Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: R. F. Drabe efter 10 November , 2011, 16:54
-
Kære Hønsefolk.
Jeg er i den dejlige situation, at min hustru og jeg i september overtog vores lille drømmehus, på den sydlige del af Tåsinge (også kaldet vandkantsdanmark). For at huset kunne få sat drømmeprædikatet på sig, måtte det naturligvis være med muligheder for at gå selvforsyningens vej - således er det blevet.
Hønsegården var det første projekt der blev vagt til live, og det kører såmænd fint, men efter at have læst en masse herinde, har jeg fået mig et par spørgsmål - og lur mig om ikke der kommer flere.
- Jeg synes at forstå mig til, at dværghøner er bedre skrukkere end store høner. - Er dette korrekt? I så fald skal jeg nok have anskaffet et par.
Nu starter jeg ud med dette ene - så er det jo til at forholde sig til emnet;)
PS. For fremtiden skal jeg nok begrænse mine indlæg, tænkte bare jeg ville smide en lille præsentation ind også.
MVH
Rasmus Drabe
-
Hej Rasmus, velkommen til Danmark's hyggeligst og mest vanedannende forum /o
Nogen siger/mener at dværgehøns er bedre til at skrukke, men jeg har ikke haft problemmer med mine store.
Men hvis du vil invistere i dværge så tag at få fat i silkehøns. De skrukker bare de ser 2 æg i samme rede ;D
-
Velkommen på forum, Rasmus :D
Jeg sværger til mine dværgwyandotter, når det gælder udrugning. *p
-
Mange tak for velkomsterne.
Det er bestemt rart at få jeres input til hvilke dværge jeg skal kigge nærmere på.
Må indrømme jeg ikke har kigget så vanvittigt meget på dværge.
pt har jeg 14 store. Men måske er det ikke altid størrelsen der gør det - har jeg da fået indtryk af her på forum. Jeg nyder bestemt dværginput, så det skal I endelig fortsætte med.
-
Det kommer lige så meget an på hvilken stamme du får hønsene fra og hvis det er store høns, som vil ruge kan du sagtens finde dem.
Kender folk der har Danske Landhøns og Lutter som rigtig gerne vil ruge og gør det godt. Kender også en der har Sussex, som er rigtig gode til det. Kender også en der havde store Wyandotter, der rigtig gerne ville ruge, men han har skildt sig af med dem. Derfor er det ikke umuligt at finde nogle racer, der gerne vil ruge.
Du kan fortælle os hvilke nogle racer du tænker på og så kan vi komme med erfaringer og eventuelle muligheder hvor de kan anskaffes.
Dog kan jeg sige at vores Dværg wyandotter rigtig gerne vil ruge. Har en hvid høne der ligger sig skruk fire gange om året mindst og ligger gerne 4-6 uger af gangen. Kender også en der ikke har fået nok Dværg wyandotkyllinger fordi hans hele tiden lage sig skruk, så han ikke fik nogle æg fra dem til at ruge ud.
Vores tidligere genbo passede vores høns før i tiden og han to æg fra og rugede ud. Derved fik han også en blanding mellem gul-sort columbia og agerhønefarvede(guld-sort båndede). Han sagde at han aldrig har haft så gode skrukhøns, som dem og de slog også hans silker der er rigtig gode skrukker.
-
hej og velkommen til..
hvorfor vil du dog begrænse dine indlæg?? det var da ikke pænt :D
tænk hvis du brænder inde med et spørgsmål som en masse andre slet ikke har tænkt på? viden går tabt ;D ;)
-
hvorfor vil du dog begrænse dine indlæg?? det var da ikke pænt :D
tænk hvis du brænder inde med et spørgsmål som en masse andre slet ikke har tænkt på? viden går tabt ;D ;)
Kan kun tilslutte mig...her på forrum *p E L S K E R *p vi at snakke og sludre og ikke kun om høns men også alt muligt andet.
-
Velkommen, Rasmus.
Nu skal du jo lige overveje, at så længe hønen er skruk, lægger den ikke æg. Så det er der ikke meget selvforsyning i - medmindre du kan lægge nogle andre æg under den.... Og husk en hane ;) i flokken.........
-
Velkommen til Rasmus.
