Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Loppe efter 17 Oktober , 2011, 19:43

Titel: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 17 Oktober , 2011, 19:43
jeg vil med dette takke Morten DS for at stille sin gård til disposition for os der ville med til at fællesslagte ;D for os betød det meget at vi kunde komme til "dækket bord",,,,

Vi fik med os 3 gæs,,1 kalkun,5 ænder og 8 haner hjem der var klare til at tage med hjem på 1 t, det var verdt 1 1/2 t kørsel /o

 Og i hyggelig selskab  /o

tak!



Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: mortends efter 17 Oktober , 2011, 20:27
Selv tak! Dejligt endelig at få sat ansigt på "Loppen"!  /o
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Lone Knap efter 17 Oktober , 2011, 20:57
Jeg takker også så meget. Rigtig hyggeligt, og hvor var det da en effektiv slagter. OG..effektive hansefangere  ;D, da en af mine haner hellere ville besigtige området end op i slagtebussen.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: mortends efter 17 Oktober , 2011, 20:58
Jeg takker også så meget. Rigtig hyggeligt, og hvor var det da en effektiv slagter. OG..effektive hansefangere  ;D, da en af mine haner hellere ville besigtige området end op i slagtebussen.

Hehe - ja den var da lige på springtur i køkkenhaven... hehe...
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 17 Oktober , 2011, 21:05
joooo, men alle har krav på et sidste måltid,,, ;D
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: hanegalgak efter 18 Oktober , 2011, 10:06
Jow jow , Morten kan noget med hans "fiske" - net  ;D

Vi var med til den "bitre" ende , det var virkelig hyggeligt og det viste sig at Jan ( slagteren ) var en ganske lun en af slagsen , og han gav da også et par tips til opfodring mm.

Mikkel/ine ræv havde desværre hen over sommeren sørget for vi ikke kunne slagte det samme som sidste år , men lidt har jo også sin ret.

Jeg skal da også lige love for der er ro i løbegården i dag , efter de fleste haner nu er i fryseren og ikke på viril jagt efter hønerne  :D

Så jo - mange tak til Mortends
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 Oktober , 2011, 10:23
Øhhh vil da gerne høre mere om de tips om opfodring.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: mortends efter 18 Oktober , 2011, 11:10
Øhhh vil da gerne høre mere om de tips om opfodring.

Det var egentlig meget simpelt:

Gæs/ænder: Valset byg iblandet sojaskrå i forholdet 1 skovlfuld sojaskrå til en spand valset byg.

Det skal de bare have "ad libitum" så skulle de blive kæmpestore uden at blive fede.

Slagteren, der også selv producerer og sælger daggammelt slagtefjerkræ bruger den blanding til alle sine avlsdyr året rundt.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: hanegalgak efter 18 Oktober , 2011, 11:23
@ Lene : årh det var da ikke for at holde det for mig selv - hæ - han syntes desuden at blandingen virkede meget bedre end den "svinefoderblanding" mange bruger , da den ud over majs også indeholder en del hvede. Tilvæksten var måske knap så voldsom/hurtig på soya / byg  blandingen , men det handlede ikke om flere uger de var bagud på denne blanding.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 18 Oktober , 2011, 12:52
Hvad så med haner??? mine australorss  de vejet rigtignok fra 1500 til 2050 g ,men skulde ønsket mere bryst..
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: mortends efter 18 Oktober , 2011, 13:58
Hvad så med haner??? mine australorss  de vejet rigtignok fra 1500 til 2050 g ,men skulde ønsket mere bryst..


Jeg tror det med de små bryststykker er generelt for vores "gammeldags" racehøns. De store kyllingebryst-fileter som vi bliver præsenteret for i kølediskene rundt omkring er jo grotesk store og kan i mine øjne kun "laves" på slagte-hybrider.

Men til sammenligning med dine australorps så vejede mine, der var lige et par måneder ældre end dine 2000-2400 g. Men du snakkede også om at dine løber frit - det betyder også noget for kødsætningen. Når de løber frit skal de også gerne gå længere inden slagtning fordi de får så meget motion.

Men jeg tror da at byg/soja-foderet kan bruges til høns også, hvis de altså gider spise det...
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: m.andersen efter 18 Oktober , 2011, 14:24
Jeg siger også tak for sidst. En kæmpe lettelse at få dem slagtet uden alt det grove selv. Pyha. Jeg håber det bliver til noget med næste år igen. Stor succes synes jeg  /o
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 18 Oktober , 2011, 16:46
Jeg tror det med de små bryststykker er generelt for vores "gammeldags" racehøns. De store kyllingebryst-fileter som vi bliver præsenteret for i kølediskene rundt omkring er jo grotesk store og kan i mine øjne kun "laves" på slagte-hybrider.

Men til sammenligning med dine australorps så vejede mine, der var lige et par måneder ældre end dine 2000-2400 g. Men du snakkede også om at dine løber frit - det betyder også noget for kødsætningen. Når de løber frit skal de også gerne gå længere inden slagtning fordi de får så meget motion.


Nåh så har jeg misforstået, jeg troede de byggede muskulatur ved at løbe.....meeeen, så får de hellere spise og være i ro næste år.

