pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Avl / Befrugtning

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Befrugtning

Af Hanne Lottrup

Sætter man en ny hane ind I flokken, skal man være opmærksom på at der går noget tid, inden æggene er befrugtede.

Hvis en voksen hane sættes ind i hønseflokken, vil der under optimale forhold kunne være befrugtede æg dagen efter. Hvis parringen foregår indenfor en kort tid, vil den æggeblomme som er på vej ned i æggelederen kunne blive befrugtet. Resten af ægget, hvide og skal, behøver 26-26 timer til at blive dannet efterfølgende. Der er derfor brug for mindst 30-36 timer for at producere et befrugtet æg.

Hvis der i flokken er mange høner og kun én hane, vil det tage flere dage før parringen med alle hønerne er sikker. Det er derfor tilrådeligt at vente en 4-7 dage, før man begynder at tage rugeæg fra. Er hønsene et-års, bør man vente yderligere et par dage.

Se billede og beskrivelse af æglæggende dyrs reproduktionsorganer her (engelsk): Reproduktionsorganer - engelsk side (åbner i nyt vindue)

Hvis hanen dør eller fjernes fra flokken, vil hønerne forsat producere befrugtede æg i op til 4 uger efter, alt efter race - nogle gange endda endnu længere.
Hønerne har såkaldte sæd-depoter rundt om i æggelederne, som samler og gemmer sædceller til senere befrugtning. Dette er en naturlig overlevelsesmekanisme, til forsat produktion af befrugtede æg, selv når der ikke er en hane til rådighed.

Anskaffer man sig en ny hane, skal man være opmærksom på ovenstående, og vente omkring 3 uger inden, man kan forvente at nye kyllinger, vil være efter ham. Der kan dog stadig forekomme kyllinger fra den tidligere hane, nogle uger endnu. Fugle som kalkuner og svømmefugle kan gå i endnu længere tid og forsat lægge befrugtede æg uden en mage.