Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Opskrifter => Emne startet af: Heidi NJ efter 14 December , 2010, 19:24
-
Jeg har besluttet at min firmajulegave bl.a. skal bestå af en Römertopf. Men da jeg stod og skulle købe den blev jeg ærlig talt lidt i tvivl om hvilken størrelse jeg skulle vælge - til 4 personer eller 6 personer.
Tænker at den til 4 er stor nok til at lave en kylling i, men er den også stor nok til to? Hvis man nu skulle servere god selvopdræt til gæster. Det er jo også lidt træls at vælge den store hvis den så generelt set er for stor til når vi bare skal lave én kylling. Så er det måske bedre med to til 4 personer når der er gæster, hvis altså ikke der kan være to i en til 4 pers.
Hvad mener I?
-
En af hver ??? *f
Undskyld - det er lidt ukonstruktivt ;)
-
Er den til 4 personer stor nok til en stor hjemmeavlet hanekylling?
Ellers er den jo super til at lave en gammeldags oksesteg eller en svinenakkekam i. Og det er jo til pænt store stykker kød. Jeg ved faktisk ikke hvad størrelse min er, for det er en gammel model af ler, men jeg er ikke sikker på den kan klare en barnevelderhane, men den klarer fint en dansk landhane.
-
Vi har én lille, når vi bare er os to herhjemme, men en stor, hvis der skal komme gæster!! den lille er der kun plads til enten en hel kylling eller 2-3 stykker kylling, hvis man også gerne vil have sprød skind på dem!! Men lige gyldig hvad, så er Römertopfen en uundværlig ting i et køkken med selvopdrættede kyllinger!!
-
Hvad hedder sådan en på dansk,jeg har sådan en lerfidus i mit danske køkken men mener aldrig jeg har brugt den.
Da jeg læste overskiften tænkte jeg vi talte om konditor kager,tja måske uvidende eller lækkersulten.
Hedder det ikke blot en stegeso,mener jeg
Vh Niels
-
Jeps en stegeso.
-
Hej
Køb istedet en 6,5l slow cooker så meget nemmere og bedre end Rømertopf
Amazone.co.uk
Søren
-
Så spørger jeg lige rigtig dumt. Hvad er forskellen på at bruge sådan en stegeso og en alm. gryde?
Har aldrig prøvet at lave noget i en stegeso og jeg har ikke min mor at spørge mere :D
-
Jeg har sådan en stegeso i glas... kan den være ligeså god som den der lerkrukke?
-
Det, der gør en stegeso så gode, er at den afgiver fugt, man lægger jo stegesoen i vand i mindste 10 minutter inden man bruger den, så her opsuger den en masse væde.
-
Hvis jeg skulle vælge mellem en lille eller en stor Römertopf, ville jeg nok tage den store, så der god plads til evt. rodfrugter som kan steges med, at den er lidt for stor til en enkelt kylling betyder mindre.
Hej
Køb istedet en 6,5l slow cooker så meget nemmere og bedre end Rømertopf
Amazone.co.uk
Søren
En Slow Cooker eller Crockpot som de også kaldes, er også en god ting at eje, den fungere ikke helt som en Römertopf som bruges i ovnen ved en noget højere temperatur end Crockpotten kører med, Crockpotten kan vel nærmest sammenlignes med lidt alà Sous-vide tilberedning uden at være det, ved Sous-vide tilberedning er kødet vakuumpakket og ligger i vand der har en temperatur på kødets slut temperatur, Crockpotten har en temperatur mellem 60 og 100°C. begge dele er til langtids tilberedning.
Jeg har sådan en stegeso i glas... kan den være ligeså god som den der lerkrukke?
Ikke helt, men en glas stegeso kan sagtens bruges, glasset bliver bare noget varmere en leret så det er nemmere at brænde noget på, det samme med en almindelig gryde.
Fordelen med en Römertopf er, at den reagere langsomt på varme og indeholder et fugtigt miljø hvilket gør kødet mere saftigt.
-
I Römertopfen kan man putte alle grøntsager, karfofler o.l i fadet efter at have haft stegesoen i vand. Der skal ikke tilsættes ret meget ekstra væske!! Og så lægger man kylling, steg eller lign. øverst.....så bliver der sprød skind, lægger overflade på steg, lammekølle eller lignende!!
