Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Tapani efter 11 ſeptember , 2012, 23:09
-
Det kan være livsfarligt for dig og ER livs farligt for en anden menneske.
http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/sygdom/ECE1749951/bekymrede-forskere-kaeledyr-faar-den-medicin-der-skulle-redde-dig/
-
Enig. Det er lidt bekymrende læsning.
-
men jo desværre ikk nogen nyhed. folk vil heller rede derres hund end naboen, og købe pencilin pumpede grise.
-
En lidt underlig nyhed...
Selvfølgelig er der grund til at kigge på antibiotika til kæledyr, men stadigvæk så bruges 80% af al antibiotika i Danmark på svin... Forbruget her har været faldende, men de seneste tal fra VetStat viser nu igen en stigning på 6.8%. Der er da al mulig grund til at fokusere på det område hvor det største forbrug er, og når det så tilmed igen er stigende....
http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/05kontor/VetStat/Forbrug_svin_august%202012.xls (http://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteCollectionDocuments/25_PDF_word_filer%20til%20download/05kontor/VetStat/Forbrug_svin_august%202012.xls)
-
Jeg vil også mene, at det største problem ligger hos landbruget, men jeg kender kun en lille håndfuld, der er villige til at købe økologisk kød, for at undgå (så meget som muligt) antibiotika-flæskesteg :-\.
-
Ja jeg kender faktisk 4 familier som skiftet mening efter at have set DR2's program om Økologi vs. alm. landbrug. og de vil fremover hellere spise mindre men økologisk. Så det program virkede. Så hvis vi som forbrugere gør noget sker der noget. Men det er sku os som forbrugerer som har skylden for den udvikling der er sket. Vi vil generalt ikke betale for det vi køber og ligger der 2 kg. svinekød til 70kr. ikke økologisk og 2 kg. økologisk til 120kr. ja så vælger de fleste sku desværre de 2 kg. til kr. 70. Det er sørgeligt med sandt.
Så der skal en forbruger vane ændring til for at man kan afskaffe den måde det Alm. landbrug køre på.
-
Hvor mange af jer så så programmet om bl.a. øko grisene i DK?
Jeg var mildest talt noget overrasket - Jo soen kommer ud i et hus på en mark for at farre, grislingerne får så lov at tumle rundt i nogle uger, for derefter at komme ind på beton gulv og gå frem til slagt, ellers tager de ikke nok vægt på, men jeg forklaringen var.
Søerne kommer så også ind på stald igen, for at blive løbet, altså ikke mere græsmark til dem.
Dét er i min verden ikke dyrevelfærd.
Så nej, jeg er færdig med at købe øko. kød fra køledisken, men støtter gerne de lokale øko. landmænd i vores område, hvor jeg ved dyrene har gået frit hele tiden.
-
Jeg må have gået glip af noget for jeg syntes ikke jeg så eller hørte om noget med stald andet end om vinteren hvor alle også øko går i stalde. Og det syntes jer er ok når bare de har plads nok. jeg tror ikke du finder mange steder hvor køer og grise går ude om vinteren.
-
jo peter mine grise går ude hele året, har self hytten, men ude er de hver dag det er jo oss ude jeg fodrer dem, da jeg lavede ny inhegning var de længe om at tage hytten i brug, men sov hellere under en bunke grene, hun blev for øvrigt slagtet i weekenden, ligner og smager næsten som okse, hun var halv vildog halv høngebug
-
Det her var skam om sommeren desværre.
De små grise blev som sagt farret ude, men kom så på beton gulv i stald dog med mulighed for at gå ud (på beton terrasse), ellers ville de tosse for meget rundt og ikke tage ordentlig på i vægt.
Soen røg jo så også ind i beton stald igen, stadig om sommeren. Hun kom kun ud i hus på marken for at farre.
Programmet blev sendt fra DR1 mener jeg, men hvornår husker jeg ikke.
-
Økologiske grise skal have permanent adgang til det fri...
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Fakta_om_grise/Sider/Fakta_om_grise.aspx
-
Økologiske grise skal have permanent adgang til det fri...
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Fakta_om_grise/Sider/Fakta_om_grise.aspx
Nå, du kom først Finn... ;D Hvis man ikke kender nogen der har frilandsgrise, eller selv har muligheden for et lille grisehold, ser jeg stadig øko-svinekød som langt det bedste alternativ til konventionelt kød.
