Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Problemer og sygdomme => Emne startet af: Mama5 efter 06 Maj , 2012, 14:51
-
Hej
Vi havde et æg som udklækkede i går ved middagstid.
Kyllingen pipper og er halvt om halvt på benene nu og drikker vand og prøver at indtage mad.
Men vi er lidt bekymret for den.
Den lille "mavesæk" som hænger udad når de kommer ud af ægget er ikke rigtigt forsvundet indad endnu. Den er begyndt at tørre, men...
Er der noget vi kan gøre?
Mvh.
Mette
-
Har i hjulpet den ud?
Jeg kan desværre ikke hjælpe her da jeg ikke plejer at få sådan kyllinger :/
-
Navle-kyllinger, altså kyllinger der ikke på naturlig måde har opsuget blommesækken, KAN skyldes:
For høj ruge-temperatur
For store temperatur udsving.
For lav fugtighed.
Jeg siger ikke det skyldes ovennævnte ting, da der selvfølgelig også kan være andet der er årsagen, evt. mangel sygdom/fodring hos avlsdyr osv.
-
Lidt...
Ægget var knust og langt over halvdelen af skallen var væk...
Men skrukken hakkede voldsomt i kyllingen, så vi turde ikke andet end at tage den væk fra hende.
De 3 andre kyllinger vi har har været på samme måde, men der forsvandt den lille "mavesæk" hurtigere..
-
NavleKyllinger..
Kan man hjælpe den, eller skal vi bare afvente eller er det bedre at aflive den..?
-
Normalt, hvis det kun er "lidt" så lukker det hurtigt sammen og det kommer til at se fint ud.
Dog kan det være så slemt at aflivning er det bedste, da der let kommer bakterier ind hvis det står åben for længe. Og så dør kyllinger ofte alligevel af disse bakterier.
-
Billede af kyllingen
-
Ja det ser ikke godt ud :(
-
Hvis der går hul på sækken, så afliv den hurtigst muligt. Så plejer de nemlig at forbløde, men hvis den er frisk og klarer sig godt kan du da se om den ikke suger sækken ind og bliver en helt normal kylling. Men det er godt nok en ordentlig bule den har der.
-
Den har det tilsynladende ret godt - frisk og frejdig - men vi er godt klar over at vi måske skal aflive den..
Hvordan afliver man dem hurtigst og bedst?
Et gok i nøden...?
Ved ikke helt hvordan jeg skal gøre det, når de er så små..
-
Tjah, det er vist lidt et spørgsmål om held. Vi har haft et par stykker, der var nogenlunde lige så slemme. Tror kun, der var én vi måtte aflive fordi den blødte.... Aflivning kan foregå ved at rive eller klippe hovedet af med en saks - eller ved et resolut kast ned mod et hårdt gulv. Ikke sjovt men nødvendigt af og til. Men held og lykke med den. I morgen har I måske svært ved at finde den i mængden ;).
-
Når jeg er nødt til at aflive så små kyllinger, bruger jeg en rosensaks, så knækker nakken øjeblikkeligt, og selvom kyllingen pga. nerverne stadig kan sprælle lidt, er den stendød.
Jeg kan absolut ikke lide det, men det er jo en af de forbandede pligter, der følger med, når man vælger at have dyr.
-
Tak for alle jeres råd :)
Ved godt at aflivning er absolut nødvendigt indimellem, desværre...
Min tanke var også at bedøve dem med et hårdt slag i hovedet og adskille hovedet fra kroppen bagefter...
men kyllingen har det stadigvæk fint, så vi krydser stadig fingre :)
-
Nå... så fik jeg da prøvet at aflive en kylling.. kostede lige et par tårer..
Jeg takker endnu en gang for de gode råd omkring en hurtig aflivning.
Der var desværre gået hul på den lille mavesæk, så der var blodig spor på dens plads..
-
*t
-
Flot klaret /o
Men hæsligt at skulle gøre *t
-
Nej, det er altså bare ikke en af de sjove oplevelser ved at have høns :( Men godt gået ... du er sej /o
-
Takker for skulderklappene :)
Men nu er der lige klækket endnu et lille æg, og en sød ikke-navle-kylling ligger nu og får varmen. :)
-
Det er aldrig sjovt at 'slukke' et liv. Men har man dyr skal man være forberedt på behovet herfor, og selvfølgelig være klar til at tage det fornødne ansvar, når behovet opstår.
Som en trøst kan jeg oplyse at det er sværest de første 20-30 gange. ;)