Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: kurup efter 29 December , 2011, 09:53

Titel: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 09:53
Hej
Bruger i jeres æg i deserten?
Skal lave hvid og mørk chokolademousse og i opskrift skal man bruge behandlede æg.
Godt nytår til jer alle ;D
Mange hilsner Anne-Marie.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 09:57
Jep - bruger hellere egne æg rå end købte! Og vi er aldrig blevet syge af det. Men det er jo op til den enkelte hvad man synes og tør...
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: vbruun efter 29 December , 2011, 09:57
Jeg tør ikke til vores citronfromage :)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: ghj efter 29 December , 2011, 10:03
Kunne ikke finde på at bruge andet end mine egne æg...  :)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Bettina efter 29 December , 2011, 10:12
Jeg tør kun spise mine egne æg, både rå og tilberedt. men er også blevet sart på det område.  <H
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 12:17
Jeg sidder også med den tanke, at det ikke ville være rart med behandlede æg i små bøtter-men det er jo heller ikke rart at være årsag til flere syge gæster.
Tror jeg vover pelsen, har aldrig brugt mine egne som "rå" før.
Tak for svar og atter en gang godt nytår ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: MOK efter 29 December , 2011, 12:32
Nu er jeg lidt en  <L og ville ikke turde (og gjorde det heller ikke da jeg havde egne æg)

Ville sætte stor pris på, hvis jeg som gæst fik at vide, at det var rå/ubehandlede æg, der var i fx. desserten, så jeg selv kunne vælge om jeg ville tage risikoen  ???

Godt Nytår
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 29 December , 2011, 12:39
Jeg vil altid bruge mine egne æg rå som tilberedte. Der er vist en noget større chance for at blive syg af hindbær fra Polen end fra et hønseæg. Tror nok det er 3 år siden der sidst er påvist salmonella i et dansk æg eller en dansk høne (beklager hvis denne information ikke er rigtigt, det er hvad jeg mener at huske...).

Jeg spiser også meget gerne lyserødt svinekød, røde oksebøffer og ost lavet af upasteuriseret mælk. Jeg tror man skal passe på ikke at blive "for steril" ;). Hvis jeg skulle servere is eller fromage med egne æg, ville jeg oplyse det, og have en købt citronmåne klar i skuffen, til dem der takker nej til rå æg i desserten ;D.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 12:50
Min tanke var også at oplyse og købe noget god is til ægge nægter :P
Vi har da også spist blødkogte æg og haft det fint bagefter, og ved at vores gæster også har nydt godt af dem de har taget med hjem  ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Henriette Hall efter 29 December , 2011, 13:33
Jeg kunne ikke drømme om at bruge de rædselsfulde behandlede æg. De smager forfærdeligt. Her bruges der masser af rå æg fra hønsegården til både fromage, is og mayonaisse. Jeg bliver mere og mere sart mht. købeæg, og vil hellere undvære diverse hel og halvfabrikata lavet af buræg. Og vi har da heller aldrig haft dårlige oplevelser ud af mine ægge-retter. Men oplys gæsterne om at desserten er lavet på egne æg, og lad dem selv vælge. ;)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: farm-svendsen efter 29 December , 2011, 13:35
jeg bruger pastu. æg til kolde deserter der ikke bliver varmet op på de 75 grader
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Metmus efter 29 December , 2011, 13:47
Nu har jeg ikke så mange, der lægger æg endnu, kun én pt.. Men ellers bruger jeg selvfølgelig bare egne æg, rå eller tilberedte, men pga de manglende æg pt er jeg jo så nødt til at købe æg, og så køber jeg pasteuriserede æg til desserter..

Jeg forstår godt, at mange er meget bange for salmonella - og det skal man også være af god grund. Men der er maaaange andre ting, man kan blive møg syg af - og man spørger jo heller ikke værten, hvor godt hun har vasket skærebrættet, inden salaten blev snittet derpå eller om skærebrættet til salaten også er blevet brugt til kød engang osv osv. Jeg skælder slet ikke ud over, at man er bekymret for salmonella, for den er sku slem...men der ER bare mange andre ting, man kan blive møg syg af end lige æg fra egen have  ;)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 29 December , 2011, 13:54
Nu har jeg ikke så mange, der lægger æg endnu, kun én pt.. Men ellers bruger jeg selvfølgelig bare egne æg, rå eller tilberedte, men pga de manglende æg pt er jeg jo så nødt til at købe æg, og så køber jeg pasteuriserede æg til desserter..

