pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Racebeskrivelser / Araucana

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Araucana menes at være en gammel urrace, der er hentet fra Sydamerikas vestkyst til landene omkring Middelhavet i 1500-tallet, og derfra udbredt til resten af Europa.

Det er en meget rolig race som gerne flyver, men som er nem at tæmme. Den er en god skruk og kyllingepasser.

Racen er kendetegnet ved ørekvaster, skæg eller begge dele og manglende hale

Den findes i flere farver: hvide, sorte, blå, perleblå, vildtfarvede, guldhalsede, sølvhalsede, gråstribede og hvedefarvede.

Fås desuden som dværg i farverne vildfarvet sort/hvedefarvet og hvid

Stor:
Hanens vægt ca. 2,0-2,5 kg
Hønens vægt ca. 1,6-2,0 kg

 ægvægt ca. 50 g (idealvægt 54 g) 

Dværg: Hanens vægt ca. 850. Hønens vægt ca. 750 - Ægvægt 32-35 g

Æggets farve er turkis.

Araucana må ikke forveksles med engelsk araucana, som er en helt anden race

Se flere billeder i galleriet

Lones erfaringer med araucana:
"Efter et par år med lyse sussex, blandede dværghøns, welsumere og barnevelder fik jeg min første araucanahane. Han var gratis, men jeg var solgt!

Ad flere omveje og med et par tacklinger undervejs har jeg nu haft araucanaer i 6-7 år.

Det helt særlige ved araucana er de blågrønskalllede æg, oven i købet af pæn størrelse, i betragtning af, at hønsene egentlig ikke er ret store. Og der kommer pænt med æg, lige bortset fra november-januar.

Det gav lidt tiltrængt respekt i familien, at mine dumme høns ikke bare lagde æg, men æg med farve. Og når jeg fortæller om mine høns til andre, spidser de lige ørene en ekstra gang, når jeg henkastet fortæller, at jeg har påskeæg - året rundt!

Et andet særpræg ved racen som gumphøns er den manglende hale. Når man slagter, er der ingen gump at fjerne. Nogen mener, det får dyrene til at se amputerede ud, jeg synes mere, at hanerne får en særlig stolt, oprejst holdning. Og så bør dyrene have som minimum kraftige dun på siden af hovedet, helst rigtige fjer, der stritter vandret ud fra området omkring ørene og gerne bøjer smukt op over issen.

Racens væsen er sit eget, man fornemmer stadig urhønens instinkter, og de ruger først, når temperaturen er til det, men gør det så også gerne og er gode til at passe kyllinger. De er gode flyvere og skal holdes i en gård med net over, hvis man ikke vil have dem i hele haven - og naboens! Tamme bliver de nemt, så man må skubbe dem ind af døren for at komme til at fodre. Men dumme er de bestemt ikke, sammen med kyllinger af andre racer, er det hurtigt araucanerne, der tager føringen."

Indianer erfaringer med araucana:
"Jeg har Araucana, som lægger grønskallede æg.
En dejlig sød race. Kan nemt blive håndtamme.. Lægger en fin størrelses æg og et godt antal. Hanen er utrolig flot synes jeg. farven og glansen. Alle gæster påpejer dog ørekvasterne, som i de flestes øjne ser lidt spøjse ud. Jeg synes de ser fine ud."