Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Christian Ernstsen efter 16 Juli , 2011, 18:41
-
Denne fængende overskrift (det går jo rasende stærkt herinde med nye indlæg, så man er jo nødt til at skrive om noget spændende - og fange interessen på overskriften allerede!) dækker over et vellykket kulinarisk eksperiment!
For et par uger siden gav vi et lille lift til en undulat, der skulle fragtes fra Tanja til Wanda, og som tak for hjælpen fik vi en flaske sprudlende vin (tak for det, Tanja!).
Og for et par dage siden anstak jeg den sidste 5 liters fustage med et belgisk bryg, jeg lavede i februar (høj alkoholprocent, masser af karamelmalt, tykt skum og naturligvis gæret på en Abbey Ale gær).
Den sidste halve liter af brygget var begyndt at være rigeligt iltet (det tager dog et par dage eller 10 at drikke 5 liter stærk øl, selv med venners hjælp!), så vi fandt en hane frem fra fryseren og hældte øl, hane og de sædvanlige andre ingredienser der skal til at lave hane i øl. 3 timer senere var den halvgamle hane mør og lækker, og smagte forrygende godt med humlebitterhed og den karakteristiske bagsmag i munden fra malt og gær.
Vinen blev knappet op, og selvom den var på den søde side til den kraftige smag fra gryden, var det en fornøjelse at nyde øl, vin og fugl sammen! ;D
Håber i øvrigt at undulaten har det godt i det sønderjyske, den snakkede ivrigt undervejs på turen!
-
Uhm og mums, det lyder fantaaaaaastisk Christian!! /o Velbekommen, og tak for liftet til Chr. feld endnu engang :D.
-
Lyder dejligt. Nu når du er "brygger".
Kan jeg/man så lave solbær rom. Ved at købe en flaske rom og komme solbær i ? Eller er det en hel videnskab at skulle lave sådan noget ?
-
Kate, jeg laver selv Creme de Cassis (solbærlikør).
Jeg tager 1 kg ribbede og skyllede solbær, 1 kg sukker og 1 flaske vodka, hælder det hele i et stort henkogningsglas med låg uden gummering og rører i det et par gange om dagen, når jeg sådan husker det. Det står en måneds tid, og så sier jeg solbærrene fra. Det smager super, stort set lige som den Creme de Cassis man kan købe. :D
Jeg ved ikke om du kan overføre det til rom, men du kan da prøve dig lidt frem, måske skal du ikke tage alle smagsprøverne på en dag ;D
-
Orv det lyder lækkert. Det tror jeg prøver ! /o Tak for opskrift
-
Det var godt du svarede Marianne, for jeg har kun erfaring med ølbrygning samt lidt eksperimenteren med forskellige slags "vin" (birkevin og hyldeblomstvin)! :)
-
Det var godt du svarede Marianne, for jeg har kun erfaring med ølbrygning samt lidt eksperimenteren med forskellige slags "vin" (birkevin og hyldeblomstvin)! :)
Birkevin lyder interessant. Hvordan laver du den?
-
Det er ret nemt, hvis man har en vinballon eller lignende. Og er heldig med timingen, for birkesaften skal tappes på det helt rigtige tidspunkt, netop når safterne stiger.
Her er en beskrivelse, der i grove træk beskriver hvordan man kan gøre:
http://www.nordiskselvforsyning.dk/shop/cms-8.html
Princippet er simpelt: Bor et 10 mm hul i træstammen når knopperne er begyndt at vokse (men ikke nået at springe ud), og tap direkte ned i en steril beholder. Tilsæt sukker, citron/citronsyre, eventuelt gærnæring og gær, og lad det gære ad flere omgange (sukker tilsættes 2-3 gange fremfor at hælde det hele i på en gang - det giver gæren langt bedre "arbejdsvilkår").
Efter 1-3 måneders tid er gæringen gået godt ned i tempo, og den "rå" birkevin flyttes over på en ren beholder (uden bundfaldet). Hvis man lagrer på et lufttæt fad får man "champagne".
Det vigtigste er nu at lade vinen lagre i mindst 6 måneder, og helst et år, men det kan være svært, for det smager godt langt tidligere! :)
Jeg har en fustage stående med birkevin fra sidste år, det er spændende med en drik, der stadig er levende og ændrer karakter efter så lang tid...
NB! Ovenstående beskrivelse er uden alle de små "tricks", der gør processen mere stabil, men det ville blive alt for langt, hvis det hele skulle beskrives! ;D
-
Det lyder rigtig spændene. Vi har 100'vis af birketræer på grunden, og vi havde talt om at tappe birkesaft til næste forår, men hvorfor ikke prøve at lave birkevin også? Tak for opskriften. /o
-
Jeg har lige lavet solbærvodka i dag :)
1 kg økologisk rørsukker, 1,2 kg solbær fra haven og 2 flasker vodka /o
-
Fantastisk ;D Min vodka blev siet den 23. december og prøvesmagt til "god jul" runden hos naboerne - KÆMPE hit /o Næste år laver jeg dobbelt så meget ;D Tror også jeg skal prøve at tappe birkesaft - dog til sirup i stedet for vin :)
-
Jeg går og hygger mig med at lave Rumtopf i løbet af sommeren. Det består af:
1 fl. mørk rom
ca. 1 kg rørsukker
omkring 1,5 kg. bær og frugt: rabarber, jordbær, hindbær, ribs, solbær, blåbær, brombær, blommer (halve)...
Brug et meget stort sylteglas og kom et lag frugt og sukker i hver gang du har noget nyt i haven, dæk med rom. denne procedure skal gentages til glasset er fyldt. Rør i det engang imellem, for at få sukkeret opløst.
Glasset skal stå mørkt, f.eks. i et køkkenskab eller i køleskabet. Det er vigtigt, at der kan komme lidt luft til, så glem gummiringen. HVIS det skulle begynde at gære, så kan det så ikke eksplodere. Jeg lader det hele stå til omkring juletid, og så hælder jeg det fra jeg skal bruge, lidt ad gangen. Det smager skønt, af sol og sommer og dejligt mildt og sødt. Det kan sagtens holde sig længe, ofte har jeg endnu lidt tilbage fra året før, når jeg starter en ny portion. Frugten er også gode til is, risalamande m.m. :D
-
Det lyder godt nok spændende. Men også lidt farligt.
Med alt det sukker og frugt, er jeg sikker på, at man kan få en ordentlig 'blæser' på næsten uden at opdage det (ihvertfald indtil man forsøger at rejse sig). PUH.
-
Ja, det er det rene saftevand (for voksne). Kan derfor anbefale små glas... :D