pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Anatomi / UdrugningOgOpdrætAfDværghønsekyllinger

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Udrugning og opdræt af dværghønsekyllinger

Af Helen Ørndorf

Inden vi starter med at stille rugemaskiner eller skrukhøns i gang er der et par ting vi lige skal have klaret først. Vil vi udstille og hvor. Her i Odder er udstillingen først på sæsonen, og jeg er derfor pisket til at lægge første hold kyllinger til meget tidligt. Der er forskel på racerne f.eks. skal en race som Kochin bruge op til 10 måneder til at blive fuldt færdige, mens en lille race som Hollandske dværge er færdige på 6-7 måneder. I almindelighed skal vi nok regne med at hanen i de fleste racer skal bruges 7-8 måneder for at have udviklet den rigtige type, fjerdragt og glans. Læg hellere dyrene til en måned for tidligt end for sent. Dommeren dømmer mere positivt hvis han står overfor et færdigt dyr.

Rugeæg

Før vi samler rugeæg, skal vi sørge for at avlsdyrene har mulighed for at producere nogle ordentlige rugeæg. Avlsstammerne skal passes omhyggeligt, fodringen og den daglige pasning betyder meget for dyrene trivsel. Giv dine dyr masser af grønt, spiret hvede er et billigt og nemt tilgængelig tilskud. Spiret hvede har et stort indhold af vitamin -E, der er vigtigt for befrugtnings evnen ved hanerne. Sørg for at rederne er lune og rene, saml æggene ind flere gange daglig, for evt. en anden til at samle ind mens du er på arbejde, hvis det er muligt. Vask aldrig dine rugeæg, er de snavsede rens dem forsigtigt med et stykke køkkenrulle, er de meget snavsede, så brug dem ikke som rugeæg, men brug dem i husholdningen. Æggene der er fundne i orden som rugeæg stilles i et køligt rum i en æggebakke, der kan hæves i den ene ende med en klods eller en gammel telefonbog. Rugeæg er bedst op til 10 dage gammel. Æg ældre end det kan give dårligt rugeresultat. Har jeg ældre æg tildeler jeg dem til en skrukhøne, det kan fint gå. Husk lige at bruge en gammeldags blyant til at skrive på æggene. Jeg bruger et avlsskema til at styre min avl, det kan frit kopieres og kan hentes her Avlskort

Kunstig rugning

I dag hvor vi næsten alle har fået vores egen rugemaskine, er det svært at skrive nogle generelle råd. Rugemaskiner er lige så forskellige som deres ejere. Følg brugsanvisningen til maskinen og lav en journal over dine resultater, tag ved lære af dine fejl, jeg har haft rugemaskine nu i 3 år og jeg er stadig i lære. Låner du en rugemaskine så husk at få at vide hvor i husets den skal stå. Det betyder meget for rugeresultatet hvilket lokale der benyttes. Jeg har ved flere tilfælde i den ældre fjerkrælitteratur stødt på påstanden "for tør rugning giver dårlig befjering. Jeg ved ikke om det er rigtigt, men det er meget vigtigt at holde den rette fugtighed i rugemaskinen. Følg luftblærens størrelse.

Naturlig udrugning

Det nemmeste og det mest naturlige er at bruge en skrukhøne. Der er stadig mange af de lidt tungere dværgracer, der er gode rugere. Jeg selv bruger dværg wyandotter, de er både gode rugere og pålidelige kyllingefører. En stor høne kan også bruges som skruk, men det er klogt at sætte kyllingerne under kunstig varme når de er klækkede. En stor race kan ved at skrabe i underlaget med lethed dræbe en lille dværghønsekylling, der med stor kraft bliver sparket bagud. Brug kun skrukhøns der er i god fodertilstand og fri for utøj. Reden skal være rummelig så hønen ikke skal udføre det totalt umulige gymnastiske nummer for at gå på reden uden at træde nogle af rugeæggene i stykker. Det bedste synes jeg er bunden af en stor 20 liters dunk fyldt godt op med sand og græstørv. Foran dunken lægger jeg en mursten som trædesten for hønen. Når æggene skal til at klække er det en god idé at varme et stort æg op i håndvarmt vand og lægge midt i rugeæggene. Det bevirker at skrukhønens tryk ikke bliver så hårdt på de små nyklækkede kyllinger. Skrukhønens mave skal holdes i orden, så undgår man beskidte æg. Giv ikke skrukhønen æglægnings foder, giv den et godt kornfoder med meget hvede. Grønt klippet i små stykker. Der skal være en sandkasse til det daglige støvbad. Der skal være plads til den daglige motion, der består af en skrigetur hvor hønen løber rundt med udbredte baskende vinger.

Kyllingernes første være sted

Jeg kan godt lide at bruge en kassekyllingemoder til mine bitte små kyllinger. Det er nemt at se til dem, og breder du aviser ud i bunden af kassen med en let lag sand blandet med noget grus, er det også nemt at gøre rent. Rul aviserne sammen og smid dem og det brugte sand ud. Som varme kilde bruger jeg en lille grisevarmer med en rød varmepærer i.

Temperaturen skal være

1.uge: 30-32 "
2.uge: 28-30 "
3.uge: 26 "
4.uge: 25 "
derefter til kyllinger er befjeret ca. 23 ".

Temperaturen skal måles ca. 5 cm over gulvet.Lyt til kyllingerne det er nemt at høre om de befinder sig godt. En let kvidrende pippen er et tegn på er de er tilpasse. Derimod et højt skrigende pippen ikke så godt, de fryser temmelig sikkert. Se efter om de klumper sig sammen i et hjørne. Tjek temperaturen en ekstra gang.

Kyllingerne første måltid

Det første døgn skal kyllinger ikke have andet end vand (Tilføjelse: det skader ikke at tilbyde foder). Der kan købes gode billige drikketrug specielt beregnet til små kyllinger, køb et par stykker så er det nemt at skifte ud hver dag, og der er altid et rent parat. Efter det første døgn skal de også have fast føde. Jeg bruger at starte mine kyllinger med en undulatblanding af en høj kvalitet. De får ikke andet de første døgn. Derefter går jeg over til at blande mere og mere færdigt kyllingefoder i. De får fintsnittet grønt fra 3 døgn. Jeg har en skål stående med en gritblanding tilsat noget knust grillkul. Der står tit en kylling og piller efter noget i skålen. Sørg for at kigge til kyllinger tit. Det er vigtigt de bliver startet godt. Det var lidt om at komme i gang med kyllingerne, er du usikker på om det du gør er godt nok eller har du bare lyst til at snakke lidt om fjerkræ, så tag kontakt på forum.