Jeg forstår godt, at mange er meget bange for salmonella - og det skal man også være af god grund. Men der er maaaange andre ting, man kan blive møg syg af - og man spørger jo heller ikke værten, hvor godt hun har vasket skærebrættet, inden salaten blev snittet derpå eller om skærebrættet til salaten også er blevet brugt til kød engang osv osv. Jeg skælder slet ikke ud over, at man er bekymret for salmonella, for den er sku slem...men der ER bare mange andre ting, man kan blive møg syg af end lige æg fra egen have  ;)
Præcist. Godt formuleret. Det er en synd og skam at æg altid skal være synderen, når der tales om salmonella og fødevareforgiftninger.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: ina..... efter 29 December , 2011, 16:11
BVADR jeg kunne aldrig drømme om at spise behandlede æg eller røre dem i min mad.
Og der er flere dårlige æg og høns, i industrien end i private hønsehold...
siden jeg fik mine første høns i 1994 har jeg kun brugt hjemmelagte æg til blødkogte æg, spejlede æg, røreæg, is, fromage, og det allerbedste æggesnaps, det er gudespise af et æg fra egen hønsegård, og aldrig har jeg fået så meget som et surt opstød af det, ej heller min familie, men hvis jeg servere det til gæster, siger jeg at det er egne æg, og ingen har endnu meldt pas, eller er døde.....
Alt andet er som jeg ser det, skaberi.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 16:38
Dejligt med alle jer der spiser egne rå i desserter, nu er jeg slet ikke i tvivl ;D  Mine lægger pænt med æg efter de holdt op med at fælde :D
 Har det slet ikke godt med at købe æg mere, efter jeg har fået mine egne høns.
Isen er indkøbt til de nervøse ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 17:39
og det allerbedste æggesnaps, det er gudespise af et æg fra egen hønsegård

Nemlig  ;D (Har du prøvet at putte lidt rigtig kakao i?  /o /o  ;D)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Bolding efter 29 December , 2011, 18:01
Det er ganske rigtig flere år siden at der ved de rutinemæssige kontroller er fundet salmonella i æg. Det forekommer stadig i kyllingekød, men den hyppigste forekomst er vist i svinekød.
Jeg kommer også helt sikkert til at bruge egne æg til mad der ikke bliver opvarmet og jeg glæder mig vildt til der kommer æg
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Metmus efter 29 December , 2011, 19:04
Det er ganske rigtig flere år siden at der ved de rutinemæssige kontroller er fundet salmonella i æg. Det forekommer stadig i kyllingekød, men den hyppigste forekomst er vist i svinekød.
Jeg kommer også helt sikkert til at bruge egne æg til mad der ikke bliver opvarmet og jeg glæder mig vildt til der kommer æg

Netop - rutinemæssige kontroller! Dvs, når de måske pludselig konstaterer salmonella eller andet ulækkert, så trækker de produkterne tilbage, og så står man dér og har spist næsten alle af de æg, man købte for 14 dage siden  :-\ Fint med kontrol, det er yderst vigtigt...men det er stadig kun en kontrol og ikke en garanti  ;)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: ina..... efter 29 December , 2011, 21:24
Nemlig  ;D (Har du prøvet at putte lidt rigtig kakao i?  /o /o  ;D)


Ja Marianne, det har jeg, det havde vi nemlig på dåse da jeg var barn, og det var skønt at lave cacao æggesnaps  /o

Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Peter Agger efter 29 December , 2011, 21:34
Al det udenomssnak!  tråden hedder nytårsdesert.
Kommer der ikke lige en god opskrift, (med eller uden æg)
Vi skal nemlig i år blot sørge for deserten, og har selvfølgelig allerede en ide, men den kan ændres.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 29 December , 2011, 21:35
Jeg kan huske, at da vi skulle have æggesnaps som børn med kogende vand og en skvæt hvid rom, var det ret tit at min kære moder måtte gå i køkkenet igen for at lave mere æggesnaps, thi min kære fader havde slikket skålen med æggesnaps ren, inden det ramte glassene ;).
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 29 December , 2011, 21:38
Al det udenomssnak!  tråden hedder nytårsdesert.
Kommer der ikke lige en god opskrift, (med eller uden æg)
Vi skal nemlig i år blot sørge for deserten, og har selvfølgelig allerede en ide, men den kan ændres.
Her er en god dessert der altid vækker jubel - med æg ;):

Crème Brulée

Ingredienser:

(4 personer)

4 dl piskefløde
1 dl sødmælk
70 g rørsukker
1 stang vanilje
8  æggeblommer
1  æggehvide

Sådan gør du:
Kog fløde og mælk op med sukker og vanilje.

Rør æggeblommer og æg sammen og tilsæt den varme væske lidt ad gangen. Pisk imens og sæt cremen over svag varme. Rør stille og roligt, til det tykner. Cremen må ikke koge.

Hæld cremen over i en dyb tallerken og bag den i vandbad med film over i 25 min. ved 110°.

Køl cremen helt af.

Drys et tyndt lag rørsukker over den kolde creme, lige inden den skal serveres, og smelt sukkeret med en gasbrænder, til der dannes et karamellåg oven på cremen.


OBS! Det er en opskrift jeg googlede hurtigt. Jeg synes det er langt hyggeligere at få crème brulée serveret i små ramakiner. Her er en anden opskrift, lavet af en der synes at rå æggeblommer er det eneste rigtige til desserten, citat  "Vigtig info: det er min erfaring, at man_ikke_kan_lave crème brûlée på pasteuriserede æggeblommer. Oplevelsen bliver bare ikke den samme." /o


http://anneauchocolat.dk/?p=303

Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: C. Kjær efter 29 December , 2011, 21:46
Uhh ja æggesnaps, er det ikke æggeblomme rørt med sukker.
Det fik jeg som barn  /o

Hvis du man har skræk i livet over at spise rå æg, kan man så ikke pasturisere æggene ?

Har desværre ikke nogle forslag til dessert, da jeg stadig ikke selv har fundet på noget  ::)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 21:55
Det her er den dessert jeg disker op med i år, er afprøvet tidligere og den blev også godt modtaget ;D

http://arla.dk/opskrifter/Hvid-og-mork-chokolademousse-med-skovbarsirup/
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 29 December , 2011, 21:55
Al den frygt for salmonella!! Efter min mening bliver det af medierne blæst unødvendigt op.

Selvfølgelig skal omgangen med mad være fornuftig, men vi skal jo heller ikke skræmme livet af hinanden.

Jeg har lidt andre indfaldsvinkler til problemstillinger ind imellem, så jeg kunne godt tænke mig at stille et par lidt anderledes spørgsmål.

Hvor mange af Jer kører bil dagligt eller ihvertfald jævnligt, enten som bilist eller passager?

Hvor mange af Jer siger 'nej tak' til bilen?
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 21:56
Al det udenomssnak!  tråden hedder nytårsdesert.
Kommer der ikke lige en god opskrift, (med eller uden æg)

Hvad med hvid chokolademousse med noget hindbærsauce (f.eks.) og lidt mørk chokoladepynt... ?? Slurp...

Her en version (blot med andet tilbehør): http://arla.dk/opskrifter/hvid-chokolademousse-med-hyldeblomst/
Kode: [Vælg]
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 21:57
Nå, det var vi flere om at synes  ;D ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 29 December , 2011, 21:59
Kan tilføje at vi selvfølgelig bruger egne æg, også rå (ingen kontrol her).

Jeg kommer en del ud til frokost og en af mine favoritter er tartar med rå æggeblomme. Har de på restauranten kun pasteuriserede blommer undværer jeg hellere æggeblommen.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 22:00
Har de på restauranten kun pasteuriserede blommer undværer jeg hellere æggeblommen.

