem at have med at gøre og har en helt anden sprødhed end supermarkedets. Jeg dyrker savoy til efterårshøst (nogle sorter kan tåle lidt frost). Til vinterhøst dyrker jeg grønkål og rosenkål. Grønkålen deler jeg med hønsene, de spiser de nederste grove blade og jeg får de fine topskud finthakket som vintersalat (ja, vi er nogle kaniner)  ;D
I år skal jeg forsøge mig med noget broccoli, mest med henblik på efterårets sideskud og forårets nye skud. Har fundet en sort ("Waltham"), som andre har haft held med at overvintre i Danmark - er altid på udkig efter noget, der kan høstes i det tidlige forår, hvor man er SÅ sulten efter nyt og grønt, men der intet er.

Squash har jeg altid et par planter af, bare fordi de er så nemme og frodige. Vi spiser ikke voldsomt mange, og kun små frugter på fingerstørrelse. Til gengæld elsker hønsene at få alle de andre frugter. I år skal jeg prøve at dyrke Hokkaido-græskar for første gang.

Jeg dyrker majs fordi det er en ualmindelig smuk plante. Majs er en af de afgrøder, som der er allerstørst smagsforskel på om den er friskhøstet eller ej - så snart den er høstet begynder sukkerstofferne at omdannes til stivelse. De kolber vi ikke selv når at spise får hønsene, det er lykken.

Krydderurter er uundværlige: persille, dild, kørvel, basilikum og koriander. Igen sår jeg mange gange i løbet af sæsonen. Der er også flerårige krydderurter som timian, laurbær, rosmarin, salvie, mynte(r) og løvstikke.

Så er der alle de flerårige afgrøder: jordskokker, peberrod, rabarber, jordbær, solbær, ribs, stikkelsbær, sommer- og efterårshindbær.
Sidst, men ikke mindst - juvelen i min køkkenhave: 10 meter asparges.

Det er nok indlysende for enhver, at jeg bruger rigtig, rigtig meget tid i min køkkenhave. Derfor sår jeg også altid mange, mange sommerblomster - det bliver man jo ganske enkelt glad i låget af at kigge på: morgenfruer, ærteblomster, valmuer, kornblomster, trompetkatost, frøkenhat, stolt kavaler, solsikker, tallerkensmækker, jomfru i det grønne, scabioser og sommerasters.



 

Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Louise S. efter 30 Januar , 2013, 09:42
@kristian k

