Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Adamjomaa efter 04 Marts , 2012, 21:36
-
Hej
Hvor kan man opbevare sine rugeæg, en til de skal under hønen og vis man kan hvor lang tid ?? :D
Mvh Adam :D
-
Dine æg skal helst under hønen 10-12 dag senest, men der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelse.
Dine æg kan fint stå i værksted eller garage, eller køligt rum ca. 15 grader, men igen de er ikke så sarte, men skal det være optimalt, så er det sådan. /o
-
Rugeæg må maks være 10 dage gamle og skal stå i stue-temperatur hvis klække % skal være høj.
-
Okay tak for hjælpen :D
-
Så lidt - skulle det være en anden gang så hjælper vi gerne ;D
-
Så det vil faktisk sige at man kan gemme de befrugtede æg i et par dage og så når man har nok, kan man ligge dem under skrukhønen :D
-
Eller man kan have dem stående i køleskab ved max +5 C i op til 14 dage og stadig opnå et godt resultat.
Dette skal ikke tages som en anbefaling men blot som en illustration af at rugeæg ikke er så sarte som nogen gerne vil gøre dem.
Og nej første linie skulle hverken forstås som en spøg eller en provokation. Jeg har prøvet det af, og det virkede.
-
Her gik det også fint da de sidste pladser i maskinen blev fyldt af æg fra køleskabet.
Mine står i en automatisk vender i en gl. staldbygning, pt 6 grader. det går fint.
Har i dag lyst 20 sussex æg, 18 ok, 2 i tvivl.
-
Hvis man tænker over det er der en hvis logik i at rugeæg ikke er så sarte endda.
De vilde fugle forbereder forplantning i det tidlige forår. Alle, uanset race, samler et vist antal æg inden de påbegynder rugning. Småfugle typisk 3-6 æg, ande og hønsefugle typisk nogle flere, måske 8-12 æg. De lægger vel i snit max lidt under ét æg pr døgn. Så for feks ænder eller fasaner er de op til 14 dage om at fylde reden, så de er klar til at begynde rugning. De først lagte æg ligger altså i reden i op mod 14 dage, ved temperaturer fra hvad? 0 grader? - op til hvad? 15 grader i dagtimerne? - og stadig er disse vilde fugle ikke uddøde.
Det må da være det tydeligste bevis for at rugeæg ikke er sarte.
Selvfølgelig vil nogle forhold så være mere optimale end andre og derved give et bedre klækningsresultat. Det vil jeg ikke betvivle.
-
Det er rigtigt, at man kan få kyllinger, selv om æggene ikke har været opbevaret optimalt eller er halvgamle.
Men for at få bedst muligt resultat bør æggene være så friske som muligt, her menes op til ca. 8 -10 dage, ligesom æggene opbevares bedst ved ca. 15o. Endelig skal æggene anbringes med den "runde" side op og vendes to gange dagligt.
Morgen:
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10358/normal_DSC03916.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=10895)
Aften:
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10358/normal_DSC03917.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=10896)
Når alt det er sagt, kan man være heldig at få kyllinger fra æg, der har stået i køleskab og er flere uger gamle, men resultatet er langt mere usikkert, og klækningsprocenten vil være meget lavere.
-
Jeg vil straks hænge anvisningerne ud til de vilde fugle. ;) ;)
Jeg er ikke uenig i at man sikkert kan optimere resultatet af rugning ved optimering af opbevaring og håndtering af æggene i vente perioden. Men er der nogen der har tal på hvor meget der kan optimeres?
Taler vi feks om at vi ved rugning af 100 æg kan optimere fra 65 til 70 % vellykket rugeresultat?
Måske man skulle lave et forsøg med rugning udelukkende på æg der har stået urørte 14 dage i køleskab. Bare for at se. Jeg ved godt at et enkelt forsøg ingenting beviser. Det skal prøves om og om igen for at få et brugbart statistisk materiale. Men.
