Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: hanegalgak efter 15 Januar , 2011, 21:39
-
Imens vi længtes efter bare liidt bedre vejr ( og mindre vand ) har jeg - på konens foranledning - læst mig nærmest rundtosset i emnet krydderurter ::)
Problemet er bare at jeg ikke rigtig syntes der er en eentydig vej til sådan et bed med flere arter urter. Udover s o l !!!!
Jeg har høvlet 2 bøger igennem der kun var viet krydderurter , Politikkens havebøger og et par pamfletter fra havecentre. Det virker bare ikke samstemmende !
Nogen siger : ren sand , andre igen i stenbed (eller omkranset af samme), god havejord , gruset jord og en mere eksotisk var i potter på en trappelignende hylde anretning direkte mod syd !
AAArrrggghhh :P
Hvis i har succes - hvordan gør i ?
Vi ville blive meget glade for nogle kommentarer <+
hanegalgak
-
Vi har en god fed jord ... og et urtebed midt i solen .
jeg putter det i jeg finder interessant og indtil videre trives alt.
Skulle noget ikke trives ..jamen så skal det bare ikke være i mit bed ;)
-
Jeg har succes med både potter med alm. plantesæk-jord og i noget værre møgjord. Jeg vil bare advare mod alm. oregano, mynte og citronmelisse. Det er det værste ukrudt. Man kan selvfølgelig prøve at spise sig ud af det, men jeg har oregano ALLE steder. Mellem fliser, i bede og rabatter. Et enkelt bed har jeg overladt til mynte og høstanemoner og et par enkelte pæoner. Det ser vældig godt ud, men hvor den ski.. mynte kommer fra ved jeg ikke. Men de kæmper om overtaget alle 3. Skal siges at jeg så altid har mynte til en lille lækker mojito. ;)
-
Min erfaring siger at det er ret let at have krydderurter - nogle gange FOR let, derfor planter vi ALTID krydderurter i afgrænsede bede, kummer eller potter for de breder sig helt vildt hvis de får lov. Men hvis man ikke har noget imod en græsplæne med ½ græs og ½ timian efter et år eller to, så skal man da bare slå sig løs og plante det i bedene! Det vil garanteret dufte skønt når man klipper græs! ;D
-
Ind imellem dufter det kraftigt af rucola når vi slår græs. Det er en ret spøjs oplevelse. :D
-
Ind imellem dufter det kraftigt af rucola når vi slår græs. Det er en ret spøjs oplevelse. :D
Igen mangler "synes godt om"... /o
-
Jeg har en plan om at udfordre min mynte.
har altid haft den i baljer og lign ...men over vejer nu at mynten samt andre "vilde" krydderurter kan prøve kræfter med vores brændenælder.
Vil da hellere have velduft end svie ;)
Selv banditter som peberrod og jordskokker får lov at få frie fødder. Men det kræver selvfølgelig man har pladsen.
Eneste ulempe er at brændenælerne ofte gror der hvor der er skygge .... men det skader jo ikke at prøve
-
Rosmarin og timian, f.eks, trives i tørt sandet jord og fuld sol og overlever nemt en tørkeperiode.
Brøndkarse, skal have meget vand og gerne halvskygge.
Ikke nemt!!!!!
Jeg ville,hvis jeg var dig, bare lave et bed, der hvor det "passer bedst" - og så vente og se, hvilke urter, der overlever. De fleste krydderurter er faktsik ret nemme at have med at gøre og kommer igen år efter år.
Hvis man vil begrænse mynten, kan man med fordel grave en stor plasticurtepotte eller -spand UDEN bund ned lige under jordhøjde og plante deri. Det forhindrer spredning nogenlunde.
Og sikke dejlige havedrømme /o
-
Fordelen ved kummer og krukker er at man kan flytte dem rundt og afprøve forskellige voksesteder for at se hvor det går bedst.
@Søs: prøv citronmelisse sammen med brændenælderne. Vi har en meget stædig en af slagsen, der vokser på vores hestefold, den har overlevet tørke, oversvømmelse, nedgræsning og senegræs i 5 år nu...
