Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hønsehuset => Emne startet af: Spjaette efter 08 Maj , 2012, 21:55
-
Jeg har problemer med at klække kyllinger i "min" rugemaskine.
Det er en lånt Brinsea Octagon 20.
Vuggen er blevet væk, så jeg tipper maskinen på skrå manuelt 3xdgl.
Temperaturen ligger på 38,0 C +/- 0,2 C. Den kan dog være svær at holde på stabil temperatur, så jeg har indimellem oplevet, at den pludselig er over 41 C :o
Men sjovt nok så er det ikke de gange hvor æggene er blevet "kogt", hvor resultatet er dårligst ???
Mht. vand har jeg for det meste haft lidt i under hele rugningen. På dag 18-20 har jeg fyldt helt op med vand og lukket for ventilationen, samt holdt op med at tippe maskinen.
Problemet er at der udvikles kyllinger, men de dør i ægget lige inden klækning.
Er der nogen som har en forklaring?
-
Det kunne lyde som om du drukner dem. Fugtigheden skal ganske rigtigt hæves, men kontrolleret. Bliver den for høj, drukner kyllingerne i æggene.
-
Prøv at ruge uden vand til dag 18.
-
Jeg har samme problem,prøvet 2 gange, og er ved at gå ud af min gode skind af ærgelse. <J
3. rugning er igang nu, jeg har sænket fugtigheden fra 50%, til ca 40 - 45%.
Temp. er ca på 37,8 - men du har ret i at den kan let svinge lidt. Tror jeg vil vente med at hæve fugten til ca. dag 19 - 20, eller når første æg viser tegn på stjerne.
Jeg har ikke kunnet se om kyllingerne har været druknet før klækning, selv om jeg åbner ægget, men de er fuldt udviklet.
Mine skal klække omkring d. 18/5, og så håber jeg at det lykkes *k *k *k
-
Lene, jeg vil anbefale, at du ruger ved endnu lavere fugtighed.
-
Jeg har oplevet nøjagtigt det samme med Hollandske Dværge og tror at problemet enten skyldes for lave værdier af vitaminer eller mineraler i forældredyrenes foder eller måske en mild grad af coccidiose.
Coccidiose findes i alle hønsehold med varierende mængder af coccidier. Bliver værdierne for høje kan de gå ud over hønsenes fertilitet (forplantningsevne), således at kyllingerne dør umiddelbart inden klækning.
Men der kan selvfølgelig også være andre grunde til et dårligt rugeresultat. Bl.a. er det vigtigt at "lufte" (afkøle) æggene dagligt i rugeperioden, ligesom en konstant temperatur også gavner forløbet. Hellere lidt for lav temperatur end for høj, men begge dele kan skade fostrets udvikling i ægget. I øvrigt forstår jeg ikke at temperaturen kan svinge så meget i en Octagon maskine, jeg har selv anvendt en Octagon 40 i mange år og den har aldrig svinget mere end +-0,2 grader og det skyldes sikkert at displayet er opdelt i 0,2 graders enheder.
-
Tak for svar ind til videre.
Jeg brugte også maskinen sidste år til vel ca 6-7 hold, og fik kyllinger hver gang, men ikke med imponerende resultat...
Jeg undersøgte dog ikke æggene hverken ved lysning eller når maskinen blev tømt, så præcis hvornår problemet var ved jeg ikke.
I år har jeg kørt 3 hold:
Nr 1: 14 levende, 1 brudt skallen men død, 4 døde i ægget, 3 ubefrugtede
Nr 2: 5 levende, 3 døde i ægget, 16 ubefrugtede :(
Nr 3: som er på dag 21 i dag. Vist nok 13 med store kyllinger uden livstegn, resten ubefrugtede.
Hanen bliver udskiftet ;)
Men jeg synes jo stadig der er for mange befrugtede æg, som ikke klækker...
Generelt har jeg meget svært ved at holde fingrene væk, og ikke pille omkring klækning *e
Men tværtimod, når jeg tager mig sammen og slet ikke løfter låget, som her det sidste hold, så går det dårligst /d Det kunne måske godt tyde på at der bliver for fugtigt?
Er bare mærkeligt, for egentlig synes jeg ikke der virker særlig fugtigt i maskinen (har ingen fugtmåler), er næsten ikke dug på glasset. Jeg har mere været bekymret for at der var for lidt fugt?
Skal jeg lade helt være med vand de første 18 dage?