Jeg synes egentlig at de vilde fugle klarer det meget godt.
-
Du kan roligt spare din sarkasme, Erik.
De vilde fugle lægger æg på en årstid, hvor der er relativt køligt og de vælger omhyggeligt redepladser med en optimal placering, de lægger ikke deres æg ind i stuetemperatur eller i køleskab. De vilde fugle flytter på æggene i tiden inden rugningen.
Jeg opbevarer mine æg på den beskrevne måde, dog bruger jeg en automatisk æg-vugge, det giver mig en rigtig god udklækningsprocent på nær de 100. Hvis du er tilfreds med 65 % - Be my guest. :)
(http://fjerkrae.dk/cpg1416/albums/userpics/10358/normal_DSC04770.JPG) (http://fjerkrae.dk/cpg1416/displayimage.php?pid=16976)
-
Her må jeg altå give Marianne ret. Jeg har hos en ven, som har opsat redekasser til forskellige vilde fugle, med indbygget webcam. Opserveret hvordan fuglene flere gange dagligt flytter rundt på æggene. Det samme sker faktisk også hos mine Vagter som konstante vender dem under sig.
Så det optimale er vel at forsøge at efterligne dette mest muligt.
;)
-
Ok, jeg må indrømme at jeg ikke ved hvor meget vilde fugle vender æg mens de forbereder rugning. Det har jeg ikke undersøgt, så hvis nogen har 'bevis' for at de faktisk gør det hyppigt, så er det jo det.
Med hensyn til opbevaringstemperatur. De fugle der påbegynder rugeforberedelser i marts/april opnår jo ihvertfald ikke stuetemperatur mens de samler æg til rugning. Míddeltemperaturen er måske en anelse højere end køleskabstemperatur og evt chill faktor kan undgås ved at lægge æggene beskyttet, men det forhindrer ikke meget svingende temperaturer og nattemperaturer ned i nærheden af frysepunktet.
Jeg tror ikke jeg udtrykte noget om hvad jeg var tilfreds med af klækningsprocent (som jo i høj grad også er afhængig af befrugtningsprocent - 65 procent befrugtede æg giver sjældent tæt på 100 procent klækning ;)). Det jeg søgte var den procentvise optimering af klækning ved optimal behandling af æggene.
Men der kræves jo sikkert en del forsøgsarbejde for at kunne konstatere hvor meget man gennem behandling af æggene kan forbedre resultatet af en rugning.
Jeg betvivler på ingen måde heller at man kan optimere resultatet ved optimal behandling af æggene inden rugning. Det jeg forsøger at få lidt klarhed over er, om det ekstra arbejde, faktisk lønner sig. Og det er så igen en individuel vurdering afhængig af hvor meget tid man kan afse til projektet. For nogen vil 5 kyllinger mere ud af 100 æg være 'besværet' værd, for andre ikke (ikke fordi de ikke gerne vil have 5 kyllinger mere, men fordi de har anden prioritering eller er nødsaget til at prioritere anderledes).
-
Jeg har lige fået kyllinger i går, æggene var opbevaret, som jeg beskrev tidligere, af 23 æg klækkede 23 kyllinger.
Jeg er tilfreds. :)
-
@Marianne,
Det må da siges at være en god statistik.
Vi har 20 æg i maskinen og har lige lyst dem 20 var befrugtet men 1 var meget svagt. Men jeg håber sku da på at jeg kan få 19 til at klække og holde en god statistik også. Det er opbevaret ved ca 18 grader. De ældste er ca. 1 uge gamle.
-
Jeg har lige fået kyllinger i går, æggene var opbevaret, som jeg beskrev tidligere, af 23 æg klækkede 23 kyllinger.
