Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: poultry efter 20 April , 2012, 10:13
-
her. er der nogen der ved hvor man kan købe hybenfrø til at så i haven?
-
http://www.froesamlerne.dk/ var måske et sted at starte. Det er også med DebatForum.
-
tak for oplysningen. det prøver jeg
-
Skal de såes?
Der findes hyben, der ikke breder sig helt uhæmmet over hele haven. Måske er det Dagmar de hedder. Men så er det muligvis planteskolen.
Personligt ville jeg vare mig for at så alm hybenroser i haven. Men hvor jeg bor, vokser de rundt omkring i markskel o.lign, så det er ikke fordi hønsene - eller vi andre - mangler hyben. Jeg tror at vi plukkede 18 kg sidste år. De røg alle 30 min i ovnen ved svag varme før de kom i fryseren, netop for at de ikke skulle kunne spire.
-
Jeg giver ret til Stelle man skal passe på at sprede almindelig hybenrose ( Rosa rugosa) den er, med god grunde, på Naturstyrelsen liste over invasive arter.
http://www.naturstyrelsen.dk/Naturbeskyttelse/Artsleksikon/Planter/Froeplanter/Traeerogbuske/Loevtraeer/RynketRose/RynketRose.htm
Hvis du er ude efter dejlige hyben og vil udgå at det er over det hele vil jeg vælge noget af R.rugosas navngivne sorter feks "Hansa". Hansa er rigtig god rose som blomster trofast, giver store hyben og er sund og robust. Hansa kan ikke formeres med frø men kan købes med billig penge bare du holder i små størrelser.
-
Skal de såes?
Der findes hyben, der ikke breder sig helt uhæmmet over hele haven. Måske er det Dagmar de hedder. Men så er det muligvis planteskolen.
Personligt ville jeg vare mig for at så alm hybenroser i haven. Men hvor jeg bor, vokser de rundt omkring i markskel o.lign, så det er ikke fordi hønsene - eller vi andre - mangler hyben. Jeg tror at vi plukkede 18 kg sidste år. De røg alle 30 min i ovnen ved svag varme før de kom i fryseren, netop for at de ikke skulle kunne spire.
Hva skal du bruke nypene til? Jeg syns det er en kjempe jobb å få ut alle frøene...
-
De 18 kg er brugt til at vinterfodre hønsene - med kernerne i .
Nogle år har jeg lavet syltede hyben eller hybensuppe til menneskebrug, det smager herligt, begge dele, men ja, det er et betragteligt arbejde. Men hyggeligt, hvis man begrænser mængden til max et par timers arbejde. Det går nemmest & de er finest hvis man er tidligt ude, for de første hyben er stort set ormefri, og når de kun netop lige er modne, er de faste, så det er nemt at arbejde med.
Med høns i haven er det jo en begrænset ulykke hvis man er kommet til at plukke flere, end man kan nå at ordne før alle er trætte- så er det jo bare i hønsene med resten. Den ½ time i ovnen for at sikre mod spiring er jo ikke særligt belastende arbejdsmæssigt.
-
Tusen takk ;D
Når du renser dem, deler du dem i to og bruker skje til å skrape ut frøene?