pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Racebeskrivelser / MandarinAnd

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Dette er en japansk og nordkinesisk anderace. Den er meget smuk med sine klare farver og opsatte vinger. De har en speciel fjerdragt i nakken der kan bevæges som en krave. Det er en lille sirlig and.

Mandarinænder er lette at holde I fangenskab.
Den foretrækker at have sin rede i en hule og gerne højt, f.eks i et hul i et træ.
Den ruger gerne på ca. 8 æg og rugetiden er 29 dage. Ænderne er dygtige flyvere og bør derfor stækkes, eller holdes i overdækket andegård.

Vægt:
Andrik 1000 gram.
And 900 gram.

Ægvægt: 50 gram.

Skalfarven er blå/grøn.

Se flere billeder i galleriet

Bjarne Andersens erfaringer:
"Da jeg har holdt Mandarinænder genem de sidste 20 år har jeg lidt erfaring med denne svømmefugl.

Mandarin anden er en af de flotteste prydænder, men Mandarinandriken er også en af de mest agrasive prydænder i paringstiden. Jo mindre plads man har jo større er problemet i forhold til andre ænder. Jeg har været udsat for at et par Mandarinandriker har forsøgt at overfalde en Rustand, der er næsten dobelt så stor. det endte dog med at Mandarin andrikerne måtte en tur i vandet da Rustænderne ikke havde i sinde at flytte sig.
Ofte forsøger Mandarin andrikerne at parre sig med andre typer prydænder.

I øvrigt er Mandarin anden ikke en and men høre under gæs. Den stammer fra Øst Asien. Den er let at få til at yngle, når den får det rette fodder. Ællingerne er heller ikke svære at holde liv i når blot de får det rigtige foder. Et godt foder er Flouting duck, et flydefoder der bla. kan købes hos dem der forhandler foder fra Melgaard/ Mariman.
Masser af grønt, gerne mælkebøtter er også nødvendig hvis man skal have held med opdræt. Alm hvede eller grutning (malet korn) er ikke tilstrækeligt. Et godt foder med en god andel animalske proteiner er nødvendig. Andemad er også ganske udemærket hvis det kan skaffes. Lidt levende foder i form af Melorme eller Myggelaver eller Daphnier er også godt til ællingerne.

Når ællingerne kommer, skal man være forberedt på at de let løber op af tråde der er 1 meter højt, og hvis de bliver skræmt tager det kun få minutter før der ikke er flere ælinger i indhegningen, men kun anden tilbage, og man kan godt opgive at fange dem igen da de er uhygelig hurtige. Det eneste man kan gøre i dette tilfælde er at lukke anden ud og lade hende kalde ællingerne til sig og liste alle ind i sikkerhed.
Det bedste er et bur/voliere med volieretråd, med en maskestørrelse på 12 x 25 mm, som er overdæket med tråd af samme størrelse Hvis man har mulighed for at lave dette bur/voliere i gården hvor de går og placere redekassen her er det den bedste løsning. Man må ikke lukke før dagen hvor ællingerne klækker. Hvis man gør det tidligere og anden kommer ud for at lufte sig og hendes område er indeskrænket, går hun som regel ikke på reden igen."