pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Foder / Ensilage

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Ensilage som vinterfoder til høns

Af Morten Schmidt

En guide til ensilering af græs i lille målestok.

Inspireret af denne artikel: i Landbrugsinfo besluttede jeg mig i sommeren 2010 for at eksperimentere med at lave lidt ensilage af mit afklippede plænegræs til vinterfoder til hønsene.

Jeg ”googlede” en del på emnet og fandt stor inspiration i den måde man i ”græs-fattige” bjerg-egne i f.eks. Nepal, Pakistan og Kenya laver ensilage i meget lille målestok. Se f.eks. følgende sider:

http://da.wikipedia.org/wiki/Ensilage
http://www.smallstock.info/tools/feed/silage/lbs02.htm
http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PNADQ897.pdf

Efter at have læst lidt om emnet kom jeg frem til en metode som viste sig meget brugbar:

  1. Klip græsplænen med en græsslåmaskine med opsamler på. (både motorklipper og ”håndskubber” kan bruges)
  2. Et par "tømninger" af opsamleren (ca. 5-10 kg. græsafklip) puttes i en sort affaldssæk. Sækken er nu ca. 1/3 fuld (Pas på sækken ikke bliver for tung til at du kan bære den fra opbevaringsstedet til hønsehuset til vinter)
  3. En gammel støvsuger bruges til at suge al luften ud af sækken med græsset i. Herefter fylder græsset ca. 1/4 af sækken og er blevet til en kompakt mini "rundballe" på ca. 5-10 kg. dejlig nem at håndtere. (Det er meget vigtigt al luften bliver suget ud af sækken, ellers vil græsset rådne og være ubrugeligt som foder)
  4. Luk sækken godt og lufttæt. (Det er afgørende at indholdet i sækken er fuldstændig presset sammen og at sækken lukkes lufttæt – ellers vil græsset rådne og være ubrugeligt som foder! Man kan med fordel starte med at dreje den første sæk et par gange og derefter ”trække resten af sækken ned over sig selv” - billeder af dette kommer senere)
  5. Læg en ny sæk omkring og luk lufttæt. ( Hvis man igen lukker som i pkt. 4 vil man nu have 4 lag plastic omkring sin ensilage)
  6. Luk den yderste sæk lufttæt og gem pakken væk et sted hvor det er beskyttet mod sollys, mus og rotter. (Vælg opbevaringsstedet med omhu! Vælg et sted forholdsvis tæt på foderstedet (hønsehuset) og sørg for at ensilagen ikke ligger i vejen der hvor den opbevares)
  7. Vent 4-5 måneder og begynd at fodre med ensilagen. (Det er meget vigtigt at den enkelte ”pakke” bruges forholdsvis hurtigt og pakkes rimelig lufttæt efter hver brug. En pakke kan ca. holde sig 1 uge efter åbning. I varmere vejr vil holdbarheden nedsættes.

Ensilagen bruger jeg som tilskud til det øvrige foder i vintertiden. I den tid jeg har brugt ensilage har mine høns altid valgt ensilagen før kornfoderet. Jeg vurderer at jeg sparer ca. 50% af det konventionelle foder ved at give ensilagen som tilskud.

Hønsene har givet godt med æg hele vinteren og blommerne er dejligt mørkegule selvom det er vinter – muligvis pga. ensilagen.

Der kommer billeder til hele produktionsprocessen til sommer når jeg skal lave mere ensilage.