Jeg er tilfreds. :)
Ha ha Marianne, det er da godt du er tilfreds, du ville da være et skarn hvis ikke, og 24 kyllinger ud af 23 æg, er da ikke set endnu, så det kan du jo arbejde på :)
-
Nu ved du jo, at jeg kan være en skarnsunge ind i mellem, Ina *f
-
Mine rugeæg står i stalden i et gammelt køleskab.Der er ikke tilsluttet strøm.Så de står mørkt og
lidt mere beskyttet for kulde end hvis de stod ude i et staldrum.Ved ikke hvad temperaturen er.
De står i æggebakker som vist oven over et sted.Dog er det først når de kommer i maskinen jeg sørger for at den tykke ende vender lidt op.
Jeg har i dag fået 8 kyllinger af 8 æg...under en skruk.
-
Dejligt at se gode klækkeprocenter, hvad enten man gør det ene eller det andet. Tillykke med det.
Men det efterlader stadig mit oprindelige spørgsmål hængende i luften!
Er der nogen (ikke nødvendigvis her fra Forum) der har lavet lidt forskning i hvor meget man kan optimere rugeresultatet ved 'korrekt' behandling af rugeæg.
Det jeg læser af dagens indlæg er:
23 topforkælede æg har givet 23 kyllinger = 100 % resultat
og
8 'misrøgtede' æg har givet 8 kyllinger = 100 % resultat
Umiddelbart ikke den store forskel i min optik, MEN også for lidt til at drage nogen som helst konklusion af.
Så det ville være rart hvis der fandtes resultater af eksperimenter med lidt mere baggrundsmateriale inden for området. Det ville gøre det lettere at afgøre hvor meget der er 'ammestuesnak' og hvor meget der er reel viden.
Nu er jeg lidt frimodig at tale om ammestuesnak, men en stor del af os der har lidt år på bagen, ved også at ihvertfald en del af gamle overleveringer og hvad man ellers skal kalde det, ikke holder ved et nærmere eftersyn.
Igen skal jeg pointere at jeg tror på at man kan optimere sit rugeresultat, men for at vurdere om det er indsatsen værd, behøves der lidt fakts på bordet.
Og jeg beklager naturligvis min stædighed. ;)
-
Jeg har ikke lyst til at eksperimentere, for jeg gør det, der virker for mig.
Jeg har ikke lyst til at "spilde" mine rugeæg på at finde ud af, at hvis jeg gør det anderledes, får jeg (måske) et ringere resultat. Dette resultat vil heller ikke være ret meget værd, da der stadig vil være tale om et alt for lille materiale, til at man kan konkludere noget.
Jeg vil så ikke sige, at Vickis rugeæg har været "misrøgtede", temperaturen i stalden er højst sandsynligt noget nær den optimale, æggene er vendt morgen og aften; den eneste forskel har været, at de måske ikke har haft luftblæren op.
-
Marianne hvorfor også eksperimentere når du har fundet det der virker for dig :)
Uden at ha målt temperaturen ude i det slukkede køleskab, vil jeg gætte på den er ca 10 grader.Jeg må hellere få det målt én af dagene.
Min plan er også med tiden at få en vender til æggene, da jeg kan mærke at seriøsiteten begynder at snige sig ind ;)
Drømmer om ny rugemaskine SNART.Jeg er ikke tilfreds med godt 50 % ved færdig resultat af rugning.
Jeg ønsker flest mulig af min dotte(guld)æg skal blive til noget.
Det er jo trods alt også små liv man har med at gøre og for mig er det liv før de er ude af ægget !a
-
Jeg tror vi lukker tråden og konstaterer at der synes at være flere måder at opbevare rugeæg på. Nogle metoder vil muligvis (læs: sandsynligvis) give et bedre resultat, end andre.
Ingen ved tilsyneladende om 'optimal' behandlig af æggene har nogen betydning for klækkeprocenten. Når det er sagt er der nok en overvejende sandsynlighed for at 'optimal' behandling af rugeæggene vil resultere i et bedre resultat af rugningen. Dette kan så ikke kvantifiseres.
