Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Ekliptika efter 23 ſeptember , 2012, 20:50

Titel: Rå mælk
Indlæg af: Ekliptika efter 23 ſeptember , 2012, 20:50
Herinde kan man jo få svar på mangt og meget.  :)Jeg leder efter et sted at købe rå mælk, altså mælk lige fra koen, som der ikke er gjort noget ved. Kan man det nogensteder? Ved nogen det?
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 23 ſeptember , 2012, 20:55
Jeg vil tro du skal ud og spørge et par lokale landmænd. Det er vist nok lovligt at sælge råmælk fra stalddøren, men jeg er ikke sikker. Da jeg var barn, købte vi altid mælk hos en lokal landmand, hvor mælken var kommet ind i en tank, men hverken pasteuriseret eller homogeniseret. Mon ikke du kan finde det samme et sted? (Jeg leder stadig efter sådan et sted forøvrigt, har aldrig fået så lækker mælk, som dengang).

...Googlede lige lidt, og fandt følgende:
Mælk
 
Kræver registrering i den lokale fødevareregion.
 
Må på nedennævnte betingelser og i begrænset omfang sælges direkte fra produktionsbedriften til forbrugere: - Mælken skal sælges som rå og ubehandlet.- Mælken skal afhentes af forbrugeren og må ikke bringes ud.- Mælken skal tappes i dunke eller flasker, som forbrugeren har med. Forbrugeren har selv ansvaret for at holde dunke og flasker rene.- Mælken skal overholde en række grænser for, hvor mange bakterier der må være i den. Der er særlige krav om, at den ikke indeholder sygdomsfremkaldende bakterier. Der er også grænser for mælkens indhold af medicinrester, som kan overføres til mælken fra koen.- Mælken må sælges ved stalddørssalg i op til 12 timer efter malkning, hvis den har været nedkølet til under 6°C siden malkning. Tilsvarende må mælken sælges ved stalddørssalg i op til 24 timer efter malkning, hvis den har været nedkølet til under 4°C siden malkning.- Hvis en bedrift sælger mælk ved stalddøren, stilles der krav om egenkontrol. Egenkontrollen skal sikre, at der ikke sælges fødevarer på en måde, der kan udgøre en risiko for menneskers sundhed. Der er fastsat særlige regler for, hvordan egenkontrol skal udføres.

http://www.maskinbladet.dk/artikel/stalddorssalg-uden-smiley
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Ekliptika efter 23 ſeptember , 2012, 21:01
Nå ja, selvfølgelig! Jeg var da til Køernes dag på en gård her i nærheden i foråret, der kunne man jo starte med at spørge.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 23 ſeptember , 2012, 21:10
jeg fik et chok vores bonde ville ha 4 kr pr litter, så nu er der tykmælp til morgenmad istedet for yogurt, man er vel jyde
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Rudy efter 23 ſeptember , 2012, 21:17
jeg fik et chok vores bonde ville ha 4 kr pr litter, så nu er der tykmælp til morgenmad istedet for yogurt, man er vel jyde

Og landmanden tjener godt med de 4kr., som er mere end han normalt får og du Kristian gør det samme.
Så er både køber og sælger glade.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 23 ſeptember , 2012, 21:21
ja rudy det er skræmmende så mange splillemandspenge majerierne tager
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Lone Nielsen efter 23 ſeptember , 2012, 21:30
jeg fik et chok vores bonde ville ha 4 kr pr litter, så nu er der tykmælp til morgenmad istedet for yogurt, man er vel jyde
Med den beskrivelse om retningslinier for stalddørssalg af mælk, som Tanja har fundet frem, undrer det mig, at bonden gider sælge dig mælken til 4 kroner per liter. Det indbefatter trods alt en del mere arbejde for den merindtægt, bonden kan få ved et stalddørsstald.

