Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: Jean Hansen (Lavbo) efter 18 Februar , 2011, 12:22

Titel: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 18 Februar , 2011, 12:22
Jeg har siddet og tænkt på luftlommen i æggene....

Vil luftlommen altid ligge sig som vist på tegninger/billeder, altså lidt til den ene side, efterhånden som den bliver størrer eller har det noget at gøre med hvordan de er placeret i rugemaskinen/under hønen?
Jeg har flere gange støt på at der bliver skrevet at ægget skal placeres med den tykke ende opad men det kan man jo ikke i alle rugemaskiner. De kan de kun ligge på siden som æg nu gør.

Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Storm-Olsen efter 19 Februar , 2011, 19:52
Luftlommen er mig bekendt altid i den samme ende af ægget, uanset hvad man iøvrigt gør.
Vi har før haft snakket om det der med, hvad vej æg skal vende i en rugemaskine. Jeg har også af ældre opdrættere fået at vide, at de skulle vende den ene eller den anden ende op. Men jeg synes at huske, at Marianne Vedel satte tingene meget godt i perspektiv med en stille undren over, at det så godt nok var mærkeligt, at der kommer kyllinger ud af skrukkens æg. Ingen af os har vist endnu mødt en høne, der satte æggene på højkant i reden...
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Marianne M. efter 19 Februar , 2011, 19:58
Allerede fra starten er der en lille luftlomme i ægget - altid i den tykke ende. Måske det er 'gammel overtro', at den tykke ende skal vende opad når man samler æg til rugning, for at den ikke skal flytte sig. Men jeg tror nu ikke den kan flytte sig, med mindre ægget bliver udsat for en temmeligt kraftig rystelse, hvis overhovedet. Mit udsagn er baseret på mine egne iagttagelser... Men da lommen ligger mellem skallen og hinden, og ikke inden for hinden, tror jeg altså ikke den kan flyttes sådan bare ved at lade ægget ligge på siden eller lade det stå med den spidse ende opad. Husk på, at de æg man køber til konsum, står med spidsen opad, men luftlommen er stadig i den tykke ende...
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Nielsen efter 19 Februar , 2011, 20:39
I forbindelse med transport/ryst/højt tryk kan den rykke sig uden at gå løs, eller blive større. Der kan sagtesn komme kyllinger ud af dem, men er den først gået løs så kan der ikke....
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 21:35
Det vil sige at hvis man har modtaget æg med f.eks. posten og man så lyser dem og ser at luftlommen er hel og fin og ligger hvor den skal, så ville man ikke behøve at vente et døgn med at skulle lægge dem i rugemaskinen, for det er jo det man ellers plejer at gøre?

Hved godt jeg sætter det lidt på spidsen nu men elsker en go' debat ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: pilegaarden efter 19 Februar , 2011, 21:47
I teorien ja. Men jeg tror ikke det skader at give æggene ro et døgns tid efter de har været udsat for transport. ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 21:54
Min husbond sammenligner det lidt med boblen i et vaterpas....hvis den har delt sig samler den sig på et øjeblik og det ville en luftlomme i et æg vel også gøre hvis den har delt sig.
Så om ægget ligger på køkkenbordet eller i rugemaskinen ville luftlommen vel samle sig, uanset hvad da den vel, i teorien, ville samle sig lige så hurtigt igen..eller???

Er der nogen som har lavet forsøg med dette?
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: pilegaarden efter 19 Februar , 2011, 21:59
Jeg tror de fleste af os bestræber os på at behandle rugeæg lidt mere nænsomt end din mand tilsyneladende behandler sit vaterpas. Sååå. Svar skyldig.  :D :D
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 22:05
ROFL!!!! <H <H <H <H *g *g *g *g

Men er der i det hele taget lavet nogen forsøg med det eller er det en "sådan er det bare"-ting?
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: pilegaarden efter 19 Februar , 2011, 22:28
Jeg tror egentlig der er lavet mere end rigeligt med forsøg.