-
Det havde de så ikke i det her program desværre /d
-
Jo men der er forskel på om det er frilandsgris eller økogris. Og ja jeg er da klart mere til frilandsgris men øko er næst best og der er det altså kun krav at de har adgang til friland i perioden Fra 15. april til 1. november skal de have adgang til græs når vejret tillader det. står der.
Så jeg er helt enig i at frilands er bedst men ikke så almindeligt i køledisken desværre men det er økologisk.
-
Tråden har fået lidt anden retning som var mening. Dyrevelfærd og landbrugets brug af antibiotika er vi nok alle ret enig.
Jeg vil tage op at vi skal være klar over at hver gang vi bruger antibiotika har det konsekvenser, osse med hunde og katte eller "anticoccidiose" kyllingefoder. Og, hvis vi vil tro på artiklen, kan antibiotika hos dyr som bor under samme tag som menneske være mere alvorlige end hos dyr som bor i stalden.
-
Du har ret, Tapani! Det er nemlig en udbredt misforståelse at det kun er det antibiotikum man indtager (som medicin eller igennem mad), der er skadeligt for én.
Der er ikke mange, der er klar over, at hvis én person i en familie er i antibiotikumbehandling, så kan der spores ændringer i hele familiens mikroflora.
Man ved også, at familier med kæledyr deler bakterier med deres kæledyr, og dermed også de resistente bakterier.
Jeg har stor stor respekt for antibiotikumresistens efter at have arbejdet på et mikrobiologisk laboratorium. Jeg så uhyggligt mange eksempler på resistente mikroorganismer, der var isoleret fra mundhulen på ganske almindelige mennesker. I nogle tilfælde var bakterierne resistente mod typer af antibiotikum, som "deres" mennesker sandsynligvis aldrig har fået... :o
-
Der er måske en stærk stigende holdning til at ALT skal leve og ALT skal reddes og aflivning er koldt og kynisk. Måske får jeg klap for denne udtalelse, men jeg synes at mange holde kæledyr i live for ejers egen skyld og ikke på dyrets egne præmisser og værdighed.
Selvfølgelig skal man være glad for sine dyr (kæle, som ikke kæle) og selvfølgelig skal man også reagere når de bliver syge. Det er klart. Og Doktor Dyr skal også leve........
Endvidere har al medicin vi propper i dyrene og ikke mindst i os selv altid nogle "grimme" bivirkninger også.
-
Jeg hugger hovedet af det der virker sygt. På den måde får man stærke stammer. Det giver efter min menig syge dyr når der behandles med medicin. Forstået sådan, at behandlede dyr mister meget modstandskraft og let efterfølgende blot kommer til at fejle noget andet.
Så for mig er der kun een måde at udrydde dårligdomme.
NB: Jeg har rigtig mange Orpington, og har næsten aldrig syge dyr. Og hvis det sker, er det oftest fordi de er kommet galt afsted, f.eks. hængt fast i trådvæv osv.
-
Jeg er enig med dig, Lene. I tidens løb har jeg haft mange dyr 'mellem hænderne', og jo flere jeg har haft, jo mere 'human' er min tankegang blevet. Altså forstået på den måde, at en hurtig aflivning nogle gange er bedre end de lidelser der skal gennemleves før dyret måske kommer sig. Ikke alt og alle skal overleve for enhver pris. Men selvfølgelig skal alt vurderes og gradueres inden man tager en beslutning om det videre forløb. Og så kommer det jo også an på hvilket dyr vi taler om - er det en kylling, en kanin eller en hund eller en hest, der er forskel på, hvor langt jeg vil gå for at redde den.
-
Jeg har også stået med et par heste i de 26½ år, som jeg har været hesteejer i og måtte veje for og imod for behandling eller aflivning og gu er det svært.
@ Rudi
Helt enig, men det gør mere "ondt" når man 3 høns end 300 høns.
-
Forøvrigt ville det være lykken hvis ALLE landbrug i Danmark blev økologiske, men det ville sikkert bare give landmænd, som må dreje nøglen om og en ENDNU større import af udenlandske mindre gode, men billige produkter fra lande, hvor dyrevelfærden er endnu mere ned prioteret end i Danmark og brugen af medicin endnu større.
