Efter den senere tids debat om landbrugspakken og den øgede kvælstofudledning til de danske farvande er der måske en løsning på vej. I al fald er den anerkendte danske forsker og ph.d. i fjerkræfysiogmi,
Poul Try fra Videncenter for Sundhed og Fødevarer (Vifsof) meget optimistisk om nye og lovende resultater.
Det har vist sig at ænder, der fodres med specialsyrnet fløde fra den gamle danske husdyrrace, Rød Dansk Malkerace udskiller store mængder kvælstoffikserende bakterier, der kan bruges til at neutralisere kvælstoffet i danske farvande. Det er bakterier i familie med Rhizobium-bakterien, der omdanner kvælstof til urea, men den nye type bakterier fra ænderne er 100 gange mere effektive end Rhizobium-bakterien.
Poul Try er i gang med et pilotprojekt sammen med den erfarne opdrætter L. Estat på Lolland, der vil stå for opdræt af ænderne under kontrollerede forhold. L. Estat satser på 2 forskellige andetyper, som ser lovende ud. Dådyrfarvet indisk løbeand, som jo i dag bruges i rismarker i Asien og så den danske Sort Hvidbrystet And.

Poul Try forventer at ænderne skal opdrættes i flydende bure på særligt udsatte havområder, så de kvælstoffikserende bakterier som ænderne udskiller med afføringen bliver dumpet på det rigtige sted. Ænderne kan opdrættes på samme måde som fisk opdrættes i dag i havdambrug. Efter at ænderne er udvokset, vil de blive slagtet og solgt i butikker
Der er så store forventninger til projektet at interessenter allerede har dannet et selskab med navnet
Andbrug & Flødevarer, som vil stå for markedsføringen af de slagtede ænder, som jo primært er opvokset på syrnet fløde.
Specialkonsulent Tijane Pedersen fra Overløse Research Center for Speltsegment Markedsføring. (ORCSM) er meget begejstret for konceptet. Det indeholder en unik smag og interessant storytelling, som er helt afgørende for den fortsatte udvikling af danske fødevarer og hun spår ænderne fra Andbrug & Flødevarer stor kommerciel succes.