Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Karen L. Nielsen efter 24 Januar , 2013, 15:57

Titel: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Karen L. Nielsen efter 24 Januar , 2013, 15:57
Hej

I dette gode forum sidder sikkert også erfarne is-kokke.  :)

Jeg skal prøve at lave hjemmelavet is for første gang (uden ismaskine), og har kigget lidt rundt efter opskrifter og diverse tips og tricks.
Men jeg kan ikke rigtig finde noget om, hvor ofte der skal røres i isen under indfrysning. I en opskrift står der f.eks "rør 4-5 gang under indfrysningen".
Men hvor lang tid tager indfrysningen? Er det efter hvert kvarter, hver halve time eller hver hele time der skal røres?

Jeg håber, der er nogle, der vil dele erfaringer.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: kristiank efter 24 Januar , 2013, 16:25
 vi rører ikk i det, men det er måske en anden opskrift, vores er en lille pakke flormelis, ½l fløde 8 æg og en sjat cherry eller rom, den er mums god her fra forum af
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Leif Tranum efter 24 Januar , 2013, 16:37
En ismaskine rører jo konstant indtil isen har en tilfredsstillende konsistens.Min teori er så at man skal røre med jævne mellemrum ( hver halve eller hele time ) indtil man er tilfreds og isen er færdig.
Is?? Det var da osse noget at finde på her i vinterkulden   *g *g
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: kristiank efter 24 Januar , 2013, 16:40
leif det er det man gør når man har for mange æg
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Karen L. Nielsen efter 24 Januar , 2013, 16:49
Is?? Det var da osse noget at finde på her i vinterkulden   *g *g
Is hører til året rundt!  :laugh:
Og nu har jeg lovet at tage en dessert med til festivitas i weekenden, så nu skal jeg have min debut som is-kok. Og med pandekager til - dem er jeg da sikker på resultatet af. Så kan det ikke gå helt galt. ;)
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: mcquolle efter 24 Januar , 2013, 17:09
Man behøver ikke røre i det, men det bliver bedst hvis man gør. Jeg ville røre hver 10. Minut i 2-3 timer. Jeg har købt en ismaskine med kompressor da jeg er glad for at lave is.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Tapani efter 25 Januar , 2013, 08:09
Man kan røre så ofte som  man gider 8) og det skal røres til at isen  frossen, 2-3 timer er godt, men  det varier efter, fryseren, portionsstørrelseen, formen. Jeg plejer at røre et par gange om timen, og det er bestemt ikke nok. ::). Jeg får altid grynet is som  bliver  klaget over men  spist ;)
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: fle.bir efter 25 Januar , 2013, 08:14
jeg rører ikke i min den gryner heller ikke, jeg bruger 3 æggeblommer 60G melis
og en halv L. piskefløde. Æggeblommer og melis piskes helt hvidt sø blander jeg i
af hvad jeg har lyst rører det derefter sammen med flødeskum med nænsom hånd
Selv min svoger som er kok spiser med velbehag.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: mcquolle efter 25 Januar , 2013, 08:22
Isen bliver grynet hvis man rører i den, men ikke rører tit nok.  ;)

Hvis man sætter isen i frysen uden at røre overhovedet, så gryner den ikke, men kan til gengæld have en tendens med at krystalisere lidt og blive kompakt. 

Bogen "Ismageriet" kan klart anbefales. Det bliver noget fantastisk godt is hvis man bruger deres grundopskrifter. Så kan man altid selv lege med fyldet.  /o
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Gåsepigen efter 25 Januar , 2013, 08:53
Jeg har prøvet hjemmelavet is mange gange, men er altid blevet skuffet. Det plejer at være noget underligt hårdt, kønsløst noget med klumper og iskrystaller i, som damerne omkring bordet - sikkert for ikke at bringe værten i forlegenhed - roser til skyerne. Mine egne forsøg udi ismageri har hidtil også været elendige. Jeg brugte engang en hel sommerdag på at piske hvert kvarter - og endte alligevel med en smagløs, stenhård klump.

