pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Sygdomme / KyllingerOgTyndMave

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Kyllinger og tynd mave

Artikel fra Hobro Fjerkræklubs blad Hønsehuset - af Bjarne Andersen.

Grunden til at kyllinger får tynd mave skyldes i de fleste tilfælde foderet. Man bør altid sørge for at kyllingerne har frisk foder der lugter godt, brug aldrig foder der lugter sur.

Et andet problem kan være at meget af det foder der fremstilles herhjemme er baseret på konsum fjerkræ, hvor der kræves en hurtig vækst, især er der mange gange problemer når man går fra startfoder til voksfoder, da dette foder er tilsat stoffer der får kroen til at udvide sig så dyrene kan optage mere foder og hermed vokse hurtigere.
Derfor ses der også ofte blod i afføringen hvis man går for hurtig over til voksfoder.

Der findes udenlandsk foder i handlen, hvor man kan gå direkte fra startfoder til voksfoder, dette er et bevis for at dette foder ikke er tilsat stoffer der udvider kroen.

Jeg har tidligere haft en del problemer med mine kyllinger da jeg brugte konsumfoder til dem. Som regel fik de tynd mave et par uger efter at de var udruget.
Dette problem klarede jeg ved at lave en blanding at Yoghurt naturel tilsat lidt Kartoffelmel klid samt Cheerios morgen mad der sammen med klid er meget fiberholdigt, et par dage med dette som tilskud kan som regel klare problemet, ca. 1 teskefuld pr. dyr, men som oftest meldte problemet sig igen efter et par uger.
Blandingen består af ca. 1-2 deciliter yoghurt og ½ til en hel teskefuld kartoffel mel, det er vigtigt at der ikke kommer for meget Kartoffelmel i blandingen da man i så fald risikere at dyrene får forstoppelse.

Det er også gavnlig at tilsætte lidt fuglefrø, især undulat blanding der indeholder meget hirse, som indeholder en del stivelse.
Solsikker hamp og andre meget fede frøsorter bør man undlade i foderet da det feder meget, samt det giver tynd afføring, på grund af den meget olie disse frø indeholder. Det at kyllingerne har blød afføring er medvirkende til at de ikke trives normalt.

En anden ting man skal være opmærksom på er at har de voksne høns fået meget grønt, under æglægningen sker der ikke noget ved at give kyllingerne grønt, da de er vandt til dette da ægget indeholder det de voksne dyr lever af.
Hvis de gamle dyr sjældent får grønt skal man være meget forsigtig med at give kyllingerne grønt.