Du skal så dine pastinakker senere, hvis du vil lade dem stå i jorden om vinteren. De vokser en del i løbet af efteråret.
Pastinakker skal ikke have voldsomt meget gødning, og først når de er i vækst.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 11:21
Mit køkkenhave såplan er ca som  før:
To slags kartoffel: tidlig ( Linzer delikatesse) og senere ( Exquisa)
Ærter: Tidlig Ondvard og ?
Kål: spidskål eller tidlig sommerkål (erstling?)Toscanske palmekål, rosenkål
Dild ( mammuth?) Persille, glat og kruset, måske koriander, kørvel er en krudt hist og her.
Gulrøder, blandede farver
Rødbeder, bolsje stribet og røde ( Ægyptisk rund)
Sukker ærter
Til salatskål: Blandet salad ( Weibulls baby leaf blanding) Rugcola vokser selv sående hist og her, ærte toppe, rødbede blade ect. Radise bælger.
Radise og ræddike.
Selvsåede morgenfruer og solsikker hist og her .
Løg, sæt om efterår: hvidløg, franske vinter skalotteløg, bananløg. Kepaløg og rødløg ( såes)
Yacon
Majs ( to eller tre sorter for at sprede høst tiden)
Hestebønner
Stangbønner og harricots vert, måske Borlotto.
Tomat på friland og drivhus
drueaguk, (petit le paris)
basilikum i drivhuset
Spinat til mennesker og grøngødning som  hønsene må spise hvis de har lust.
Eventuelt kål-eller majroer(Petrowski)
Måske en efterår/vinter afgrøde til jorddæk og hønsene ( havre?, rug? raps? måske hvid blomstret raps til salatskål , hvis jeg få fat på frø).
+ andet som jeg finder på undervejs
+ alle flerårige.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 30 Januar , 2013, 11:36
Er der nogen som har erfaring med hvor hårdt de vilde fugle går til majs og solsikker?
Fx siger alle jeg kender som har kirsebær, at fuglene tager 90 %, og så gider man jo næsten ikke.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 11:40
Majs har de aldrig rørt. Solsikken tager  musvitterne i oktober/november hvis man  ikke har høstet til det. Det er en fest at se hvorden ca 30 musvitter plyndrer en  solsikke "mark" på 3x5 m i 14 dage /o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 11:44
Ved kirsebær kan du  prøve en af de (rød)gule sorter feks Merton Glory eller Merton Late, de siges at ikke være så attraktive for fugle.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Ege efter 30 Januar , 2013, 11:47
måske lidt tips til jer med køkkenhave og høns  ;)
http://www.havefolket.com/2013/01/den-hegnede-have.html
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 12:00
Det er også en planlagt fornyelse at nu skal hønsene går i køkken  haven 8)
Las os se hvordan  det går :angel:
Planen er at de selvfølgelig ikke skal få adgang i mest kritiske tidspunkter som lige efter såning og at visse bede bliver indhegnet. Nogle bed som  kål bedet og jordbær er under net i forvejen. Andre vil jeg prøve give adgang som  feks  kartoffel og asparges.
Nu e tid til at prøve, holder de sneglebestanden og ukrudt på stierne ned.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Henriette Hall efter 30 Januar , 2013, 12:04
De går ikke i hverken kartofler eller asparges. Men pas på lige når kartoflerne titter frem. De er sjove at skrabe rundt i.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 30 Januar , 2013, 12:10
Det er klart at der er kritiske perioder når de skal holdes væk.
Eksperimentet går ud på 1. får hønsene tids nok i køkkenhaven at være effektive i snegle bekæmper, specielt på forår når snegele er små og gør mest skade. og 2. Sker der en arbejdsbesparelse i lugning kontra indhegning af bede.
Sidste sommer fik de  "ledsaget udgang" til køkkenhaven, de spiste både snegle og ukrudt men  ikke nok fordi jeg havde ikke tid nok at vogte :D
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Soren82 efter 30 Januar , 2013, 12:25
Har osse selv tænkt på at hønsene skal ha lov til at gå i køkkenhaven. Osse for at kradse lidt jorden, især der hvor jeg skal ha min ølandshvede
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 30 Januar , 2013, 13:06
Tak for svaret Tapani

Mht korn, så har jeg ikke planer om at så det. Måske en lille smule sammen med børnene.
Men til gengæld skal jeg helt sikkert bede om lov til at samle nogle kornneg hos de landmænd jeg køber korn hos.
Det er glimrende beskæftigelse til når hønsene er i gården.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Fisker efter 31 Januar , 2013, 23:52
@ Louise S

Jeg kan simpelthen ikke finde navnet på den svenske hjemmeside med økofrø du lagde på sidste år. Kan du ikke prøve igen og evt andre gode?

Rasmus
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Soren82 efter 31 Januar , 2013, 23:56
Fisker: Ja det ville være lækkert hvis du kunne det louise :-)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 01 Februar , 2013, 07:27
Jeg pønser på at kigge nærmere på frø her fra. Noget er godt, andet skulle være mindre godt har jeg hørt fra en jeg kender, der har prøvet at købe derfra. Lækkert ser det i hvert fald ud :). http://gourmetgarage.dk/group.asp?group=154
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 01 Februar , 2013, 07:45
er det mon den her
http://www.impecta.se/sv/artiklar/gronsaker/index.html
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: mcquolle efter 01 Februar , 2013, 07:53
KristianK>> Var det virkeligt nødvendigt at linke til den side!!!  >:(

Nu er jeg jo nødt til at udvide køkkenhaven!  ::)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 01 Februar , 2013, 08:15
nu er mit problem bare alle de mange sorter, hvad skal man vælge
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hoejberg efter 01 Februar , 2013, 08:40
Camilla Plum har også en hjemme side, hvor hun sælger frø fra.
De er også økologiske.

http://www.fuglebjerggaard.dk/netbutik/
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Louise S. efter 01 Februar , 2013, 08:48
@ Louise S

Jeg kan simpelthen ikke finde navnet på den svenske hjemmeside med økofrø du lagde på sidste år. Kan du ikke prøve igen og evt andre gode?

