En kapun er en kastreret hane, hvor testiklerne er fjernet og en poulard en kastreret høne, hvor æggestok er fjernet- det sidste er det sværreste indgreb.
Kapeneringen foretages inden hanen bliver udviklet kam og hagelapper (8-10 uger/ 6-800 gr.). Der bruges svær eller mellemsvær race.
Hvordan :
Kyllingen fastholdes af en hjælper eller fastgøres på et bord og operationsfeltet plukkes fri for fjer, renses og desinficeres, hvorefter der lægges et 2 til 2½ cm. langt snit mellem de to nederste ribben og ved hjælp af en dertil indrettet tang fjernes forsigtigt de ved nyernes forreste ende liggende testikler, der er lig en bønne i størrelse. Såret, der læges efter 10-14 dages forløb lukkes med et par silketrådsting.
Ved kapunering undergår hanen sjælelig og legemlig en gennemgribende forandring, idet de mister deres kønspræg, bliver mere magelige, taber fyrighed, kønsdrift og lysten til at slås.
Det feminine i en kapuns karakter viser sig også deri at den ikke galer og kan tvinges til at ruge og passe kyllinger. Praktiseres forøvrigt ved at hælde snaps på dyret og tvinge den til at ligge på reden.
Taget fra bogen : Haandbog Fjerkræ avl bind III af W.A Kock.
Det siges at kødet skulle smage rigtigt godt.
Gudskelov er det forbudt herhjemme.