PS. For fremtiden skal jeg nok begrænse mine indlæg.
Det er der bestemt ingen grund til. Tvært i mod. Fyr løs, og du skal få svar på lige hvad du måtte ønske at vide noget om.
Du har jo fået lidt input allerede. Jeg har lidt forskelligt som du kan se af underskriften. Min erfaring er, som andre også oplever, at silkehøns er meget lette at få til at skrukke. Men jeg må sige at mine to Brahma damer faktisk også er rimeligt gode til det.
-
Tror måske jeg har formuleret mig ukorrekt. Jeg skal rigeligt få spurgt ind til ting, mente bare, at jeg ville holde mig til en enkelt problemstilling ad gangen. Så bare rolig...
Jeg har tænkt mest i dværgwyandotter må jeg indrømme, men det skyldes hovedsageligt, at det er den race jeg har hørt mest om pt., dog er solkehøns da begyndt at true den position. Jeg nyder bestemt jeres input! Det er noget med at dværge skal holdes adskilt fra store hører jeg - er dette korrekt? I så fald, vil I så anbefale at holde et par høner og en hane, eller er det rigelig fint bare med hønerne, når ikke der skal være mere end et par stykker, og de går op og ned ad den anden hønsegård?
En del af mit selvforsyningsprojekt, er lige nøjagtig at selvforsynende med høns - både til æg og kød, derfor vil mine evt indkøbte gode skrukkere skulle være min egen lille rugemaskine (jeg nyder at se naturen arbejde selv), og ikke holdt med henblik på æglægning som primær funktion.
Der ud over, påtænker jeg at anskaffe skånske blomsterhøns, lys sussex og stor gul orpington, når dette lader sig gøre (formentlig engang til foråret).
-
Det er noget med at dværge skal holdes adskilt fra store hører jeg - er dette korrekt?
Der er lidt delte meninger om svaret på netop dette spørgsmål, men jeg kan oplyse at hvad du ser i min underskrift, indenfor høns (det må jeg hellere lige præcisere inden nogen får den tanke at også børnene lever i hønsehuset/gården ;)), deler hus og gård uden nogen form for adskillelse.
-
Hvis en (lys) Sussex ligger på 4-5 æg så skrukker den. Hamrende irriterende, hvis man bare vil have spiseæg, men rigtig rart hvis man vil have en der ruger, for den er stensikker hver gang.
-
Du kan sagtens have små og store høns i samme gård, men hvis du vælger at have hane (en god idé) bør det være en hane af dværgsstørrelse, for når de store haner træder dværghønsene, kan hønsene komme til skade.
-
Jeg har allerede en hane i den "store" hønsegård, så vi er måske nok ude i, at jeg placerer dem ved siden af tænker jeg.
Forudser, at denne weekend eller næste weekend bliver brugt til at bygge en 3x3 m gård med hus, til et par dværgdamer;)
-
Du kan sagtens have små og store høns i samme gård, men hvis du vælger at have hane (en god idé) bør det være en hane af dværgsstørrelse, for når de store haner træder dværghønsene, kan hønsene komme til skade.
Undskyld ordkløveriet Marianne men udfra mine erfaringer bør det hedde 'hvis' de store haner .... Jeg oplever ikke problemet med min blandede flok. De store haner værdiger end ikke de små høner et blik. Den anden vej rundt opleves jævnligt til stort moro. Når den lille hane har fået godt fat i nakken på en stor høne kommer den virkelig til kort, i bogstavelig forstand, da den ikke kan nå ned til det som egentlig var formålet med at bide sig fast i nakken på hønen. Fjols. ;D ;D
-
Hmmm. Min lille, ældgamle dværglandhøne er nok den der får mest sex af alle hønerne! Og hun går inde hos barnevelderne. Det er hendes eget valg! Der er en grund til at vi kalder hende Mrs. Robinson. ;D
-
Erik har du nogen sinde hørt om Inas lille Spir?
