pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Avl / Skruk

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

En skruk høne er en høne der efter en periode med æglægning vil ruge æggene ud. Hun ligger fast på reden og kan vise tegn på agressiv adfærd. Dette for at beskytte sin rede, kommende kyllinger.

En høne kan ofte lokkes til at blive skruk. Enten ved hjælp af snydeæg, eller rigtige mærkede æg. Man lader en redefuld ligge tilbage. Når så at en høne har lagt sig og har ligget fast en lille uges tid skifter man æggene ud med de æg man vil have ruget ud. Alle æg samme dag, ellers vil kyllingerne ikke klække samtidig.

Nogle racer går aldrig skruk, mens andre skrukker det meste af sommeren.

Har man en flok høns der gerne skrukker, men ikke vil ruge mere ud eller af andre årsager ikke ønsker skrukhøns må man forberede sig på en tid med ofte besøg i hønsehuset. Reden fjernes. Der gøres så lyst som muligt og alle æg fjernes umiddelbart efter de er lagt. Har man fast installerede reder skal hønen tages af reden mange gange dagligt. Der kan godt gå lang tid før en ihærdig skruk opgiver.

Er du i tvivl om din høne er skruk, så tjek følgende:

  • Stik en finger hen til hendes hoved, puster hun sig op så alle fjerene står lodret op i luften og hun hakker og siger skrååååk - advarende. Ja så er det 1. tegn.
  • Hvis du løfter hende op og hun har tabt nogle fjer på brystet og er hun varm, ja så er det andet tegn (Høns får 40 i feber når de er skrukker).
  • Sætter du hende efterfølgende på jorden og hun pisker hen i reden igen - ja du har ret 3. tegn!
  • Er hendes kam også lidt mat - bingo! - du skal være bedste!
  • Et sidste og aldeles afskyeligt skrukketegn, er den kendte skrukkelort som er kæmpestor og lugter flere meter væk.