Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Høns => Emne startet af: Helle K. efter 19 Januar , 2011, 08:53
-
Sikkert en helt forkert formulering af det, jeg har gået og funderet over ret længe...men nu vil jeg altså gerne spørge her...
Jeg tænker jo... at det kan ikke være naturligt, at høns oprindeligt har lagt æg om vinteren...de har vel fornuftigt set ynglet om sommeren, som alle dyr i naturen gør. At lægge æg hele året har da været et unaturligt spild af kræfter og ressourcer, hvis hønsene ikke blev skruk om vinteren og rugede ???
Så spørgsmålet er: har høns tilpasset sig som tamdyr og er begyndt at lægge æg hele året af sig selv, eller har man avlet denne unaturlighed ind i dyrene??
Se DET kunne jeg rigtig godt tænke mig at vide /o
-
Hej
Jeg mener i hvert fald at dine dejlige Isa Brown er fremavlet til det - (såkaldte hybrider) - ligesom mine er. De har også trofast lagt æg hver dag siden de startede i nov. 2010. Jeg syntes at huske fra andre tråde herinde, at i hvert fald de fleste racehøns ikke lægger æg om vinteren. :)
-
Høns spiser kun når det er lyst. Når dagene er korte, kan de derfor ikke både nå at indtage føde til at holde sig sunde og raske og samtidig til at producere æg. Vores høns lagde først æg d. 31. dec., selvom de er fra maj. Det skal siges, at vi først satte lys op ude hos dem efter landsudstillingen i december, så der gik 2-3 uger fra de fik forlænget dagene til der kom æg. De 2 æglæggere vi kortvarigt havde i flokken holdt op med at lægge æg i oktober.
-
Ægproducenter har gennem tiden arbejdet målrettet på at avle høns der lægger mange æg. De nuværende produktionshøns lægger æg hver dag, mens urhøns og racer der er tæt på de oprindelige høns kun lægger en redefuld eller 2 om foråret, og så ruger på dem. Altså kun æglægning for reproduktionens skyld. Men gennem tiden er der jo fremavlet racer der skal give både mere kød og flere æg end de oprindelige (ret små) høns kunne levere. Man skal også tænke på at vi sørger for at hønsene ikke kommer til at lide under fødemangel om vinteren, giver dem læ og lys m.m. og derfor vil de også til en vis grad af sig selv lægge flere æg. Lidt ligesom mennesker bliver højere og højere fordi vi har fået sundere leveforhold og mere mad. :D
-
Lidt ligesom mennesker bliver højere og højere fordi vi har fået sundere leveforhold og mere mad. :D
Jeg synes nu ikke det er højere og højere, jeg bliver...
-
Næææ, jeg har godt nok også sat røv lidt tidligt men sådan gennemsnitligt. ;D Vi skal jo også være nogen der holder gennemsnittet nede!
-
Nu skiver i hybriderne lægger et æg om dagen,jeg mener avlerne vil være glade hvis de paserer 300 om året,og lykkelige hvis de når 325 som nogle gør,men iflg pris på foder og pris på æg,skal de passere 250 før der er noget til avleren.
Så skiver Henriette om oprindelige høns de laver 2 kuld om året,ja men hvis vi stæler æggene fra dem første gang og 3 gang laver de jo stadig 2 kuld,så kan vi jo ruge 1 og 3 gang.
Vh Niels
-
Mine 5 hybrider lægger et æg HVER dag. Det har de to af dem gjort i et år og de tre yngste har gjort det siden de startede i september. Eneste undtagelse er de to gange hvor jeg har flyttet dem, der har der så til gengæld været et gigantisk æg dagen efter. Det er store æg på 80g og opefter de lægger. Men forholdene her er jo også noget bedre end hos hønserierne.
-
Mennesket har jo gennem mange tusind år forbedret arter i forhold til menneskets behov. Se bare på en chihuhua og en ulv- genetisk set 99,9% ens.
Selv uden lys lægger moderne hønseracer, inklusive de fleste racerene, langt flere æg end bankiva høner. Man har gennem tiden beholdt de høns som lagde flest æg og avlet på dem, det vil sige at de høns som lagde få æg blev taget ud af genpuljen for altid. På den måde kunne man ret hurtigt opnå et resultat.
Det hele blev ændret da man fandt ud af at give kunstigt lys og forbedret fodring, og så fandt man også på at avle rugegenet ud af en del racer.
-
Nej det er bestemt ikke naturligt for høns at lægge æg hver evig eneste dag. Men som alle dyr i industrien, så er industri høns avlet og især indavlet til at lægge flere æg, vokse hurtigere osv.
Selve hybridhønen til æglægning er et produkt hvor to stærkt indavlede linier krydses og derved opnår en krydningsfrodighed (heterosis) i første generation.
Disse linier er fabrikshemmelige og er lavet (i tidernes morgen) på F.eks. Italienere og Rhode Island Red.
Der er en 8 siders artikel i Euroman januar nummeret, om hvor langt landbruget er blevet en kynisk industri, hvor landmændende presser dyrene, detailhandlen presser landmændende og de fleste forbrugere er hamrende ligeglade- det er en ganske spændende artikel.
Der bliver bla. beskrevet om hvordan indfangningen af 27.727 slagteklare kyllinger i en hal forgår med en maskine kaldet Chicken Cat.
og at loven tillader 40 kg. kylling pr. kvadratmeter og med en dispentation er det 42 kg.
Om søer som er avlet for store til boksene, så de får sår.
Og udtalelser som " kylling er blevet et luderprodukt, som skal sælges for 100 kr. for 4 stk. i supermarkederne "
Og planer om at avle dyr i fremtiden som ikke kan føle smerte.....
-
Og planer om at avle dyr i fremtiden som ikke kan føle smerte.....
Har kun et ord der dækker: PERVERST
Jeg har gennem årene haft hybrider fordi jeg ikke kan undvære friske æg. Og fordi jeg ved de har bedre kår hos mig end hos selv økologiske avlere. Jeg har heller aldrig været ude for de (altså hønsene) trykkede tarmene ud p.gr.a. udslidthed, men de har også fået prima foder + en del protein-rester.
Så hvis man vælger at få hybrider, skal man sørge for at give dem det rigtige foder.
Det er selvfølgelig bedre at avle racehøns, som tager mere hensyn til naturen, men det er ikke altid det kan lade sig gøre, og så synes jeg hybrider er et brugbart alternativ til at købe skrabeæg.
Mine har også lagt et æg om dagen, men i modsætning til industrien har jeg ofte kunnet holde dem i 2 år inden de holdt op med at lægge æg.
Jeg har også flere gange haft hybrider, der skrukkede, så mere unaturlige er de altså ikke.