-
Må da indrømme ,at jeg har været glad for penicilin,de få gange mine hunde er blevet opereret,men ville aldrig give det til høns og får eller andre konsum dyr,Det er sikkert fristende,men nej i mine øjne er det alt for farligt i længden.
Undskyld,men vi er nok nogen,der er mere barske i vores indstilling til dyrehold,end gennemsnittet,synes at en hurtig og human aflivning er bedst ,når dyr er så syge,at de kræver stærk medicinering.-Ups.nu får man nok på puklen :(
-
Jeg syntes klart man skal sørge for ikke at have en overforbrug af alle former for medikamenter til sine dyr.
Jeg må dog sige at jeg syntes det emmer lidt af dobbelt morale herinde for hvad når man nu skriver at man hellere vil aflive sine høns hvis de er syge. Men men vaccinere gerne sine dyr så man kan udstille. Det virker bare lidt modsigende. Det er sku da medikamenter alt sammen og har en påvirkning. Så hvis man er i mod brugen af antibiotika og medikamenter burde man ikke udstille høns. Det er ihvertfald min mening. Men som jeg skriver skal man selvfølgelig begrænse bruget. Men mener ikke jeg ville total undlade det.
-
Jeg syntes klart man skal sørge for ikke at have en overforbrug af alle former for medikamenter til sine dyr.
Jeg må dog sige at jeg syntes det emmer lidt af dobbelt morale herinde for hvad når man nu skriver at man hellere vil aflive sine høns hvis de er syge. Men men vaccinere gerne sine dyr så man kan udstille. Det virker bare lidt modsigende. Det er sku da medikamenter alt sammen og har en påvirkning. Så hvis man er i mod brugen af antibiotika og medikamenter burde man ikke udstille høns. Det er ihvertfald min mening. Men som jeg skriver skal man selvfølgelig begrænse bruget. Men mener ikke jeg ville total undlade det.
Enig. Jeg tog en "kold tyrker" fra mine mange udstillinger som jeg deltog i hver vinter, da det blev tvunget at udstillings-dyr skulle vaccineres. Selvom jeg levede og ånede for udstillinger i over 25 år, så skulle mine høns ikke vaccineres, og implicit heraf var det slut med at udstille.
Jeg har desværre set/hørt om, en del fine udstillings-dyr og dermed fine kommende avls-dyr der har måttet lade livet pga. vaccinationen, hvor der skete fejl.
-
Dobbelt moral......... tja.................
Ja det er træls at skulle vaccinere sine dyr, for at kunne udstille dem. Og ja så må man bare lade være....
Og mens vi har gang i debatten, hvis man er imod vaccinationer, så kniber det med at holde hybrid høns, for de bliver om nogen vaccineret mange flere gange end racehøns gør.
-
Jeg har 3 hybrid høns udruget af en jeg kender og de er på ingen måde vaccineret. Så det kommer da klart an på hvor de er fra.
Men de handler jo bare om at begrænse brugen ikke helt undvære det. For det kan jo være lige meget hvis man så vaccinere dem. Så er man jo lige vidt.
-
Jeg er ikke helt sikker på havd det er vi diskuterer nu, men vacciner kan på ingen måde sidestilles med brug af antibiotikum...
-
Hmmm hvorfor ikke, en vaccination mener jeg klart kan side stilles. Det er da en medikament der bruges for at hæmme en sygdom, som med dem man giver til sine børn har jeg også en bekymring for det at vaccinere gør noget ved kroppen egen forsvarsmekanisme. (en udtalelse fra en professor jeg kender der arbejder med netop vaccinationer og behandlig med antibiotica. og det er begge noget man ikke skal bruge i flæng. Og hvis muligt gerne udvære hvis ikke det er livsnødvendigt eller ligefrem dødsensfarligt ikke at bruge.
Så jeg er mener klart at vis man er i mod antibiotika må man også være varesom med vaccinationer mod sygdomme.
Det er sku dobbelt morale andet mener jeg.
-
Nu er vaccinering desværre et nødvendigt "onde" hvis man vil udstille sine høns enten på udstillinger eller diverse p.r/ hønsedage, så også omverdenen og andre avlere kan finde en glæde ved at se en masse dyr samlet.
