Dansk Fjerkræ Forum

Hønsegården => Hyggesnak => Emne startet af: Christina efter 20 Juni , 2010, 23:46

Titel: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 20 Juni , 2010, 23:46
Jeg har ved flere lejligheder, besøgt div. hønseavlere, og har i forbindelse med disse besøg haft nogle tanker. Jeg oplever, at jo mere "seriøs" avleren er med sin race/sine racer, jo ringere forhold tilbyder avleren dyrene...  /d Dette gælder bestemt ikke alle, det ved jeg, men jeg har bare oplevet det en del gange nu.

Jeg har været ude hos flere avlere, som har bitte små rum til hver stamme, uden adgang til udearealer, og stanken af ammoniak var så slem, at jeg næsten ikke kunne vente med at komme ud. En af disse avlere, havde også flere små bure stående med haner "til reserve, hvis der skulle ske noget med den bedste hane" :( Og her snakker vi altså om udstillingsbure :(

Nu er det så sådan, at jeg sagtens kan se det gode i at arbejde med at bevare en race uden fejl (selv om man kan diskutere rigtigheden i at aflive levende væsner allerede ved klækning, pga. forkerte tæer f.eks.), men jeg synes bare det bliver forkert, når dyrenes kår bliver ringere på det grundlag. Det er jo ikke mig som sætter standarten for hvad et godt hønseliv er, men jeg synes bare som minimum at hønsene bør have adgang til frisk luft :-\

Nå, men det var som sagt lidt tanker herfra, en sen søndag aften... Er lidt trist over at det virker som om nogle avlere (bestemt ikke alle) lidt glemmer at tilgodese dyrenes behov, i kampen om at have flotte dyr.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: karina dj efter 21 Juni , 2010, 07:18
Har lagt mærke til det samme, og ærgrer og undrer mig. Er helt enig med dig Christina  :-\ Har ikke besøgt så mange, men der skal ikke meget til før man lurer tendensen.

Det er absolut ikke kun indenfor hønseverdenen... i kanin-udstillingsverdenen går kaninerne osse i meget små bure, som de endda får et kuld i. De unger jeg har fået fra avlere har fx ikke knurhår fordi de bider dem af hinanden pga pladsmangel (stress)  /d
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 Juni , 2010, 07:32
Det med hygiejnen kan man ikke skyde i skoene på alle avlere. For jeg har også set ret så mange "alm" havehønsefolk, hvor hønsene for det første går meget meget rigtig tæt, på meget lille plads og for det andet bestemt ikke er særlig rene og hvor lugten af ammoniak var mere end stram og især kalkben trives i bedste velgående.
ER DET MON SÅDAN ALLE STEDER, det tror jeg bestemt ikke  ??

Jeg har også set mange seriøse avleres hønsegårde, hvor der ikke ligger så meget som et halmstrå forkert.

At der så er haner i hanebure, er også som regel her i avlsperiode at det står på.

Men som med ALT andet, har man set det to steder, så er det JO SÅDAN DET ER ALLE STEDER.

Det er ligesom her på Forum, bliver der af 2-3 stykker skrevet en masse om en race, nå ja så er den race MEGET talrig.

Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: karina dj efter 21 Juni , 2010, 07:46
Men som med ALT andet, har man set det to steder, så er det JO SÅDAN DET ER ALLE STEDER.

Lestat: det synes jeg bestemt ikke der er lagt op til i denne tråd  ;)

Jeg ser hanerne i de små bure når udstillingerne er overstået og avleren ikke ved hvad han skal stille op...en grydesteg med 94 point  ???  :D
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 07:48
Dette gælder bestemt ikke alle, det ved jeg, men jeg har bare oplevet det en del gange nu.

(bestemt ikke alle)

Lene, lige før denne tråd tager en drejning som ikke er nødvendig, vil jeg lige fremhæve ovenstående ;)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Susanne efter 21 Juni , 2010, 08:09
Jeg har af og til tænkt på det samme, Christina!

Jeg går pt selv i avlstanker, og de indretninger, jeg forestiller mig til de forskellige grupperinger i avlsperioden bliver ikke større og større -  tværtimod!

Jeg tror dog, at de (vi) allerfleste hønsemennesker er ansvarlige og ordentlige overfor vores dyr. Og samtidig tror jeg, at vi nogen gange undervurderer de enkelte individers tilpasningsevne. Dette skal selvfølgelig ikke misforstås eller læses som et forsvar for misrøgt.

Jeg har flere steder set flokke på lidt plads, som alligevel struttede af sundhed og velvære.

Der er dog nok ingen tvivl om, at fritgående havehøns, der ikke har restriktioner om, hvem de må "date" , har de mest optimale betingelser, man kan forestille sig.

Heldigvis er der også nogen, der vil arbejde for at bevare de enkelte racer - og jeg er sikker på, at det som hovedregel foregår ordentligt og hønsevenligt  :D



Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Rixen efter 21 Juni , 2010, 08:21
Jeg har også besøgt en seriøs avler hvor hanerne ihvertfald ikke har gode forhold, en stor hane i et lille udstillingsbur..ejeren fortalte at hanen var lidt aggresiv, det undrede mig ikke med de vilkår han boede under..

Men vi må også selv lige tænke os om: vil vi ha flotte udstillingsegnede dyr fra de bedste dyr,,eller kan vi i vores haver leve med knap så udstillingsegnede dyr men hvor dyrene har haft en supergod og sund opvækst med masser af plads..

Må sige jeg går mere op i at alle mine dyr har god plads og kan løbe frit, derfor har jeg kun en hane til hver hold høns,,ingen haner skal sídde og kukkelure i et lille trådbur her..
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 08:30
Det er såmænd ikke det med at de ikke har så meget plads...altså selvfølgelig er det altid godt at kunne tilbyde ens dyr masser af plads. Men jeg har da også set eksempler på en ret lille hønsegård med dværghøns, hvor dyrene så ud til at trives utrolig godt med masser af grønt, træer og buske  /o

Men det er mere det dér (i mit hoved) skræk-scenarie, med et lille rum med en stamme høns, som aldrig kommer ud og hvor det virker til at være sjældent at der bliver gjort rent  :-\ Det virker i mine øjne ikke som det mest hensigtsmæssige for dyrene  :(

Rixen, det du skriver med "vil vi ha flotte udstillingsegnede dyr fra de bedste dyr,,eller kan vi i vores haver leve med knap så udstillingsegnede dyr men hvor dyrene har haft en supergod og sund opvækst med masser af plads". Jeg tror ikke det ene nødvendigvis behøver at udelukke det andet. MEN...jeg ved nu godt hvad jeg vil vælge  :-X
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Susanne efter 21 Juni , 2010, 09:37
Men det er mere det dér (i mit hoved) skræk-scenarie, med et lille rum med en stamme høns, som aldrig kommer ud og hvor det virker til at være sjældent at der bliver gjort rent  :-\

Dét skræk-scenarie er der da vist ingen der går ind for! Og jeg bliver nødt til at fortælle, at jeg kender til hobby-have-høns, som lider under ejerens manglende interesse.

Der findes mennesker inedenfor alt, der har med dyr at gøre, som ikke lever op til almindelig anstændighed - men kan vi ikke godt være forsigtige med den der "dem kontra os" - hvor "os" selvfølgelig er de rigtige?