Eller er det de sidste dage det går galt, så skal jeg lade være med at lukke ventilatoren helt?
-
Jeg tvivler nu på at coccidiose kan give denne slags problemer?
Det er klart at div. mangler kan, men mit problem er det samme på egne æg og æg jeg har fået for andre.
Mht, temperatur udsving, så kan jeg ikke forklare dig hvorfor den gør det, men faktum er at det sker. Jeg har af samme grund et alm. gammeldags kviksølvs termometer i maskinen så jeg kan dobbelt tjekke, og den er også over 41 C de par gange maskinen har været gået amok.
Desuden slukker jeg den helst ikke i sæsonen, for så står den nogle gange pludselig på -7 C på displayet :o Og så kræver det flere tænd-sluk ture og evt. et par dage før jeg får den stabil igen.
Men i år har den kørt stabil ved andet og tredje hold, og det er det der har givet dårligst resultat :o
-
Jeg kommer lige fra dyrlægen, fordi jeg havde en af mine småfugle (en Gulirisk) som "faldt af pinden" (døde) i nat og den vil jeg have obduceret. Han fortalte mig hvor stor skade coccidier kan gøre på både fugle og fjerkræ. Jeg må sige, at jeg også blev ret forundret. Danske Fugleforeninger anbefaler nogle dyrlæger, bl.a. Dyrlæge Thomas O. Larsen fra City Syd i Aalborg og Ove Brinkmann på Sjælland, som eksperter i fugle- og fjerkræsygdomme og det er hans ord jeg forsøger at videregive, idet jeg tror det kan hjælpe mange fjerkræfolk.
Ligeledes kan der læses rigtig meget om problemer med coccidiose blandt småfuglene på www.sisken.dk, som forøvrigt kan give rigtig mange gode råd til både fjerkræfolk og fugleholdere. Nok er en sisken en lille fugl, men dens behov for varieret foder med vitaminer og mineraler er nøjagtig de samme som for en høne.
-
Jeg er ikke uenig i, at coccidiose kan give mange problemer.
Men med det jeg ved om coccidiers virkning i dyrenes tarme, tvivler jeg bare på at det lige specifikt skulle være årsag til at befrugtede æg udvikler kyllinger der dør umiddelbart inden klækning.
Og som sagt har jeg problemet uanset om det er mine egne æg, eller andres.
Så jeg tror egentlig mest på, at det er min betjening af maskinen der fejler... :-[
-
Jeg vil sætte min gamle hat på at de drukner i ægget. Jeg hælder aldrig vand på før der er brudt hul på skalden eller de første er kommet ud. Op til ruger jeg med 35 % i fugtighed.
Derefter hæver jeg fugten til 65-68 %
-
Nu har jeg jo så en maskine, der IKKE skal hældes vand på..den tager selv dét, den skal bruge, men jeg indstiller naturligvis computeren til, hvad jeg gerne vil have den til. Jeg ruger efter vejledningens forskrifter, som siger 45% og til sidst 65%. Men selvom min maskine slet ikke tager vand, altså INTET vand, så ruger den ved 48-52% de første 19 dage, altså INGEN vand, og så får jeg denne futighedsprocent.. Så snart en kylling er kommet ud, stiger temperaturen helt automatisk til ca 75%, og så er det som om den ikke rigtig kan få den ned på 65%, men jeg har INGEN bøvl med at kyllingerne dør i ægget - her popper de ud..
Kan der være forskel på maskiner eller er det bare ikke dét, der er trådstarters problem??? :)
-
Ikke for at tærske langhalm på coccidiosen, men i forbindelse med en tarminfektion har dyret ikke optimal optagelse af foder og fodertilskud og dermed kan der let opstå mangelsymptomer.
Men jeg kan helt tilslutte mig, at betjeningen af rugemaskinen bærer en stor del af skylden. Både hvad angår temperatur, afkøling og fugt i rugeperioden. Jeg tilsætter aldrig vand under rugningen (kun hvis æggene er meget tyndskallede og derfor fordamper for meget), når de første kyllinger har hakket hul på skallen, hæver jeg fugten til ca. 65%.
Et godt gammel kneb er at tage en portion friske rugeæg, dele dem i to lige store portioner og lægge den ene portion under en høne og den anden i maskinen. Gerne indenfor en times tid. Klækker kyllingerne samtidigt og med samme antal begge steder, så er det ikke maskinen men æggene der har skylden, hvis resultatet er for dårligt.