Og hvis man er dobbelt moralsk fordi man gør dette, samtidigt med at man bruger hovedafbryderen, hvis man har et sygt dyr, som man mener ikke kan klare det, jamen så må det så bare være det.
-
Enig Lene. Jeg syntes også bare at det er forkert at fremstille sig som hellig i at man slet ikke bruger antibiotika når man nu vaccinere. Jeg er ikke afholdsmand på nogle af punkterne. Hvis jeg har dyr som er meget syge og som ellers er pæne dyr så vil jeg klart bruge antibiotika i nødstilfælde og jeg vil da klart også vaccinere dem så de kan udstilles. Så jeg er bestemt ikke hellig. Jeg vil bare gerne have en dialog. For jeg mener ikke man skal være afholdsmand men bare sikre at man ikke bruger det nærmest forbyggend.
-
Hmmm hvorfor ikke, en vaccination mener jeg klart kan side stilles. Det er da en medikament der bruges for at hæmme en sygdom, som med dem man giver til sine børn har jeg også en bekymring for det at vaccinere gør noget ved kroppen egen forsvarsmekanisme. (en udtalelse fra en professor jeg kender der arbejder med netop vaccinationer og behandlig med antibiotica. og det er begge noget man ikke skal bruge i flæng. Og hvis muligt gerne udvære hvis ikke det er livsnødvendigt eller ligefrem dødsensfarligt ikke at bruge.
Så jeg er mener klart at vis man er i mod antibiotika må man også være varesom med vaccinationer mod sygdomme.
Det er sku dobbelt morale andet mener jeg.
Peter, det kan godt være du synes PRINCIPPET kan sidestilles og det er du da også i din gode ret til.
Men brug af antibiotikum er altså en anden problematik. Når mine børn bliver vaccineret påvirker det altså ikke resten af familien, hvis man skal sætte det lidt simpelt op.
-
Det er jeg da glad for Tanja ;) Nu er det, jo en bekendt som er professor inde for området som jeg har talt med om netop dette. Det kom sig faktisk af da vi fik fjerkræ. Og han beskrev det således : Enkelte vacciner jo faktisk en lille portion af af det som er farligt og det kan faktisk godt smitte. De have set flere eksempler på at folk børn var blevet vaccineret og kort efter var en mindre søster eller bror blevet smittet med netop det som det var vaccineret mod (Kunne spores i blodet). )
Så efter hans overbevisning bliver vi også udsat på en eller anden måde.
Som jeg siger er jeg ikke hellig. Men der er dog ting jeg ikke vil vaccinere mine børn i mod, men lader dem få sygdommen hvilket jeg mener er med til, at forstærke deres emunforsvar.
-
Antibiotika (og andet medikament) og vaccine er to forskellige ting. Antibiotika en kemisk stof, fra industrien eller fra naturen som påvirker bakterier. Vaccine er dræbt eller forsvækkede virus som faktisk smitter kroppen med en svag sygdom og der med stimulerer kroppens naturlig modstandskraft. Derfor du kan ikke vaccinere mod bakteriesygdomme og derfor er der altid en vis tid fra vaccinationen til den virker, kroppens skal nå at lave de specifikke antistoffer mod virus.
At vaccine kan give nogle bivirkninger skyldes enten tilsætningsstoffer i vaccinen eller at sygdommen som vaccinen skal fremkalde et eller andet grund bliver for voldsom.
Vaccine fremkalder ikke noget "superbakterier" fordi der er ikke noget vaccine mod bakterier.
Skal man vacciner eller ej, det det skal også tage stilling til, men grundlaget er helt andet end brugen af antibiotika.
Ved brugen af antibiotika skal også gøre forskel at medicinere en diagnostiseret sygdom og profylaktisk brug som feks brug af anticoccidiose kyllingefoder.
-
Jeg synes det er en fin diskussion du har startet, Peter /o Og vi er jo egentlig ikke uenige...
Der er noget rigtigt i det du siger, men jeg tror også, der er noget du har misforstået. Jeg vil rigtig gerne give dig en mere udførlig forklaring, som andre måske også kan have glæde af, lidt senere hvor jeg ikke er på arbejde ;)
-
Tapani har bedre tid end jeg ;) Tak /o
-
Du har ret Tapani, Jeg er ikke uddannet men kan kun referere fra en bekendt som er professor inden for området. Så jeg tager min udgangs punkt i dette. Så derfor skriver jeg som jeg gør.