-
Hejsa Rasmus! Velkommen til :)
Jeg holder mig osse til dværgwyandotterne som skrukhøner og ikke silkerne... årsagen til at jeg springer silkerne over er at de er FOR villige til at skrukke. Jeg vil ikke ha at de skrukker "konstant" dvs mange gange årligt :D
Mht hanestørrelsen. Jeg har mine dværgdamer gående i særskilt gård med hus fordi jeg indtil nu har mistet 3 dv.kochin høner som blev trådt flade af en hane af stor race :o :-[
-
Nu er det jo meget fint med skrukker... Men det kan være svært at få dem til at ruge på de tidspunkter der passer dig. Specielt hvis du ønsker kyllinger tidligt på året, for at få æg hen over vinteren. Her kan det være godt med en rugemaskine til at supplere skrukkerne.
-
Hvorfor vælger du ikke bare en stor race der også skrukker? Danske landhøns giver pænt med æg, skrukker moderat, og giver en dejlig lille steg i gryden. (1200-1400 gr) Og så er det jo vores nationalrace. ;)
-
Hej René!
Hvis du vil have en dværgrace som skruk, ved jeg også at dværg-orpington er gode rugere.
Jeg havde selv en antwerpener-skæghøne, der lagde sig på æggene, da vi var i Jylland i en weekend. Jeg har til gengæld ikke haft en skruk i de perioder, hvor jeg har samlet æg hver dag. Jeg tror dog, at der kunne være problemer med, at få en antwerpener-høne til at ruge på store æg. Det er trods alt en lille race.
Jeg ville spørge sælger, når du køber dine store høns, om han nogen gange får ruget kyllinger ud ved skruk. Det, at en kylling er opvokset hos en skrukhøne, kan godt gøre næste generation mere tilbøjelige til at ruge.
Endeligt ville jeg ikke vælge en race 2 ud fra rugelyst. Der er stor forskel på en silkehøne og en dværg-wyandot. Og hvis du bedre kan lide den ene race frem for den anden ville jeg vælge ud fra det, selv om der kan være forskel på, hvor let det er at få en skruk.
God fornøjelse med dit valg!
Venlig hilsen
Erik
-
Hvis en (lys) Sussex ligger på 4-5 æg så skrukker den. Hamrende irriterende, hvis man bare vil have spiseæg, men rigtig rart hvis man vil have en der ruger, for den er stensikker hver gang.
HØRT!!! Min enlige lyse sussex-dame skrukkede ikke mindre end 5 gange i denne sæson - og jeg har rugemaskine så den fik kun lov at ruge to ud af de 5 gange. Men jeg har dælme ikke fået mange æg fra hende i år. Nu ligger hun i fryseren og bliver til suppe til jul... Ikke flere "lys sussex" til mig, med mindre min rugemaskine går i stykker...
...men ud over den lille historie, så har jeg ikke haft problemer med at mine store høns ikke vil skrukke - jeg har haft Plymouth Rock, Lys sussex og Australorps - alle har skrukket på trods af diverse rygter om at Australorps ikke kunne skrukke (hvilket flere forummedlemmer efterhånden har fået manet i jorden).
Men som nævnt af andre kan det jo hænde at hønerne ikke lige skrukker når man vil have dem til det, eller alle på én gang - og så kan der gå kludder i avl og æg, men det ser jeg nu ikke som et stort problem, hvis man blot har hønsene til selvforsyning. Men ud fra et "økonomisk" synspunkt er der ikke meget "forsyning" i en kylling der er klækket ret meget senere end maj måned, for den når sjældent i æglægning inden vinteren og vil heller ikke være klar til slagt før næste sommer - så "sene" kyllinger skal overvintre og det er værd at have med i selvforsyningsbetragtningerne...
-
Hej alle sammen.
Mange tak for alle svarene
Jeg har nu fået 4 dværgwyandotdamer til mit lille landsted. Og pt er jeg mere end tilfreds. Smukken nemme høner er de - så må vi se hvordan det går, når der engang ryger æg under...
En del af mit selvforsyningsprojekt er at køre i tråd med naturen. Det ikke at kunne styre skrukningen er såmænd ikke styrende for mig, jeg går mere efter at se naturen arbejde overvejende med sig selv (dog med en smule intervention fra min hånd).
jeg glæder mig meget, til at udforske denne del af hønseriet, og lure med mig selv hvorledes det ender, nu hvor jeg har hørt mig frem til, at det er lidt hip som hap og tilfældigheder der gør forskellen på fiasko og succes med store racer og dværge sammen.