-
Min søn er kok, og anbefaler også at bage brød i Rômertopfen, det skulle være lidt som at bage brød på stenplade. - Jeg købte min Rômertopf for ca. en uge siden - Har lavet oksesteg og kylling, begge med mange grøntsager....og det blev mørt og godt!!
Vil lave dej i aften og bage fredag. Brød bliver altid bedst med langtidshævning og meget lidt gær(ca.10 g.)
-
Vil gerne høre om din brød-erfaring i topf'en - gerne med opskrift ;D
-
Jeg har prøvet at bage brødet fra www.kvalimad.dk (http://www.kvalimad.dk) i min stegeso, det blev rigtig godt. /o
-
Kan stegesoen/topf'en godt tåle at blive opvarmet uden indhold, som i opskriften på Verdens bedste brød?
-
Det har jeg i hvert fald gjort, den tog tilsyneladende ikke skade.
-
Super, Marianne - for det var jeg nemlig i tvivl om den kunne tåle. Sætter du den så i blød inden den bliver opvarmet i ovnen?
-
http://www.madabc.dk/frontpage.aspx?id=0&dbid=40845e86-79c4-40e8-9ed9-d7dc5adaaba9&t=128541174130000000&s=rss (http://www.madabc.dk/frontpage.aspx?id=0&dbid=40845e86-79c4-40e8-9ed9-d7dc5adaaba9&t=128541174130000000&s=rss)
jeg læste den her artikel og blev MEGET klogere på römertopfen :)
men der står, at Ikea har en glimrende en... den er ikke på deres hjemmeside i hvert fald...
-
Ja, jeg sætter den i blød først, derpå i den varme ovn
-
http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/80087711
...den er her.
Dejlig stor og med god plads til en Jersey kæmpe ;-)
-
uh ih ah... surt man ikke skal i Ikea inden jul. Jeg søgte oppe og nede i hele kogetøjssektionen uden held - ikke engang en rømertopf kan jeg ramme ;D
-
Jeg har først lavet dejen for lidt siden og bruger den opskrift, Marianne V. linker til, den ser rigtig god ud /o Jeg lader dog dejen koldhæve i køleskabet til i morgen(det bliver den ikke ringere af) og derefter to timer ved stuetemp. som i opskriften.
Jeg har planlagt at gøre følgende: Lade Römertopfen stå i vand i 20 min., derefter i en kold ovn og topfen varmes op til 250 grader, lader den blive i ovnen 15 min. efter den ønskede temp. er nået - Derefter dejen i og så ellers som opskriften. Jeg vil dog drysse lidt mel i bunden først, så det ikke hænger fast.
Tror det er vigtigt at topfen kommes i en kold ovn og langsomt varmes op, da den ellers kan sprænge.
Jeg er da ret spændt på resultatet :) Skal nok melde tilbage!!
Jeg købte denne http://www.inspiration.dk/produkt/137877/rmertopf-stegeso - Dog til 149 kr. på tilbud i Inspiration i Svendborg.
-
Spørgsmålet er så, om det er så godt at komme en kold dej i en varm stegeso??? Der er jo noget med temperaturforskelle, der gør at tingesten springer... Hvad siger erfaringerne der? Det ville jo være surt at stå der med dej og lerstumper i hele ovnen. ???
-
http://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/80087711
...den er her.
Dejlig stor og med god plads til en Jersey kæmpe ;-)
EJ jeg kommer lige derinde fra :( Nå men så skal jeg da bare afsted igen ja jeg skal :D
-
Ja, du siger noget, Henriette - nu bliver jeg jo helt nervøs, der er jo langt fra stuetemp. til 250 grader. Jeg må vist lige ha` fat i sønni, selvom det er ret svært på denne årstid.
Ja, jeg sætter den i blød først, derpå i den varme ovn
@ Marianne, er din i ler uden glasur? og satte du den direkte i en varm ovn?