Generelt mener jeg, at bønderne tjener alt for lidt på deres produkter - mens forædlerne og detailhandlen scorer kassen. Selv køber jeg alt mit kød direkte hos producenten og handler med stor fornøjelse hos gårdbutikker. Men jeg forventer ikke, at få mine varer til ½ pris af den grund. Derimod forventer jeg, at få friskere varer og forhåbentlig varer som er produceret under anstændige vilkår (især gældende for det kød, jeg køber).
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Tapani efter 23 ſeptember , 2012, 21:31
@ kristian , du kan godt lave yoghurt selv, jeg  tror at dansk hjemmeproduktion  sælger yoghurt kultur, og så behøver du termometer og termoflaske.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 23 ſeptember , 2012, 21:39
tykmælken er så nem jeg tager blot 1½ skefuld til den næste potion, fylder efter med mælk, stiller den på køkkenbordet til om aftenen så kommer den på køl,  det er mums, ser lidt klamt ud med fløden på toppen man smager godt med rugbrød(smuldret) og en skefuld syltetøj
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Tapani efter 23 ſeptember , 2012, 21:45
eller ny slynget honning, /o /o
hvilken kultur  du bruger til tykmælk?
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 23 ſeptember , 2012, 21:49
øhh tykmælk til tykmælk har kommet lidt i fryseren til hvis det går galt, ved ikk og det duer når det bliver tøet op.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Rudy efter 23 ſeptember , 2012, 21:50
Med den beskrivelse om retningslinier for stalddørssalg af mælk, som Tanja har fundet frem, undrer det mig, at bonden gider sælge dig mælken til 4 kroner per liter. Det indbefatter trods alt en del mere arbejde for den merindtægt, bonden kan få ved et stalddørsstald.

De fleste steder kommer man selv med sin spand og tapper selv fra tanken, skriver på en seddel antal liter. Oftest ser man end ikke bonden. Der afregnes så een gang pr. md.
Det er således ganske begrænset hvad der er af ekstra indsats for at erhverve den ekstra indtægt.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Lone Nielsen efter 23 ſeptember , 2012, 22:04
De fleste steder kommer man selv med sin spand og tapper selv fra tanken, skriver på en seddel antal liter. Oftest ser man end ikke bonden. Der afregnes så een gang pr. md.
Det er således ganske begrænset hvad der er af ekstra indsats for at erhverve den ekstra indtægt.

Det er jo fint. Og hvis temperaturen og tidshorisonten og egenkontrollen er i orden, og alt dette for en minimal indsats er det jo til alles tilfredshed - som du skrev tidligere - bonden tjener lidt - køberen sparer lidt.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: jes.l.h efter 23 ſeptember , 2012, 23:13
Med den beskrivelse om retningslinier for stalddørssalg af mælk, som Tanja har fundet frem, undrer det mig, at bonden gider sælge dig mælken til 4 kroner per liter. Det indbefatter trods alt en del mere arbejde for den merindtægt, bonden kan få ved et stalddørsstald.
Spørgsmålet er jo om den egenkontrol er så meget forskellig fra det han i forvejen skal holde kontrol med?? Det er jo ikke sikkert det er så meget mere besværligt
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 24 ſeptember , 2012, 07:18
Branchekode for egenkontrol i mælkeleverende besætninger (http://li.lr.dk/kvaeg/diverse/Egenkontrol.pdf)

Lidt kryptisk at finde ud af helt præcist, men så vidt jeg kan se ud fra et meget hurtigt kig på siderne, så er der samme krav til den daglige egenkontrol til mejeriet, som til stalddørssalg. Om det så er to forskellige ark papirer der skal holdes ved lige, kan jeg ikke se. Jeg vil gerne give 4 kr. for en liter mælk tappet hos bondemanden /o.

Hvis vi så kunne få lidt flere små bønder i Danmark også, med færre køer i hver besætning ville det være perfekt. De store landbrug får alt for meget i landbrugsstøtte. Se evt. filmen her, den er rigtig spændende. Der bliver sagt lidt om, hvordan man kan få mere gang i de små byer ved at få flere små landbrug omkring 40 min. inde i filmen, og lige derefter fortælles der, at ud af 15 tilfældige storbønder får 13 af dem landbrugsstøtte fra EU, tilmed over 100 millioner tilsammen :o. http://www.youtube.com/watch?v=PqLCa32WNfs
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 24 ſeptember , 2012, 09:25
tanja

