Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: bhsand efter 03 Maj , 2011, 09:31
-
Hej,
Undskylder på forhånd, da jeg kan forestille mig, at dette emne har været oppe og vende før. Jeg har dog ikke ved en (lidt utålmodig) søgning kunne finde noget, som gav mig svar.
Jeg har til for kort tid siden været sikker på, at jeg skulle have 3-4 Australorps høns i min have. Jeg har læst lidt om de forskellige racer og faldt for netop denne, da den gav godt med æg af en dog størrelse. Desuden skulle de være rolige og omgængelige, hvilket er godt, da vi har både børn og hunde.
Nu har min kone så købt nogle æg på sit arbejde. Disse stammer fra nogle ISA brown høns. Det var meget fine og store æg.
Det har gjort, at jeg er blevet i tvivl. Hvorfor skal jeg vælge en dyrere racehøne i forhold til "ægmaskinen"?
MVH
Brian
-
Det kommer jo an på hvad du skal bruge dem til. ;D
Jeg har begge dele.
Mine hybrider er dem der holder mig med æg.
Mine racehøns er dem der er kønne og flotte i haven. (og som selvfølgelig også holder mig med æg, dog i mindre mængde end hybriderne). :D
De går alle sammen, og det fungere rigtig fint.
Mvh Stina
-
Hej og velkommen her.
Tja det kan jeg ikke svare på..... jeg har selv 20 stk Isa Warren (samme slags) og jeg er utroligt glad for dem alle. De har meget personlighed og er super gode til at lægge æg - året rundt. Jeg syntes også de er meget børnevenlige.... det er "kun" dem selv imellem at de kan være stride. Se evt. mit galleri: http://fjerkrae.dk/cpg1416/thumbnails.php?album=902 (http://fjerkrae.dk/cpg1416/thumbnails.php?album=902) Her er også et par eksempler på hvor store æg de kan lægge. :)
Jeg er helt sikker på, at der også er meget godt at sige om diverse racehøns... men der har jeg ingen erfaring selv overhovedet. Men mon ikke der kommer andre på banen om dette??
Men vil I vide mere om hybrider, så hjælper jeg gerne så godt jeg kan. :)
-
Den her snak har klart været oppe flere gange ;)
Jeg er helt klart selv til at have race høns - de pynter i haven og giver ind i mellem æg nok ;)
Jeg har dog besluttet, også at få puttet nogle hybrider (grünlägger) ind,så det er mere stabilt med æg..
Noget man også skal overveje, er hvor mange æg man har behov for.. Er det kun til eget forbrug?
Hvis det her på matriklen kun var til eget forbrug, ville jeg nøjes med race høns /o Men da vi er flere husstande som deles om hønsene, må vi have lidt hybrider også ;D
Om æggene er store eller ej betyder ikke så meget her hos os.. Der er dværg æg lige så kærkomment som de større æg /o
-
Velkommen til, Brian /o
Jeg startede med hybrider og var glad for dem. De er hyggelige og nysgerrige høns, men vi vi endte med at måtte skille os af med dem fordi de begyndte at pille fjerene af hinanden. Efterfølgende fik vi nogle nye som vi havde sammen med vores første racehøns og det var en prøvelse... De var ret strenge overfor de andre høns og det gik ikke over før vi fik en hane. Pga. pladsproblemer kom de videre efter knap 2 år år, men de begyndte også at pille hinaden, da de nærmede sig alderen hvor de brænder ud (ca. 2,5 år).
De vigtigste grunde til jeg ikke længere har hybrider er:
1. De er ikke værd at spise og det forstyrrer mig at smide en høne i skraldespanden (med mindre den har været syg)
2. Det er irriterende, at de så let udvikler fjerpilning
3. De er strenge overfor de andre høns i hønsegården, så hvis du også har lyst til en anden race, så kan det godt være lidt problematisk
Håber du kunne bruge det til noget! Held og lykke med beslutningen ;)
-
Jeg vælger høns jeg syntes er flotte at se på og dejlige at omgås.
Jeg har i tidens løb prøvet mange racerene racehøns og en enkelt gang nogle hybrider. Racehøns er der stor forskel på i opførsel/temperament og udseende. Så der vil kunne findes noget for enhver smag. Hybriderne faldt således aldrig i min smag.