Jeg ville nu umiddelbart tro at dette var noget der var efterprøvet allerede af andre, men ingen synes at kende til sådanne tests eller resultaterne af dem.
Jo, her var nok et gran af sarkasme med i indlægget, men det skyldes udelukkende at jeg fornemmer en hvis 'talen udenom'.
-
Ser ingen grund til at lukke tråden.Jeg læser den for at lære mere.Og mon ikke der er mange flere muligheder/måder at opbevare sine rugeæg på ?
Jeg syns da man skal fortælle hvad man gør så kan andre gøre det efter hvis det er det de har lyst til :)
----------------------
Til emnet:Mon det betyder noget særligt om æggene vendes glidende over tid.Er det ikke lige så godt på en manuel måde hvor man trækker i én eller anden anordning 2-3 gange dagligt.Jeg har lidt svært ved at tro at hønemor gør det glidende over tid ??
Spørger fordi jeg skal ha fundet ud af om jeg skal ha én til strøm eller én hjemmegjort i stil med den min lokale hønsemand har lavet og brugt i mange år.Han siger det er nemt og virker.
Hans hænger i loftet .Forestil jer to træpinde hvor der hviler 5 eller 6 trærammer.I hver ramme passer en 30-stks æggebakke.Der er små kæder som går ned ved alle hjørner og det er dem han hiver i når de vendes.Et
træk og alle er vendt.Snildt.
Hvad tror I ?
-
Jeg tror, det er ganske udmærket, Vicki.
Kunne du mon få lov til at tage et billede?
Når man siger temperatur omkring de 13-15o og vending, samt ikke for gamle æg, er det jo nok fordi, avlere over tid har erfaret, at det giver bedst resultat, uden at de har lavet nogen videnskabelig rapport med talmateriale.
Det er nok lidt lige som med rugning, hvor man i hvert fald med maskiner prøver forskellige metoder, og finder frem til, hvad der virker bedst for den type æg, man nu en gang har. :)
-
Jeg synes tråden her var omkring en interessant vinkel - og jeg har også læst hvert eneste ord med interesse.
Der har været en lignende - også tankevækkende - tråd om, hvor vidt æggene i en rugemaskine skal vendes eller ej. Underbygget af et kæmpe anlagt forsøg, der viste helt modsat af, hvad vi går og gør. (men mine æg bliver vendt alligevel :D )
Og held og lykke til dig, Vicki /o
-
der synes at være flere måder at opbevare rugeæg på. Nogle metoder vil muligvis (læs: sandsynligvis) give et bedre resultat, end andre.
Ingen ved tilsyneladende om 'optimal' behandlig af æggene har nogen betydning for klækkeprocenten. Når det er sagt er der nok en overvejende sandsynlighed for at 'optimal' behandling af rugeæggene vil resultere i et bedre resultat af rugningen. Dette kan så ikke kvantifiseres.
Jeg ville nu umiddelbart tro at dette var noget der var efterprøvet allerede af andre, men ingen synes at kende til sådanne tests eller resultaterne af dem.
Jeg synes faktisk, at det er en meget interessant diskussion og er tilbøjelig til at hælde til Eriks teori !!
Det tætteste på en "test" jeg kan kommme er, da jeg sidste år samlede æg, mens der stadig var nattefrost, og lod dem ligge i samme bygning som hønsehuset, hvor der så absolut er hundekoldt. Æggene lå i en balje med korn og var kun halvt dækket. Jeg vendte dem tre gang i alt i løbet af en uge, før jeg lagde dem i maskinen........der kom en kylling ud af hver eneste af de æg !!
Og mht de "vilde" fugle, så havde vi en vildand i søen, hvis rede blev total oversvømmet og vi måtte fiske hendes æg op af det iskolde vand....alligevel kom der de fineste ællinger ud af de æg ! Der var faktisk kun et enkelt, der gik til !
