Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: KEW efter 13 Januar , 2011, 16:41
-
Jeg faldt lige over denne artikel på nættæh om æg der smager af hønsehus og kunne ikke rigtigt finde ud af hvordan det skulle kunne lade sige gøre med mindre der er dårlig rengøring hos gokkerne og i mine øjne må det være virkeligt ringe rengøring. for lige meget hvor ovebelortet mine æg er, så smager de som æg. men er det så et lobbeist indlæg fra en masseproducent?
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2010/12/6/Gammeldagsaegsmagerafhoensehus.htm?fag=A (http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2010/12/6/Gammeldagsaegsmagerafhoensehus.htm?fag=A)
-
Mystisk artikel........
Jeg vil nu heller ikke mene at æggene kan tage afsmag af omgivelserne, så skal de da godt nok ligge i sølet og soppe.
Men det kan være at smagspanelet også er sådanne nogen som også synes at hjemmeavlede kyllinger og høns smager ALT for meget af kylling og høns.
Men jeg vil nu gerne tro på, at forskelligt foder kan give forskellig smag.
-
Spændende læsning! Men helt ærligt!! Jeg kan kun smage forskel på mine æg, når de har guffet fed fisk som hønseguf, for så smager æggene af levertran de næste dage (derfor får de kun meget lidt fisk nu ;)). Mine egne æg har aldrig smagt grimt, og da aldrig af "hønsehus" :o. Giv dem der har lavet testen en blindsmagning mellem et alm. æg og et hjemmegjort ét, og jeg tror at de vil have særdeles svært ved at skelne!
-
Hmmm- ??? det har jeg da aldrig oplevet
-
Heller ikke nogen mærkelig smag her hos mig. Skiftede hø i redekasserne i går, og alligevel var der masser af lort på æggene i dag, men jeg kan da stadig ikke smage det. Mystisk.
-
Hmmm, det har jeg heller ikke lige oplevet. Nu kan jeg jo godt nok dårligt huske hvordan et hjemmegjort æg smager :( ved bare at min mad har smagt helt forkert de seneste par måneder. (For slet ikke at snakke om den utroligt fesne farve på æggekagen!)
Hvis tykkelsen på æggeskallen har noget at sige mht. afsmag, så er der ikke noget at sige til at de kan smage det på industriæg - hold op de er tyndskallede i forhold til et hjemmegjort.
-
Ja nogen af dem skal man næsten have en hammer for at knække ;D
-
Jamen sjovt nok så mener de jo netop at hjemmeæg har tyndere skal det virker som om de har fået byttet rundt på æg her.
Med mindre de har taget et vindæg ;D
Der må da være nogen herinde som kan bekræfte undersøgelsen. Ellers vil den jo være løgn fra enden til anden... ???
-
Jeg tror ikke på det med smagen.De er nok ikke vant til at æg smager af noget overhovedet ;D ;D
Mon ikke de høns der er brugt i de private bestande er almindelige hybridhøns? Jeg kan i hvert fald nikke genkendende til at skallen bliver tyndere efterhånden. Har selv nogle, med nogle år på bagen og deres æg skøre som glas, selvom de går frit og har adgang til skaller.
Af racehøns har vi kun araucanaer og silker og her er skallen bare helt fin også på de æg fra de ældre høns.
VH Gunni.
-
Jamen sjovt nok så mener de jo netop at hjemmeæg har tyndere skal det virker som om de har fået byttet rundt på æg her.
Med mindre de har taget et vindæg ;D
Der må da være nogen herinde som kan bekræfte undersøgelsen. Ellers vil den jo være løgn fra enden til anden... ???
Jeg kan kun sige, at da vi købte æg i supermarkedet knaldede næsten halvdelen af æggene i bakken, når vi kogte dem >:(. I dag med vores egne æg er det... ??? skal vi sige hvert 15. æg ??? eller mindre! Det allerførste maranæg jeg fik i sommer, faldt ned fra 50 cm på nogle fliser, og krakelerede blot i skallen!