Også jeg - det smager som at stikke tungen ud af vinduet...  :(
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 29 December , 2011, 22:04
Jeg kommer en del ud til frokost og en af mine favoritter er tartar med rå æggeblomme. Har de på restauranten kun pasteuriserede blommer undværer jeg hellere æggeblommen.

Vi har næsten lige fået tartar i kantinen på jobbet. De stakkels kokke stod med små snapse-engangsbægre og 5 liters æggeblommedunke, og hældte op så folk kunne få "æggeblomme" til tartaren (der er knapt 1000 spisende gæster hver dag). Jeg rørte det ikke - det dér blegfesne stads havde intet med æggeblomme at gøre i mine øjne.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Peter Agger efter 29 December , 2011, 22:06
Også jeg - det smager som at stikke tungen ud af vinduet...  :(
Helt enig!
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 22:09
Jeg har til aften fået bearnaisesauce lavet helt fra bunden, med egne blommer-en test til den store dag.
 ;D ;D ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 29 December , 2011, 22:17
Og så vidt jeg kan skønne er du ikke død endnu.  ;) ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 22:19
Nej, slet ikke-har det dejligt og maden var også rigtig god, tænkte slet ikke over det :P ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 29 December , 2011, 22:27
Min kommentar omkring brug af bil dagligt/jævnligt affødte ikke mange kommentarer. Så må jeg jo hellere provokere lidt mere.

1. Hvor mange danskere er døde af salmonellaforgiftning i 2011?
2. Hvor mange trafikanter er blevet dræbt i 2011 (cyklister og fodgængere skal ikke tælles med da de jo ikke har 'valgt' at sætte sig ind i en bil)?

Jeg skal skynde mig at sige at jeg faktisk ikke kender svaret på nogle af mine spørgsmål, men jeg ville gætte på at svaret på spørgsmål 1. skal ganges med en faktor 100-200 for at matche svaret på spørgsmål 2.

Hvordan kan mennesker der er salmonellaforskrækkede overhovedet drømme om at sætte sig ind i en bil, med henblik på transport fra A til B?

Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 22:28
Good point  ;D /o
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kurup efter 29 December , 2011, 22:46
Min bekymring er blæst væk ;) 
Man skal jo lære så længe vi er her ;D  Det har jeg da fået fortalt engang :P
Jeg kan da også være nervøs i en bil, især kl 15 omkring Roskilde ::) Men vil stadig hellere køre bil end at gå ;) og det offenlige kan ikke komme på tale, ville ikke kunne møde til tiden og tror mine høns ville savne mig om aftenen ;D
Bil=job=høns ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Hiltunen efter 29 December , 2011, 22:49
Tror det her bliver et laaangt svar!
1. Der er jo en som kom til at slå naboen ihjel med kiksekage... har overvejet det men det er ulovligt.
2. Jeg er ikke vokset fra at slikke piskerisene bag efter kagen er rørt sammen, og er intil nu overlevet.
3. Meeen når jeg laver noget til andre er jeg lidt bange for at slå dem ihjel, så lægger æggene i et dørslag og hælder kogende vand over, for så vidt jeg er oplyst er det udvendigt problemet sidder, og 5 sek kogende vand skulle slå det ihjel.
4. Har en svoger som er i lærer som bager, læste lidt i en af hans bøger, og der står at past. æg er lavet af bla. knækæg(kan ikke huske om det var 2. eller 3. sortering), og andre æg man ikke kan sælge hele.Og så kommer de vel også fra bur som jeg ikke vil støtte. Der stod faktisk også at man ikke bør bruge rådne æg i kager!!!Bør! Så man må altså godt bruge de rådne, stanken forsvinder under bagning!
5. Chokolademousse bruger jeg meget i mine kager, 1/2 liter fløde+300 g hvid chokolade varmes til lige før det koger, og stilles på køl til dagen efter hvor det piskes op. Nul æg så dem må man lave om til marengs ;D
6. Hindbær fra polen ryger også i mine kager, men de bliver først kogt i egen saft+sukker, kølet helt ned og så blandet med flødeskum og husblas, nam nam hindbærmousse :P
Døden skal have en årsag ???
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Rikke S efter 29 December , 2011, 23:01
Jeg mente at have læst at salmonella er udryddet i DK men en Google søgning viser at det kun er teoretisk set:

