Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: pnille11 efter 18 Marts , 2012, 13:53
-
I morges skete det. jeg har gået og taget mig sammen i flere uger til at få slagtet den hane, der skulle have været en høne, men som endte med at ligne en slags mellemting. under alle omstændigheder var det ikke en jeg ville avle videre på så han måtte afsted.
Det var noget af en overvindelse, men fik min mand til at aflive og i fællesskab fik vi så plukket og renset og parteret. Hvor var det rart at kunne læse om på forum hvordan man gør inden...,så vi kunne gå til sagen på en ordentlig måde. /o
Var overrasket over hvor let det var at plukke efter dypning i meget varmt vand. Det med at tage indvolde ud voldte lidt vanskeligheder, men det bliver nok også lettere. Vi valgte at skære brystet noget mere op end anvist, så vi kunne komme ordentligt til uden at punktere tarmene.( han skulle jo skæres i små stykker alligevel bagefter) Det er helt sikkert en proces, der bliver lettere både følelsesmæssigt og håndteringsmæssigt, når jeg har prøvet det nogle flere gange og jeg er MEGET spændt på at smage coq au vinén i aften. Ret speciel følelse at skulle spise noget kød vi har avlet selv.
Havde bare lyst at dele oplevelsen med jer, da i jo sikkert selv har stået i samme situation med tanker, spørgsmål osv. :)
Vh Pernille
-
<M
-
Tillykke med dåden.
Og velbekommen til iaften. Jeg har nu haft mest held med at den slagtede har haft et par dage på køl til at modne.
Første gang vi slagtede spiste vi også kræet samme dag og vi var da dybt skuffede for det var ren tyggegummi. Fandt så klog af skade, ud af at det skulle modne. Nu ved jeg så ikke om det ikke behøves, når det er til coq au vin.
-
Vi havde samme oplevelse som Lene....sejt kød øv øv.. så vi lader dem også modne lidt...
og så vil jeg også sige at det at slagte til forbrug det går ok..men når man må slagte yndlingshønen pga sygsom eller skade..det er hårdt og trist..
-
Jeg har til gengæld ofte slagtet om aftenen og spist dyret næste dag. Det har aldrig været et problem her i huset.
-
Jeg synes også at der er forskel på kødet om h*nen er slagtet rolig eller stresset. Jeg plejer at pille dem af pinden om aftenen og aflive dem, hænge dem op og først plukke og rense dagen efter. Når jeg piller dem ned om aftenen er de rolige og lige til at snuppe under armen, mens hvis det foregår om dagen bliver de stressede og musklerne spændt op.
Har prøvet begge dele men ved ikke om det er noget i andre har lagt mærke til?
-
Det var flot gået.
Så langt er jeg ikke endnu :D Men det skal læres i år :)
-
Et eller andet sted er det aldrig sjovt og aflive dyr. Men hvis det foregår hurtig så har jeg ingen problemer. Hvis i vil være sikre på at hanen ikke er for sej og tygge i så skru lidt ned for temperaturen og steg/kog den lidt længere tid. ;)
-
Hej alle og tak for jeres svar.
Først- ja, vi har også prøvet at måtte aflive et par høner pga sygdom og det var bestemt ikke rart nej :(
Lene: grillede i kyllingen eller??
Mht. coq au vinen, så står den i ovnen til 130 grader og jeg har lige "smugsmagt" et lille stykke- den virker til at være god og mør :)
Nu er jeg spændt på om resten også er ligeså mør...
Vi tog hanen tidligt i morges og han nåede ikke at blive hverken stresset eller bange. det gik ret hurtigt og det er også min hensigt at vi skal planlægge det til en aften næste gang. Netop fordi de så er rolige og trætte.
Der gik bare ged i planen i går, så derfor den tidlige morgenslagtning...uhh mærkeligt ord egentlig :o
Jeg skriver lige når vi har spist- så kan I høre hvordan den/det var.