Det klæ'r ingen :(
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: GKV efter 21 Juni , 2010, 09:47
Jeg kan leve med, med tiden, at have nogle superflotte udstillingshøns under frie forhold. Men jeg er også nødt til at have nogle af mine haner i bur, ellers er det rent kaos! Det har jeg jo aldrig før haft nødigt, da jeg blot havde en flok høns med en hane.

Så sent som i går blev min araucanerhane dømt fængsel, ikke fordi han gør noget, men simpelthen fordi hans høner snart er helt nøgne, både på ryggen og nakken og da jeg ikke skal lave flere kyllinger efter ham i år, ja så er der dømt pause.Slagte ham vil jeg ikke endnu, han er en sød fætter og laver dejlige børn og jeg regner da med at han igen skal ind til sine høns når de er blevet pæne igen.

Derfor har jeg også valgt, ikke at have for mange racer gående, jeg skal til efteråret finde ud af om jeg har tre haner jeg kan udstille for at få racen godkendt, de kan altså ikke springe rundt og få skader under slagsmål med andre og ældre haner. Med tiden håber jeg på at få stabiliseret så meget på min race at jeg har lidt, men godt.

Jeg prøver efter bedste evne, at gøre det så godt som muligt, de bliver båret ud i udendørsbure, hver dag.Det er jeg sikker på kan falde nogen for brystet også, men alternativet er en masse krydsningkyllinger, dem er der rigeligt af, samt en masse jagten rundt efter hønsene.Til gengæld er de dejligt håndterlige og hopper nærmest op i armene på mig.

Det er synd, at der skal rettes disse beskyldninger mod de seriøse opdrættere for jeg er som Lestat sikker på, at det er noget der findes desværre hos begge typer hønseejere.

Efter denne tråd vil jeg nok betænke mig på, at vise andet end de kyllinger samt forældredyr frem, som folk kan købe,  og så ellers ikke indvie dem i, hvordan JEG holder høns.

VH Gunni.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 21 Juni , 2010, 09:57
Jeg vil avle til udstilling od hos mig kommer det til at betyder haner i bure, i hvert fald en del af tiden. Men jeg vil gøre mit bedste for at de kommer til at gå frit så meget som muligt. PT. har jeg f.eks. kyllinger i bur, de render rundt i hønsegården om dagen når de er blevet lukket ud, ellers så er de inde i et marsvinebur med deres mad og vand.

Jeg er af den holdning at en høne godt kan tilpasse sig det liv, så længe den også får opfyldt sine behov for at bevæge sig og støvbade, her tænker jeg på at den vil blive luftet nogle timer hver dag.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 Juni , 2010, 10:04
@ GKV

Det at du håndtere dine høns hver dag er helt klar en fordel til når de en dag står i et udstillings bur og dommeren skal håndterere dem.

Nogen gange ser man desværre høns som har levet frit ude på den bagerste mark og som farer rundt i buret når de skal dømmes. Især de lette racer kan godt bruge lidt burtræning.

Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Rixen efter 21 Juni , 2010, 10:10
Dette er ikke et angreb på de som er seriøse avlere..jeg synes man selv må gøre op med sig selv hvordan man vil holde sine dyr..vi har jo alle forskellige indstillinger til det..

Jeg tænker også her på de forskellige hønsegårde/huse man kan købe på nettet..nogle af de huse der sælges som værende til 3-4 høns,,ville jeg mene kun er egnet til en kanin.. ;)herunder tænker jeg også på hvordan det må være for de stakkels høns om vinteren med ca. 1 m2 plads indenfor..
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Marianne Vedel efter 21 Juni , 2010, 10:28
Jeg mener godt, man kan kan holde sine høns under gode, frie forhold OG samtidig lave et seriøst opdræt, det er i hvert fald det, jeg forsøger.
Jeg har set høns under kummerlige forhold både som alm. æglægningshøns og hos seriøse avlere. Og selvfølgelig har jeg også set det modsatte.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Tanja S.B. efter 21 Juni , 2010, 11:01
Jeg har ikke besøgt så mange seriøse avlere, men har kun mødt gode forhold. Til gengæld har jeg mødt mange hobbyhønseavlere som ikke ved en hujende fis om høns. F.eks. dyr der er nøgne og snaskede i rumpen med forklaringen om at sådan er den race (har man nogensinde hørt om racen nøgenmås? Nej vel!) eller dyr, der har ben så tykke af kalkben, at de næsten ikke kan gå, uden at ejeren så meget som undrer sig over det. Måske tænker de "det er jo bare høns", måske tænker de slet ikke... Jeg ved det ikke...

Der er brådne kar ALLE steder! Det er naturligt nok at vurdere andres dyrehold ud fra sin egen etiske standard. Men man skal bare huske at historien ofte er længere end som så. Hos mig er der ingen haner i bur, men jeg skal heller ikke udstille. Hvis jeg skulle, kan jeg læse ud af de andre indlæg, så ville det være nødvendigt i en periode... Alle vi lystige amatører skal huske at sætte pris på (og det gør vi!) at der er nogle, der gider udstille og holde racerne ved lige, selvom det i et øjebliksbillede måske ikke ser ud som om det er sådan vi selv ville holde høns. Selvfølgelig skal vi alle opføre os ordentligt. Det gør de fleste, både indenfor hobbyholdere og de mere seriøse, er jeg overbevist om...
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lyysa efter 21 Juni , 2010, 11:17
Jeg vil lige give mit besyv med.
Jeg kender mange der holder høns og vel omkring en femogtyvende del (1/25) avler. Resten formerer bare skidt og kanel i en pærevælling.
Der er i blandt dem der avler én som kan komme lidt i samme kategori som trådens ophavsmand nævner. Hønsene har gårde på 2 * 4 meter og bagvedliggende rum på 2*2 meter.
Han holder udelukkende store racer og han har 5 racer. Hver race består af en stamme med 4 høner og en hane, evt blot 3 høner.

Sine haner udvælger han fra bure på 1*1 meter som står på jorden.

Da jeg besøgte ham første gang kunne jeg jo ikke holde min kæft, så jeg pladrede ud med hvor lidt plads de har. Det faldt ham jo nok lidt for brystet, så vi tog en snak og blev i enden enige om at være (lidt) uenige.
Jeg forventer ikke at folk holder deres høns i kæmpe volierer. Jeg kender hønsehold fra byernes småhaver og baggårde hvor de typisk har 4*3 meter nederst i gården til hus og gård. Og jeg har set så mange høns trives og strutte af vitaminer der. Lægge super velsmagende æg og være til stor underholdning for børnene. Så vi blev enige om at han egentlig bare skulle have lavet gårdene 1 meter bredere så ville jeg ikke have tænkt nærmere over det.

Men når det så er sagt, så forstår jeg jo godt avlerne. Dem der ikke holder Disney høns. Men som målrettet arbejder i generationer. Og dem er jeg glade for! For ellers var rotationsavl umuligt idet der ikke kunne finder ordentlig gen materiale. Så kunne vi skrive hønsebøgerne om og slette alt om krydsningsfrodighed og racer.

Og der er brug for de rene racer mener jeg, og derfor vil vi se disse lidt kummerlige forhold enkelte steder. Fordi der er 24 der holder høns for hver gang der er en der avler høns. Så nummer 25 er nødt til at have mange racer for at vi kan holde racerne i hævd.