Jeg vil gerne have noget der er flot at se på og dejlig at omgåes. For mit vedkommende blev det Orpington, som med deres utrolige rolige temperament og smukke udseende (efter min smag) passer godt til mig /o
Og æg og kød får jeg tilmed i overflod /o
-
Jeg køber racehøns primært fordi det hjælper opdrætterne. Således at racerne forhåbentligt bliver bevaret.
Jeg synes de giver mig riigeligt med æg i forvejen :)
-
HVad er det du primært ønsker af hønsene?
-
Du kunne jo vælge racehøns ud fra det synspunkt at, der er noget mistænksomt ved en høne, der lægger æg der er kæmpestore i forhold til hønens størrelse, og den gør det hver dag, til den er slidt op. Så ud fra et dyreetisk synspunkt kunne man anføre at den høne er et industriprodukt avlet til uhørt æglægning.
Men klart du får store æg hver dag, og hønerne er sjove og omgængelige så længe de kun er samme slags, de har dog tendens til kanibalisme,,, men de lægger mange store æg. Industrihybriden kan du købe efter et år i bur for en femmer, hvis du synes du skal rede nogen, men det er jo også at støtte industriens accepterede dyreplageri.
Hvis formålet er at du gerne vil have noget pænt at se på, så vælger du din australops, dejlig stor høne der fylder flot i gryden, og lægger rimelige mængder æg, en rolig og omgængelig høne der kan omgås alle på matriklen.
Det er rigtigt at du giver mere for en racehøne, den er der nemlig nogen der bruger tid på at holde til standard, og fremadrettet kærligt forsøger at nå det ultimative smukke individ, og det koster selvfølgelig, selvom det i DK er billigt 150-200 for en voksen høne, med registreret fodring.
Du kan også have en blandet flok, så er æglægningen sikret, og du har nogle smukke høns ved siden af,,, der skal du bare holde godt øje med utidig opførsel, som oftest stammer fra hybriderne der egentlig kun kan lide sig selv, de ved ikke bedre, og sommetider går det helt problemfrit.
Så er forvirringen vist total,, god fornøjelse med at vælge.
Mit bedste råd er, at du starter et sted, og efterhånden som dit hønsehold udvikler sig, skifter du ud til det der er det rigtige for dig og familien. /o
-
Et andet argument for at have race-dyr er at de traditionelde racer kun existerer numere fordi os "bag-have-hoense-holdere" er de der holder liv i racerne, slig at det vil findes race-hoens ogsaa naar vores boerne-boern bliver voksne. Der findes en haandful stoerre opdraettere af nogle racer, men mange racer vilde vaert "doedt ud" hvis det ikke var for os.......Selv om du ikke planlegger at have dine egne race-rene kyllinger, stoedter du racen ved at koebe nogle racedyr. De lever ogsaa lengre, og legger aeg i flere aar.
-
Det er netop pointen, køb racehøns og støt avleren og bevar en race, istedet for at støtte industrien.
Det er trods alt racehøns som først blev brugt i industrien og som er stamfædre til hybridhønsene.
Jeg forstår ikke de folk som nærmest skal have/kræver 5 æg fra 5 høns 365 dage om året, desuden er det ikke naturligt for høns at skulle lægge så mange æg.
Der findes et utal af dejlige racer og disse findes i et utal af farvekombinationer.
Racer som lægger mange æg, racer som er gode kødhøns og racer som er gode til begge dele, for det alm. hushold.
Og mange racer er også søde, sjove, tamme, tillidsfulde som hunde osv. osv..
Endvidere kommer æglægning også an på fodring, for selv den bedste hybrid lægger ikke mange æg, hvis den skal leve af gammelt brød og hvede.
-
Synes at læse at du går en del op i æg størrelse og ydelse, så hvorfor ikke bare få et par racehøns mere end det antal hybrider du ville have haft? Så får du ligeså mange æg.
Hybrider har mere tendens til aggressivitet og fjerplukning end racehøns og fåes ikke I specielt kønne farver (smag og behag). Men de lægger da mange æg.
