Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: morT4 efter 19 Februar , 2012, 22:16
-
Jeg har to sorte australtorps som ligger æg næsten hver dag. Ca. hver anden dag er det ene et kæmpe æg, som altid har to blommer :o. Jeg ved ikke hvem af hønerne der ligger de store æg.
Kan sådan et æg bruges til udrugning? Vil der komme tvillinger ud af et dobbelblommet æg? . . Bare nysgerrig ;D
-
Som regel kommer der aldrig noget ud af sådane æg, men de kan godt være befrugtet og kyllingerne udvikler sig som de skal indtil et par dage før de skal ud hvor de dør i ægget. Har hørt om nogle som kom ud af ægget, men de døde kort tid efter.
Har læst om en hvor det lykkes med ænder og hvor de overlevede, men det er ekstremt sjældent.
-
Der er nogle videoer, hvor der klækker 2 kyllinger fra samme æg, så det kan lade sig gøre. Men meget sjældent ja.
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=3717.0
-
Jeg kan forstå, at det er bedre at bruge de store æg i husholdningen ;), frem for at forsøge med udrugning.
-
Ja, det er netop derfor at man angiver en ægstørrelse for racen.
Æg i denne størrelse giver de bedste betingelser for både klækning, og for videre avl i rette størrelse.
-
super :D tusind tak for svarene
-
Jeg kan forstå, at det er bedre at bruge de store æg i husholdningen ;), frem for at forsøge med udrugning.
Det kan vel diskuteres... Jeg får ikke ret mange af disse æg med 2 blommer i. Men de få jeg får, ryger altid i rugemaskinen. Det kunne da være sjovt hvis det kunne lykkes i ens eget lille hønsehold.
Flere gange har begge fostre udviklet sig men de har aldrig overlevet frem til klækning, her.
1 gang rugede jeg dog en kylling ud af et æg på ca. 90 gram. Der var kun 1 blomme i og kyllingen var "kæmpe stor" ved klækning.
Danny
-
det kunne da være sjovt at få tvillinger, så måske skal jeg prøve at smide et æg eller to af de store under min næste skruk ;). Jeg syntes bare det er sjovt, at der kommer så mange af de store med to blommer ;D
-
Til Danny, Ja så har du jo også bevist at det ikke kan betale sig at ruge dobbelt æg.
Men hvordan gik det med den store kylling, blev den ved med at være større end de andre.
Men spørgsmålet er: Kan man lave større dyr ved kun at udruge store æg?
-
Sidste år havde jeg også en Australorps der ofte gav dobbelt æg, men vi spiste dem altid, mener at vi fik mest ud af ægget på den måde.
Men det er jo korrekt at det godt kan lade sig gøre at få tvillinger ud af et dobbelt æg, uanset om det er fra høns, duer eller svømmefugle, men de er normalt så svage at de alligevel dør.
-
ok, tror bare at de bliver spist så ;D
Her et billede af størrelsesforskellen
-
Det er jo også lidt sjov med æggemadder fra æg med dobbelt blomme :D
-
Til Danny, Ja så har du jo også bevist at det ikke kan betale sig at ruge dobbelt æg.
Men hvordan gik det med den store kylling, blev den ved med at være større end de andre.
Men spørgsmålet er: Kan man lave større dyr ved kun at udruge store æg?
Jeg har måske bevist at det er meget svært at ruge disse store æg ud, men jeg synes ikke at have bevist at det ikke kan betale sig. Der er jo en lille bitte chance for at det vil lykkes.
Det svarer vel lidt til at sige at hvis du ikke kan løbe 3 km. på under 15 minutter så kan du lige så godt lade være. Eller hvis du ikke har vundet i lotto de første 5 gange du har spillet så kan du lige så godt lade være.
Jeg har altid rigeligt med æg og kan sagtens undvære et par stykker i "forsøget på det umulige".
Ang. den store kylling: Den sov meget de første 2-3 døgn. De første 2-3 uger var den tydeligt større men senere hen kunne man ikke se noget med det blotte øje. Jeg vejede den ikke igennem dens opvækst så jeg skal ikke kunne sige om den i sidste ende var større end dens søskende...
Om man kan avle større dyr ved at ruge på de største æg tror jeg ikke har nogen betydning. Dog ved jeg godt at der er mange/nogen der mener det modsatte.
Det ene år rugede jeg en del kyllinger ud fra høner der lige var startet æglægning. Disse æg vejede ca. 10 gram mindre end de ellers ville have gjort. Jeg kunne ikke se nogen forskel på kyllingerne, hverken ved klækning eller som voksne. Det er i min verden også logisk, at forskellen udebliver, da arve materialet jo er det samme.
Danny
-
Hvis man kun ruger de største æg ud, vil ens høner jo vel også udvikle sig så de kan føde større æg? :-\ :)
-
Jeg vil mene at høner som lægger store og ikke mindst velformede og for racen korrekt farvede æg også vidreføre dette til deres døtre.
-
Jeg vil mene at høner som lægger store og ikke mindst velformede og for racen korrekt farvede æg også vidreføre dette til deres døtre.
Jamen det er vi ganske enige om. Men de høner der kommer til at lægge store æg på 70 gram lægger stadigvæk små æg i starten og her er det, at jeg mener arvemassen for den kommende kylling er den samme som når hønen/moderen begynder at lægge store æg.
Ikke at jeg prøver at forsvare at ruge på små æg. Selfølgelig skal man ruge på de største æg som selfølgelig også er velformede og har den rigtige farve.
Danny
-
hvis æggene er mindst, når hønen starter med at lægge æg. . . , hvor store mon mine æg så bliver ::). Den høne, som ligger det store æg er lige startet med æglægningen i Januar. De store vejer 70-75 gram, mens de almindelige vejer 45-48 gram. Hun ligger et stort æg ca. hver anden/tredie dag og almindelige æg de andre dage.
-
Idealvægten for Australorps æg er 62 gram og mindste vægt er 55 gram. Men er det æg med to blommer er de jo naturligvis væsentligt stører. Men når de unge høns starter ægproduktionen er æggen naturligvis mindre.
Hvert år er der landsægudstilling i Silkeborg, her udstilles 8 ens æg, vægt, farve og facon skal være ens. Æggene vejes med halve gram. Et æg slåes ud, blomme og hvide vurderes og til sidst gives point.