Jeg beskæftiger mig ikke meget med hønseavl. Faktisk er jeg tilbøjelig til at sige slet ikke da det er rotationsavl jeg driver for slagtekødets skyld. Men indenfor kaniner avler jeg. Og der er det overordentlig svært at finde nogen der avler min race. Og når man som jeg i over 1 år ikke har fundet nogen der har rene dyr, så tynger det en. For hvad skal det nytte. Alle andre blander.
Så mine kaniner har ikke de store folde jeg gerne så, eller de store bure jeg ville elske de havde. Men dyrene er rene. Og uden de små folde og små bure så var racen måske slet ikke til længere. For racers popularitet kommer og går. Det ene år Faverolles, det næste Maran. Så er det silker og så er det de gamle danske racer. Derefter er det den lyse Sussex og så bliver det Kochin. Vi ved ikke hvad der sælger næste år, men helt sikkert er det at hvis vi vil have racer må vi takke de avlere der er.

Der er mange af de dygtigste avlere der er temmelig gamle i dag og slet ikke med på IT bølgen og derfor er de slet ikke representerede herinde. Derimod er der mange mødre på barselsorlov eller med arbejde der udføres hjemmefra og i den gruppe er der en tendens til at falde i svime over kyllinger, rugemaskiner og små kyller der løber rundt med orm. Med et pop-ord så er de eksponenter for den Disneyficering af vores dyr som samfundet i det hele taget gennemgår.

De gamle avlere derimod har holdt høns i gode tider og i svære tider. De har betalt år efter år til foreningerne, betalt for udstillingsnumre og bordplads og bedømmelser og kontingenter til medlemsbladene. De har opført og vedligeholdt det ene hønseanlæg efter det andet, ofte med meget små penge, og fodret på dyrene og ærgret sig og glædet sig.
De har spist dyr med 94 point, fordi de ikke var rene nok i farverne, eller havde et dårlig temperament. Fordi de havde 2 med 95 point og en med 96. De har rengjort og stabiliseret racerne i årtier, men herinde er de ikke så mange. Og de forhold de syntes var rigtig gode i 50erne og 60erne er bare ikke gode nok for vore unge, nutidige øjne, der har set bambi og venner 700 gange. Som ikke har lugtet et hønseri i virkeligheden. Og som ikke holder høns for madens skyld men fordi det giver os et afbræk i en tosset hverdag, med noget som giver mening.

Mine bedsteforældre holdt altid dyr, deriblandt høns. Og mens vi her på matriklen kan ikke lade være med at gå og snakke med vores høns, "Hvor er du fiin ven", "Dyt dyt her kommer mutter med mam", "Ikke hakke på pullergøj, vel Julie" så var det eneste min bedstemor nogensinde sagde til sine høns var "komse komse komse" og "flyt dig" hvis der var en særlig stædig en der ikke gik væk af vejen.
Nå ja og så "Velbekomme" når den blev spist.

Og der er altså lang imellem de 2 fronter, det kan alle vel se.

Dette skal i øvrigt ikke ses som en underkendelse af trådstarterens indlæg og oplevelse. Jeg tror på at det var kummerligt det du så. Det sker også at jeg ser sådan noget, men så køber jeg ikke noget, men tager afsted når jeg har pointeret hvorfor. Det er sket flere gange med mine kaniner. At det er for kummerligt. Og så må man sige noget og gøre noget ved det.

@ Rixen.
Mine 8 høns der overvintrede havde kun 1 m2 hønsehus. De gik frejdigt ud i sneen hver morgen og gav sig til at spankulere rundt for at få gang i blodomløbet. Hanen Romeo galede så det var til at få tinnitus af og tog sig med vanlig nidkærhed af sine pligter overfor damerne. Termometret inde i huset sagde + 5 til 9 grader når de blev lukket ud afhænging af om det blæste eller ej, selv om der var -12° udenfor.
Jeg har ikke lys i mine hønsehuse, men mine høns begyndte at ligge æg igen den 16 januar. 24 dage efter vintersolhverv mente de at nu var forholdene til det. Mine racer er lys sussex og wyandot og hvid Italiener. Det var wyandotterne der startede og fik trukket resten med så alle var igang omkring første februar.
Ingen af hønsene blev syge af det. Faktisk fik jeg først sygdom igen da det tøede. En parasit satte sig på Romeos øjenlåg i nogle dage og han blev blind på det ene øje. Så han fik øksen og vi fik grydesteg  ;D Nu har jeg en ny Romeo.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 12:53
Først vil jeg lige sige at det da er super dejligt at det ikke er alle som har deres høns under disse forhold. Og at der findes hobbyhønse-avlere som ikke giver dyrene gode forhold, er da også bare virkelig trist. Det ærgelige i denne tråd, er at i stedet for at tænke på dyrene, så går der politik i det, omkring at det er dem og os, eller man begynder at skrive nedlandende om mødre på barsel eller "os" der arbejder hjemmefra ::)

Jeg kan leve med, med tiden, at have nogle superflotte udstillingshøns under frie forhold. Men jeg er også nødt til at have nogle af mine haner i bur, ellers er det rent kaos! Det har jeg jo aldrig før haft nødigt, da jeg blot havde en flok høns med en hane.

Så sent som i går blev min araucanerhane dømt fængsel, ikke fordi han gør noget, men simpelthen fordi hans høner snart er helt nøgne, både på ryggen og nakken og da jeg ikke skal lave flere kyllinger efter ham i år, ja så er der dømt pause.Slagte ham vil jeg ikke endnu, han er en sød fætter og laver dejlige børn og jeg regner da med at han igen skal ind til sine høns når de er blevet pæne igen.

Derfor har jeg også valgt, ikke at have for mange racer gående, jeg skal til efteråret finde ud af om jeg har tre haner jeg kan udstille for at få racen godkendt, de kan altså ikke springe rundt og få skader under slagsmål med andre og ældre haner. Med tiden håber jeg på at få stabiliseret så meget på min race at jeg har lidt, men godt.

Jeg prøver efter bedste evne, at gøre det så godt som muligt, de bliver båret ud i udendørsbure, hver dag.Det er jeg sikker på kan falde nogen for brystet også, men alternativet er en masse krydsningkyllinger, dem er der rigeligt af, samt en masse jagten rundt efter hønsene.Til gengæld er de dejligt håndterlige og hopper nærmest op i armene på mig.

Det er synd, at der skal rettes disse beskyldninger mod de seriøse opdrættere for jeg er som Lestat sikker på, at det er noget der findes desværre hos begge typer hønseejere.

Efter denne tråd vil jeg nok betænke mig på, at vise andet end de kyllinger samt forældredyr frem, som folk kan købe,  og så ellers ikke indvie dem i, hvordan JEG holder høns.

VH Gunni.


Jamen, Gunni, hvis du ikke har lyst til at vise andre hvordan du holder høns, så er det da selvfølgelig din egen sag. JEG undrede mig blot over at have set flere holde høns under utrolig uhumske forhold, i meget små båse eller bure, og som aldrig lod deres høns komme ud. Ud fra det du skriver, hører du ikke til i den kategori, så jeg forstår ikke helt hvorfor du farer op i det røde felt?

Jeg vil avle til udstilling od hos mig kommer det til at betyder haner i bure, i hvert fald en del af tiden. Men jeg vil gøre mit bedste for at de kommer til at gå frit så meget som muligt. PT. har jeg f.eks. kyllinger i bur, de render rundt i hønsegården om dagen når de er blevet lukket ud, ellers så er de inde i et marsvinebur med deres mad og vand.