der kommer vorres dejlige embedsmandsvælde og branceogganitioners lobyister, jo i vejen. viljen og lysten til at kontrolere og regulere, langt overstiger, tiliden til menesket(frihed under ansvar). sørgeligt men sandt.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Peter Chr. Hansen efter 24 ſeptember , 2012, 10:57
Vi bruger Råmælk til produktion af hjemmelavet mælke produkter herunder oste. Man skal dog bare lige være opmærksom på at hvis man ikke bruger mælken samme dag skal man lige varmebehandle mælken. Dvs. en langsom opvarmning til lige under 70 grader. Bliver det varmere bliver det svært efterfølgende af få mælken til at koagulere når man f.eks. skal lave ost. Men da rå mælk kan indeholde nogle bakterier er dette nødvendigt også hvis man vil drikke mælken efter mere en 1 dag fra malkningen.

Dog får man en super lækker ost når den er lavet på råmælk. Her på sjælland koster råmælk der hvor vi får den dog 6kr. pr. litter. Hvilket jeg ikke syntes er dyrt. Man kan jo netop også sorterer fløden fra og f.eks. selv kærne smør og så ham man jo så et restprodukt som er kærmemælk.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 24 ſeptember , 2012, 11:01
peter hvordan får du fløden fra , vi kan kun skumme så lidt at kan pifte en sovl lidt op, vi henter 3 l af gangen et par gange om ugen, og varmebehandler/ødelægger ikk mælken
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Peter Chr. Hansen efter 24 ſeptember , 2012, 11:30
Jeg har ladet mig fortælle at hvis man ikke varmebehandler mælken inden man laver f.eks. ost som skal modne over længer tid så kan man få en fejlagtig modning med nogle forkerte bakterier grundet at de ikke er blevet dræbt ved en varmebehandling.

Og fik også besked på at den mælk man ikke drak samme dag skulle varmebehandles hvis man ville gemme den.

Vi gør egentligt det at vi varmebehandler den ved en meget langsom opvarming til lige under 70 grader så syntes jeg ikke at man ødelægger mælken. Mælk ødelækkes ved en homoganisering og sådanne mælk kan slet ikke bruge til andet end at drikke da den ikke rigtig kan koagulere.

Vi skummer pr. også kun fløden og bruger den til lidt smør. Vi henter når vi laver ost og så henter jeg ca. 17 litter som svare en en omgang "feta" og en omgang brie og så lidt til, at drikke. Ellers henter vi bare små portioner som vi så varmebehandler.

Men mener du at det ikke er nødvendigt at varmebehandle den ?
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 24 ſeptember , 2012, 13:22
jeg har aldrig gjort det, og aldrig hørt om det før, hvis alm hygiejne holdes fra ko til mund. kan jeg ikkk se nødvendigheden af det, men er kørene overbelortede, og malkerummet ligner en svinesti, så måske. men så vil bonden også blive straffet hårdt af hans majeri. det er så muligt at man ved ostefremstilling kan få en mere ensartet ost ved at koge mælken, det gør man jo bla ved honning suppen til mjød, for at undgå fremmede gærsæller.

hvor ville vi gerne at flødecentrifuger var til at komme til for små penge
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Peter Chr. Hansen efter 24 ſeptember , 2012, 13:31
Ja jeg har set på flere men syntes at prisen er enorm høj. men har dog kigget på denne:

http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/russisk-centrifuge-haanddrevet-211p.html
 (http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/russisk-centrifuge-haanddrevet-211p.html)
Som kunne være en mulighed.

Jeg ved at der hvor jeg henter mælken skulle der være meget rent. Så måske det ikke er så nødvendigt når det er til, at drikke.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: kristiank efter 24 ſeptember , 2012, 13:50
jeg syntes oss den er for dyr har seriøst overvejt at importere en sending som med plukkemaskinerne, for at få prisen ned.
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 26 ſeptember , 2012, 23:00
Peter du er jo ude i at pasteurisere mælken hjemme, mange mener at dette ikke er nødvendigt og ødelægger nogle af de bedste indholdstoffer i mælken
Titel: Sv: Rå mælk
Indlæg af: Peter Chr. Hansen efter 27 ſeptember , 2012, 07:22
Jeg har bare flere steder læst at hvis man ikke gør det skal mælken bruges inden for 1 døgn og at den desuden har svært ved at koagulere hvis den ikke er varmebehandlet.