Så hvad folk gør er jo op til dem selv. Alle har jo sin holdning til tingene. Og det skal de have lov til.
Så jeg vil fortsat bruge antibiotika hvis mine dyr er syge og det er krævet (Bevist krævet). Og jeg vil også vaccinere for at kunne udstille. Men er mine dør syge konstante med krav om antibiotika ja så vil jeg aflive dem.
-
Du har ret Tapani, Jeg er ikke uddannet men kan kun referere fra en bekendt som er professor inden for området. Så jeg tager min udgangs punkt i dette. Så derfor skriver jeg som jeg gør.
Så hvad folk gør er jo op til dem selv. Alle har jo sin holdning til tingene. Og det skal de have lov til.
Så jeg vil fortsat bruge antibiotika hvis mine dyr er syge og det er krævet (Bevist krævet). Og jeg vil også vaccinere for at kunne udstille. Men er mine dør syge konstante med krav om antibiotika ja så vil jeg aflive dem.
/o /o
-
professor eller ej det er som med religion og politik , alt efter hvad man tror på, så er det bare sørgeligt at nogle, ødelægger det for andre, med hensyn til overforbrug, og tilliden til vaciner
-
@ Kristiank min mening med tråden var at folk gør deres valg pga viden, ikke som i religion og alt for meget i politik og mere pga tro.
-
Jeg har 3 hybrid høns udruget af en jeg kender og de er på ingen måde vaccineret. Så det kommer da klart an på hvor de er fra.
Det lyder ikke som om det er hybrider, men snarere kyllinger af hybrider. Og det er noget ganske andet.
kan kun referere fra en bekendt som er professor inden for området.
Find 2-3 professorer indenfor et hvilket som helst område og du har alle tiders hanekamp.
Det var blot et par kommentarer til noget af det der er skrevet.
Tilbage til emnet.
I mange tilfælde kan man 'reparere' syge dyr uden brug af antibiotika/medicin. Og kan man det synes jeg at det er at foretrække.
Det er klart, at rammes en besætning af en alvorlig sygdom, kan det være svært at undlade brug af medicin.
Jeg har haft diverse dyr nu i 14 år og gjort mig lidt forskellige erfaringer.
Jeg aftager lidt 25-30 kgs grise, fra et industrilandbrug, til opfedning og efterfølgende slagtning. Disse har, når jeg modtager dem, ofte små 'defekter'.
Det er to ting der opleves. 1) Bylder/betændte småsår, især omkring hoved/hals. 2) Tør hoste (jeg husker ikke lige hvad det hedder, men det er noget i retning af tør staldhoste).
Begge disse 'defekter' klares med naturprodukter. Industribonden ville sikkert bruge antibiotika.
1) Klares med 'Urtepencil' i 5-7 dage. Navnet lyder lidt ala penicillin, men det er det ikke. Det er en blanding af urter.
2) Klares med en urteblanding indeholdende bl.a. noget tørret solhat - jeg kan ikke huske hvad det hedder, da det er et par år siden jeg sidst havde problemet. Men jeg ved hvor jeg kan købe en ny portion, hvis jeg skulle få brug for det.
På hønsesiden har jeg ad flere omgange oplevet at der pludselig er nogle af dem der får det skidt. De bliver pludselig apatiske, tager ikke megen føde til sig, og står og 'gisper efter vejret' sådan ca 2-3 gange i minuttet. Der er ikke nogen tydelige tegn på hvad årsagen er. Der er ikke orm i gab/hals på dem og der er ikke blodmider i hønsehuset. Jeg skrev meget bevidst 'på hønsesiden' for det er primært hønerne jeg har oplevet det med.
Ved tidligere udbrud, hvor op mod halvdelen af mine høner pludselig er blevet syge, har jeg ladet naturen udvælge. Og det har typisk resulteret i, at tæt på halvdelen, af de ramte høns er gået til. Dem der kommer igennem synes til gengæld at være ganske stærke efterfølgende.