Jeg er af den holdning at en høne godt kan tilpasse sig det liv, så længe den også får opfyldt sine behov for at bevæge sig og støvbade, her tænker jeg på at den vil blive luftet nogle timer hver dag.

Det er ihvertfald ikke det scenarie jeg har beskrevet længere oppe :)

Jeg mener godt, man kan kan holde sine høns under gode, frie forhold OG samtidig lave et seriøst opdræt, det er i hvert fald det, jeg forsøger.
Jeg har set høns under kummerlige forhold både som alm. æglægningshøns og hos seriøse avlere. Og selvfølgelig har jeg også set det modsatte.

Præcis! :) Og jeg ved da også godt at der er kummerlige forhold både på den ene og den anden side, men min pointe var at prøve at få lidt fokus på dyrenes forhold.

Jeg vil lige give mit besyv med.
Jeg kender mange der holder høns og vel omkring en femogtyvende del (1/25) avler. Resten formerer bare skidt og kanel i en pærevælling.
Der er i blandt dem der avler én som kan komme lidt i samme kategori som trådens ophavsmand nævner. Hønsene har gårde på 2 * 4 meter og bagvedliggende rum på 2*2 meter.
Han holder udelukkende store racer og han har 5 racer. Hver race består af en stamme med 4 høner og en hane, evt blot 3 høner.

Sine haner udvælger han fra bure på 1*1 meter som står på jorden.

Da jeg besøgte ham første gang kunne jeg jo ikke holde min kæft, så jeg pladrede ud med hvor lidt plads de har. Det faldt ham jo nok lidt for brystet, så vi tog en snak og blev i enden enige om at være (lidt) uenige.
Jeg forventer ikke at folk holder deres høns i kæmpe volierer. Jeg kender hønsehold fra byernes småhaver og baggårde hvor de typisk har 4*3 meter nederst i gården til hus og gård. Og jeg har set så mange høns trives og strutte af vitaminer der. Lægge super velsmagende æg og være til stor underholdning for børnene. Så vi blev enige om at han egentlig bare skulle have lavet gårdene 1 meter bredere så ville jeg ikke have tænkt nærmere over det.

Men når det så er sagt, så forstår jeg jo godt avlerne. Dem der ikke holder Disney høns. Men som målrettet arbejder i generationer. Og dem er jeg glade for! For ellers var rotationsavl umuligt idet der ikke kunne finder ordentlig gen materiale. Så kunne vi skrive hønsebøgerne om og slette alt om krydsningsfrodighed og racer.

Og der er brug for de rene racer mener jeg, og derfor vil vi se disse lidt kummerlige forhold enkelte steder. Fordi der er 24 der holder høns for hver gang der er en der avler høns. Så nummer 25 er nødt til at have mange racer for at vi kan holde racerne i hævd.

Jeg beskæftiger mig ikke meget med hønseavl. Faktisk er jeg tilbøjelig til at sige slet ikke da det er rotationsavl jeg driver for slagtekødets skyld. Men indenfor kaniner avler jeg. Og der er det overordentlig svært at finde nogen der avler min race. Og når man som jeg i over 1 år ikke har fundet nogen der har rene dyr, så tynger det en. For hvad skal det nytte. Alle andre blander.
Så mine kaniner har ikke de store folde jeg gerne så, eller de store bure jeg ville elske de havde. Men dyrene er rene. Og uden de små folde og små bure så var racen måske slet ikke til længere. For racers popularitet kommer og går. Det ene år Faverolles, det næste Maran. Så er det silker og så er det de gamle danske racer. Derefter er det den lyse Sussex og så bliver det Kochin. Vi ved ikke hvad der sælger næste år, men helt sikkert er det at hvis vi vil have racer må vi takke de avlere der er.

Der er mange af de dygtigste avlere der er temmelig gamle i dag og slet ikke med på IT bølgen og derfor er de slet ikke representerede herinde. Derimod er der mange mødre på barselsorlov eller med arbejde der udføres hjemmefra og i den gruppe er der en tendens til at falde i svime over kyllinger, rugemaskiner og små kyller der løber rundt med orm. Med et pop-ord så er de eksponenter for den Disneyficering af vores dyr som samfundet i det hele taget gennemgår.

De gamle avlere derimod har holdt høns i gode tider og i svære tider. De har betalt år efter år til foreningerne, betalt for udstillingsnumre og bordplads og bedømmelser og kontingenter til medlemsbladene. De har opført og vedligeholdt det ene hønseanlæg efter det andet, ofte med meget små penge, og fodret på dyrene og ærgret sig og glædet sig.
De har spist dyr med 94 point, fordi de ikke var rene nok i farverne, eller havde et dårlig temperament. Fordi de havde 2 med 95 point og en med 96. De har rengjort og stabiliseret racerne i årtier, men herinde er de ikke så mange. Og de forhold de syntes var rigtig gode i 50erne og 60erne er bare ikke gode nok for vore unge, nutidige øjne, der har set bambi og venner 700 gange. Som ikke har lugtet et hønseri i virkeligheden. Og som ikke holder høns for madens skyld men fordi det giver os et afbræk i en tosset hverdag, med noget som giver mening.

Mine bedsteforældre holdt altid dyr, deriblandt høns. Og mens vi her på matriklen kan ikke lade være med at gå og snakke med vores høns, "Hvor er du fiin ven", "Dyt dyt her kommer mutter med mam", "Ikke hakke på pullergøj, vel Julie" så var det eneste min bedstemor nogensinde sagde til sine høns var "komse komse komse" og "flyt dig" hvis der var en særlig stædig en der ikke gik væk af vejen.
Nå ja og så "Velbekomme" når den blev spist.

Og der er altså lang imellem de 2 fronter, det kan alle vel se.

Dette skal i øvrigt ikke ses som en underkendelse af trådstarterens indlæg og oplevelse. Jeg tror på at det var kummerligt det du så. Det sker også at jeg ser sådan noget, men så køber jeg ikke noget, men tager afsted når jeg har pointeret hvorfor. Det er sket flere gange med mine kaniner. At det er for kummerligt. Og så må man sige noget og gøre noget ved det.

@ Rixen.
Mine 8 høns der overvintrede havde kun 1 m2 hønsehus. De gik frejdigt ud i sneen hver morgen og gav sig til at spankulere rundt for at få gang i blodomløbet. Hanen Romeo galede så det var til at få tinnitus af og tog sig med vanlig nidkærhed af sine pligter overfor damerne. Termometret inde i huset sagde + 5 til 9 grader når de blev lukket ud afhænging af om det blæste eller ej, selv om der var -12° udenfor.
Jeg har ikke lys i mine hønsehuse, men mine høns begyndte at ligge æg igen den 16 januar. 24 dage efter vintersolhverv mente de at nu var forholdene til det. Mine racer er lys sussex og wyandot og hvid Italiener. Det var wyandotterne der startede og fik trukket resten med så alle var igang omkring første februar.
Ingen af hønsene blev syge af det. Faktisk fik jeg først sygdom igen da det tøede. En parasit satte sig på Romeos øjenlåg i nogle dage og han blev blind på det ene øje. Så han fik øksen og vi fik grydesteg  ;D Nu har jeg en ny Romeo.

