Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Helle K. efter 15 ſeptember , 2012, 06:24

Titel: Henkogning
Indlæg af: Helle K. efter 15 ſeptember , 2012, 06:24
Mon ikke der skulle være èn, som kunne hjælpe mig her /o

Jeg har aldrig gjort mig så meget ud i at udnytte bær, frugter og grøntsager på anden måde, end at sylte en smule og ellers gemme i fryseren - men jeg har i mange år haft lyst til at prøve at henkoge gråpærer - som jeg husker at mormor gjorde for mange, mange år siden - og de små pærer smagte himmelsk.

Nu er jeg så heldig at have fundet et gammelt gråpærertræ med mange indbydende frugter, og så melder lysten sig igen og nu skal det altså være.

Jeg har på nettet fundet en Camilla Plum opskrift på henkogning direkte i glassene

http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/Mad_der_holder/Udsendelser/udsendelser_2009/diverse_artikler/20090715134342.htm

og så vil jeg gerne lige vide.....skal glassene med gummiringene lukkes HELT, når de henkoger i ovnen? - eller skal lågene først lukkes til, når varmen slukkes og glas med indhold står til afkøling i ovnen??

Kan jeg få svar på dette spørgsmål, så vil jeg begive mig ud i henkogningssysler i denne weekend ;D
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Louise S. efter 15 ſeptember , 2012, 07:07
Hvis du bruger patentglas, som du skitserer i dit spørgsmål - så skal de lukkes helt inden du sætter dem i ovnen.
Hvis man bruger glas med skruelåg, skal de først skrues stramt fast lige inden man slukker ovnen. Husk at lade glassene køle af i ovnen (gælder begge slags).

Husk det tager laaaang tid i ovnen, det er vigtigt at det foregår langsomt - max 120 grader. Men det er det hele værd  /o

God fornøjelse
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Helle K. efter 15 ſeptember , 2012, 07:13
Jubiiii *y

Tusind tak for så hurtigt svar Louise /o ..så kan hunden og jeg godt samle pærer på vores morgentur allerede i dag

Laaaang tid skriver du - hvad er det ca? ½ time..1 time..5 timer? :-\ hvis pærerne er skåret i kvarte...der må jo gerne være lidt `bid´i dem
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Marianne Vedel efter 15 ſeptember , 2012, 07:30
Jeg har henkogt kilovis af frugt, især da børnene var små. Jeg "arvede" en rigtig henkogningsgryde, glas og gummiringe samt bøjler fra min svigermor. MMMmmmmm henkogte pærer eller blommer med råcreme /o (og her kommer æggene jo fra egne høns).
I dag ville jeg nok også bruge ovnen.
Tørsleff's grønne foreskriver:
Der anvendes kun lave glas. der stilles direkte i bradepanden, et glas med vand og et termometer stilles i hjørnet. Der kommes ca 3/4 l vand i bradepanden. Denne stilles på nederste rille i den kolde ovn. Ovnen lukkes og termostaten stilles på 140o, og efter ca 2 timer skulle termometeret vise 85o, der skrues ned for ovnen til 100o, hvorefter glassene står 30 min. Ovnen slukkes. Efter 10 minutters forløb, tages glassene ud.
Tørsleff skriver også, at både æbler og pærer skal forkoges i lagen for ikke at blive for mørke, pærer skal koges 5-10 min efter hårdheden.
Lagen til henkogningen består af 5 dl vand og 125 g sukker samt 1 tsk Vanila.
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Helle K. efter 15 ſeptember , 2012, 08:03
Suk  :( jeg er jo ikke nogen ørn til det her, så tusind tak for udførlig fremgangsmåde Marianne - det lyder til, at selv jeg kan finde ud af det. Går det så galt første gang, så er jeg vist så tidligt ude, at jeg kan nå at forsøge igen..og igen..og igen :-\

..så ved jeg lige, hvad denne lørdag skal bruges til, mens popcorndrengene øver sig i hanegal uden for vinduet *p. Lige før synes jeg bestemt, at min ENESTE hønekylling galede :o. DET håber jeg meget på, var synsbedrag
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Hundstrup efter 17 ſeptember , 2012, 22:51
lidt uden for emnet, men jeg har set et henkogningsglas med en hel høne - hoved og fjer og ben. Jeg så den i Andelslandsbyen Nyvang nær Holbæk, den er efter sigende "arvet" fra et dødsbo og er lavet under 2. verdenskrig.
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: pilegaarden efter 17 ſeptember , 2012, 22:55
Den vile jeg så ikke bryde mig om at spise.  /3
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: kristiank efter 18 ſeptember , 2012, 07:24
erik den skal vel bare ha et frisk opkog
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: Tapani efter 18 ſeptember , 2012, 10:00
Nu må fjer og  næb være møre, lige til at spise.
Titel: Sv: Henkogning
Indlæg af: hønehuset efter 18 ſeptember , 2012, 10:35
Ja det giver jo straks et heeeelt nyt billede af langtidstilberedning og langtidsholdbarhed.  <R /3 /3
Tilbage er vist kun at sige velbekomme og husk at toilettet under INGEN omstændigheder må være optaget de næste dage *g