Jeg havde for ca 2 uger siden et nyt 'udbrud', dog begrænset til først 1 høne, og et par dage senere endnu 1 høne. Den første høne var meget sløj og jeg overvejede alvorligt hovedafbryderen, men valgte at prøve at give den urtepencil. Den urtepencil jeg bruger er i kapsler, og jeg prøvede om jeg kunne få hønen til at sluge en kapsel. Det kunne jeg ikke. Men jeg åbnede så en kapsel og dryssede indholdet ind i mund/svælg på den syge høne og satte hende så blot tilbage i huset. Til stor overraskelse var hun stadig i live næste dag omend hun ikke så meget bedre ud. Hun fik en tur mere. Og næste dag var der lidt mere liv i hende. Her var en anden høne så begyndt at skrante på tilsvarende vis. Så nu var to høner på urtepencil kur. Efter 4 dages urtepencil var høne 1 fuldstændig normal. Høne 2 var normal efter 3 dages 'reparation'.
Jeg kan på ingen måde dokumentere at hønerne er blevet reddet pga brugen af urtepencil, men blot udtrykke at jeg ikke tror at høne 1 havde klaret den uden min indgriben. Høne 2 opdagede jeg meget tidligt og igangsatte samme behandling. Hun blev aldrig så svag som høne 1 - om det var fordi hun i udgangspunkt var stærkere end høne 1 - eller det var fordi urtepencilbehandlingen blev igangsat tidligere, kan jeg ikke afgøre. Men faktum er at begge høner render rundt med resten af flokken i dag og er sunde og raske.
-
Det var en fin diskussion som kom vidt omkring, men tilbage til det sidste indlæg, så kunne jeg godt tænke mig at høre lidt om hvor man kan få fat på den omtalte urtepencil? Er det kun noget landmænd kan købe i STORE portioner, eller kan en almindelig hønseejer også købe det i mere moderate mængder?
-
Jeg bruger urtepenicilin og køber det hos Matas. som kapsler. Det er hunde dyrt men jeg syntes at der virker godt. Vi bruger det selv som et tilskud.
-
Lige for at undgå misforståelser - der er ikke tale om penicillin, men udelukkende urter.
De er ikke billige men alt er jo relativt:
http://www.matas.dk/urte-pensil-360-kapsler (http://www.matas.dk/urte-pensil-360-kapsler) - storkøb, kr 0,87/kapsel.
http://www.matas.dk/urte-pensil-90-kapsler (http://www.matas.dk/urte-pensil-90-kapsler) - ved mindre portion, kr 1,26/kapsel
Hvis 4 kapsler kan redde en høne fra døden, vil jeg kalde det billigt uanset om det er storkøb eller en mindre portion.
Det kunne iøvrigt være interessant at høre om andre bruger dette produkt og i givet fald hvilke erfaringer de har med produktet
-
Hej Pilegaarden,
Det er samme produkt vi bruger og har haft sort succes med produktet. De beskriver det selv som en naturlig form for penicilin. Men som du skriver er det rene urter som produktet indeholder. Mine får det hvis jeg fornemmer at nogle går og nyser lidt. og der går ikke længe før det holder op igen. For jeg ikke lige fanget det i opløbet syntes jeg det er lidt svært at få det væk. Nu får de lidt i deres hønseguf 1 gang om ugen.
-
Nu får de lidt i deres hønseguf 1 gang om ugen.
Af dette udleder jeg at du bruger det 'forebyggende'.
Det har jeg ikke erfaringer med da jeg udelukkende bruger det 'helbredende', altså når skaden er sket.
-
Ja de har fået det forbyggende/efterbehandling i en periode efter de havde været forkølet. Og det virkede faktisk som om det hjalp.
Ellers får de vitaminer og levertran i hønseguf. Men har egentlig tænk at det jo bare er urter så måske det kunne bruges som et tilskud. Men jeg er bare lidt i tvivl om de urter kan være skadelige ved konstant indtagning. Det er de ikke for menesker (Er jeg blevet forsikret om) men gælder det også høns.
-
Peter.
Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg ved det ikke.
Men vi kan jo prøve at ræsonere - hvem er 'sartest'? - et menneske eller en h*ne?
-
Apropos emnet, kom jeg til at tænke på dette billede; det er fra Trønninge Brugs i Andelslandsbyen Nyvang i Holbæk, og viser hvad man kunne købe i Brugsen i 50'erne ::).
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/11753/normal_lovens.jpg) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=16630)