Rasmus

Jo, selvfølgelig  /o Det er nok det svenske firma Runåbergs du tænker på, de har virkelig mange spændende frø, og langt de fleste er økologiske.

http://www.runabergsfroer.se (http://www.runabergsfroer.se)

Jeg har lige modtaget årets frøindkøb derfra. Det er en af den slags firmaer, der sender varer der IKKE er forudbetalt. Dvs at man modtager alle sine frø sammen med en regning. Sådan gør min lokale gårdbutik også når de leverer varer, og det er en lillebitte hverdagsting, som sætter mit humør et par grader i vejret - at der stadig findes folk derude, som stoler på deres medmennesker  /o

Et andet godt frøfirma er også svensk og familieejet som Runåberg - det hedder Impecta, og ligesom Runåberg gør de det også meget i frø af gamle sorter (det er dem, der er mærket med "kulturarv") - en del af frøene er også øko. De har ALT i frø, ikke kun til køkkenhaven. Hvad siger du til at frøså dit helt eget Baobabtræ?

http://www.impecta.se (http://www.impecta.se)

Thompson & Morgan er et af Englands store frøfirmaer. De har også mange spændende frø til køkkenhaven, vil man benytte sig af deres foreslåede såtidspunkter skal man lige huske at lægge en klimazone eller 2 til. De har også uanede mængder af allehånde sommerblomster, de fleste er godt nok lidt for manierede til min smag (lidt for fyldte, og lidt for langt væk fra plantens originale udtryk). Man skal huske at bestille fra deres internationale webside, den engelske er kun for UK-adresser. Her er den rigtige adresse:

http://www.tandmworldwide.com (http://www.tandmworldwide.com)

Sidste år handlede jeg for første gang hos et dansk firma ved navn "Bjarne frø og planter". De er specialister i chili og eksotiske planter, men har også alt til køkkenhaven og bedet med sommerblomster. Her vil jeg fremhæve den virkelig fine kundeservice, super søde og meget hurtige til at svare på spørgsmål. Det er en fornøjelse at handle med Bjarne /o

http://barney.dk (http://barney.dk)

Camilla Plum behøver vel ingen nærmere præsentation. På hendes hjemmeside findes en sand overflod af spændende frø, masser af økologi og den er vidunderligt fri for F1-frø:

http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=43 (http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=43)

Til sidst et par ord om sortsvalg (hiver lige den stakkels kæphest af stald igen)  ;)

Det er med frø, som det er med høns. Gammel kulturarv=racehøns, moderne sorter=hybridhøns, sådan groft sagt.
Moderne sorter er fremavlet af industrien, det er de sikkert super dygtige til, men de har nogle helt andre målsætninger for avlen og dermed nogle andre egenskaber i frøene.

Transportegenskaber - er nok det vigtigste for industrien, og komplet ligegyldigt for køkkenhaveavleren.

Modningstidspunkt - det er vigtigt for industrien at alle planter modner samtidigt, så høsten kan rationaliseres. Det modsatte er faktisk at foretrække for køkkenhaveavleren, det er sjældent målet at have 2 meter broccoli, der er høstklare samme dag.

Hybrider - moderne sorter er alt for ofte F1-hybrider, dvs at de ikke er frøkonstante og derfor kan køkkenhaveavleren ikke høste sine egne frø og få samme plante næste år. Det er førstegenerations krydsningsfrodighed, præcis som med Isa Whatever hønsene - super til formålet, men ikke egnet til videre avl.

Så er der selvfølgelig hele spørgsmålet om industriens sprøjteliderlighed af forskellig art og grad. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig at det er et issue for køkkenhaveavleren.

Det er noget helt andet med de gamle sorter/kulturarv/heirloom, kært barn mange navne. En sort overlever jo mange hundrede år, fordi den har nogen fornuftige egenskaber - et ordentligt rodnet, modstandskraft mod diverse angreb uden brug af div pesticider, fungucider og anden gift. Og så har den gamle sort som regel suveræn smag, ja SMAG - hvor figurerer det lige på industriens målsætninger for avl?

Stakkels lille kæphest, jeg stiller den ind i stalden igen. I virkeligheden skal man bare dyrke sin køkkenhave og nyde det. Dét er essensen. Og kilde til en tilfredsstillelse og urglæde, som jeg tror er genetisk indbygget i alle mennesker.














