Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: tex efter 11 December , 2012, 21:07

Titel: æg undersøgelse
Indlæg af: tex efter 11 December , 2012, 21:07
Hvor sender man sine æg hen for at blive tjekket for salmonella? Og hvad koster det, og hvor tit skal det gøres i forhold til loven hvis man vil sælge lidt ved vejen?
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: pilegaarden efter 11 December , 2012, 22:22
Mette.

Det er ikke så let at få godkendelse, medmindre der sker fejl i systemet.

Hønsene du vil sælge æg fra skal være fra et godkendt rugeri. Dvs at du kan udelukke salg af æg fra racehøns. Kun hybrider kommende fra godkendte rugerier.

Der findes flere tråde herinde om emnet som det er værd at læse. Christina (ved Ringsted) er formentlig den eneste der er godkendt til salg af æg fra racehøns (fejl i systemet, men dejligt at det lykkedes for hende), og Tanja Pedersen kæmper en brav kamp for at få det lovliggjort at sælge æg fra racehøns. Blot for at nævne to medlemmer der nok kan give dig lidt råd med på vejen.

Men for at komme videre, og få lidt flere på banen, så smid lige lidt flere oplysninger ind om hvad du har i tankerne.
Hvilke høns har du? Race eller hybrid, og hvis det er hybrid er de så fra et godkendt rugeri?

Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: Lene Lestat efter 11 December , 2012, 23:45
Mette.

Hønsene du vil sælge æg fra skal være fra et godkendt rugeri. Dvs at du kan udelukke salg af æg fra racehøns. Kun hybrider kommer fra godkendte rugerier.



Ikke kun racehøns, men også diverse blandinger og hjemmegjorte hybrider.
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: pilegaarden efter 11 December , 2012, 23:56
Enig Lene.

De skal jo være fra godkendte rugerier.
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: Lene Lestat efter 12 December , 2012, 00:00
@ tex

Du må nok kontakte Fødevarestyrelsen for at få svar på dine spørgsmål.
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: buch efter 12 December , 2012, 05:34
Fødevarestyrelsen kommer han ikke langt med når det drejer sig om tjek for salmonella i æg - de står kun for at give tilladelse til stalddørssalg og det får man næsten med 100 % sikkerhed, ddog med den lille age at godkendelsen træder kun i kræft hvis du bliver godkendt hos LV (landbrug & fødevarer)!

Og ja så kender i historierne selv.... Godkendt rugeri/avler eller forsvind!

Mvh brian

Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: tex efter 12 December , 2012, 07:43
Tak for alle jeres svar. Ved ikke så meget om høns endnu, men har 3 ægte store wyandotter og 3 isa brown og kun en af dem lægger æg, så det er ikke mange det bliver til ;-) men jeg havde tænkt at forære æg til familie og bekendte og selvfølgelig spiser vi dem selv. Så jeg ville gerne have en form for sikkerhed i at de er uden salmonella. Men det lyder ikke til at det bare lige er noget man gør ;-)
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: buch efter 12 December , 2012, 07:52
Vær opmærksom på at lovgivningen siger også du ikke må forære LG væk  :-\
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 12 December , 2012, 10:25
Jeg mener, at det er svært at få salmonellatestet sine æg, hvis man ikke er tilmeldt den offentlige salmonellahandlingsplan. Jeg ved, at prisen ligger på + 16 kr. pr. æg.

Hvis det er til eget forbrug, ville jeg ikke være nervøs. Officielt er salmonella udyddet i Danmark (i industrien), og selv om fritgående høns godt kan blive smittet, så er grøntfoder med til at bekæmpe bakterierne.

Er du på Facebook? Hvis du er, står der også lidt om emnet på siden "Æg fra racehøns skal være lovlige at sælge".
Titel: Sv: æg undersøgelse
Indlæg af: pilegaarden efter 12 December , 2012, 22:06
Hvis det er til eget forbrug, ville jeg ikke være nervøs. Officielt er salmonella udyddet i Danmark (i industrien), og selv om fritgående høns godt kan blive smittet, så er grøntfoder med til at bekæmpe bakterierne.

Vi har været rundt dette emne nogle gange før, men da Mette ikke har været med på Forum så længe er det ikke sikkert at hun er stødt på nogle af de gamle tråde.

Der er ingen væsentlig grund til at være Salmonellaforskrækket. Når du køber æg i supermarkedet har du ingen sikkerhed for at de er Salmonellafri. Det er ikke hvert enkelt æg der testes. Der bliver testet ved producenterne med jævne mellemrum, men der er absolut ingen garanti for at en producent ikke kan få Salmonella i produktionen dagen efter testen er foretaget.

Og det samme vil jo gælde for alle os andre der laver egne æg. Det eneste vi kan opnå garanti for er at de æg der måtte være sendt til test er Salmonellafri.

Men som konkluderet ved tidligere lejligheder, så er fornuftig omgang med rå æg og produkter lavet på rå æg, samt almindelig god køkkenhygiejne, altafgørende for at undgå alvorlige problemer med Salmonella, eller andre bakterier.

Salmonella tilfælde bliver nu om stunder blæst lidt mere op end der måske er grund til. Selvfølgelig er det bedst hvis det helt undgås, men det kan jo være svært.

Vi har vel alle prøvet at have 'racermave' eller 'Roskildesyge' - og mon ikke det i de fleste tilfælde har været forårsaget af uvante bakterier i maven.