-
Jeg tilsætter aldrig vand under rugningen (kun hvis æggene er meget tyndskallede og derfor fordamper for meget), når de første kyllinger har hakket hul på skallen, hæver jeg fugten til ca. 65%.
Jeg tilsætter heller ikke vand de første 19 dage, og min fugtighed i maskinen er 48-55%, så det kan vel ikke være fugtigheden, der er Spjaettes problem eller...?? ?
-
Har du overvejet om dine høns er bærere af et letalgen, så det er derfor der er nogen der går til grunde?
Bl.a. Chabos, Lutter, Serama, racer med ørekvaste og krøllede høns har et sådant gen og har du et moderdyr og et faderdyr der begge er bærere af letalgener (er beslægtede med nogle af de førnævnte racer), så finder du grunden der. Jeg fandt oplysningerne i en udmærket tysk bog, som varmt kan anbefales, hvis interessen for arvelighed dukker op. ;)
Bogen er skrevet i 2007 af Armin Six og Bettina Müller og hedder 'Vererbung bei Hühnern und Wassergeflügel. (ISBN 978-3-88627-524-8) Det er forlaget Oertel + Spörer der står for udgivelsen.
-
Der er HELT sikkert forskel på hvordan de forskellige maskiner skal håndteres. Også derfor jeg skrev hvilken jeg havde, håbede der svarede nogen med samme maskine :)
Men øv, nu troede jeg lige det var fugten, selv om det undrer mig lidt.
Jeg har en veninde (med en anden maskine), hvor den driver af fugt og er helt dugget omkring klækning, og hun får masser af kyllinger... ???
Generelt er det vist enighed om at jeg skal prøve slet ikke at hælde vand på de første 18 dage?
Med hvad så derefter? Skal jeg gøre som nu og fylde den helt op og lukke for ventilationen? Eller?
Mht letalgener, så er jeg ret sikker på det ikke er problemet. Jeg har to haner (faverolles, silke) og høner af flere slags (australorps, orpington i flere farver, sussex, barnevelder, welsumer, silker, chabo), så det skulle godt nok være meget uheldigt hvis de alle bar det samme letalgen.
-
Hmm, jeg tror altså de driller mig med vilje ???
Jeg ville have maskinen tømt, men orkede ikke lige, så nøjedes med at åbne ventilationen, så den ikke var så indelukket når jeg skulle gøre det næste dag.
Så pludselig begyndte æggene at pippe og revne..
På dag 22 og 23 klækkede de. Jeg indrømmer at jeg hjalp dem ud af æggene, for nu var det altså lige pludselig meget tørt efter ventilationen havde stået åben. Så hinderne tørrede nærmest fast på kyllingerne.
Der kom 10 levende, 1 overlevede ikke den hårdhændede bahandling, 1 æg havde et tidligt dødt foster, og resten var ubefrugtede.
Alle de andre gange har de klækket på dag 20-21. Evt allerede revner på dag 19. Og evt. en enkelt efternøler på dag 22.
Jeg fatter ingenting ???
Onde tunger mener jeg ikke kan tælle, og havde taget fejl af klækkedag ;) Men jeg er ret sikker, for kan sammenholde det med noget på mit arbejde.
Nå men nu har jeg lagt 21 nye æg i maskinen. Helt uden vand.
Hvad siger I så, skal jeg hælde vand på og lukke helt for ventilation til sidst, eller hvad?
-
Der er et eller andet der tyder på at det er temperaturen der er synderen. Hvis du kigger lidt på skemaet om rugefejl, som ligger i artikelarkivet her på siden (http://fjerkrae.dk/prod/index.php?page=32), så vil du se, at alle de "problemer" du har omtalt skyldes enten for lav temperatur, for høj temperatur, uensartet temperatur i rugeperioden eller pludselige temperaturændringer.
Jeg ruger selv med en Octagon 40 digital Uden fugtstyring. Jeg har oplevet, at den pludselig blev meget ustabil efter en kraftig rengøring med vand. Jeg lod maskinen køre nogle dage og da den var blevet helt tør, var temperaturen helt stabil igen. Jeg havde også styringsdelen åbnet og kunne se at der var dannet kondens på indersiden af skjoldet.