http://premium.netdoktor.com/dk/portal/news/index.jsp?id=23685&D=31&M=5&Y=2011

I min verden er det dog godt nok til at jeg vil servere retter med rå æg for mine (velinformerede) gæster  ;)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: MartinGreen efter 29 December , 2011, 23:03
Uha! Skriv endelig når du du har lavet kiksekage, det har jeg ikke fået siden min mormor døde for snart 6 år siden.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 29 December , 2011, 23:10
Uha! Skriv endelig når du du har lavet kiksekage, det har jeg ikke fået siden min mormor døde for snart 6 år siden.

Undskyld, kunne ikke lade være: Håber ikke der var en sammenhæng..  ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 29 December , 2011, 23:13
@ Rikke

Salmonella er i den grad ikke udryddet i DK. Den kommer og går, om man så må sige. Men udryddet - nej.

@ Hiltunen

Ikke blot naboen døde af kiksekagen, det gjorde han vist også selv. (ialt 3-4 mennesker døde så vidt jeg husker). MEN, når historien skal frem er det vigtigt, for at mane 'spøgelser' i jorden, at bringe hele historien og ikke kun de skræmmende dele af den.

Hvis jeg husker korrekt, havde pågældende kiksekage stået i køleskabet (ingen meldinger om temperatur) i ca en uge, da de fatale stykker af kagen blev indtaget.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: MartinGreen efter 29 December , 2011, 23:15
Haha nej, desværre Marianne! Hun døde desværre af kræft i hjernen.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Hiltunen efter 30 December , 2011, 00:13


@ Hiltunen

Ikke blot naboen døde af kiksekagen, det gjorde han vist også selv. (ialt 3-4 mennesker døde så vidt jeg husker). MEN, når historien skal frem er det vigtigt, for at mane 'spøgelser' i jorden, at bringe hele historien og ikke kun de skræmmende dele af den.

Hvis jeg husker korrekt, havde pågældende kiksekage stået i køleskabet (ingen meldinger om temperatur) i ca en uge, da de fatale stykker af kagen blev indtaget.
[/quote]
Jeg kan ikke historien mere detaljeret end her hvor jeg fandt den
http://www.bt.dk/nyheder/kiksekage-draebte-far-og-soen
Men tragisk var det. Så derfor skolder jeg mine æg, lige såvel som jeg tager sele på, og bruger vinterdæk på min bil /o. Der blev i øvrigt dræbt ca. 200 i trafikken i år, hvor af naboens barnebarn heldigvis ikke blev en af dem trods hun for nylig var inde og rulle under en højresvingende lastbil.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: preben r efter 30 December , 2011, 00:15
Det er formentlig også støre chance for at blive ramt af salmonella forgiftning hvis alt det man spiser er steril man får jo ingen immunforsvar
med respekt for dem som blev ramt den gang var det hele nok ikke blevet så hysterisk hvis den kiksekage ikke var kommet på bordet den gang
her bruges der også kun egne æg til alt  :)
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 30 December , 2011, 08:27
4. Har en svoger som er i lærer som bager, læste lidt i en af hans bøger, og der står at past. æg er lavet af bla. knækæg(kan ikke huske om det var 2. eller 3. sortering), og andre æg man ikke kan sælge hele.
Begge mine søstre, min mor og mig selv har arbejdet/arbejder på Danæg - den ene søster har været der i mere end 25 år nu. Knækæg er de æg der bliver sorteret fra i "lysrummet". Proceduren for et industriæg (som den var i 90'erne, tror noget af det er ændret):

