Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Høns => Emne startet af: joerne efter 15 Januar , 2011, 08:12

Titel: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: joerne efter 15 Januar , 2011, 08:12
I denne tid hvor der er vådt og sølet, er mine æg ofte snavsede. Jeg rengør dem oftes med en blød, våd svamp. Jeg har tidligere læst, at man kun bør fjerne snavs ved forsigtig skrabning, og absolut ikke gøre dem våde ( vist i forb. med rugeæg).
Findes der nogen dokumenteret viden om, hvorvidt det kan inficere æggene at rengøre dem. Der kan jo sagtens være gødning i snavset. Selv om snavset kan lukke porerne, og muligvis gøre dem uegnede til rugeæg, er der så nogle "farer" ved at anvende rengjorte æg til konsum?
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Storm-Olsen efter 15 Januar , 2011, 08:25
Problemet med rugeæg er, så vigt jeg ved, netop at man risikere at stoppe porerne, så ægget ikke kan ånde - og det er noget snavs for en evt. kylling, der skal bo der.

Men med konsum æg? Jeg ved ikke, om salmonellea evt. kan vandre ind gennem skallen (men mon ikke den er der alligevel?)

Jeg har samme problem som dig, og jeg gør det samme som dig.. og spiser æggene og er ikke blevet syg endnu.

Men jeg vil da også gerne vide mere, hvis der er en af os, der er klog på det?!
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Jean Hansen (Lavbo) efter 15 Januar , 2011, 08:26
Jeg har set at http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&front=1 (http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&front=1) har noget specielt til at vaske æggene med. Det er i deres katalog, jeg kan ikke lige finde det på hjemmesiden.
Men om det er beder end selv at vaske dem det hved jeg ikke
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: marix efter 15 Januar , 2011, 08:36
er det ikke noget med at hvis man vasker æggene, så går det udover holdbarheden?
skallen er jo semipermeabel og hvis man vasker dem, så kan den "hinde/membran" brydes som gør at æg i fra naturens side kan holde sig længe...
når jeg engang får mine egne æg (og gid der ikke går så længe... ::)) så har jeg tænkt mig bare at samle dem ind og hvis de er beskidte, så bare vaske dem kort før brug, men det er jo indtil videre bare drømmetænktning ;)
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: joerne efter 15 Januar , 2011, 08:56
Storm-Olsen
Heller ingen hos os er blevet sløje eller syge af at spise æggene.
marix
Det lyder interessant, men den semipermeable hinde ligger jo indenfor skallen. Det udelukker selvfølgelig ikke, at den den beskadiges ved vask. Eller hvad?
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: marix efter 15 Januar , 2011, 09:32
@ joerne:
jeg kan ikke huske præcis hvordan det er, men det er nok rigtigt at det er den indvende hinde på skallen der er semipermeabel.
kan bare huske nogle forsøg fra skoletiden med at forsalte æg, ved at ligge dem i saltvand natten over. der skulle ret meget salt til, for at man ikke behøvede at eftersalte, men salten trængte altså igennem.
vi lagde også nogle i rødebedesaft og da vi kogte æggene dagen efter fik de skjolder. som om at det ikke var hele skallen det trængte igennem, men kun enkelte steder. skal måske lige sige at æggene hele tiden var intakte.

jeg ved ikke hvor meget skade det vil gøre hvis man bare vasker dem lidt, men jeg fandt den sæbe lavbo skrev om, og der står: "Efter vask lufttørres æggene, og vaskepulveret sørger for at hinden på ægget ikke brydes." http://www.america-thisted.dk/showpage.asp?id=849&profileid=1000&siteid=1&pagetype=produtpage&vid=990
så på den ene eller anden måde vil ægget nok tage skade hvis det bare bliver vasket i almindelig sæbe...
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Marianne Vedel efter 15 Januar , 2011, 10:24
Der er en hinde også uden på ægget, den vasker man af, hvis man vasker æggene.
Det bedste er at lade evt. snavs tørre og så skrabe de af med en kniv; det gør jeg, jeg tørrer dem også lige af med et stykke vådt køkkenrulle inden jeg slår dem ud, hvis der har været snavs på. Men det er altså først lige umiddelbart inden jeg slår dem ud.
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Bodil Tover Karlsen efter 15 Januar , 2011, 11:05
Jeg lærte af min mor, at når man blot vasker æg i ren koldt vand og kun lader æggene være våde i ca tre-fem minuter, så skulle det ikke gå ud over holdbarheden. Kun gnubbe skidte af med hænderne, ikke børste eller skrape på våde æg og så blot lade dem lufttørre på et ren viskestykke.
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Finn Jensen efter 15 Januar , 2011, 11:46
Vi sorterer os ud af problemet.. Dem som er snavsede bliver tørret af og ryger i retter. Det er de rene som bliver kogt til blød/hårdkogte æg.
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Lisbet Woller efter 15 Januar , 2011, 12:30
Her hos os vasker vi også forsigtigt med svamp og rent vand, og lader lufttørre. Det har aldrig medført problemer af nogen art.
Et af formålene med at holde høns, er for os at have FRISKE æg, og holdbarhed burde derfor ikke blive et problem, heller ikke efter forsigtig vask. Pokker skulle stå i at holde høns, og så spise halvgamle æg, der er lige på grænsen...
Vores største problem er snarere at have æg nok pga efterspørgsel.
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: bullstar efter 15 Januar , 2011, 12:46
Min x-kærestes familie har et hønseri i jylland... æg produktion til landets butikker... De har en ægge vaskemaskine hvor alle æggene kommer i og bliver vasket så tror ikke det har nogen betydning for holbarheden om de er vasket eller ej..

Ved ikke noget om hvilken temp. eller hvor længe æggene var i maskinen men min fornuft siger mig at de nok blev vasket i koldt vand ;D
Titel: Sv: Ren besked om snavsede æg
Indlæg af: Heidi NJ efter 15 Januar , 2011, 13:04
De æg fra butikkerne er også mærket med en ret beskeden holdbarhed (ca 3 uger). Æg der ikke er vasket kan holde meget længere. Holdbarheden på æg har været diskuteret tidligere herinde. Kan ikke lige finde indlægget. Mener at kunne huske at der var tale om 2-3 måneder og endda længere. Så at sige at fordi hønserierne gør det er ensbetydende med at det ikke nedsætter holdbarheden er nok lidt en tilsnigelse, Men de kan da sagtens holde sig et par uger eller tre selvom de er vasket, så værre er det altså heller ikke. Men i øvrigt er problemet vel ikke så stort, man kan da ret hurtig se/lugte om æg er dårlige.