-
Men hvis man ikke har noget imod en græsplæne med ½ græs og ½ timian efter et år eller to,
Hønsene har da sikkert ikke noget i mod græs/timian ensilage Morten ;D
-
Noget som asparges kan også sprede sig som ukrudt. I vores gamle kolonihave, hvor jeg både havde plantet og sået asparges var der små fine aspargesplanter alle steder. Min mors nuværende kæmpe-aspargesbed er lavet af småbitte vilde stiklinger fra kolonihaven. Og mine forældre spiser nærmest asparges som vi andre spiser nye kartofler i maj-juni måned.
-
Hønsene har da sikkert ikke noget i mod græs/timian ensilage Morten ;D
Hehe - den kommer jeg til at høre for RIGTIG længe ikke? ;D
-
Det gør du nok - men på den gode måde. ;D
Misforstå mig endelig ikke, jeg synes det har været et superprojekt at følge og dejligt med billeder og grundige beskrivelser. Der vil også blive produceret masser af græsensilage ala Morten her på matriklen til sommer. Mit lille projekt brændenældehø var desværre spildte kræfter for desværre er de ikke så vilde med det som jeg havde håbet.
-
Jeg har dyrket krydderurter i ca. 30 år nu, forskellige steder. Af jord bruger jeg den jord, der nu en gang er, og så smider jeg masser af kompost på både forår og efterår. Dyrk det, i spiser mest af, og som i synes er mest lækkert. Rosmarin, basilikum, citronverbena, og karryplante smider jeg i drivhus, da da er meget frostfølsomme. Jeg har citrontimian i et stenbed, men det var nu mest fordi bedet lige var der, da jeg flyttede hertil. Anden timian står i krydderurtebedet.
PØJ-PØJ med det------og det BEDSTE råd: køb så lidt som muligt, men få aflæggere af venner og bekendte. Og hvis i skal have estragon SKAL det være den franske. Den russiske smager ikke af noget
-
Sidste år gik jeg i gang med projekt højbede :D grunden var at jeg har mange dræbesnegle
og ved at lave højbede med snegle hegn er jeg ikke længerer plaget af dette /o
jeg fik også lavet mig en afdeling med krydderurter, det skulle jeg jo have gjort for mange år siden
det er kanon at kunne gå ud og hente signe egne urter.
jorderen fik jeg hentet på trailer ( harpet muld ) og tilsatte kompost og det kører fint
Lone Knap : nu elsker vi her i huset estragon og havde også den franske sidste år... spørgsmålet er så om den
kommer igen i år eller ???
-
jeg har krydderurter i små bede på terassen. så skal jeg ikke gå så langt, når jeg skal bruge dem.
min mand tog nogle af fliserne op og vupti så var der krydderurtebed :D
http://www.marix.dk/files/hus/hus021.jpg
jeg er også en af dem der ikke kan komme af med mynte og citronmelisse...men efter at have delt min timian ud til højre og venstre fik jeg da slået den ihjel sidste år :(
rosmarin og laurbær har jeg i krukker, så jeg kan tage dem indenfor når frosten kommer.
@easter: fransk estragon er flerårig, så du kan godt glæde dig til den kommer igen :) min er 3 år nu, og sidste år var den virkelig kraftig og stærk. det er også kun godt, for jeg er nede på bearnaiseessens, da jeg har foræret/solgt for meget...så ingen bearnaisesauce til manden, førend sæsonnen begynder, hehe.
-
Vi har vores krydderurter i de der store betonrør i forskellig størrelse i fuld sol. Rosmarin, laurbær og den slags dog i drivhuset.
Jeg vil også advare mod citronmelisse, man har det overalt, mellem fliser og alle steder, hvor der bare er et sandkorn, det kan vokse i. Mynten kan også være slem til at brede sig, men i betonrørene er det ikke noget problem.
Jeg synes også, du skal få dig en løvstikke, den er bare så anvendelig.
