Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Svømmefugle => Emne startet af: Lotte M. S. efter 24 December , 2011, 11:15
-
Jeg køber en gås af min nabo hvert år til jul, men jeg synes ikke han gæs er særlig store (5 kg slagtet), jeg kunne godt bruge dem 1 kg større.
Jeg har et stykke jord, som vi har talt om at indhegne og bygge et lille flytbart rævesikkert skur. Hvis jeg selv vil ruge gæslinger ud, hvilken race er så bedst hvis jeg ønsker en 6 kg gås til jul næste år?
Hvornår går jeg igang med at ruge/hvor længe er de om at blive slagtemodne?
Hvad er det bedste foder ud over masser af græs?
Glædelig jul herfra
-
Jeg har ikke den store forstand på gæs, men ud fra standarden og hvad jeg har set af de forskellige racer vil jeg nok foreslå Toulouser og Emdener, der passer bedst størrelsesmæssigt. Jeg har også set nogle pænt store Danske gæs, men det er ikke sikkert de kommer op i den vægtklasse, da de ikke er så kompakte som de andre to. Ellers er der flere racer hvor gasen lever op til kravene og måske skal du bare søge for at få sådan en i stedet for.
Jeg ved ikke hvornår det er bedst at gå i gang med udrugningen, men de første par æg kan tit være ubefrugtede og derfor ikke værd at ruge på. Jeg ved desværre ikke hvor længe de er om at blive slagtemodne, men store racer har nok godt at et lille tilskud af korn/kraftfoder også for at komme mere op i størrelse.
De må helst ikke være for fede inden avlssæsonen, men har godt af inden man starter at få noget kraftfoder/svinefoder for at følge sig godt rustet. Noget æglægningsfoder til gåsen vil nok også være en god ide inden hun begynder.
Jeg håber der er nogle andre der kan og vil hjælpe dig.
-
Når det bare er til slagt så vil Toulouse gæs nok være for dyre at anskaffe.
De "almindelige" hvide slagtegæs kan sagtens komme op på 6 kg. det kræver bare at de går længe nok. Hvis du kun vil fodre dem med græs, en stor del af sommeren, så skal du nok ikke regne med at det bliver store slagtedyr. Men hvis du fodre dem godt, med andet foder også, og lader dem blive 6-7 måneder gamle så burde en stor del af flokken være over 6 kg. i slagtevægt.
Sidste år var ca. halvdelen af mine over 6 kg. og jeg havde flere på 7,5.
Men gæs i den tunge ende har også tendens til at have procentvis mere fedt på.
Dog har jeg et par gange snakket med én der siger at hvis man bare bruger en stor andel byg så bliver de ikke nær så fede som på eks. svinefoder og hvede.
Danny
-
Min erfaring med slagtede gæs er, at de meget store som regel også er meget federe. Dvs. man får mere ud af to mindre gæs end én stor.
-
Jeg takker for alle svar...tror jeg ender med "almindelige gæs" og så lade dem gå længe og sørge for at de ikke bliver for fede.