Jeg var godt klar over at der sikkert var nogle mennesker som var uenige, og som synes at racens overlevelse kommer før dyrenes velfærd. Og ja, selvfølgelige er det nødvendigt at nogle beslutter sig for at avle rene racer, hvis en race ikke skal uddø. Men jeg er ikke enig i at man skal gøre det hvis man ikke har pladsen og forholdene til det.

Alt det du skriver med "Disneyficering" må stå for egen regning. Jeg kan sagtens synes en kylling er utrolig sød og nuttet, samtidig med at både jeg og mine børn ved, at den nok ender på middagsbordet hvis det er en hane.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 Juni , 2010, 13:10
Det korte og det lange er vel at høns uanset om de er ægte racehøns, hybrider eller blandinger skal have et rent sted, ordenligt foder og efterses jævnligt for utøj.

Om de så skal  have 10 tdr. land  eller om haner går i hanebokse Det må det være op til folk selv...... pladsen er synes jeg et vurderings spørgsmål for hver enkelt hønseejer.

Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 13:16
Det korte og det lange er vel at høns uanset om de er ægte racehøns, hybrider eller blandinger skal have et rent sted, ordenligt foder og efterses jævnligt for utøj.

Om de så skal  have 10 tdr. land  eller om haner går i hanebokse Det må det være op til folk selv...... pladsen er synes jeg et vurderings spørgsmål for hver enkelt hønseejer.



Hmm, enig i det første...og muligvis også enig i det andet. Jeg var ikke klar over (før denne tråd), at det kun var i en kort periode at hanerne var i burene. Hvis det er gennem længere tid, synes jeg ikke det er bedre end alm. burhøns, som vi vel alle godt kan blive enige om er en skandale...

Men ja, min pointe er netop at dyrene skal have det godt, uanset racer osv...
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 21 Juni , 2010, 13:22
Christina det kunne jeg ikke være mere enig i /o vores høns skal bare have det godt, vi har dem jo for hyggens skyld :) også selvom vi gerne vil udstille eller de bare skal være havehøns og lægge æg og blive spist en dag.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Tanja S.B. efter 21 Juni , 2010, 13:25
Men ja, min pointe er netop at dyrene skal have det godt, uanset racer osv...

Ja /o
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: GKV efter 21 Juni , 2010, 13:26
Citat:

Jamen, Gunni, hvis du ikke har lyst til at vise andre hvordan du holder høns, så er det da selvfølgelig din egen sag. JEG undrede mig blot over at have set flere holde høns under utrolig uhumske forhold, i meget små båse eller bure, og som aldrig lod deres høns komme ud. Ud fra det du skriver, hører du ikke til i den kategori, så jeg forstår ikke helt hvorfor du farer op i det røde felt? Citat slut

 ;D ;D ;D Så skal du bare se når jeg er i "det røde felt"Det er noget jeg meget sjældent beflitter mig med. Det jeg mener om det hele er, at man kan jo sige det til vedkommende direkte i stedet for at kaste smuds på en hel gruppe. Jeg ved godt du bløder lidt på det ved at sige at der er undtagelser.Mennesker har en vis evne til at tro, at hvis de nu kan finde en masse fejl hos andre så bliver de selv en smule bedre. Det er ikke altid tilfældet og fnidder, fnadder kendes så godt indenfor alt, hvad der har med dyr at gøre.

Selvfølgelig skal dyrene da passes ordentligt, det er vi da enige om, det er da derfor jeg slæber mig en pukkel til for, at sætte hele banden på græs hver dag og tage dem ind igen om aftenen for at skåne dem for at blive taget af ræven.

Nu er emnet taget op og jeg kan da blot råde folk til, at lade være med at købe hos opdrættere,seriøse eller ej, hvis de mener de ikke har de rigtige forhold.

Og så kan jeg ikke dy mig, for nettet er både godt og skidt og folk ikke altid lige det man måske tror.Jeg tænker altid på denne tegning de gange jeg fristes til at fremhæve mig selv.

(http://i7.photobucket.com/albums/y255/gu-ku-vi/7190.jpg)

VH Gunni.



Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 21 Juni , 2010, 13:28
Også selvom denne tråd er møntet på seriøse avlere.. så må det gælde ALLE  høns.

Jeg har 3 hanebokse på hver 1x1½ m. og så har jeg to rammer udstillings bure til store høns, hvor der i det ene er 3 rum på hver 70x70 cm. og det andet to rum på hver 105x105 cm.

Jeg har haner nu i boksene. Burene bruger jeg kun kortvarigt, eller hvis der er en som hænger lidt.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 13:43
Citat:

Jamen, Gunni, hvis du ikke har lyst til at vise andre hvordan du holder høns, så er det da selvfølgelig din egen sag. JEG undrede mig blot over at have set flere holde høns under utrolig uhumske forhold, i meget små båse eller bure, og som aldrig lod deres høns komme ud. Ud fra det du skriver, hører du ikke til i den kategori, så jeg forstår ikke helt hvorfor du farer op i det røde felt? Citat slut

 ;D ;D ;D Så skal du bare se når jeg er i "det røde felt"Det er noget jeg meget sjældent beflitter mig med. Det jeg mener om det hele er, at man kan jo sige det til vedkommende direkte i stedet for at kaste smuds på en hel gruppe. Jeg ved godt du bløder lidt på det ved at sige at der er undtagelser.Mennesker har en vis evne til at tro, at hvis de nu kan finde en masse fejl hos andre så bliver de selv en smule bedre. Det er ikke altid tilfældet og fnidder, fnadder kendes så godt indenfor alt, hvad der har med dyr at gøre.

Selvfølgelig skal dyrene da passes ordentligt, det er vi da enige om, det er da derfor jeg slæber mig en pukkel til for, at sætte hele banden på græs hver dag og tage dem ind igen om aftenen for at skåne dem for at blive taget af ræven.

Nu er emnet taget op og jeg kan da blot råde folk til, at lade være med at købe hos opdrættere,seriøse eller ej, hvis de mener de ikke har de rigtige forhold.

Og så kan jeg ikke dy mig, for nettet er både godt og skidt og folk ikke altid lige det man måske tror.Jeg tænker altid på denne tegning de gange jeg fristes til at fremhæve mig selv.
VH Gunni.


Hehe, tankevækkende tegning :D

Men altså...jeg er nu ikke så interesseret i hvem og hvad, selv om der er mange som skriver en masse om "dem" og "os"...og nu dig også i forhold til at finde fejl hos andre, og man så fremstår bedre selv. Jeg har egentlig tænkt over dette længe, og valgte så i går at skrive mine tanker ned...velvidende at der sikkert er nogle som ikke vil sælge mig æg/kyllinger mere. Og så må det være sådan. Dejligt at du endnu ikke er oppe i det røde felt, den må jeg have til gode så ;D

Også selvom denne tråd er møntet på seriøse avlere.. så må det gælde ALLE  høns.

Jeg har 3 hanebokse på hver 1x1½ m. og så har jeg to rammer udstillings bure til store høns, hvor der i det ene er 3 rum på hver 70x70 cm. og det andet to rum på hver 105x105 cm.

Jeg har haner nu i boksene. Burene bruger jeg kun kortvarigt, eller hvis der er en som hænger lidt.


Jamen, tak for info omkring varigheden af "bur-haner" ;D Dejligt at det ikke er hverdag hele året rundt :)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Tanja Pedersen efter 21 Juni , 2010, 14:02
Spændene læsning!