-
En vigtig ting at gøre ved citronmelisse og oregano er at klippe blomsterstandene af inden de danner frø. Planterne skyder flot igen med masser af fine og flotte skud, så der kan høstes igen til gryderne ;)
-
Nu tænker jeg Basillikum til Pesto....Masser af pesto /o
-
Ja det er lækkert /o
hvordan plejer i at lave det
-
Basilikum trives bedst i drivhuset - og er nemt at så. Du kan også købe en potte med basilikum og forsigtigt skille de mange planter ad (gøres bedst og mest skånsomt, hvis du gør det i en skål med vand), og plante dem med 5-10 cm afstand, igen, bedst i drivhuset. Husk at dække dem med et stykke plast lige de første dage til de har akklimatiseret sig, de kommer fra et fugtigt drivhus, og tørrer let ud, hvis de blot plantes ud i den tørre luft i stuen eller udenfor i solen.
-
Grøn pesto.
Salt, peber, 4 fed hvidløg, 100 g pinjakerner, 2 dl. olivenolie, 1 dl. parmasanost og et stort bundt basilikum.
Blendes til en jæve masse. Tilsæt evt mere olie efter behov.
-
Mine krydderurter gror i gamle mælkejunger og højbede. Jeg planter i kompost blandet med muld fra plantesække, det fungerer fint her. Sår hvert år basilikum, det smager bare dejligt.
Mangler faktisk en mynte <A Har en chokolademynte, den dufter skønt af after eight.
Mine høns har citronmelisse i hønsegården, så har vi plantet det rundt om vores hundegård, det lugter bedre en hundetis. Det er endda så sej livet at det ikke dør trods de tisser på det.
Måske skulle vi lave en krydderurte bytteklub ;)
-
Mine høns har citronmelisse i hønsegården...
Kan hønsene godt lade være med at æde og skrabe det i stykker? eller kan det bare holde til det?
-
Super ide med urte-bytte /o
-
vores urte-bed : fik et gammelt vognhjul(den med træ omkring) byggede et rund bed fyldte op med jord, det der nu var i haven, og så gik det ellers hurtigt- persille, timian, mynthe, purløg... så fint ud det første halve år, vi kaldet det blå bed for alt blomstrede i blåt, men nu 3 år efter har timian magten, breder sig som pest og hønsene kan ikke/vil ikke have den. hjulet er forsvundet :D i urter, duften er nu blandet, men alt kan fint bruges. det er nemt at gå i haven og hente hvad man skal bruge.
sender gerne timian og stor mynthe(den kan nemt være over 1 m høj) hvis nogen har brug for den, der er vidst nok af rosmarin også...
skulle jeg lave den om var timian aldrig fået lov at gro der
-
Kan hønsene godt lade være med at æde og skrabe det i stykker? eller kan det bare holde til det?
Jeg satte nogle aflæggere lige da vi var færdige med hønsehuset, de voksede sig store og stærke. Tror ikke de spiste så meget af dem. Satte også nogle ærter og squashplanter, dem spiste de lystigt af, men først da der kom ærter og squash.
Skal jo lige retfærdigt sige jeg har ikke så mange høns af gangen, var oppe på 10 i sommers (dværg) Og de har fri adgang til haven også.
Men de skrabte også i det stykke, citronmelisse er sejlivet... er vild med den plante.
-
vores urte-bed : fik et gammelt vognhjul(den med træ omkring) byggede et rund bed fyldte op med jord, det der nu var i haven, og så gik det ellers hurtigt- persille, timian, mynthe, purløg... så fint ud det første halve år, vi kaldet det blå bed for alt blomstrede i blåt, men nu 3 år efter har timian magten, breder sig som pest og hønsene kan ikke/vil ikke have den. hjulet er forsvundet :D i urter, duften er nu blandet, men alt kan fint bruges. det er nemt at gå i haven og hente hvad man skal bruge.
sender gerne timian og stor mynthe(den kan nemt være over 1 m høj) hvis nogen har brug for den, der er vidst nok af rosmarin også...