         
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 01 Februar , 2013, 11:56
Uhhh, hvorfor har jeg ikke set den fine tråd noget før, der er virklig mange gode link og ideer.
Herhjemme skal vi udvidde nyttehaven med ca 200m2. og jeg venter i disse dage på Posti dukker op med en ordenlig portion frø fra Lavprisfrø.
Og så skal vi finde et godt sted til en børnehave til frugttræer, som Morten ( mcquolle) og jeg snart skal lave, det bliver bare så spændende, vi har ønsket at udvidde frugthaven i nogle år, men aldrig kommet igang med podning før, så jeg glæder så meget til teori, praksis og hygge med hjemmebag, kaffe og snak om fjer og dun ;)
Iøvrigt, er det bare skønt, fjerne kan være ude ½ time længere om dagen nu inden det bliver mørk, og hønikerne har skiftet tittelen ud til høns, med deres æg debut, så foråret må da være lige om hjørnet.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Lene Lestat efter 01 Februar , 2013, 12:58
Hvis jeg skulle have en køkkehave, så skulle jeg også have en mand til at passe den.  ;D
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 01 Februar , 2013, 13:09
Hvis jeg skulle have en køkkehave, så skulle jeg også have en mand til at passe den.  ;D
/o /o /o /o /o /o /o /o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 01 Februar , 2013, 13:49
Hvis jeg skulle have en køkkehave, så skulle jeg også have en mand til at passe den.  ;D
Lene, så må du jo have både mand og haveplan. Begge dele kan varmt anbefales ;)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Louise S. efter 01 Februar , 2013, 15:10
Lene, så må du jo have både mand og haveplan. Begge dele kan varmt anbefales ;)

Det er altid rart at have en at følges med, også i køkkenhaven ;)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Ege efter 01 Februar , 2013, 17:24
Det største Katalog jeg nogenside har set med grøntsager er fra
http://www.graines-baumaux.fr

og I kan bestille kataloget i papirform og nyde alle sider med ALLE  underlige og Kæmpeudvalg af grønt/frugt frø
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: marix efter 01 Februar , 2013, 17:41
jeg skal ihvertfald have flere kartofler end sidste år. jeg har måttet købe den sidste måned, for første gang i 5 år.
har købt en masse chili og andet hos camilla plum. også hendes soyabønner. så vil jeg prøve at få skorzonerødder til at blive til noget. har endnu ikke haft heldet med mig.
helt sikkert skal jeg også have grønkål, hønsene og jeg deler dem så fint, de tager de nederste blade og orme og jeg har de fineste øverste blade til mig selv.
jeg havde selleri sidste år, og de blev ikke for store. da sæsonen næsten var slut fortalte min nabo mig at jeg hele sommeren skulle fjerne de yderste stilke, så ville selleriet blive større, så det gør jeg næste år.
jeg har prøvet gourmetgaragen, og selvom servicen var helt i top, blev udbyttet ret begrænset, og faktisk nogle af frøene blev slet ikke til noget.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Fisker efter 01 Februar , 2013, 18:23
@Louise S

Ja det var netop Runáberg jeg tænkte på. Fedt tak. Og så er det i øvrigt altid dejligt og vildt inspirerende at læse dine køkkenhave og økolgi indspark. Tak for det også

Rasmus
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 02 Februar , 2013, 22:38
Så! Nu er forhaven blevet pløjet, og vi venter på jorden tørre lidt så skal den havres, og så burde det være klar til en ny havesæson. Min svigermor som kom på uventet besøg da pløjningen stod på var ved gå i brædderne, da hun så traktoren tage livet af et stk. flad pæn græsplæne. "Jamen -jamen Janni hvad er det dog den mand laver i jeres forhave?" Tjaa, han udvidder min køkkenhave farmor /o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: vbruun efter 03 Februar , 2013, 07:10
Min køkkenhave skal fyldes med høns i år.Køkkenhaven er for stor for os til vi kan overkomme den.Det kan hønsene ligeså godt få glæde af.Så der blir lavet 3 hønsehuse med en gård til hver og så  skal de ud på det store stykke på skift.
Til køkkensager bliver der et hjørne med højbede hvor vi kan ha porrer,persillerødder til vinterens supper.En masse persille og noget grønkål .Jeg drømmer om jordbær rundt i kanten af denne her firkant.Og måske frugttræer i espalier til at danne vægge ud til hønsenes store gård.Og til slut en hønsebænk hvor jeg kan sidde med min kaffe og håndfodre mine kønne gokker :)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 03 Februar , 2013, 10:46
Lyder bestemt også hyggeligt Vicki. Og bænke til hønsekaffe er et klart must-have /o
Vi har også drømt om hønsefræsere sidste sommer, og i år er de endlig klar, sammen med dværgene, det bliver sjovt at se hvor hurtigt de fikser et lille stykke ad gangen, så det er fri for ukrudt, frø og krible-krable, ny gødet og klar til såning :)
Vi fandt jo ud af sidste sommer de store Brahma er verdens bedste kultivatore. De snupper alt små spiret ukrudt og krible-krable i overfladen, og lader de store ting som stauder, rababer, kartoffelplanter osv. være.
Jeg var kun ude og lue staudebedene 2 gange på en sæson, og ellers dryssede jeg lidt korn rundt i bedene hvor jeg gerne ville have dem, og så klarede de resten, og alle var godt tilfredese /o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: voldsgaard efter 03 Februar , 2013, 20:28
Jeg er så småt gået igang med at finde ud af hvad jeg skal ha i min køkkenhave i år, det blive i forhold til sidste år lagt meget vægt på flere forskellige grønsager.
jeg har lagt denne lille liste men der kommer nok mere på når tiden går.
Kartofler, løg, bønner, løg, blomkål, grønkål, hvidkål, spidskål, ærter, gulerødder, spinat, radiser, rødbeder, dild og jordskokker