Efter den oplevelse har jeg bygget en micro-klækker efter "køleskabsmodellen". Den er kun 37,5 cm. bred, 25 cm. dyb og 45 cm. høj. Den opvarmes af 2 x 25 watt almindelige glødelamper, som styres af en elektronisk termostat fra America-Thisted (de blinker, hvilket ikke ser ud til at genere kyllingerne. Varmen cirkuleres af en lille ventilator, som også er købt hos America-Thisted. Hele "herligheden" er lavet i en kasse af 16 mm. krydsfiner, som er lakeret gentagende gange, for at fugten ikke skal absorberes af træet.
Fugtstyringen er en urtepotteunderskal (24 cm. i diameter), hvori der ligger en engangs karklud, for at give en større fordampningsoverflade og så et hygrometer, som fortæller mig fugtighedsprocenten.
Jeg ruger i min Octagon, de første 18-19 dage med den fugtighed der er i rummet (den står i køkkenet, så fugtigheden er sandsynligvis meget varierende, alt efter hvor meget der kokkereres og hvor meget varmt vand der tappes). Temperaturen står konstant på 37.6 grader Celsius/lidt under 100 grader Fahrenheit.
I klækkeren forsøger jeg at holde fugtigheden på 65%, men det er lidt svært når klækningen tager fart og der er mange kyllinger der skal tørre. Temperaturen under klækningen ligger på 98.5 - 99,0 grader Fahrenheit Hvilket svarer til ca. 37,0 grader Celsius. Æggene luftes mindst en halv time hver aften, hvor de står i rumtemperatur.
Kyllingerne går i en "uåbnet" maskine i mindst 2 døgn, hvorefter de flyttes til en lille midlertidig bolig, så jeg kan holde øje med om de æder og drikker og ellers trives som de skal. Når kyllingerne er ca. 10 dage gamle bliver de flyttet ud i mit fugle/hønsehus, hvor de sættes sammen med kyllingerne fra de sidste klækninger.
Løsningen med en separat klækker er jeg rigtig glad for, idet div. klækninger ikke skader de æg der ruges.
Jeg ved ikke om denne lille vejledning kan bruges, for den er nok lidt primitiv i forhold til jeres mere avancerede rugeteknikker. Men nu har denne metode virket for mig i snart 30 år og jeg plejer at have en klækningprocent på mellem 85 og 90% af de æg der bliver lagt til klækning (hvis det da ikke lige er æg af racer med letalfaktor, så ligger % på ca. 60%)
-
Mange tak for dit svar Serama <E
Jeg har jo ganske rigtigt haft problemer med temperaturen. Synes dog den har kørt stabilt siden 2. hold, men jeg kigger jo ikke på den hele tiden *f
Og det du beskriver efter en vask, er også grunden til at jeg ikke slukker min i "sæsonen". Den kører stadig mens bliver gjort rent mellem hold. Og kører derefter ca et døgn inden der kommer æg i igen.
Tror dog ikke helt jeg orker at bikse en særlig klækkekasse sammen <A
Så jeg ser lige hvordan det går med det her hold, og mindre vand.
Ellers er jeg vist mere til at købe en anden maskine, som så er min egen *r
-
Jeg har problemer med at klække kyllinger i "min" rugemaskine.
Det er en lånt Brinsea Octagon 20.
Vuggen er blevet væk, så jeg tipper maskinen på skrå manuelt 3xdgl.
Temperaturen ligger på 38,0 C +/- 0,2 C. Den kan dog være svær at holde på stabil temperatur, så jeg har indimellem oplevet, at den pludselig er over 41 C :o
Men sjovt nok så er det ikke de gange hvor æggene er blevet "kogt", hvor resultatet er dårligst ???
Mht. vand har jeg for det meste haft lidt i under hele rugningen. På dag 18-20 har jeg fyldt helt op med vand og lukket for ventilationen, samt holdt op med at tippe maskinen.
Problemet er at der udvikles kyllinger, men de dør i ægget lige inden klækning.
Er der nogen som har en forklaring?
Jeg har selv brugt denne type maskine.Termostaten er ikke så god at den kan kompensere for rumtemperaturen.Derfor skal man helst ruge i et rum med meget konstant temperatur.Måske en kælder hvor solen ikke kommer ind ?
-
Jeg har selv brugt denne type maskine.Termostaten er ikke så god at den kan kompensere for rumtemperaturen.Derfor skal man helst ruge i et rum med meget konstant temperatur.Måske en kælder hvor solen ikke kommer ind ?
Ahh...
Den står i mit bryggers, hvor jeg går ud og ind mange gange hver dag.
Jeg tænker over sagen.