-
Du skal gennemfugte stegesoen rigtig grundigt.....smøre den med fedtstof og så lægge dejen tiul hævning i soen......derefter sætter du den ind i kold oven på 225 grader og bager brødet færdigt!! Mon ikke ca 25-30 minutter???
-
@ Trine - Hvis du læser under, Mariannes link: http://www.kvalimad.dk/opskrifter/verdens-bedste-broed vil du se at det netop ikke dur(det står dog langt nede på siden). - Da det bla. vil brænde på i bunden og slet ikke blive det samme brød.
Har talt med sønnen, han har dog bagt i helglaseret - Held og lykke, sagde han :(
Men, Trine, da du skriver "Mon ikke", går jeg ud fra du ikke har prøvet det??
-
Det er rigtig jeg ikke har prøvet det, men bruger Römertopfen meget tit og har da endnu ikke oplevet at der er noget der har brændt sig fast i bunde....slet ikke hvis du smøer den grundigt.....men men....det kommer jo an på en test....jeg tror det vil være en rigtig dårlig idé at lægge kold dej i en varm skål!!
-
I Juhulies link står der (nøjagtigt som Trine siger) at den ikke kan at den ikke kan tåle hurtige skift. Så den skal i kold ovn med kolde (rumtemperatur) fødevarer i. Og der må ikke puttes koldt i den når først den er varm.
Men Marianne hvordan har du gjort da du bagte det brød?
Her er også en masse opskrifter jeg glæder mig til at prøve
www.stegeso.dk
-
Jeg fandt lige denne på nettet!!
http://landkoekken.blogspot.com/2010/02/fantastisk-lkkert-brdbagt-i-romertopf.html
-
Jeg har bagt 'verdens bedste brød' mange gange i min stegeso. Den er af ler og har kun lige glasur i bunden. Jeg smider stegesoen i ovnen, når jeg tænder den og lader den stå på 250 grader i mindst 45 min, så både ovn og stegeso er glohed. Så tager jeg stegesoen ud og smider dejen (som har stuetemperatur) i og skynder mig at putte stegesoen i ovnen. Brødet får 25 min med låg på ved 250 grader og derefter ca. 20 min uden låg på ved 220 grader. Jeg smører IKKE stegesoen. Brødet har aldrig brændt sig fast.. og stegesoen er stadig hel. Så min erfaring er... bag bare løs! /o
-
Nu har jeg jo kun brugt min to gange, og har sat den fyldte topf, med kød og grøntsager, i en kold ovn fra start, og alt var super lækkert.
Men efter jeg har læst under linket, tager jeg chancen med brød i morgen - nu må det briste eller bære 8) Så må I andre lære af mine erfaringer *k *k
-
Jeg har bagt 'verdens bedste brød' mange gange i min stegeso. Den er af ler og har kun lige glasur i bunden. Jeg smider stegesoen i ovnen, når jeg tænder den og lader den stå på 250 grader i mindst 45 min, så både ovn og stegeso er glohed. Så tager jeg stegesoen ud og smider dejen (som har stuetemperatur) i og skynder mig at putte stegesoen i ovnen. Brødet får 25 min med låg på ved 250 grader og derefter ca. 20 min uden låg på ved 220 grader. Jeg smører IKKE stegesoen. Brødet har aldrig brændt sig fast.. og stegesoen er stadig hel. Så min erfaring er... bag bare løs! /o
SUPER, så er jeg mere rolig /o også selvom min er helt uden glasur - Nu skal det prøves :D
-
Min stegeso er uglaseret, og jeg har gjort som Chris beskriver. Det blev fint.
Sorry, at jeg ikke er vendt tilbage før, men der var juleafslutning i fjerkræklubben. *y
-
Det blev super godt og smager fantastisk /o ikke sidste gang jeg bruger topfen til brød :D
-
Sikke et flot brød /o
-
Min stegeso er uglaseret, og jeg har gjort som Chris beskriver. Det blev fint.
Sorry, at jeg ikke er vendt tilbage før, men der var juleafslutning i fjerkræklubben. *y
Skal dejen hæve a 2 omgange? Først 12 timer og så 2 timer?
Jeg må se at få bagt det brød en dag ;D
-
Lotte du kan se opskriften her:
www.kvalimad.dk