Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Gitte Langkniv efter 21 November , 2012, 21:17

Titel: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Gitte Langkniv efter 21 November , 2012, 21:17
Kære kloge, vise og erfarne fjerkrævenner!
Jeg har fået til opgave at slagte en gås i Den Gamle By, hvor det skal filmes og vises på TV (TV2 et-eller-andet vistnok...). Jeg er ikke udlært, men er nok den mest erfarne i 'Byen', som også gerne formidler hvad jeg gør i 1864-stil og i dragt... Mine erfaringer er fire gaser, som jeg slagtede for 3 uger siden. Jeg fangede dem og holdt dem om halsen, og så fik de et slag af en kølle i baghovedet. Bedøvede eller døde blev de båret hen til huggeblokken, hvor hovedet blev hugget af...

Bagefter blev de selvfølgelig plukket efter at have været i kogende vand, men det der med vand og gæs... min far havde nævnt noget med lidt sulfo, men synes ikke rigtig det hjalp. Hvor længe skal de være i det kogende vand for at fjerene løsner sig?

Nu vil jeg gerne kunne stå ved hvad jeg gør, så er der noget lovmæssigt galt i slagtemetoden? Noget, man kan blive anklaget for bagefter? Samtidig må det gerne foregå lidt 'autentisk', så der er formidlingsværdi i forestillingen...
De moralske mv. kommentarer tager jeg i stiv arm i samarbejde med Den Gamle By, men vil gerne undlade brølere, som umiddelbart kan undgås.

Input er velkomne, resultatet kan formentlig følges efter d. 10. december.

Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Finn Jensen efter 21 November , 2012, 21:24
De skal bedøves først, det er egentlig det lovmæssige i det og det er jo klaret..

Mht. Plukning så er svømmefugle rigtig trælse for at sige det på jydsk..

Prøv at tage fat i Steffen (Lundur) han har gæs. Eller Thorkild Rasmussen fra Hadsten fjerkræklub. Han har slagtet proffesionelt.

Ser frem til at se det..
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: kristiank efter 21 November , 2012, 21:24
jeg hugger bare hovdet af uden at gokke dem først, de plejer at være rolige når jeg holder dem i beneneog ligger bryst og hals på blokken og slam et hoved kortere, og stikker jeg dem i en 20 l spand så de ikk løber,
sulfo i vandet, havde man sulfo dengang, ellers har jeg hørt at polakker bare hælder spilkogende vand over dem, det skulle smelte fedt laget

finn så har jeg begåetulovligheder :'( mon dyret lider uden hoved
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 November , 2012, 21:33
Vandet må endelig ikke være kogende, for så kan skindet gå i stykker. Jeg mener det skal være 65- 70 grader varmt.
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: preben r efter 21 November , 2012, 21:39
Hvis det skal svare til tiden skal den vel tør plukkes for at fjerne kan bruges til dyner :)
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: hanemikkel efter 21 November , 2012, 21:58
Jeg valgte at tørplukke en gase til mortensaften. Det gik fint. Jeg tvivler på det kunne gå hurtigere med skoldning. Men jeg gik også i gang med det samme. Var dog overrasket over hvor længe den blev ved med at være varm og "blød". Har ikke prøvet skoldning. Men jeg gætter da på, at det bliver noget sværere at få fat i fjererne, hvis de er våde.

Jeg slagtede også uden såkaldt bedøvelse (hvis man kan kalde et slag i hovedet det). Det vil jeg også gøre næste gang. Er det virkelig ulovligt? I så fald forstår jeg det ikke. Et slag skal jo være meget meget kraftigt for at være lige så definitivt bedøvende som et afhugget hoved er hurtigt aflivende.
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: preben r efter 21 November , 2012, 22:13
Jeg mener ikke man hakkede hovdet af den gang når de blev solgt på torvet var hovdet stadig på man stak dem i stedet for.
her et link hvor man kan se det på nederste billede.
http://www.sn.dk/AEnder-slagtes-til-jul/Jul/artikel/170380

Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: kristiank efter 21 November , 2012, 22:21
senere i serien er der et billede med grensaksen
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: pilegaarden efter 21 November , 2012, 22:34
Ja du får helt klart et problem med autentisk 1864-stils slagtning. Diverse dyrevelfærdsregulativer er af væsentligt nyere dato. Men det må du jo så forklare dig ud og så blot foretage selve slagtningen iht gældende love/regulativer.
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 November , 2012, 22:36
Jeg tørplukker også hvis jeg slagter selv.
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 22 November , 2012, 06:54
Det lyder rigtig spændende. Andelslandsbyen Nyvang slagter gris og gås foran publikum hvert år til jul. Du kan evt. ringe til dem og spørge hvordan de gør? I videoen forklarer de lidt om fremgangsmåden, bl.a., at de ikke kan slagte grisen som dengang pga. nyere regler for slagtning. Der skal desuden være en dyrlæge til stede (til grisen i hvert fald). Her er et par links til dem. Pøj pøj med det.

http://www.youtube.com/watch?v=j8oeSAco3kI

http://www.andelslandsbyen.dk/1-144-forside.html
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: jes.l.h efter 22 November , 2012, 08:50
skoldning af svømmefugle tror jeg du skal gøre af flere omgange.Dvs dyppe fuglen nogle gange, plukke det du kan og dyppe  igen. Eleers bliver noget af skindet kogt og går nemt i stykker. Tørplukning har jeg kun gjort med vildænder og vildgæs, og det går egentlig rimeligt godt. Eneste minus ved det er at alle fjer og dun flyver til alle sider ved selv det mindste vindpust
Titel: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Gitte Langkniv efter 25 November , 2012, 19:26
Tusind tak for jeres input. Godt at høre lidt forskelligt. Pudsigt nok oplevede jeg at skindet gik i stykker, da jeg forsøgte at plukke før en tur i det varme vand....
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: preben r efter 11 December , 2012, 20:42
Her linket til Gittes gåse slagtning på tv2 østjylland  /o
http://www.tv2oj.dk/arkiv/2012/12/11?video_id=32786&autoplay=1
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: jes.l.h efter 11 December , 2012, 21:42
jeg syns da det gik fint gitte /o Det kan der ikke ha været mange kommentarer om bagefter
Titel: Sv: Do's and don'ts i forbindelse med slagtning på TV
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 13 December , 2012, 15:31
I et af afsnittene af Bonderøven slagter han en gås for at bruge fyldet til dyne. Prøv at se det og se hvad han gør :)