Jeg har ikke en hylende forstand på race-opdræt. Jeg ved blot, at alle - hobbyavlere, raceopdrættere - ja alle...- burde behandle deres dyr på en ordentlig måde, men der er mange meninger om, hvad der er bedst:

Jeg er medlem af en katteside på nettet, og her er det mest raceopdrættere der huserer. Uha, uha. Jeg fik godt nok på hattepullen, da jeg tillod mig at begræde at min kat var blevet kørt over, for det var min egen skyld, når jeg var så dum, at lade katten rende LØS! Det var ligefør jeg skulle meldes for vanrøgt, når jeg var så hensynsløs at udsætte mine katte for alle de farer der findes i det fri  ??? >:( :o.

Summasumarum: Nogle mente at en kat har det bedst når den er spærret inde og kan undgå at blive kørt over. Jeg mente at en kat har det bedst når den kan følge sine instinkter: jage mus og løbe frit omkring.

Jeg læser lidt det samme mellem linjerne i denne tråd: Nemlig at "Meninger om hvad der er det bedste, er der nok af ;)"
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Filip Sebastian efter 21 Juni , 2010, 14:43
Jeg hører til den type opdrættere, der forsøger at lave avlsarbejde og har haft de samme racer og farver i mange år.

En måde at løse dyrevelfærds-problemet på, kan være:

At avlsstammerne går i hver sin voliere og på skift lukkes frit ud i haven!

En anden måde er at have et avlssamarbejde med andre opdrættere, så man ikke behøver de mange små rum.

Dette har jeg selv forsøgt flere gange. Desværre oplever man også det, at den anden part bliver træt af dyrene og afliver dem istedet for at give dem retur!

Så prøv at finde nogle personer I kan stole på, og giv så hønsene de bedst mulige forhold.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 21 Juni , 2010, 19:14
Jeg hører til den type opdrættere, der forsøger at lave avlsarbejde og har haft de samme racer og farver i mange år.

En måde at løse dyrevelfærds-problemet på, kan være:

At avlsstammerne går i hver sin voliere og på skift lukkes frit ud i haven!

En anden måde er at have et avlssamarbejde med andre opdrættere, så man ikke behøver de mange små rum.

Dette har jeg selv forsøgt flere gange. Desværre oplever man også det, at den anden part bliver træt af dyrene og afliver dem istedet for at give dem retur!

Så prøv at finde nogle personer I kan stole på, og giv så hønsene de bedst mulige forhold.

Det var da en super smart måde at gøre det på! :)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: hanegalgak efter 21 Juni , 2010, 22:03
Der er ihvertfald eeen ting der som minimum skal være overholdt , og det er da statens love omkring det (kender dem ikke , men de er der da ).

hanegalgak
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 21 Juni , 2010, 23:31
Jeg tror slet ikke på at der eksisterer dem og os :) var ude og besøge en dygtig og erfaren opdrætter her til aften med 100 høns. Og det lyste bare ud af ham hvor glad han var for dem. Så længe vi har glæden tilfælles så tror jeg ikke på at der er dybere forskel på fjerkræ folk.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: John Mejland efter 22 Juni , 2010, 09:06
Nu skal jeg da nok rode mig ind i noget jeg ikke har forstand på, men som nystartet i en sen alder, håber jeg på tilgivelse hvis jeg dummer mig.

Jeg ville da gerne købe gode høns fra en race-avler, hvis han så ville komme forbi og se på afkommet, råde og vejlede, måske tage noget med hjem igen og avle videre på, se så kunne jeg jo starte med at være på sidelinien og på den måde komme ind på banen med udstillinger mm.

Hvis man selv skal gå og rode med det og læse beskrivelser som står på noget der ligner græsk og latin for en nybegynder, så kommer man ikke videre,  hvis man derimod havde en mentor, som kunne råde og sige, det der skal udstilles, det der ikke, så var man jo på vej.

Så kan man melde sig i lokalklubberne, ja de fleste borde er besat, de samme "gamle" medlemmer sidder sammen hver gang, de nye får en bord nærmest døren, når de går ud af den kommer kun halvdelen tilbage igen.

Jeg var på et marked her for nyligt, hvor en klub havde en stand, den var skam befolket, der sad formentlig nogle af bestyrelsen, nogle medlemmer var der også, snakken gik livlig, jeg stod der længe inden en havde et ½ minut til at stikke mig et klubblad, og så tilbage til snakken igen.
Sådan en klub får man jo ikke lyst til at besøge.

Det glæder mig at se, der er så mange unge her på forum, de er fremtiden, en del vil nok forsvinde nogle år, kærester, uddannelser, etablering.
En stor del vil dog komme tilbage igen når familie og bolig er på plads,
og så er de der mange år frem.

Nå det blev noget blandet, men det var det der lige var i hovedet sådan en tirsdag morgen.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Susanne efter 22 Juni , 2010, 09:26
Jeg bliver lidt trist over at læse om din erfaring med lokalklubberne. Jeg ved ikke hvilken klub du har været medlem af eller bare har hørt om.

Jeg tror, det er rigtigt, at der sidder en del gamle meget erfarne medlemmer i klubberne. Foreningslivet er nemlig for kraftig nedadgående generelt indenfor alt.

Min erfaring er, at man MEGET gerne vil have nye uvidende medlemmer, som har brug for hjælp. (Er selv lige blevet medlem af Vendsyssel Fjerkræklub og har fået en drømme-modtagelse af lutter hjælpsomme bestyrelsesmedlemmer.)

Var igår på besøg hos næstformanden, som gerne brugte en friaften på to nye uvidende medlemmer, (Johanne og jeg) som bare stillede det ene begynderspørgsmål efter det andet. Derudover tilbød han at ruge nogle dyrebare æg ud for mig fordi jeg var nervøs ved projektet. Samt besked om "bare at ringe og spørge nårsomhelst", for der er nemlig ingen klubaften i juli.

Klubberne er fyldt med mentorer! Mange af dem er ikke på nettet, men der er enorme mængder af viden og erfaring at hente der - man skal bare lige selv ta' de første par skridt og ikke lade sig afskrække f.eks. af en lidt distræt repræsentant på en udstilling. Han kan jo lige der have nok at koncentrere sig om.

Iøvrigt hjælper de i klubberne gerne en nybegynder med ialt fra ndkøb af høns eller rugeæg til praktisk- og videnshjælp med alt, hvad der måtte opstå.

Så! Klø på med de klubber, hvis altså man vil prøve noget lidt mere avls-agtigt. At springe lokalklubben over, når man vil lære om hønseavl svarer til at ville lære at læse med lukkede øjne  :D

Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Marianne Vedel efter 22 Juni , 2010, 09:36
Du skulle melde dig ind i vores lokalklub, John; her tager man sig rigtig godt af nye medlemmer  /o
Når det brænder på, kan man ringe til formanden og hun er altid parat med råd og vejledning eller også får man lige hendes mand, der ved "alt" og gerne giver en hånd. Når jeg har været til møde i klubben, har jeg talt med dem, jeg sad i nærheden af, men naturligt nok snakker dem, der har været i klubben i mange år sammen på en anden måde, deres venskab går jo mange år tilbage. De gange, jeg har været afsted, hvor Linda også har kunnet , har vi som regel siddet sammen, men det er nu fordi, vi hygger os med det.
Så gi' det en chance, jeg er sikker på, at du gerne må komme til en klubaften eller to, inden du melder dig ind, også hvis der er en klub tættere på, hvor du bor *y
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Mercedes efter 22 Juni , 2010, 11:51
Selvom jeg ville udstille osv. tror jeg ikke at min samvittighed kunne holde til at lukke en hane ind i et lille bur...heller ikke bare for et par dage, men jeg er nok en kylling ;) på det område.
Så ville jeg bygge nogle ekstra hønsehuse/gårde, og havde jeg ikke plads til det, ville jeg nok sørge for ikke at have flere dyr end jeg havde plads til.
Men heldigvis er vi alle forskellige med forskellige grænser og samvittighed. :)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: John Mejland efter 22 Juni , 2010, 12:04
Jeg har ikke været i en lokal fjerkræklub. Kun mødt dem udenfor på stande.
Men jeg har en hel del erfaring fra andre hobby-klubber, har siddet i bestyrelser lokalt, regionalt og på landsplan, har været i en del foreninger som representant/foredragsholder for landsforeningen.