Vh pernille
Så er den spist og den smagte skønt. den var hverken sej eller noget- dog rigtig meget struktur i kødet, men det jo nok fordi de går længere og frit ude hver dag.
130 grader i ovnen 2½ time med masser af væde ved - det virkede perfekt.
-
Hvor var det godt at det var en succes. /o
Den struktur du omtaler er muskler som vi jo bare ikke ser på industriens kyllinger fordi de er for tunge til at bevæge sig og derved udvikle muskler.
Ja, vores første vi slagtede som ikke var en succes grillede vi. Glemmer ikke synet af den i ovnen med alle 4 ben i vejret. Total dødsstivhed *f
-
Vi kommer nok til at holde en slagte selv dag igen, med hovedhugning og det hele, flere klarede det selv om de svor at de ikke kom til det.
Så et emne til forumdagen.
Tommy
-
Jeg har aldrig problemer med seje haner og det er også selvom de bliver tilberedt samme dag.
Men husk på at vores dyr som har muskler og er ældre skal have længere tilberedningstid end en 36 dag gammel brusk og papkylling eller en vandpumpet brystfilet skal have.
-
Vi slagtede for første gang i Januar. En arrig dværg hane og en ung orpington. En opgave som jeg havde trukket og trukket og trukket i månedsvis ::). Jeg syntes også det var SÅ svært, at være den der tog beslutningen om, at nu skulle den hane dø. Dværghanen blev til tarteletter og smagte skønt. Orpingtonen, som vejede 2,9 kilo renset, blev tilberedt i stegesoen. 3 timer i ved 150 grader, sluk for ovnen så stegesoen kunne blive afkølet og så ind i køleskabet til næste dag, hvor han lige fik 1/2 time ved 200 grader. Han var så mør, at da jeg lige skulle vende dyret om, stod jeg med en bar knogle i hånden. Næste gang skal der bare lidt mere væde i, for der var jo INGEN fedt på, som ellers afgiver en del væde i stegesoen. Ellers en succes, som helt klart skal afprøves igen. Tror at det bliver lidt lettere næste gang
-
Jeg er krøbet til korset & har investeret i en Human Hønsedræber fra Amerika. Har slagtet selv i flere år uden at synes, at jeg fik håndelaget, men den her - den duer.
Men den er da sindsygt dyr - desværre.
På den anden side, så er det altså synd for kræene, hvis man altså ikke har taget på det.
-
Vi kommer nok til at holde en slagte selv dag igen, med hovedhugning og det hele, flere klarede det selv om de svor at de ikke kom til det.
Så et emne til forumdagen.
Det vil være skønt at se nogen som kan aflive kræet humant. Jeg er den genration som blev tvungen til at plukke høns ( jeg syntes den gang at det var børne mishandling) Men at aflive, det var fars arbejde og at tage indemad ud, der skal mor til.
-
Godt gået. Ingen tvivl om at de første mange gange man slagter er meget grænseoverskridende. Jeg husker med gru hvor længe jeg stod med kobenet i hånden og bævede da jeg skulle slagte kaniner for første gang. I ren frygt for ikke at få den aflivet ordentligt med første slag, fik jeg basket den så hårdt i nakken at øjnene poppede ud og blodet flød ud af mund og næse på dyret (meget lidt kønt, men død var den uden tvivl).
Jeg er ikke nået til at slagte fjerkræ endnu, men jeg har to andrikker gående jeg skal have ordnet og jeg bliver ved med at udskyde det, for den nagende tvivl om hvorvidt jeg er i stand til at gøre det ordentligt er igen vendt tilbage. Så fordi man uden at blinke kan slagte det ene, er det åbenbart ikke ensbetydende med at uvilkårligt kan gå i krig med slagtning. Så at I i fællesskab fik det gjort og tilmed fik en positiv oplevelse og et godt måltid ud af det, har jeg stor respekt for.