Men med egne haner der slagtes så bliver de ikke pumpet op med væske inden de tilberedes, så dersor vil der ikke være så meget svind ved tilberedning af egne kyllinger kontra købekyllinger  ;D
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: hanegalgak efter 18 Oktober , 2011, 16:50
Sidste år slagtede jeg også "store" racer , de vejede alle omkring de 3 kg og var uhyre små omkring brystkødet , men var ellers kødfyldte som det nu forventedes.
Jeg mener der var en række tråde omkring emnet , og herunder kom det frem at de store racer først "lægger bryst til" i deres andet leveår.
Jeg er helt sikker på LeStat ved noget om det , hun har ihvertfald haft nogle flotte store racer med på LU , så mon ikke hun kunne hjælpe lidt med hvordan der kommer mere brystkød , eller konstatere det handler om tålmodighed med de store racer. ?
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Wanda efter 18 Oktober , 2011, 17:35
Koden er svinefoder ;) Mine brahmaer får masser af svinefoder (de samme går ænder og gæs) Jeg har ikke slagtet nogle af mine brahmaer endnu, det er som ræven klarer det job for os, men jeg kan mærke at de har pænt med brystkød.  Min gås sidste år vejede ca 1 kilo mere slagtet end Marianne M.N s som var nøjagtig samme alder og jeg giver altså svinefoderet "skylden" Der er masser af protein i foderet. Og så hvede og byg og majs ved siden af. :) (og så græs og madrester)
Mine brahmaer får også ca 1-2 gange om måneden et halvt kilo hakket oksekød.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 Oktober , 2011, 17:36
Manglende brystfylde er et punkt hos rigtig mange store racer høns. Det eneste at gøre (tror jeg ) er hele tiden at selektere og kun avle på dem, som har mest brystfylde, haner såvel som høner.

Selvfølgelig bliver der mere brystkød med alderen, men brystet vil stadig være mere spidst.

Jeg har slagtet haner af racerne Sumatra, Maran, Orpington, Barnevelder, Jersey Kæmper og Brahma.

Og af dem synes jeg at Orpingtonerne havde et vældigt pænt afrundet bryst. Dernæst kommer Maran og Sumatra.

Men se på en Orpington, den skal være terningeformet.
Og der er mange dygtige opdrættere som kan lave dem sådan- hvor ser man på f.eks en Jersey Kæmpe, så er de meget tit trekantede af krop, og derfor mindre brystfylde.

Så det er derfor et spørgsmål om selektion og avl. For jeg tror sagtens det kan lade sig gøre at lave bedre slagtedyr og ligeledes bedre æglæggere, selvom det er racehøns vi avler.

Men det kræver noget arbejde....det har sikkert også taget en del generationer at indavler hybrid hønsene, så de kan lægge masser af æg, eller vokse drønhurtigt.

Og stamfædrene til hybridhønsene er nu engang racehønsene.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 Oktober , 2011, 17:41
@ Wanda

Hvor meget protein er der i svinefoder ? for der er også meget protein i æglægningsfoder. F.eks er der 25 % protein i Møllerens Fuld af pep.

Som jeg hellere vil hælde i mine dyr end svinefoder.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Wanda efter 18 Oktober , 2011, 17:51
Det ved jeg ikke.... :) ved bare der er meget og så er det for mig noget billigere end æglægningsfoder som mine høns ikke gider æde ;)
Og de elsker det.... især hvis jeg er rigtig sød og blander det op med lunken vand ;)
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Wanda efter 18 Oktober , 2011, 17:52
med hensyn til racer så må der da være et godt stykke bryst på de der gamle engelske kamphøns, eller er det de moderne, det kan jeg ikke huske.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Lene Lestat efter 18 Oktober , 2011, 18:21
Nu ER der også MEGET stor forskel på æglægningsfoder fra producent til producent.

Og ja jeg kan ikke købe svinefoder privat og der hvor jeg køber hønsefoder er det kun 3-5 kr. billigere pr. sæk, så der er ikke meget at spare.
Og mine æder gerne Møllerens foder.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 18 Oktober , 2011, 18:47
Men jeg har læst at Jersey Kæmper trænger mere tid på at udvikle bryst end Australorsps.....men mine australorps havde godt nog ikke meget bryst selv om kødmængden totalt var tilfredsstillende....så vil jeg da ikke gå for Jersey til at slagte.

Meeen som sagt så er mine gået frit over store arealer og spist alt de kan komme over ude og inde i en stor lade hvor de har taget mudderbad i de gamle hestebokse ;)

er det en ide at lade haner der skal slagtes ha begrænset areal at gå på? isåfald i hvilken alder, ville jo været træls at de ikke skulde få bevege sig iløbet af de 5-6 mnd inden de skal slagtes.

Og hvad med hvid plymouth , vil de udvikle god muskulatur over det hele på den tid de vokser inden de bliver slagtet?
eller gør de noget på slagteriene som gør at de ser ud som de har gået på anabole steroider??

Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Marianne Vedel efter 18 Oktober , 2011, 22:16
Ja, tak for en god dag i går. Yngvild du må hilse lille Smule fra mig  <.
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Loppe efter 19 Oktober , 2011, 10:50
Ja, tak for en god dag i går. Yngvild du må hilse lille Smule fra mig  <.

Smule er hilset...hun er en sjov lille en  *h
Titel: Sv: tak til mortends
Indlæg af: Marianne Vedel efter 19 Oktober , 2011, 12:39
Ja, hun er NUSER <.