pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Racebeskrivelser / Orloff

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar


Tak til Tue Diemer for denne racebeskrivelse og tak til Johan Opsomer for lån af billederne.


Orloff

Orloff-racen stammer officielt fra Rusland, men kommer sansynligvis oprindeligt fra Ghilan-provinsen i Persien (nu Iran), og er i Tyskland blevet yderligere forædlet til den type vi kender i dag. Racen skulle være blevet importeret til Rusland af grev Orloff-Techesmansky som lagde nyt navn til racen - racen hed tidligere Chlianskaia. Fra Rusland blev racen derefter eksporteret til Europa og Nordamerika, og især i Tyskland blev den populær, og nogle mener at det er der de gode æglægningsegenskaber blev fremavlet, mens andre påpeger at dens gode vinteræglægning netop var et kardinalpunkt for de russiske avlere. Racen er kommet til Danmark fra Tyskland.

Orloff har en typisk kamphønse-positur og tydeligsvis er Malayen blandt racens forfædre. Skandinavisk Fjerkræstandard beskriver racen som følger :

Lidt over middel af størrelse, med stærk muskulatur, bred kropsform med ret kraftig knoglebygning, middelhøj stilling med meget oprejst holdning der nærmer sig det knejsende. Har fyldigt busket skæg og fyldigt let brusende halsbehæng (halskrave ved høne), et bistert udtryk og lidt kamplysten, men dog behersket karakter.

Der er i øjeblikket 2 godkendte farver i racestandarden i Danmark : Rødbroget og Mahogni

Stor race vægt:
Hane 3000-3500 gram.
Høne 2250-2750 gram.

Ægvægt - rugeæg mindstevægt: 53 gram.
Ægvægt - rugeæg idealvægt: 58 gram.

Dværg vægt:
Hane 1000 gram.
Høne 800 gram.

Ægvægt - rugeæg mindstevægt: 30 gram.

Racen er kendt for at lægge godt med æg om vinteren, hvor mange andre racer helt kan ophøre med æglægning. Desuden skulle racen være hurtigt tilbage i æglægning efter fældning.

Til trods for at det er en kamphønsetype, og den skandinaviske racestandard beskriver dem som lidt kamplystne, er de Orloff'ere jeg holder særdeles fredelige, og blev faktisk trynet af mine Faverolles-damer. De er også rolige ved håndtering, og min 2-årige søn går rundt og samler æg inde hos en flok med en 4-kilos hane.

Racen hører under Dansk Kamphønseklub

Kilder og links
Skandinavisk Fjerkræstandard 2004

"The Russian Orloff Fowl", Dr Joseph Batty, 2002, ISBN 1-85736-253-5

Ultimate Fowl Forums side om Orloff

Feathersite´s side om Orloff

Den tyske Orloff-forenings hjemmeside

Billeder er fra Johan Opsomers galleri og er med hans tilladelse bragt her.

(c) Tue Diemer 2009