Æggene står i 30 stk. bakker på paller på et køligt lager. En palle ad gangen køres ind til transportbåndet. En medarbejder sætter bakkerne på et transportbånd, og en robot tager herefter med en sugekop hvert enkelt æg, og lægger på et andet transportbånd der ruller, så æggene roteres hele tiden. Æggene kører nu ind i lysrummet hvor der sidder to mennesker i mørke og ser på æggene der roterer hen over lysstofrør. På den måde bliver æggene gennemlyst og revnede og meget snavsede æg kommer til syne. Æggene sorteres fra i andre 30 stk. bakker. De godkendte æg ruller videre ud til en robot, der tager hvert enkelt æg op i en robotarm der vejer ægget. Ægget drøner rundt i systemet hængende i armen, og om på den anden side i forhold til der hvor de blev "læsset". Her er der 10 rækker inddelt i vægt, hvor æggene bliver lagt i æggebakker et ad gangen til vægtstørrelse XL, L, M, S, XS. Dengang hed vægtklasserne 0-9. Når en bakke er fyldt, lukker robotten låget og bakken spyttes ud på et nyt transportbånd der kører hen til en medarbejder der pakker bakkerne i små containere.

Sådan her var procedurerne på fabrikken i Tølløse i 90'erne, men i Christiansfeld hvor min søster arbejder i dag, er der vist helt andre måder/moderniserede teknikker.

Dengang mener jeg at alt i vægtstr. 7, 8, 9 blev til cater-æg dvs. "langæg", pandekager, vafler, past. æg, mens dem der var revnede blev knust manuelt i "knækrummet" på fabrikken, læsset i spande med skaller og alting, og solgt videre til fx hundemad.

Dengang var det svært at gennemlyse brune æg for fx blodpletter, og den dag i dag nægter min søster at spise brune æg, pga. "risikoen" for at ægget er kørt igennem lyskontrollen med en lille blodplet i ::).



Link til foto fra Danæg i Christiansfeld: http://www.flickr.com/photos/11581993@N06/5010873481/
Billede herunder: Mit eget hjemmelavede forsøg på at tegne proceduren som den var på Danæg i Tølløse i 90'erne.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Helle K. efter 30 December , 2011, 08:34


Æggene står i 30 stk. bakker på paller på et køligt lager. En palle ad gangen køres ind til transportbåndet. En medarbejder sætter bakkerne på et transportbånd, og en robot tager herefter med en sugekop hvert enkelt æg, og lægger på et andet transportbånd der ruller, så æggene roteres hele tiden. Æggene kører nu ind i lysteltet hvor der sidder to mennekser og ser på æggene der roterer hen over lysstofrør. På den måde bliver æggene gennemlyst og revnede og meget snavsede æg kommer til syne. Æggene sorteres fra i andre 30 stk. bakker. De godkendte æg ruller videre ud til en robot, der tager hvert enkelt æg op i en robotarm der vejer ægget. Ægget drøner rundt i systemet hængende i armen, og om på den anden side i forhold til der hvor de blev "læsset". Her er der 10 rækker inddelt i vægt, hvor æggene bliver lagt i æggebakker et ad gangen til vægtstørrelse XL, L, M, S, XS. Dengang hed vægtklasserne 0-9. Når en bakke er fyldt, lukker robotten låget og bakken spyttes ud på et nyt transportbånd der kører hen til en medarbejder der pakker bakkerne i små containere.


 ??? ??? :o <A <J...Nåhhh...er det derfor, du er blevet lidt rundtosset oppe i dit hoved en gang imellen søde Tanja  <B <H
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Finn Jensen efter 30 December , 2011, 09:17
Ja, den kiksekage..

Et af de store paradokser er at det er meget farligt at spise egne æg ifølge diverse myndigheder og politikere, mens der ikke er noget i vejen med importen af udenlandske kyllinger fulde af salmonella og  multiresistente bakterier og kalkuner opfordret på antibiotika. Her skal importen skam ikke stoppes, for de er jo dyrlægekontrollerede og så er det i orden...