skulle jeg lave den om var timian aldrig fået lov at gro der
Jeg er klar på at modtage mynthe, skal nok betale porto. Så når tiden kommmer man kan tage aflæggere, så må vi skrives ved :)
-
pesto er lækkert men kan laves af stort set alle krydderurter. Sidste år lavede jeg en masse med bredbladet persille, og da jeg havde en masser valnøder og mandler brugte jeg dem i stedet for pinjekerner. Og så kan det fryses ned i små portioner. Henter stadig jævnligt noget i fryseren. Og man kan lave rød pesto hvis man har mange tomater. De skal bare helst semitørres først. Til plantebyt er jeg leveringsdygtig i: citronmellisse *GGG* det blir altså en rigtig flot stor busk, løvstikke, bronchefennikel, peberrod, kinesisk purløg, alm. purløg, oregano, merian, pebermynte, fransk estragon, karryurt, citron timian og alm. timian. Jeg mangler laurbær---den døde sidste år, fordi jeg ikke fik den taget ind ØVV. Og husk også blomster til salaten. Morgenfruer, hjulkrone, tallerkensmækker og vild stedmoder er fine
-
GUUUUUD hvor jeg dog glæder mig til sommer lige pludselig !!! *o
-
Dem med urter kan da tage med til Gavnø !
-
Jeg er klar på at modtage mynthe, skal nok betale porto. Så når tiden kommmer man kan tage aflæggere, så må vi skrives ved :)
det er bare aftale /o
-
jeg fik lavet små højbede på ca. ½x1 meter langs sydsiden af terrassen for et par år siden. Jeg prøver mig lidt frem. Der er grus halvvejs op i dem (ca. 40 cm. høje) og plantesækkejord for resten. Så får de gødning forår og sommer (det har været komøg fra naboens bunke på marken, men i år bliver det hønselort).
Jeg har 1 kasse med 4 slags mynte: æblemynte, ismynte, alm. mynte og... det husker jeg ikke. Jeg laver frisk myntete sommeren over og har i år forsøgt med at hænge stilke til tørre i nogle måneder, hvorefter jeg høstede bladene, skramlede dem med morter - og har nu "havemynte-te" som er en ligeså stor fornøjelse som det dér med at hente æg i hønsehuset.
Jeg er ikke god nok til at vande til at have krydderurter i krukker udenfor drivhuset, men i drivhuset, stemmer jeg klart for basilikum en mas. Jeg har haft timian, karryplante, dild, oregano og lidt andet i den stil i en af de andre kasser i år. Det skal klart udvides fremover..!
Timian skulle være super i stenbed eller havegangen, så dufter det, når man går :-)
Ellers er jeg også nybegynder, og tager med glæde imod alle tips, der triller ind /o
-
Juhulie: så får du det første tip her: PAS PÅ med FRISK hønsemøg!!!!! Det er meget alkalisk og kan svitse planterne, så de dør. Lad det lige gå ½ år gennem komposten først, så er det fint. Derimod gør det ikke noget med det klatskideri, de fritgående gør, for det er som regel så lidt det samme sted.
Hilsen Lone
-
Juhulie: så får du det første tip her: PAS PÅ med FRISK hønsemøg!!!!! Det er meget alkalisk og kan svitse planterne, så de dør. Lad det lige gå ½ år gennem komposten først, så er det fint. Derimod gør det ikke noget med det klatskideri, de fritgående gør, for det er som regel så lidt det samme sted.
Hilsen Lone
/o /o /o /o
-
Lige en indskudt bemærkning om gødning med frisk hønsemøg. Det kan nemlig godt lade sig gøre.
Advarsel: Det er ulækkert!!!! Men ganske brugbart og kemikaliefrit /o
Man tar en liter (ca) friske hønskringler i bunden af en gammel spand og fylder spanden med vand.
Når alt er opløst (rør evt med noget) har man en ekstrakt (den er hverken smuk eller skøntduftende)
Et skvæt af denne opløsning tilsættes en vandkandefuld vand og bruges direkte der, hvor man ønsker.