-
Samme undersøgelse er omtalt i en lidt længere udgave her
http://fjerkrae.dk/prod/index.php?topic=13216.0
Men det gør det ikke mindre mærkeligt
Det der med tynd skal har jeg ikke stødt på før... Tykkelsen af skallen har også normal noget med hvor lang tid hønen har lagt æg. Jo længere tid, des tyndere skal og hvis de ikke har sammenlignet æg fra høner med samme alder så holder den ikke.
Iøvrigt er nogle af de "gamle" racer jo netop berømt for at lægge tykskallede æg. Maran f.eks
-
Jeg er enig med jer i at nogen af undersøgelsens konklusioner lyder mærkelige. Mine æg er absolut heller ikke tynde i skallen. Men der er jo lige det forhold at hvis undersøgelsen skal være bare lidt troværdig så må man antage at de har givet hønsene samme forhold! Dvs samme bolig- og foderforhold. Det er jo så nok ikke de forhold vi har dem under, men de forhold de går under i industrien. Måske kunne man forestille sig at de gamle racer ikke producerer så godt under sådanne forhold som de "nye" høns.
Derudover skriver de at æggene ligger typisk 20-22 timer inden de bliver indsamlet. Det gør de i hvert fald aldrig her i huset. Dem der bliver lagt i løbet af dagen bliver samlet ind samme dag.
-
Nu står der jo ikke i artiklen, at det er en eller anden racehøne, som de sammenligner deres moderne hybrid med. Blot står der, at det var en generalist høne, som anvendtes tidligere, og hvor racen fortsat havde 2 formål nemlig æg og kød.
At ægstyrken er højere på den moderne hybrid undrer mig nu ikke, da netop skalstyre indgår i avlsmålet hos forældrelinierne. Men at det ligefrem skulle påvirke smagen, undrer imidlertid også mig. Jeg vil da gå ud fra, at undersøgelsen er lavet med et rutineret smagspanel og efter al sandsynlighed også som en blindtest. Personer i sådan et smagspanel er trænet til at kunne smage selv maget små forskelle. Hvis vi almindelige dødlige fik serveret æggene, ville vi sikkert ikke kunne smage forskel
-
Gammeldags ´generalisthøne´, der både kan levere æg og kød. Hvad pokker er det for en ??
Jeg giver ikke en s... for den undersøgelse, men den er nok god til skræmme folk fra at købe privat.... Så de KUN køber de LÆKRE æg fra industrien.
Og det er jo ikke godt for industrien, hvis vi bliver ALT for selvforsynede.
-
Da jeg synes at diskussionen blev noget ensidig herinde og jeg synes vi maglede nogle fakta vedr. undersøgelsen, så valgte jeg at kontakte Marianne Hammershøj fra Det Jorbrugsvidenskablige Fakultet, Århus Universitet, der har gennemført undersøgelsen. Hun har været meget behjælpelig med information om, hvordan førsøgene er forgået og skrev følgende:
De videnskabelige artikler er under udarbejdelse og jeg kan derfor endnu ikke sende noget til dig. Desuden udleverer vi generelt ikke data som sådan.
Dog kan jeg sige at det drejede sig om Lohmann Silver og New Hampshire i forsøg som blev gennemført i 2008. Hønerne har gået under betingelser svarende til at opfylde det gældende økologiske regelsæt for ægproduktion. Æggenes kvalitet er bl.a. bedømt flere gange ved et sensorisk panel, samt kemiske og fysiske analyser i laboratorium.
Jeg spurgte endvidere om, hønsene i forsøgsperioden har været huset på forskellige gårde, hvilket så kunne have medført forskellene. Hertil svarede Marianne Hammershøj:
begge hønelinier blev studeret i samme forsøg her på Forskningscenter Foulum i samme forsøgsperiode, hvor de blev randomiseret i forsøgsparceller med gentagelser og imellem hinanden, så der ikke skulle være systematiske forskelle i forsøgsomstændigheder
Endvidere angav hun, at forsøgene var udført på Forskningscenter Foulum (som i dag er blevet til et fakultet under Århus Universitet) og dermed intet har med ægindustrien at gøre.
Blot lidt fakta, så vi er fri for selv at gætte på, hvordan undersøgelsen er lavet og hvem, der står bag :)