-
Her er lidt info fra et australsk forsøg
http://www.publish.csiro.au/nid/40/paper/AR9600664.htm
60F (=15.5C) gav det bedste resultat for opbevaring af rugeæg
-
Ja, ja, men der må også gerne være lidt religion inde over synes jeg. Der har altid være held ved min mand fertilitetsmæssigt, så mine rugeæg har stået under hans seng, naturligvis m bunden op, og vippet 2 gange dagligt. Temp. 15-20 grader. Foreløbigt ser det fornuftigt ud /o
-
Da jeg har altid Orpington´er på 2 adresser, har jeg kunnet konstatere at rugeæg er ret hårdføre. Det eene sted opvares de ved ca. 12-15 gr. og det andet sted ved ca. 8 gr. kun lidt mere end køleskab. Jeg mærker ingen forskel når jeg lyser.
-
Ja, ja, men der må også gerne være lidt religion inde over synes jeg. Der har altid være held ved min mand fertilitetsmæssigt, så mine rugeæg har stået under hans seng, naturligvis m bunden op, og vippet 2 gange dagligt. Temp. 15-20 grader. Foreløbigt ser det fornuftigt ud /o
Hmmm, hvis dine rugegg kun holder en temp. på 15-20 grader, lider du svært af underafkøling....... Sorry, den lå lige til højrebenet :-)
Men sjov "overtro" - og fedt det virker!
-
Ha, ha Søren! Bum! /o
-
Ja, ja, men der må også gerne være lidt religion inde over synes jeg. Der har altid være held ved min mand fertilitetsmæssigt, så mine rugeæg har stået under hans seng, naturligvis m bunden op, og vippet 2 gange dagligt. Temp. 15-20 grader. Foreløbigt ser det fornuftigt ud /o
Hvor morsomt, så kan man nærmest sige at din mand for-ruger æggene.
Siger du også besværgelser over dem *f
-
Marianne@ Det vil jeg da spørge om jeg må :)
Susanne@ Tak :)
Rugeæg under mandens seng ?..Det vil jeg alligevel ikke kunne nænne.Det kan være slemt nok at ligge ved siden af ind imellem. *f
-
Ja da, gør du ikke det, Lene? "hokus pokus - bum, kyller i min Rcom" - den holder hvis du holder en kunstpause efter R :)
-
UHA. Nu troede jeg lige at jeg lukkede tråden. Men så blev den pludselig utroligt mere interessant (Finn's link).
Man får bedre klækning ved opbevaring af rugeæg ved ca 15 grader, men ved opbevaring ved ca 4,5 grader får man lidt færre klækninger men et overtal af høner ud af klækningen.
Det gør det nok ikke nemmere at beslutte hvilken metode man skal vælge. *f
Da jeg har altid Orpington´er på 2 adresser, har jeg kunnet konstatere at rugeæg er ret hårdføre. Det eene sted opvares de ved ca. 12-15 gr. og det andet sted ved ca. 8 gr. kun lidt mere end køleskab. Jeg mærker ingen forskel når jeg lyser.
Kunne forestille mig at det var utroligt svært at konstatere kønsforskelle ved lysning. *g
Undskyld, jeg kunne ikke dy mig. *e
-
Min nabo og jeg har samlet 40 suusex æg som blev opbevaret meget forskelligt. Mine ved ca 6 grader og naboens ved ca 15 grader. De 40 æg blev sendt til køber på sjælland og han har netop lyst 36 med liv i. Det er da ret flot efter en tur med postDK :-)
-
UHA. Nu troede jeg lige at jeg lukkede tråden. Men så blev den pludselig utroligt mere interessant (Finn's link).
Kunne forestille mig at det var utroligt svært at konstatere kønsforskelle ved lysning. *g
Undskyld, jeg kunne ikke dy mig. *e
Erik, du ved slet ikke at mine medarbejdere altid siger, at "jeg er ham der ser alt" :) :)