Jo jo jeg ved godt hvordan det foregår mange steder, men der er heldigvis også steder hvor der bliver taget hånd om nye potentielle medlemmer, mange gange af bestyrelsen, det gælder så om at de får vedkommende sat til det rigtige bord, hvor der sidder nogle med de samme dyr, for bliver de ikke integreret ordentlig, så kommer de måske ikke igen.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: karina dj efter 22 Juni , 2010, 12:33
Det var just min ord Mercedes, bortset fra jeg ikke udstiller  ;)

Derfor kan man jo godt producere fine racerene dyr, og jeg ville aldrig selv acceptere, at ringere forhold kan undskyldes med at man avler rene racer til fordel for racens bevarelse.
Så er det efter min mening pladsen der afgør hvor meget jeg kan slå mig løs  ;)
 
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 22 Juni , 2010, 17:26
Jeg har små hønsehuse ca. 1*1m pr. hane, der er hævet ca. ½m over jorden så de får 1*2 m løbegård.
Bliver i øjeblikket brugt af skrukhøne med kyllinger, da udstillingssæsonen er over går hanerne hos hønsene
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Marianne Vedel efter 22 Juni , 2010, 17:44
Patricia, nu håbede jeg jo lige, at du havde billeder af ungkarleboligerne i dit galleri.....skal du ikke snart ha' det?  <+
For de kunne da lyde lidt praktiske.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Wanda efter 22 Juni , 2010, 18:42
Hold da op, hvor havde lige den her tråd gemt sig henne, har først set den nu, nå men altså.... jeg vil da også høres ;)

Sidste år i november var jeg jo deltagende i en hønseudstilling, dog kun med æg.  Jeg er den eneste med maran i min klub så jeg havde jo selvfølgelig taget nogle billeder af min hedengangne smukke hane.
Da jeg viste dem til nogle klubmedlemmer var første kommentar " hold da op... går den på græs?"  ..... "øhhhh jaaaaaaa....... " fik jeg stammet frem..... "sikke fine forhold var så efterfølgende kommentaren"
Bare lige en lille sjov oplevelse som man kan gp og filosofere lidt over.

Jeg tænker at uanset forhold så gælder det om at kigge på dyrene, som flere har været inde på.... ser de mistrivende ud eller ser de egentlig ud tilat de har det ok? En hane kan jo have det ret godt på loidt plads hvor der er ro og rart fremfor at stresse rundt over at kunne se andre haner og hele tiden skal forsvare sit harem.
Jeg vil ikke forsvare den ene måde at holde høns på over for den anden, det må være op til den enkeltes temperament.  Så længe dyrene er sunde både fysisk og psykisk.

MEN...............(og så kommer galden) det kan tænde mig voldsomt af når jeg hører at hvis man åp en udstilling har to haner (med fodfjer) med ens pointstilling begge haner super flotte og bla bla bla.... men den der løber med første præmien er den hane hvor fodfjerne ikke er slidt.  Se så¨tilter det for Wanda Madsen.... for hvorfor er det lige at en hane der har adgang til at skrabe i jorden som jo er en naturlig adfærd, skal tabe til en som er hold i forhold hvor fjerene skånes mest muligt? Vi har haft diskussionen herinde før... men jeg er altså ikke blevet så meget klogere at jeg kan huske det ihvertfald. For så er det jo at man skal ind og se på dyrenes ønskelige tarv syntes jeg. Hanen der går på bomuldsvat eller hvad hulan den går på for at bevare fjerene intakte og flotte er med garanti en glad hane (det mener vi ihvertfald) får super foder, vitaminer og en håndfuld grønt af og til... den bliver pudset og plejet så selv en puddelhunde udstiller vil fremstå som en sjuskedorthe. Skrabehanen er også glad og bliver også nusset og pusset og plejet og får sund god mad og alt som den anden hane får... den kommer bare lige ud i noget jord og skrabe dagligt...... og det taber den på!!!?? Fordi hvad??? Og nu kommer der sikkert en masse fine forklaringer på det og nogle vil nok påstå at det ikke hænger sådan sammen, men det har jeg altså hørt!
Samme lunte bliver tændt når man i Dansk kennelklub godt kan udstille en importeret hund med kuperede ører (forbudt i DK) men man kan ikke udstille en hund som af helbredsmæssige årsager har fået halen skåret af..... Om jeg fatter denne dobbelt morale. Men det er en anden historie og må hellere bremse mig selv inden jeg er nød til at gå ud og hælde koldt vand i hovedet ;)

Jeg er selv lidt på herrens mark mht hanerum..... vil jo gerne udstille men har squtte plads til en masse haner at vælge imellem, hmmm så må man vel satse på hønerne ;)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 22 Juni , 2010, 20:07
@ Wanda

En hane med dårlig/slidte kan sagtens forekomme selvom hanen er i bur og omvendt så kan "løsgående" haner også havde en god fodbefjering.
Det er et spørgsmål om hvor tørt dyrene går og hvor stor plads de har.

Men det er da helt klart at det dyr med pænest/renest og hel fjerdragt vinder over det dyr som ikke har. Hvis det lige er det punkt der skiller dem.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 22 Juni , 2010, 20:12
Og angående om imødekommenhed, så tror jeg godt at alle klubber er interesseret i flere og nye medlemmer. Men det er bare det med mennesker at kender man hinanden så holder man sammen.
Og hvem skal så bryde isen, de "gamle" er måske også lidt "bange" for at gå til fremmede.

Så bare gå gå til de "gamle" og skab en dialog. Ligeledes skal vi "gamle" også tage sig af de nye.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Lene Lestat efter 22 Juni , 2010, 20:58
@ hanegalgak

Staten tillader burhøns, hvor hver høne har et A4 ark plads og der sidder 3-5 høner i hvert bur, de er forøvrigt også næbkuperet. Her sidder de så i et års tid.

Så her må hanebokse være ren luksus ved siden af.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Joankinu efter 22 Juni , 2010, 21:07
Jeg tænker at uanset forhold så gælder det om at kigge på dyrene, som flere har været inde på.... ser de mistrivende ud eller ser de egentlig ud tilat de har det ok? En hane kan jo have det ret godt på loidt plads hvor der er ro og rart fremfor at stresse rundt over at kunne se andre haner og hele tiden skal forsvare sit harem.
Jeg vil ikke forsvare den ene måde at holde høns på over for den anden, det må være op til den enkeltes temperament.  Så længe dyrene er sunde både fysisk og psykisk.