Der er ikke meget logik og seriøs afvejning af risici i fødevarekontrol.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 30 December , 2011, 10:04
??? ??? :o <A <J...Nåhhh...er det derfor, du er blevet lidt rundtosset oppe i dit hoved en gang imellen søde Tanja  <B <H
Ja, det er det nok! ;D ;D ;D  /2
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kristiank efter 30 December , 2011, 12:20
det job der med at kigge æg er vist lige noget for mig, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz gode æg zzzzzzzzzzzzzzz
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Hiltunen efter 30 December , 2011, 21:36
Hold da op Tanja, det er der sq ikke meget Morten Korch over ::)

Og så er det da faktisk rigtig smart lige at slikke piskerisene, så er man jo en slags mundskænk, så kan man hænge en seddel op uden på døren: Hvis jeg er død når i kommer, så spis ikke deserten <R
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Lene Lestat efter 30 December , 2011, 21:47
Nu tror faktisk at båndende er så moderne, så de selv kan sortere knækæggene fra og lyse dem og dermed er medarbejderne sparet væk.

I gamle brugte man også æg fralyst på 10. dagen og som ikke var befrugtede til bagværk.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Soffy65 efter 30 December , 2011, 22:28


Og så er det da faktisk rigtig smart lige at slikke piskerisene, så er man jo en slags mundskænk, så kan man hænge en seddel op uden på døren: Hvis jeg er død når i kommer, så spis ikke deserten <R

 *g *g  Smart metode til at sikre sine gæster.  ;D

P.S. Det der med at skolde æggene er ikke en sikker metode til at undgå salmonella.

http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Forurenet_og_inficeret_mad/Sider/Puste_aeg.aspx

(Kan jeg helt undgå at blive smittet med Salmonella, hvis jeg skolder ægget?

Svar: Nej. Når du skolder et æg, dræber du de Salmonella-bakterier der eventuelt lever på skallen. De Salmonella-bakterier der eventuelt lever indeni ægget, bliver ikke påvirket af skoldningen. )
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Marianne M. efter 30 December , 2011, 22:51
Sakset fra Fødevarestyrelsens hjemmeside:

Forekomst af Salmonella i æg
En undersøgelse fra 1995 viste, at der var Salmonella i ca. 1 promille af alle æggene. 9 ud af 10 inficerede æg havde kun bakterien på skallen, mens der i 1 ud af 10 æg var Salmonella inde i selve ægget.

Såvidt jeg kan regne ud, var der så kun salmonella inde i 1/10 af 1 promille af alle æggene. Hvad giver det? 1 ud af 10.000 æg? Går ud fra det er målt i æg fra industrien, som har ganske uhumske forhold, selv om man gerne vil påstå noget andet.

Derfor: spiser jeg egne æg. Har lige været gået dessert-amok, og har lavet hvid chokolademousse og citronfromage, med masser af æg - har slikket piskeris og har det glimrende  ;D
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 30 December , 2011, 23:13
En undersøgelse fra 1995 viste, at der var Salmonella i ca. 1 promille af alle æggene. 9 ud af 10 inficerede æg havde kun bakterien på skallen, mens der i 1 ud af 10 æg var Salmonella inde i selve ægget.

Såvidt jeg kan regne ud, var der så kun salmonella inde i 1/10 af 1 promille af alle æggene. Hvad giver det? 1 ud af 10.000 æg? Går ud fra det er målt i æg fra industrien, som har ganske uhumske forhold, selv om man gerne vil påstå noget andet.

Godt nok ikke en helt ny undersøgelse, men stadig meget sigende.

Og hvis man så medtager at der skal en hvis mængde salmonellabakterier til før det giver et egentligt problem, bliver tallene formentlig endnu større (risikoen for at tage skade eller blive syg formindskes). Statistikken giver formentlig ikke information om koncentrationen af bakterier fundet, men blot at bakterier er konstateret. Jeg ville tro at der skulle en hvis koncentration af bakterier til før det giver et problem. (Her tilbage til den famøse kiksekagesag - ingen døde, eller blev tilsyneladende syge af at spise af kagen lige da den var lavet (formoder her at nogen spiste af den allerede den dag den var lavet), men da den (resterne) havde stået i køleskab i en uges tid, var koncentrationen af bakterier eksploderet, og kagen var blevet 'giftig').