Men så fandt jeg en opskrift på nettet, hvor man også tilsætter æggehvidemarengs. Den skulle teknisk set være en parfait - hvad det så end vil sige - og den er fantastisk! Den kan spises direkte fra fryseren; den er nemlig ikke stenhård. Cremet konsistens uden antydning af iskrystaller og en så-englene-synger smag af vanille med en antydning af karamel. Den skal slet ikke røres i under indfrysningen.

Cremet vanilleis

2,5 dl piskefløde
25 g mørk muscovadosukker
1 vanillestang
3 æggeblommer
2 æggehvider
50 g flormelis

   
1.   Pisk fløden til glat, rimelig fast skum.
2.   Flæk vanillestangen på langs og skrab kornene ud.
3.   Pisk æggeblommerne hvide - eller i hvert fald helt lyse -  sammen med muscovadosukkeret og vanillekornene.
4.   Pisk hviderne et minut ved lav hastighed, indtil de skummer.
5.   Sæt hastigheden op til max og pisk hviderne næsten helt stive.
6.   Tilsæt flormelis og pisk hviderne til marengs.
7.   Vend forsigtigt marengsen sammen æggesnapsen og flødeskummet.
8.   Fyld massen i forme eller en skål og frys.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Leif Tranum efter 25 Januar , 2013, 20:49
Hej Berit.
Har du så is med til næste LU ? Kagerne var helt fine .
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: MartinGreen efter 25 Januar , 2013, 21:02
Hej Berit.
Har du så is med til næste LU ? Kagerne var helt fine .
Hæhæ
Titel: Sv: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Finn Jensen efter 25 Januar , 2013, 21:13
Hej Berit.
Har du så is med til næste LU ? Kagerne var helt fine .
Bakker Leif op...
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Leif Tranum efter 25 Januar , 2013, 21:31
Så er der lagt pres på dig Berit........
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Lomo efter 26 Januar , 2013, 08:19
Ja,-Berit... kagerne var sååå lækre  /o
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: mcquolle efter 26 Januar , 2013, 08:23
Hvis hun laver ismassen, så kan jeg godt stille ismaskine til rådighed. Så har man 0,75L frisklavet is på 20 min. :))
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Gåsepigen efter 26 Januar , 2013, 10:23
Hej Berit.
Har du så is med til næste LU ? Kagerne var helt fine .

Haha. Det skal da overvejes.

Hvis hun laver ismassen, så kan jeg godt stille ismaskine til rådighed. Så har man 0,75L frisklavet is på 20 min. :))

Det lyder fristende. Jeg har aldrig prøvet en ismaskine. Er den med kompressor? Det kunne da være vildt hyggeligt at have en lille isbod ved forumstanden.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 26 Januar , 2013, 11:35
Jeg vil også anbefale en ismaskine, sådan en halvprofessionel en af slagsen. De er lidt dyre, men ikke mere end hvad en køkkenmaskine koster, og så får man skøøøøøøn is hver gang, uden at man skal røre hele tiden. De billigere modeller uden kompressor har et køleelement der skal fryses i 18-20 timer inden brug hver gang, og så kan de kun lave små portioner af gangen.

Her er god inspiration at hente: http://www.gelateria.dk/5-ismaskiner

Hmmm..., får helt lyst til is og pandekager nu. Gad vide hvorfor?  *d
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: mcquolle efter 26 Januar , 2013, 17:33
Ja, min er med kompressor. Købt hjem direkte fra italien. Kostede små 3000. Går dog og overvejer at udskifte den med en større model. ::)
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: SigneJohanneBonde efter 26 Januar , 2013, 18:04
Hej.
Her har du min opskrift, som du ikke behøver røre i, mens den fryser :)

http://www.familiejournal.dk/Mad/Dessert/2012/06/26-Signes-nemme-pistacieis.aspx
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: fle.bir efter 28 Januar , 2013, 08:57
@ Berit
prøvede lige din opskrift på isen her i weekenden, tilsatte godt nok en pæn sjat
ameretto og hold da op det er ikke sidste gang jeg vil lave denne skønne is
tusind tak.
                             mvh. Birgit
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Gåsepigen efter 28 Januar , 2013, 09:40
Jeg vil også anbefale en ismaskine, sådan en halvprofessionel en af slagsen. De er lidt dyre, men ikke mere end hvad en køkkenmaskine koster, og så får man skøøøøøøn is hver gang, uden at man skal røre hele tiden. De billigere modeller uden kompressor har et køleelement der skal fryses i 18-20 timer inden brug hver gang, og så kan de kun lave små portioner af gangen.