Ja man kan kun sige at det at have høns er og skal altid være fornøjeligt - både for os som mennesker men så sandeligt også for hønsene.

Mon vi mennesker ville finde os i at skulle gå i illelugtende mudder og ikke have en tør plads at kunne lægge os på.???

Nej vel! Derfor må vi først og fremmest sørge for at vi selv synes dyrene har det godt nok. Ikke hermed sagt at de absolut skal have en seng og et rum eller lign. Næ, bare en siddepind og god plads at røre sig på kan skam gøre det.

Jeg bor selv i en skovkant og har derfor ret tit våd bund i mine voliere. Jeg har voliere til alle mine dyr men vil selvfølgeligt gerne kunne gøre det godt for dyrene, derfor samler jeg grønt til dem der ikke kan få adgang til det selv. Jeg har nu kun jordbund i alle voilere efterhånden, da græsset bare ikke rigtigt kan klare flere år i træk med kraftig hønseskidning.

Men det fornøjelige er altid at komme over og fodre og så hele tiden skulle se sig for for ikke at komme til at træde på kyllingerne der tror at mine tæer er en orm der er kommet ind sammen med det grønne jeg lige har smidt ind - kan hilse og sige det kilder ;D

Udstiller selv mine dyr, og synes det er sjovt. og det tager skam laaaaang tid at komme ind på klubmedlemmerne hvis ikke man selv spørger ind til noget. Dem der er med i en klub ved jo ikke hvad du lige står og mangler svar på.
Så ja, spørg for guds skyld - og der er ikke noget der hedder dumme spørgsmål, vi hjælper alle!
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: hanegalgak efter 22 Juni , 2010, 21:16
@ Lestat : hø - så tror jeg nok alle på dette forum har mere plads   ;)

Det er nu en underlig ting med de høns og plads : vi har en løbegård på 80 - 90 m2 , der huser et herligt sammenrend af fjerkræ. Jeg kan da godt se de - lejlighedsvis - benytter det hele , for de har ikke fræst ret meget op , udover langs med muren under noget hyld , de 8 -10 m2 er så til gengæld en stor støvbade anstalt , hvor de får deres passiar i fred og samdrægtighed.

Så med henblik på hvor meget plads de selv benytter - ind i mellem - kan jeg da godt sætte mig ind i nogle fristes have en ordentlig omgang fjerkræ på lidt plads.

Det bliver bare ikke her hos os de får lidt plads .............
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: KarinP efter 22 Juni , 2010, 23:38
Selvom jeg ville udstille osv. tror jeg ikke at min samvittighed kunne holde til at lukke en hane ind i et lille bur...heller ikke bare for et par dage, men jeg er nok en kylling ;) på det område.
Så ville jeg bygge nogle ekstra hønsehuse/gårde, og havde jeg ikke plads til det, ville jeg nok sørge for ikke at have flere dyr end jeg havde plads til.
Men heldigvis er vi alle forskellige med forskellige grænser og samvittighed. :)

Det var just min ord Mercedes, bortset fra jeg ikke udstiller  ;)

Derfor kan man jo godt producere fine racerene dyr, og jeg ville aldrig selv acceptere, at ringere forhold kan undskyldes med at man avler rene racer til fordel for racens bevarelse.
Så er det efter min mening pladsen der afgør hvor meget jeg kan slå mig løs  ;)
 

Helt enig med Jer begge 2...
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 23 Juni , 2010, 16:08
Patricia, nu håbede jeg jo lige, at du havde billeder af ungkarleboligerne i dit galleri.....skal du ikke snart ha' det?  <+
For de kunne da lyde lidt praktiske.

Det skal jeg prøve at få gjort ;)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Marianne Vedel efter 23 Juni , 2010, 22:43
 <E
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 27 Juni , 2010, 13:56
SÅ Marianne, så er der billeder af det ene hanebur i galleriet
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Christina efter 27 Juni , 2010, 14:33
Hvor er det fint, Patricia *h Hvor længe går din hane derinde ca.?

Det hanebur jeg så, var et trådbur, som ca. var halvt så stort som indearealet i dit "hanehus" /d
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 27 Juni , 2010, 17:41
De plejer at gå der ca. 3-4 mdr. Fra den første udstilling og til avlssæsonen starter. Og igen når de har slidt lidt for meget på hønerne. Men i år har jeg pt. høner nok så de går 9-11 høner pr. hane
så de er ikke kommet i hanebur endnu, kommer det måske heller ikke.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Marianne Vedel efter 27 Juni , 2010, 19:38
Superfine og informative billeder, TAK Patricia  /o
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Joankinu efter 29 Juli , 2010, 08:36
SÅ Marianne, så er der billeder af det ene hanebur i galleriet

Hej Patricia -kan man evt få mål på dit hane/skrukhus - det ser flot ud
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 29 Juli , 2010, 10:37
Jeg skal måle det når det bliver tørvejr..
Jeg mener dog det er 1m* 1m selve huset. Men det kan også være jeg for nemhedens skyld :-[ har lavet det 1,2*1,2 (Pladens brede), men jeg måler
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Joankinu efter 03 August , 2010, 13:20
Jeg skal måle det når det bliver tørvejr..
Jeg mener dog det er 1m* 1m selve huset. Men det kan også være jeg for nemhedens skyld :-[ har lavet det 1,2*1,2 (Pladens brede), men jeg måler

Det lyder perfekt.  /o

Når du har de nøjagtige mål, vil jeg se om jeg kan lave noget tilsvarende til mine ungdyr til næste år. /o

Den lille voliere de går i nu er 1,0*2,0 med tilhørende lille hus påsat på ca 1,0*0,50 (en armlængde ca) - skal jo kunne få fat i dem. ;D
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 26 August , 2010, 16:04
Så har jeg langt om længe fået målt huset ::)
Selve huset er b.1m x l.1m x h.80 cm - 85 cm (taget er skråt)
Det er hævet 55 cm over jorden.
Selve hønsegården er 2,5 m x 1m (incl. pladsen under huset)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 26 August , 2010, 16:15
Sådan et kunne man vel egentlig med rimelig samvittighed bruge til en stamme silkehøns(dværg) 1.2 de 2-3 måneder jeg regner med at tage rugeæg fra dem? Og bagefter til en skrukhøne /o

Mine høns går ellers frit, det er bare for at de ikke skal parre sig på kryds og tværs.

Vil du være sød at skrive hvad du har brugt af materialer? ???
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 26 August , 2010, 16:38
Jeg har brugt krydsfiner til huset, lagt vinyl på gulvet for nem rengøring. lægter til voliere, volierenet, under huset har jeg sat plast trapezplade rester op som læ. se evt. billed her http://fjerkrae.dk/cpg1416/thumbnails.php?album=785 (http://fjerkrae.dk/cpg1416/thumbnails.php?album=785)
Og jeg bruger det også til skrukhus, når der ikke går Hane  ;)
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Willy Littau efter 26 August , 2010, 16:55
D.F.f.R har en hustegning af huset - miljøhønsehuset.
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Johanne Schiødt efter 26 August , 2010, 18:19
Patricia- det vinyl du har brugt i bunden, er det vinyl gulvtæppe du har brugt?
Titel: Sv: Hønseavlere og dyrenes forhold
Indlæg af: Patricia efter 26 August , 2010, 18:24
Alm. vinyl til gulve, en billig rest jeg fandt i Bauhaus