Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Berit efter 04 ſeptember , 2008, 14:08
-
Jeg har lavet nogle duft buketer til hønsehuset, buketen består af ananassalvie og lavenel, og hvor det dufter skønt, :D
-
Ananas-salvie.... kan man tigge et billede (og måske bagefter lidt frø :D)
Jeg samler på salvie, (bruges til min ynglingsret Saltimbocca a Romana) har kun 2 indtil videre, en alm. og en hvidbroget. Forelskede mig engang i en rødvinsfarvet på Egeborg Slot, men turde ikke stjæle en :-[
-
Jette, jeg er næsten sikker på at du også kan købe den i deres plantesalg på Egeskov slot, jeg har købt flere planter der.
Mht Salvie, skal du være opmærksom på at den faktisk er giftig, jeg vil lige prøve at finde det jeg har om den og så scanne siden. <B
-
Hvordan giftig ??? Jeg troede den kunne komme i mad, ,men nu hænger en hel del i hønsehuset, jeg kan ikke huske med i en anden tråd, va der en der skrev at i kalvekød kunne det brues :D
-
Har lige været inde på google, og der er mange opskrifter med ananassalvie, både som te og i kødretter, så jeg tror ikke den er giftig.
@Jette jeg skal nok tager nogle billeder, og hvis der er frø giver jeg da gerne væk. ;D
Her er så billede af ananassalvie
-
Berit, jeg har selv både salvie og ananassalvie i min have, og jeg bruger det skam også, men det ER altså giftigt i visse mængder, som ikke engang er særlig store.
-
Uh Marianne det var jeg ikke klar over, jeg troede du måske forvekslede den med en anden, jeg er meget glad for du har gjort mig opmærksom på at den er giftig, jeg vil ikke bruge den i mad nu, men som duftbuket der kan jeg bruge det. <- <- <-
-
De fleste krydderurter er giftige i store mængder.
Brug trygt ananassalvie i mad og desserter osv.
-
Salvie er en krydderurt. Nogle sorter bruges også som lægeurt og i Politikens bog om lægeplanter står salvie også nævnt med mange gode egenskaber. Det eneste giftige der er nævnt om salvie er olien (thuron) som er giftig i større mængder. Så den kan sagtens bruges som krydderi.
Frø fra ananassalvie er normalt ikke spiredygtige, så det kan være at stiklinger er en bedre løsning
-
Berit, du kan sagtens bruge den i mad, bare ikke i for store mængder, det smager jo dejligt. Men jeg har en veninde, der er helt syg med smagen af salvie, så hun havde en tendens til at overdosere, og de fik faktisk ondt i maven, men ikke noget "kriminelt".
-
@ Berit.
Her er hvad der står om salvie i en af mine bøger om krydderurter, det er bare et uddrag:
Salvie passer især godt til fed mad som ål, og flæsk, til kål- og løgsuppe, og det indgår i mange krydderiblandinger, og kogt sammen med bønner giver det en fin aroma. Salvie bør bruges med forsigtighed. I meget store mængder kan krydderiet være skadeligt. Planten blev tidligere anvendt som medicin, man mente, at den kunne hjælpe mod bl.a. halsbetændelse og betændelse i tandkød, hvor mund og hals skulle skylles med et afkog af urten. Salvie anvendes stadig i lægemiddelindustrien og ved fremstilling af likører.
Så du kan som tidligere skrevet sagtens bruge salvie som krydderurt. :D
-
Tusinde tak Marianne, ja så må jeg prøve at bruge det i mad, hvis det smager lige så godt som det dufter så bliver jeg glad, for det dufter bare så godt. :D
-
@ Marianne
De har planteudsalg på Egeborg Slot, men den var udsolgt eller også førtes den ikke.
@ Berit
Jeg ville ikke have gættet at det var en salvie. Tror jeg skal aflægge planteskolen et besøg og nuppe et enkelt blad.
Jeg sætter senere et par billeder ind af mine salvier :-)
-
@Jette jeg sender dig gerne nogle blade, så du kan se dem og især dufte dem. :D
-
Uhm... jeg ææææææælsker salvie :-*
Camilla Plum har en god opskrift på svinekød og salvie i sin "Mors Mad", som jeg kan anbefale. Så det med salvie til fed mad, det tror jeg på ;)
-
@ Jette: Du kan få et par stiklinger ananassalvie sendt med posten, hvis du er interesseret....
Skal den forøvrigt ikke overvintre frostfrit?? Min overvintrede i en potte i mit uopvarmede drivhus og så godt nok noget død og miserabel ud, da vi endelig nåede foråret :(
-
@Annette jo den skal stå frostfrit, men jeg har den inde i mit drivhus, og der klipper jeg den ned, og dækker med lidt gran :D
-
Her er mine 2 salviearter. De har stået i 4-5 år i mit stenbed (som nok er mere lun end den bare jord) Se også min børge af en rosmarinbusk, den er nok 6 år gammel.
Har været på planteskole og de havde IKKE en salvie, der var nok rød til mig.
Jatak til stikling!! Jeg vil også gerne sende nogle.
-
@ Jette: Send mig en PM med din adresse, så skal jeg sende stiklingerne afsted først på ugen :)
-
Hej krydder damer ;)
Gartneri Toftegård i Køge har nogle spændende krydderurter også Salvie. Jeg købte en spansk salvie dernede i foråret. Hun har virkelig mange spændende planter.
www.Gartneri-toftegaard.dk
MVH Lene
-
Uha ja - jeg kender godt "Toftegård" - det er et rigtigt farligt sted, det bliver altid så dyrt ;D