Har set flere tråde hvor folk har beklaget sig over PostDanmarks behandling af forsendelser af æg.  *g *g

Disse forsøg har dog måske ikke ligefrem haft en videnskabelig status.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 22:34
Ja, men det er jo så over måden de bliver behandlet på, revnet, smadret, ødelagte osv, og ikke om der reelt er en forskel på klækkeprocenten om de har stået et døgn på køkkenbordet eller ej altså skridtet videre.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: pilegaarden efter 19 Februar , 2011, 22:41
Som sagt har jeg ikke set nogen videnskabelige udredninger.

Men jeg tror ikke det skader at have tålmodighed til at lade forsendte æg hvile et døgns tid inden man begynder rugning. Om der går 21 eller 22 dage til der kommer kyllinger er vel i grunden ligegyldigt. Så jeg ville personligt vælge at lade æggene 'hvile' et døgn før de blev sat på 'arbejde'.

Stress er en grim ting.  ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Henriette Hall efter 19 Februar , 2011, 22:50
@Jean. Det er faktisk sjældent at sendt æg er smadrede når de kommer frem. Folk er fantastisk dygtige til at pakke dem godt ind. Det er derimod tit et problem at kyllingerne går til under rugningen, og det kan man jo godt formode er fordi de er blevet kastet lidt rigeligt rundt med under transporten.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Kaffka efter 19 Februar , 2011, 22:59
Vil da mene at man skal prøve at efterligne naturen mest muligt og da ligger æg jo stort set altid ned, som før nævnt. Både før og under rugningen. Så i en maskine må det da være det mest naturlige at ligge dem ned.

Fik iøvrigt engang tilsendt rugeæg hvor 2 var revnet ud af 20 æg, men der kom så vidt jeg husker 12 fine kyllinger ud af resten af æggene. Så hvis det er pga. postens hårde behandling af pakken at de 2 æg revnede - så havde det åbenbart ikke den store indflydelse på resten af æggene.

Men er enig med Erik tror det er klogt at lade æg der har været sendt hvile min. et døgn.

Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 23:01
Det er ikke fordi jeg ikke kan være tålmodig og vente med at putte dem i maskinen for det kan jeg godt, men hvis de er blevet rystet i stykker under transporten/forsendelsen ville det jo ikke betyde noget om de står på køkkenbordet et døgn eller ej for er de i stykker er de i stykker, det er et jeg mener...

Jeg har læst på flere udenlandske sider at det ikke er p.g.a. luftlommen man venter, men for at få temperaturen i ægget lidt op før man putter dem i maskinen. Hvad mener i om den påstand?

Som jeg ser det ville den jo også komme op hvis man puttede dem i maskinen ....

samt, jeg har endnu ikke fået et, synes jeg selv, præcis svar på om det hjælper klækningsprocenten at vente et døgn med at putte dem i maskinen, andet end et "sådan er det bare"-svar ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: pilegaarden efter 19 Februar , 2011, 23:09
Tror ikke på det med temperaturen. Jeg har ruget med æg direkte fra køleskabet, med glimrende resultat.

Grunden til at jeg 'anbefaler' at lade æggene vente et døgns tid efter forsendelsen, er at vi taler om noget der er levende, måske nærmest mikroskobisk, men stadig levende. En transport, næsten uanset hvor blid den har været, er stressende for det 'levende' inde i ægget. Giv det en chance for at restutiere sig efter transporten, inden en rugningsproces sættes i gang.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 19 Februar , 2011, 23:18
Jeg ved godt det "provokerer" mange at jeg skriver det jeg skriver og spørger på den måde som jeg gør, men som vi har snakket om i en anden tråd "så får man ikke ændret noget hvis ikke man prøver" ;)
Jeg siger ikke at jeg vil ændre på det men da jeg gerne vil have så stor erfaring som muligt så spørger jeg ind til alt, for jeg er sk... nysgerrig og kan godt lide at debattere lidt i det små.. :D