Men som sagt så lægger f.eks. 5 Bielefeldere (som jeg selv har) lige så mange æg som 3-4 hybrider. Det samme tror jeg gør sig gældene for racer som Australops, Italienere, New Hampshire mm.
-
Een anden ting er, de fledste racer legger lige mange aeg som en industri-hoene, det tager bare lidt lengre tid. De er programmered til a leve lengre.
Som Kafka skriver, der er mange racer at vaelge ifra, velg blot een der ser ud til at passe DINE oensker.
-
Hellere et par smukke rolige racehøns ekstra end hybrider. En god racehøne kan man koge suppe på og spise kødet når den efter 2-3 år ikke lægger så mange æg længere. Hybriden kan du bare smide i skraldespanden. Jeg får riiigeligt æg fra mine racehøns. Desuden kan landhønsene selv ruge kyllinger ud. Det får du sjældent hybrider til.
-
vi fik fire maraner, og de lægger lisså store æg som dem vi kan købe, dog er der lidt forskel indimellem. desuden lægger de 4 høns gennemsnitlig 3æg om dagen, hvilket er rigeligt til os, så mit bud vil være og få det der fryder øjet. det. du køber jo heller ikke en blå bil hvis du ville ha haft en gul, og det var muligt og få en gul. Første indskydelse er tit den rigtige
-
jeg har 3 rheinlænderhøns, der 5 dage om ugen giver 3 æg, 2 dage om ugen giver de "kun" 2 æg. Æggene er lidt længere og smallere i det end dem fra supermarkedet, men de vejer lige omkring 60 gram. Hønsene er ikke klappehøns, men kommer gladeligt løbende, når de hører, at vi kommer hjem, når jeg kalder, eller når de TROR der er mad. Hanen er ligesådan. De omgås katte, hund og børn uden problemer. Det er en flyvsk race på papiret, men de går frit på grunden, der ikke er hegnet ind, og stikker ikke af. Vi har haft dem i et år nu. Jeg synes det er en fornøjelse.
Sidste år fik jeg 35 hybridhøns, som jeg skulle slagte, da de var ved at være slidt op af en sæsons æglægning. Deres "ægudgange" var helt udvidede af at sprøjte æg ud, de var bare selvom de har haft det godt med god plads både inde og ude. Ja, faktisk så de bare ud til at være "slidt op". Jeg har købt æg af netop disse høns helt frem til de blev slagtet. Jeg synes bestemt ikke der var charme over disse høns, der blev brugt til tarteletter og kylling.
Til gengæld er jeg stolt over og glad for at sidde og og falde i staver over vores racehøns. Racehøns kan lægge masser af æg, så hvis dét er forhindringen, så er der ingen, og så skal du bare tage lige præcis de høns, du helst vil se på /o
-
Jeg har begge dele, og mine erfaringer er at hybriderne faktisk ikke lægger flere æg end Brahmaerne og Wyandotterne, her i den varme periode. Til gengæld fik jeg trods alt en smule æg vinteren igennem fra hybriderne (ja de giver også mindre om vinteren), hvor de racerene gik helt i stå.
Når det så er sagt, så kan det virke underligt, at en hybrid der kun er lidt større end en dværghøne, lægger æg der i snit er en tand større end en Brahma, (og enkelte abnorme på 90 gr.). Til gengæld har jeg ikke oplevet kanibalismen, men mine har også (indtil for nylig) gået frit.
Mit svar er, at jeg ikke skal afvise at jeg vil anskaffe hybrider i fremtiden, men fordi høns nu er blevet mere hyggeavl end ægforsyner, kan jeg godt leve med at købe lidt fra køledisken vinteren igennem. Men jeg kan bestemt også se det ærgerlige i at skulle muge, fodre og vande, på en 4-5 høns vinteren igennem, som ikke giver et eneste æg, når det var hensigten med fjerkræholdet.
-
Hej Alle,
Tak for alle svarene. Det er dejligt med så mange tilkendegivelser. Jeg synes også, at jeg er blevet noget klogere, men har ikke 100% taget beslutningen endnu. Det kunne godt ende med nogle stykker af hver, eller som der også er blevet forelslået nogle flere racehøns i stedet for 3 hybrider.
Tak for det.
hilsen
Brian