Så igen, ved fornuftig omgang med æg, og en fornuftig 'køkkenhygiejne', ser jeg ikke grund til at være bange for at bruge egne æg, selv til retter hvor æggene er ubehandlede.     
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Bolding efter 30 December , 2011, 23:50
 Køkkenhygiejne er naturligvis essentielt, men jeg synes på den anden side også at det hele kan blive for opblæst og hysterisk.
Der tages stikprøvekontroller af både kød og æg og der findes med jævne mellemrum salmonella. Alt kaldes tilbage og destrueres.
Min egen lille teori: I gamle dage, da køkkenhygiejne var på et helt andet plan, har der da helt også været salmonella i både æg og kød. Ingen tvivl om at der har forsaget en omgang roskildesyge hist og her med jævne mellemrum, men selv uden antibiotika er folk kommet sig over det, med mindre de af andre årsager har været svækket.
Så jeg mener helt sikkert at hvis vi ellers omgås vores madvarer med fornuftighed og har en normaltfungerende immunsystem skulle der da ikke være noget galt for at indtage retter indeholdende rå æg. Specielt når man medregner den snart forsvindende lille risiko der efterhånden er for at finde et æg med salmonella
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: pilegaarden efter 31 December , 2011, 00:00
Helt igennem enig. Undtagen i din afsluttende bemærkning:

Specielt når man medregner den snart forsvindende lille risiko der efterhånden er for at finde et æg med salmonella

Jeg tror da bestemt ikke risikoen for at der kommer et æg med salmonella igennem systemet er mindsket. Det er muligt risikoen/chancen for at finde det er mindsket, men det slipper næsten 'med statsgaranti' stadig igennem.
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: Metmus efter 31 December , 2011, 07:58
Godt nok ikke en helt ny undersøgelse, men stadig meget sigende.

Og hvis man så medtager at der skal en hvis mængde salmonellabakterier til før det giver et egentligt problem, bliver tallene formentlig endnu større (risikoen for at tage skade eller blive syg formindskes). Statistikken giver formentlig ikke information om koncentrationen af bakterier fundet, men blot at bakterier er konstateret. Jeg ville tro at der skulle en hvis koncentration af bakterier til før det giver et problem. (Her tilbage til den famøse kiksekagesag - ingen døde, eller blev tilsyneladende syge af at spise af kagen lige da den var lavet (formoder her at nogen spiste af den allerede den dag den var lavet), men da den (resterne) havde stået i køleskab i en uges tid, var koncentrationen af bakterier eksploderet, og kagen var blevet 'giftig').

Så igen, ved fornuftig omgang med æg, og en fornuftig 'køkkenhygiejne', ser jeg ikke grund til at være bange for at bruge egne æg, selv til retter hvor æggene er ubehandlede.     

Jeg tænkte nøjagtig det samme. Dér må være noget med koncentrationen af bakterier  <A Det kan sagtens være, at vi spiser gulerødder, kål, æg, eller slagtekyllinger fra haven, som måske har et par salmonella bakterier på sig, det ved vi jo ikke, men det dør vi ikke af, det mærker vi nok slet ikke, vores kroppe er jo fantastiske maskiner, der kan nedbryde rigtig meget "lordt" (ja, ved godt det er uden D) ;) Men når koncentrationen af bakterier er tårnhøje, så bliver vi syge af det. Og dér fornemmer jeg, at risikoen for tårnhøje bakterier er meeeget større de steder, hvor der er store koncentrationer af fx æg/æggehøns eller svin. Vi snakker altid om salmonella og æg...men svin/svinebesætninger er altså også en synder i dette spil ! Og i øvrigt måske hænger sammen med, at alt, hvad der er så koncentreret, giver dårlig hygiejne, om man vil det eller ej..
Titel: Sv: Nytårsdesert/æg
Indlæg af: kristiank efter 31 December , 2011, 08:38
nu er der jo mange forskellige salmonelleaer, og de fleste er jo ganske naturlige, gør jo bare at vi slåe en prut /o