Så kom endelig frem fra buskene alle sammen.... /o

Grunden til at jeg 'anbefaler' at lade æggene vente et døgns tid efter forsendelsen, er at vi taler om noget der er levende, måske nærmest mikroskobisk, men stadig levende. En transport, næsten uanset hvor blid den har været, er stressende for det 'levende' inde i ægget. Giv det en chance for at restutiere sig efter transporten, inden en rugningsproces sættes i gang.
Ok, men hvor kommer de 24 timer så fra? Er det "bare" et tal eller kan det også være mindre for større kan det jo sagtens være?
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Henriette Hall efter 19 Februar , 2011, 23:24
Det skulle være bevist, at det bedste rugeresultat (flest mulige levende kyllinger) i rugemaskine får man af så friske æg som muligt, så det er nok derfor man anbefaler 24 timer og ikke at vente i flere dage.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Susanne efter 19 Februar , 2011, 23:50
Jean, jeg kan heller ikke helt forstå det med de 24 timer - og jeg har - de gange jeg har fået tilsendt rugeæg med posten - lagt dem i maskinen med det samme.

Klækningprocenten har været fin, men man kan jo ikke så godt forsøge begge muligheder, så om den havde været større, hvis jeg havde ventet 24 timer, ved jeg ikke. Men jeg tror det absolut ikke.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Kaffka efter 20 Februar , 2011, 11:53
Jeg tror ikke der er noget endegyldigt svar på mange spørgsmål angående udrugning. Altså om æg skal vente efter forsendelse, vending af æg, måden de skal ligge på i maskinen osv osv.

Så hvis man holder sig inden for rimelig normale rammer for udrugning tror jeg kun man kan konkludere en ting:

Jo sundere dyr man har, jo bedre bliver resultatet.

Tror også det er derfor man tit hører om så vidt forskellige resultater selvom personerne har ruget på stort set samme måde. Altså må den enes æg har været dårlige og den andens gode.

Tror man skal fokusere meget mere på alder, vitaminer, foder, antal dyr pr. m2 osv. når man snakker rugeresultater.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Susanne efter 20 Februar , 2011, 11:58
Kloge ord, Kaffka!
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Nielsen efter 20 Februar , 2011, 12:23
Helt bestemt Kaffka....men

Vedning kommer man ikke udenom tror jeg, da man jo ellers har æggeblommen siddende fast.

Hvile af transport æg ved jeg ikke, men de sidste gang har jeg ikke ladet dem ligge et døgn, men 8-10 timer dog.
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 20 Februar , 2011, 12:25
Når nu du ikke ventede mere end 8-10 timer kunne du se som der var ændring i din klækkeprocent eller har du ingen ide om det?
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Kaffka efter 20 Februar , 2011, 12:48
Nielsen:

Jamen jeg siger da ikke at man ikke skal vende sine æg. Hvor læser du det??

Jeg skriver jo netop at man skal holde sig indenfor de rimelige normale rammer for rugning hvor til vending af æggene jo hører.

Så hvis man vender sine æg nogenlunde normalt, altså min 2-3 gange i døgnet eller op til 1 gang i timen (som mange maskiner jo gør) går man ikke helt forkert i byen. Man skal ikke lade helt være med at vende sine æg og man skal heller ikke vende den hvert minut ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Nielsen efter 20 Februar , 2011, 13:36
Når nu du ikke ventede mere end 8-10 timer kunne du se som der var ændring i din klækkeprocent eller har du ingen ide om det?

Ingen anelse, der ska mange gange æg forsendelser til før  ;)
Titel: Sv: Luftlomme i æg
Indlæg af: Nielsen efter 20 Februar , 2011, 13:37
Nielsen:

Jamen jeg siger da ikke at man ikke skal vende sine æg. Hvor læser du det??

Jeg skriver jo netop at man skal holde sig indenfor de rimelige normale rammer for rugning hvor til vending af æggene jo hører.

Så hvis man vender sine æg nogenlunde normalt, altså min 2-3 gange i døgnet eller op til 1 gang i timen (som mange maskiner jo gør) går man ikke helt forkert i byen. Man skal ikke lade helt være med at vende sine æg og man skal heller ikke vende den hvert minut ;)

Godt så er vi enige  ;)