pekinese-rooks
Dansk Fjerkræ Forum
Menu Anatomi / Sporer

Dansk Fjerkræ Forum
Leksikon

Søg i leksikon

edit SideBar

Sporer

Af Hanne Lottrup

Sporen er en knoglet og forhornet ’udvoksning’ som sidder på indersiden af løbene hos voksne haner. Sporene er hanens våben.

På hanekyllinger, sidder anlægget til sporen som en lille knob, og efterhånden om dyret vokser, bliver knoppen større, hårdere, spidsere og begynder at bøje af.


Fig.1 Røntgenbilledet viser knoglen (A) med sporeknoglen (B) der stikker ud til siden. Sporen er omgivet af et hornlag (C). Sporeknoglen og det forhornede lag udgør sporen.

Fig.2 Fotoet viser løbet (benet) (A) og det forhornede lag på sporen (B). Det forhornede lag kan files ned, men som en tånegl, vil den blive ved med at gro og behandlingen bør gentages regelmæssigt.

I USA bruger man visse steder at bortoperere sporer, oftest mens hanen stadig er en kylling. Dette bruges dog – heldigvis – ikke i Danmark!

Jo ældre hanerne bliver, jo længere bliver sporerne, hvilket ikke er helt ufarligt for hønerne. Sporene kan blive sylespidse og skarpe som et barberblad. I svære tilfælde er det set, at haner i forbindelse med parringen, har beskadiget sine høner alvorligt, med dybe rifter langt ned i muskulaturen, eller med dybe stikhuller. Dette ses især ved de lidt tungere racer.

Man bør gøre det til en del af sin rutine, at holde øje med sine haners sporer og file eller klippe dem, hvis de bliver for lange. Man kan med held bruge en skævbidder og eller en grovfil fra værktøjskassen. Det er dog vigtigt kun at tage små bidder ad gangen, idet det vil bløde voldsomt, hvis man kommer for tæt på sporeknoglens nerver og blodforsyning – samtidig med at det vil gøre ondt på hanen.