frøene bliver købe i Lidl, Kerneliv.dk, Solsikken.dk

Hvis I er intresseret så kan i se min blog, den viser min køkkenhave fra sidste år.


mvh Jens
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hanemikkel efter 03 Februar , 2013, 21:55
Husk løg!






Jeg kunne ikke dy mig.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 07:48
Det bliver den første gang jeg skal dyrke kål. Blomkål, broccoli, rødkål. spidskål, og masser af grønkål til dyrene.
MEEEEEN, hvordan er det lige med det hersens grønkål?? Plukker man bare løs, og så gror der nye blade hele sæsonen?
Til jer der har held med kålplanterne, har i forspiret i bakker, og sat den ud som små planter, eller sår i på friland når der er varme nok?
Er er der mon nogen som ved hvor et er billigst a købe bionet til overdækning?
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: kristiank efter 04 Februar , 2013, 15:04
janni for fa'n no'n gange tænker jeg om du er fra en anden planet, eller bare fra byen
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: nimrod efter 04 Februar , 2013, 18:23
Citér
janni for fa'n no'n gange tænker jeg om du er fra en anden planet, eller bare fra byen
  ;D

Må jeg anbefale nogle fantastisk smukke og velsmagende "grøn"-kål fra frøbutikken
http://froebutikken.dk/product.asp?product=412 (http://froebutikken.dk/product.asp?product=412)

Men pas på det er en vanedannende butik, sidste år fik vi sorte tomater, gule rødbeder, røde grønkål, gule squash, lilla ærter, sorte peber og så lige alt det almindelige ;)

Ps, pluk løs men tag ikke toppen, det er den der skal skyde videre - alt kan forspires men det er sjældent nødvendigt hvis det passer til klimaet.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Steen lillegård efter 04 Februar , 2013, 19:20
Hej, er der nogen der har styr på, hvad man kan så/sætte i køkkenhaven, som hønsene ikke æder, men derimod holder rent udenom. Det kunne være smart, hvis det kan lade sig gøre;-)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 04 Februar , 2013, 19:37
janni:
Du kan  godt så kål direkte men  det er meget nemmere at forkultivere, du slipper for sprøjte mod jordlopper og andre små kryb som  spiser frø og nye spirer. Det  er også meget nemt at forkultivere kålslagten. Du bare så tyndt i såbakken  og  plantene er færdige til udplantning når de første rigtige blade ( ikke kimblade) er størrelse 1 krone.
Steen:
Jeg har eksperimenteret lidt, kål slægten  spises lige med det samme, jordbær er hit når de moden men  resten af tiden  jordbær få være i fred. Kartoffel spiser hønsene ikke, resten må komme på prøve i næste sommer. Du skal også huske at  hønsene skraber og ødelægger nye småplanter.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 20:33
janni for fa'n no'n gange tænker jeg om du er fra en anden planet, eller bare fra byen

Ejj, vist bare midt i mellem Kristian , nemlig provincen :laugh:
 Der har alle dage siden min barndom, været en plet med dyrket køkkenafgrøder og blomster og naturligvis fjerkræ. Dog har det raget mig en høstblomt at dyrke kål. Det var noget gamle tosser som mine bedsteforældre og forældre spiste. Men om det er aldren der er begyndt at trykke eller at få øjnene op for f.eks. grønkål kan bruges til andet end stuvet og suppe Tja, måske et mix ;)
Nu har vi selv købt hus laaaaangt ude på landet, og mine 100m2. har bare været for at ha`lidt jord og kratte i, når det ikke lige har stået på ombygning, job, og småbørn. Thomas har ikke den fjerneste ide om hvad man bruger jorden til, han er bare sød og tumle med fræseren, for det kan jeg skisme ikke, andet end min højt elskede minihakker som iøvrigt får selvskab af min "nye" antikke såmaskine i år. Den er jeg vældig spændt på at afprøve.
Men alligevel har de sølle 100m2 holdt os selvforsynet, hver sæson med alt fra krydderurter, gulerødder, kartofler, majs, jordbær, salater, tomater, agurker, frugtbuske, rababer og så lige de skønne gamle krogede frugtræer spredt rundt omkring, det store ældgamle valnøddetrø, og alle hasselbuskene, jo lidt har jeg da hygget mig med ;D
Så nu må vi se hvor meget den nye børnehave fylder, når podetardejdet står færdigt, men jeg håber det overlader 200m2 mere til nyttehaven ellers må vores søde bondemand forbi med ploven igen :P

Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 20:46
Hej, er der nogen der har styr på, hvad man kan så/sætte i køkkenhaven, som hønsene ikke æder, men derimod holder rent udenom. Det kunne være smart, hvis det kan lade sig gøre;-)

Vores krydderurter, frugtbuske og rababaer holder de fint. Da kartoflerne og majsne fik noget størrelse, var det også rimlig ukrudtsfrit. Men de første småplanter blev dog hønsemad, men så måtte hold 2 bare sættes og da kartoflerne blev hyppet 2, gang og majsen ikke kunne nås af Brahmaerne, ja så fandt de ud af at det nye friske ukrudt, smagte bedre. Jeg kastede deres korn spredt ud der hvor jeg syntes det trængte til lidt luning.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 04 Februar , 2013, 20:48
Bare gå på janni: hvis du bare giver rigelig med hønsemoj og orker holde ukrudtet væk det skal nok gå.
Frisk spidskål skåret i kvarter, dampet 5-8 min, en  klat smør og rivet muskanød på mums, eller Spidskål revet og blandet med sur appelsin/citron saft, ai hvor er det ikke sommer NU.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 20:59
janni:
Du kan  godt så kål direkte men  det er meget nemmere at forkultivere, du slipper for sprøjte mod jordlopper og andre små kryb som  spiser frø og nye spirer. Det  er også meget nemt at forkultivere kålslagten. Du bare så tyndt i såbakken  og  plantene er færdige til udplantning når de første rigtige blade ( ikke kimblade) er størrelse 1 krone.
Steen:
Jeg har eksperimenteret lidt, kål slægten  spises lige med det samme, jordbær er hit når de moden men  resten af tiden  jordbær få være i fred. Kartoffel spiser hønsene ikke, resten må komme på prøve i næste sommer. Du skal også huske at  hønsene skraber og ødelægger nye småplanter.

Tak Tapani, så må jeg lave lidt bakker med småplanter. Det er bare så hyggeligt med de første små bakker i vindueskarmene, så ved man foråret er lige om hjørnet.
Jeg lurede lige lidt på vores purløg igår, og jeg gætter på den første æggekage med purløg, og masser af bacon, på hjemmebagt rugbrød kan indtages omkring næste weekend.
Rababerne er også forsigtigt tittet frem, sammen med gule irentis.
De 2 første Brahma kyller har her tileftermiddag set dagens lys, og jeg håber de sidste kommer imorgen.
Duemor ligger stadig og luner æg og andemor er begyndt at plukke sig lidt, så selv det ikke ser særlig forårsagtigt ud, ja så tror jeg nu alligevel den er god nok, foråret er på vej. :laugh:
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 21:03
Hej, er der nogen der har styr på, hvad man kan så/sætte i køkkenhaven, som hønsene ikke æder, men derimod holder rent udenom. Det kunne være smart, hvis det kan lade sig gøre;-)

Glemte lige at tilføje at squas og græskar har de aldrig rørt heller ikke som småplanter :)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 04 Februar , 2013, 21:29
purløg høst er igang ::)
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 21:43
purløg høst er igang ::)

Snyd ;D
Jeg overvejer at drive lidt på rababer og grave en tot purløg over i drivhuset, hvis jeg biver for utålmodig ::)
Persillen er dog nænsomt høstet lidt af uden drivning.
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: Tapani efter 04 Februar , 2013, 21:46
Citér
grave en tot purløg over i drivhuset
Hvorfor skal det være drivhuset? det meget hurtigere på vindueskarmen og hyggeligere. /o
Titel: Sv: Køkkenhaven
Indlæg af: hønehuset efter 04 Februar , 2013, 21:49
Det har faktisk ikke tænkt på, selv om små totter af oregano og timian har fundet plads i vinduet