Ja, skal man have en ismaskine til at stå og fylde, så kan man lige så godt gøre det ordentligt. Her er finanserne ikke lige til det, men den står på ønskesedlen. Sammen med et nyt køkken, så der også er plads til den ;D.

Ja, min er med kompressor. Købt hjem direkte fra italien. Kostede små 3000. Går dog og overvejer at udskifte den med en større model. ::)

Wow, du må lave meget is! Hvis du tager den med til LU, skal jeg nok medbringe noget, den kan fryse. Jeg har en masse opskrifter, jeg gerne vil afprøve.

@ Berit
prøvede lige din opskrift på isen her i weekenden, tilsatte godt nok en pæn sjat
ameretto og hold da op det er ikke sidste gang jeg vil lave denne skønne is
tusind tak.
                             mvh. Birgit

Dejligt at høre, at den også virkede for dig. Jeg blev selv så positivt overrasket over, hvor lækker den blev.

Jeg har selv prøvet at tilsætte knust frugt, men det blev knap så godt. Det smagte godt, men frugten gav iskrystaller.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: mcquolle efter 28 Januar , 2013, 09:44
Hvis I gerne vil have en is med frugt kan det anbefales at lave en alm. vanillaflødeis og så tilsætte noget marmelade/syltetøj med den smag man ønsker. Det giver faktisk noget ret godt is og er utroligt let.

Det er ret svært at lave is med frisk frugt da det indeholder så meget væske og derfor krystalliserer og bliver hårdt.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: MartinGreen efter 28 Januar , 2013, 09:44
Hvis man nu vil lave en chokolade/stracciatella is, behøves man så at tilsætte det mørke muscovadosukker?
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Marianne Meldgaard efter 28 Januar , 2013, 10:29
Mine børnebørn foretrækker hjemmelavet is frem for selv det dyreste fra disken. Jeg har en ismaskine men bruger den kun hvis jeg ikke har andet, da den klarer desserten i 15 minutter.
Min opskrift, som jeg altid vender tilbage til: 3 sker sukker og 3 æggeblommer, piskes meget godt, 3 dl flødeskum piskes ved siden af og så har jeg grundisen, som jeg altid laver en stor portion af, og laver forskelliga varianter; kan tilsættes vanillekorn, lakridspulver, kanel, maste tyrkisk peber (i morter), stærk kaffeopløsning, 2 spske instant til en smule vand (bliver hurtig jævn i micro) knuste bær, så bliver isen mere hård pga vandindholdet, skal stå lidt længere inden servering.
Jeg rører aldrig i isen. Og så chokoladesauce til, god mørk chokolade smeltes i vandbad med lidt fløde.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Lene Lestat efter 28 Januar , 2013, 10:53
Uhm - det er da en farlig tråd denne her. ;D

Her er en lille historie fra det virkelige liv :

Jeg fik i fødselsdag gave en lille ismaskine, godt nok. Den stod et stykke tid i æsken og en dag ville jeg så invitere nogle gode venner til hjemmelavet is samme aften. Jeg pakkede derfor maskinen ud henover middagstid, og finder brugsforvirringen frem og læser så at skålen skal være frosset ned i min. 24 timer  ??? :-\ før brug...... tja det blev så ikke til noget hjemmelavet is den aften.

Ellers har jeg lavet is på gammeldags måde og frosset dem ned uden at røre i dem, det er nu også altid blevet meget godt.
Titel: Sv: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Karen L. Nielsen efter 28 Januar , 2013, 12:06
Der er vist flere end mig, der kan tænke på is trods vinterkulden. :laugh:
Tak for input
Titel: hjemmelavet is - indfrysning?
Indlæg af: Louise Rosenbaum efter 01 Februar , 2013, 21:39
Istid er ALTID 

Dejlig tråd