Dansk Fjerkræ Forum
Hønsegården => Foder => Emne startet af: Susanne efter 08 August , 2010, 14:33
-
Jeg har lært en opskrift, som jeg er utrolig glad for, som er nem at gå til, og som jeg gerne vil dele.
Jeg fik tippet af en i vores lokale fjerkræklub. (Jeg har faktisk lært RET meget ved at lytte godt efter, og jeg lytter stadig :D )
Man tager en flaske af den billigste madolie på købmandshylden. Heri kommes fem - otte store pressede fed hvidløg i. Man kan også tilsætte hakkede krydderurter af alle slags - friske, tørrede eller frosne)
En strøgen tsk-fuld salt tilsættes - mest for oliens holdbarhed.
Denne flaske stille man så der, hvor ens øvrige foder er placeret.
En gang daglig - eller hvor tit man nu synes - laver man en blanding i en skål af en portion knækfoder eller af hele korn og en sjat af hvidløgs-urteolien og rører godt rundt så alt foderet er smurt ind i olien.
Høns og kyllinger er vilde med det!
Olien "smører" indvortes og forhindrer både forstoppelse og at parasitter sætter sig fast. Derudover giver den en flot og stærk fjerdragt. Hvidløget forebygger som bekendt utøj og styrker immunforsvaret. Krydderurterne er i sig selv mirakelmidler mod stort set alle dårligdomme - og medvirker til et alsidigt foderindtag.
Nem, billig og virkningsfuld /o
-
Det må da laves med det samme ;D
-
Hvilke urter er der tale om??
-
Ham, der vist mig sin olie-blanding havde oregano og mynte blandet i. Det var hvad han lige havde i sin have på det tidspunkt.
Jeg har lavet en blanding med persille, dild og timian i.
Jeg er sikker på, alle urter er gode.
Og til vinter kan man jo drysse lidt tørret i - eller springe over.
Han fortalte iøvrigt, at man i Belgien (? (kan ikke helt huske hvilket land)) er gået meget over til brug af naturprodukter (krydderurter) som tilskud/forebyggelse af sygdom og utøj. Og at det var der, han havde lært opskriften at kende. Af en anden dygtig opdrætter. :D
-
I og med at jeg lige har flettet tre x 1½m lange fletninger af hvidløg fra haven, vil jeg straks gå igang, mon de vil sætte pris på lidt persille, basilikum tilsat?
VH Gunni.
-
Man kan vel simpelthen blende hvidløg og urter og evt. en sjat olie for at det glider i blenderen.
Tak Susanne <E
-
Ja, det er da en oplagt fremgangsmåde, Marianne - meget nemmere /o.
Jeg har netop afsluttet min første flaske olie - men absolut ikke den sidste! Jeg havde tænkt olien som en afveksling fra hønseguffet, som jeg iøvrigt kun får lavet når jeg har god tid.
Olieblandingen vil de få noget oftere af den simple grund, at det er så nemt at lave og at det holder sig længe :D
-
Super idè /o
Jeg har netop blendet timian, salvie, citronmelisse og persille med masser af hvidløg og olie. Da alle høns var i haven, satte jeg det på græsset og de kom straks løbende til - der bliver nu guffet :D
Lige et hønse-olie-krydderurt-hvidløgs-reklame-foto ;D
-
Det der er da ikke kun for høns, hvis olien er acceptabel er det jo både godt og lækkert for høns og andet godtfolk. Ser rigtig lækkert ud.
Rasmus
-
Hold da op det ser helt lækkert ud. Lige en label på også er det da klar til butikshylden ;D
-
@Rasmus: Nej, du har ret - den er da lige til at hælde over salaten - hehe!
@Anne Vibeke: Dejlig fotodokumentation (som sædvanlig /o )
-
Har også været i gang med blenderen - der kom følgende i (udover 10 fed hvidløg og salt): purløg, persille, timian, esdragon, citronmelisse, merian og mynte. Det var hvad jeg kunne finde i haven. Jeg lavede 1 liter og puttede det i en gammel saftflaske.
De kastede sig over kornet (hvede/majs) med det i ! Hundene fik også lige en sjat i foderet - og jeg var lige ved at give lammestegen, som nu ligger i ovnen lidt på også, men den var nu allerede krydret... :D
-
Tak :) - Vil lige oplyse at vi fik lidt på salaten og vores hunde fik også lidt i foderet, det var rigtig godt. Kattene sprang vi over, da de gik uden om hønsenes mad, de spiser ellers ofte af samme skål, da der altid er åbent til hønsegården om dagen(umuligt at holde dem ude).
Men kan klart anbefales /o
-
Tak for opskriften! Har selv lige tømt haven for krydderurter, og lavet olie-hvidløgs-urte-guf 8)
Hvilken herlig duft der nu er i køkkenet /o Min mand siger, at han helt sikkert selv vil spise det, når det har trukket i nogle dage ;)
-
Vil mene at den blendede udgave måske er knap så langtidsholdbar som den med hele ingredienser ...
men er man obs på det er begge metoder jo fremragende.
-
Søs, hvorfor tror du holdbarheden er lavere, når man blender i stedet for at hakke krydderurter og presse hvidløg?
-
Tak :) - Vil lige oplyse at vi fik lidt på salaten og vores hunde fik også lidt i foderet, det var rigtig godt. Kattene sprang vi over, da de gik uden om hønsenes mad, de spiser ellers ofte af samme skål, da der altid er åbent til hønsegården om dagen(umuligt at holde dem ude).
Men kan klart anbefales /o
Er der ikke noge tmed at hunde ikke kan tåle rå hvidløg? Eller er det en skrøne?
Stine :)
-
Jeg har en veninde, der seriøst opdrætter hunde. Hun bruger rå hvidløg i store mængder i deres (hjemmelavede) mad. Hun siger at det forebygger utøj og andre plager....
-
Også kun noget jeg tror ....ved det slet ikke og er selv i tvivl.
Har før lavet krydderolier der nærmest holder evigt med fx hele hvidløg osv
Laver så også selv humus af blendede kikærter mm i ...det kan holde sig i en uge i køleskab hvis overfladen dækkes med olivenolie.
Men så heller ikke længere. Jeg har bare en ide om at olie indkapsler fx hvidløg bedre når det er helt end når det er hakket = større overflade og mulighed for at man har fået luft med ned i blandingen ?
Men hva ..de får det såmn nok ædt inden ugen er omme alligevel *gg*
-
Jeg vil da mene at det kan holde sig i mange uger. :)