Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Trine Bierberg efter 14 November , 2010, 10:22
-
Min eddikemoder, som jeg har været så heldig at erhverve mig herindefra, trives ganske godt, både i rødvin og i hvidvin!!
Men, men......jeg kunne så godt tænke mig at lave æbleeddike!!
Mon der er nogen herinde der har en opskrift eller en idé om hvordan man gør det??
-
eddikemor ??? den bliver du nødt til at forklare..lyder super interessant ;D
-
"En Eddikemor er en svamp der laver sukker/alkoholholdige væsker om til eddike. Den findes overalt og hvis den får lov at vokse, kan den blive så stor som en kalvelever.
Eddiken dannes når luft får adgang til væsken, f. eks i en åben flaske vin. Den laver alkoholen om til eddikesyre, og det kan gå rigtigt hurtigt. Men også sukkerholdige safter kan blive til eddike.Hvis der ilt til stede, vil sukkeret først gære til alkohol, og dernæst videre til eddike.
Men det er ikke alle eddikesvampe der giver et lige velsmagende resultat, så derfor skal man gå ind og styre processen lidt. Det gør man med en eddikemor.
Den ses ofte som tråde eller skyer i god eddike.
Hvis man fanger en smule eddikemor fra en flaske eddike, kan man bare bruge den til at proppe i sin sjatbeholder.
Eddike laves f. eks af rødvins - eller ølsjatter, og jo bedre øl/rødvin, jo bedre eddike kommer der ud af det.
Men man kan lave fantastisk eddike af risvin, hyldeblomstsaft, kirsebærsaft, eller æblesaft eller enhver slags aromatisk frugtsaft..
Det forgår i en beholder, der kan tåle mosten, dvs. syrefast, og den skal ikke være lukket tæt. Gæringsprocessen kræver ilt."
Citat fra DR.dk
-
0
-
du må hente hos mig
hilsen randi n i sevel
-
Mon ikke den bare skal renses, ligesom når du går fra rød til hvidvin- og så i æblemost?
-
Min genbo laver eddike af hjemmelavet cider, og så vidt jeg husker så tilsatte han ekstra sprut, for det er det de lever af, og der er jo noget mindre sprut i cider end i vin. Den flaske jeg fik sidste år smagte skønt, så prøv endelig. Hvis du vil have en god besked om nøjagtig hvordan, så prøv at gå ind på Camilla Plums hjemmeside. Hun plejer at være ret hurtig til at svare på spørgsmål.
-
@ Henriette
Tak for rådet med at skrive til Camilla Plum....dette er gjort og hun har allerede skrevet tilbage!! /o
Hun skriver at eddikemoren lever af sukkeret i æblesaften, så det skulle gerne gå helt fint! :D
-
Det lyder godt - mon man så bare kan putte et stykke i f.eks. rå æblesaft som man kan købe på karton? Bor ikke så langt fra Ørbæk mosteri, de har god most uden tilsætningsstoffer.
-
@ Marianne
Du syntes jeg da du skal prøve.......selvom jeg jo ikke kan sige noget endnu om det lykkes for mig!!
-
det tror jeg du kan
hilsen randi
-
Det skal prøves ! /o :D