Både til blomster og spiselige afgrøder.
-
Aiiii hvor det kribler i fingrene for at komme i haven når man læser i sådan en tråd /o
Min erfaring er at de fleste krydderurter er rimeligt ligeglade med forholdene de gror bare...... Jeg kom for 'skade' at plante mynter (mange forskellige) i fri dressur. I løbet af et par år var der ret meget mynte alle vegne - det var så ikke meningen. De endte med at blive 'forvist' til nogle store krukker og efter et par år med ihærdig lugning er, der ikke nogen tilbage steder, hvor de ikke skal være. Har dog en lumsk plan om at prøve at se om brændenælder kan udkonkurreres af mynte på et stykke bred.
Timian har jeg også all over, men det er knapt så voldsomt som mynte og så er det fortrineligt som bunddække og det dufter jo altså dejligt. Merian og oregano er også meget almineligt forekommende 'ukrudt' her på matriklen (de er gode bi-planter så de får lov at stå de fleste steder).
Det eneste jeg oplever som lidt sart er rosmarinen; den kan altså ikke lide for meget frost, så den har jeg i en krukke jeg tager ind om vinteren sammen med duftpelagonierne. Jeg elsker altså planter med dejlig duft!
mvh
Mette
-
Jeg synes bare timian har det med at vokse godt og brede sig fint i nogle år, og så dør de lige pludselig. Ikke fordi vinteren er specielt hård eller noget. De dør bare, og så må man starte forfra. >:(
Men da jeg efterhånden kender turen, og elsker timian, så køber jeg planter med et par års mellemrum og planter ud hvor jeg lige synes der er plads. Så har jeg timian nok altid.
-
Jeg synes bare timian har det med at vokse godt og brede sig fint i nogle år, og så dør de lige pludselig. Ikke fordi vinteren er specielt hård eller noget. De dør bare, og så må man starte forfra. >:(
Men da jeg efterhånden kender turen, og elsker timian, så køber jeg planter med et par års mellemrum og planter ud hvor jeg lige synes der er plads. Så har jeg timian nok altid.
Det er en god idé at forny timian ved at klippe den ned efter blomstring, så skyder den igen. I øvrigt er timian - ligesom salvie, rosmarin og estragon - meget nem at stiklingeformere:
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/to_og_fleraarige/825.html (http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/to_og_fleraarige/825.html)
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/to_og_fleraarige/808.html (http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/to_og_fleraarige/808.html)
Jeg kan i øvrigt anbefale Havenyt for gode råd om krydderurter: http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/ (http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/)
-
Og Jan, du må huske, at det at lave et krydderurtebed er FULDSTÆNDIG ligesom at lave hønsegård: det kan KUN blive for småt!
Hjemme hos hos er vi storforbrugere af krydderurter når det er sæson. Salat med krydderurter er bare det bedste og det imponerer gæster, især salathadere /o Når sæsonen er ved at være ovre, skylles de overskydende urter, duppes i et viskestykke og fryses - det er næsten ligeså godt som friske (om vinteren i al fald ;))
God fornøjelse!
-
Ja, og hvis man har urterne (eks. dild og persille) liggende i poser i fryseren er de lige til at nulre ud i passende mængder. Og de behøver ikke blive hakket inden, for når man nulrer frosne urter, så passer de lige i størrelsen til dressing, sovs eller hvad man nu skal bruge dem til. Supernemt. I år har jeg også små plasticbeholdere med blendet basilikum og olivenolie. Ikke pesto, men bare de to ting sammen. Så er de lige til at bruge til tomatsalat/pizza eller hvad man nu har lyst til. Jeg har altid masser af basilikum i drivhuset mellem agurker og tomater. Det bliver til kæmpeplanter og det er en stor fornøjelse. Og kan kun tilslutte mig at man skal kigge på "havenyt". De har også et glimrende leksikon hvor man kan finde en masse fantastiske artikler om alt fra køkkenhave til prydhave og gode råd om alting.