Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum Dansk Fjerkræ Forum
america.png Rosenbud.dk - Alt i tilbehør til høns

Nyeste

Forfatter Emne: ægge konsevering  (Læst 4046 gange)

0 Medlemmer og 1 Gæst læser dette emne.

Offline kristiank

  • Bruger
  • Indlæg: 2 831
ægge konsevering
« Dato: 20 Februar , 2013, 07:29 »
hej er der nogle af de lidt ældre her på forum, der har lagt æg i vandglas i derres unge år, jeg savner noget info, kan ikke finde maget på nettet andet end nogen der nævner det som en mulighed.

jeg vil igang med et forsøg med 15 æg,  tage de første 3 efter 2 måneder, 3 efter 3, osv /o

Offline Niels Kongsbak

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 146
Sv: ægge konsevering
« Svar #1 Dato: 20 Februar , 2013, 08:14 »
Hej Kristian, der er også andre måder at konservere æg på vil jeg mene.

man kan f.eks. røre æget med 5 % salt og fryse det sammenpiskede æg/salt. Kan bruges til brød og i madlavning.

Samme men med sukker i stedet for salt. Kan bruges til kager.

I øvrigt har æg 2 måneders holdbarhed på Grønland i køleboks (og kun ca. 1 måned i DK) men de er ikke spændende på sidste dagen........

Offline Helle Enevoldsen (josefineamanda)

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 745
Sv: ægge konsevering
« Svar #2 Dato: 20 Februar , 2013, 11:04 »
Er det saltning af æg på glas du mener?

http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=16899
Mvh. Helle
Familien består af:
1 mand og to døtre.
Store sorte Australorps, Gule Orpington, MEDK, 1.2 gæs,
4 hunde, 2 katte.

Susanne

  • Gæst
Sv: ægge konsevering
« Svar #3 Dato: 20 Februar , 2013, 11:34 »
hej er der nogle af de lidt ældre her på forum, der har lagt æg i vandglas i derres unge år, jeg savner noget info, kan ikke finde maget på nettet andet end nogen der nævner det som en mulighed.

jeg vil igang med et forsøg med 15 æg,  tage de første 3 efter 2 måneder, 3 efter 3, osv /o

Det lyder som et spændende eksperiment /o

Jeg gætter på, at vandglasmetoden efterhånden er afløst af dybfysermetoden. Men de sammenpiskede fra dybfryseren kan hverken bruges som spejlæg eller blødkogte, og det tror jeg, at dem, der er konserveret med  vandglas kan :)

Offline Helle Enevoldsen (josefineamanda)

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 745
Sv: ægge konsevering
« Svar #4 Dato: 20 Februar , 2013, 12:18 »
Nåhhh nu er jeg med. Jeg er sikker på at det står beskrevet i frk. Jensen Kogebog.
Men jeg kan ikke finde min ;)


Det var en dyd for husmoderen at økonomisere med mad og penge, og det afspejler sig i de praktiske råd, som ’Mad og Kvadrater’ giver. F.eks. hedder det om ’Præservering af æg’: ’Når Æggene er billige (Marts-April-Maj) kan man med stor Fordel købe et større Parti og præservere dem til Efteraars- og Vintermaanederne, hvor Priserne er saa høje på Æg, at mange Mennesker vanskeligt kan faa Raad til at bruge dette fortrindelige Fødemiddel paa denne Aarstid.’ I dag er der ikke mange, der tænker på, at æg dengang var en sæsonvare i forårsmånederne, hvor høns - og andre fugle - normalt lægger æg. Bogen anbefaler at opbevare æggene i vandglas, og jeg kan huske, at det var en praksis, som også min mor stadig benyttede i efterkrigsårene´

Mvh. Helle
Familien består af:
1 mand og to døtre.
Store sorte Australorps, Gule Orpington, MEDK, 1.2 gæs,
4 hunde, 2 katte.

Offline Gåsepigen

  • Bruger
  • Indlæg: 587
Sv: ægge konsevering
« Svar #5 Dato: 20 Februar , 2013, 12:23 »
Vandglas blev brugt til at præservere æggene henover vinteren, dengang køleskabe ikke fandtes.

I følge Dansk Husmoder Leksikon fra 1954 skal du bruge 1 del vandglas til 9 dele vand. Bland grundigt og læg nylagte, ubefrugtede æg i, så de er helt dækkede. Væsken stivner til gele i løbet af 1-2 måneder. Æggene skal opbevares så koldt som muligt og kan ikke anvendes til blødkogte æg.

Men hvorfor ikke bruge køleskab? Hvis æggene kommer i køleskabet lige så snart, de er lagt, kan de sagtens holde sig mindst 4-5 måneder.

Hviden er ikke så god til marengs o.l. som hvis det var helt friske æg, men til almindelig bagning og madlavning fungerer de fint.

De tørrer efterhånden ud, men hvis du pakker dem i plastic - film eller pose - så fordamper der ikke så meget fra dem. Jeg gætter på, at vandglasset virker på samme måde - det var dengang, der ikke fandtes plastic heller.

Blommen har også en tendens til at synke mod bunden. Den kan komme til at sidde fast i skallen. Hvis du vender æggene hver anden uge, kan du forebygge det.
1.0 Jensen - grå dansk mixgås fra 18. juni 2018
0.1 Magda - fin fransk Toulousegås fra juli 2020
2.0 huskat

Offline JNTS

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 1 334
Sv: ægge konsevering
« Svar #6 Dato: 20 Februar , 2013, 12:24 »
Kan et æg holde sig 4-5 måneder i køleskabet??  :o
Mange hilsner
Janni

Vildfarvede dværg Silker
Dværg Kochin

Offline Gåsepigen

  • Bruger
  • Indlæg: 587
Sv: ægge konsevering
« Svar #7 Dato: 20 Februar , 2013, 12:38 »
Kan et æg holde sig 4-5 måneder i køleskabet??  :o

Jeps. Jeg har endnu aldrig mødt et råddent æg. I øvrigt er det også sket for mig, at købe-øko-æg har nået den alder, før de er blevet brugt.
1.0 Jensen - grå dansk mixgås fra 18. juni 2018
0.1 Magda - fin fransk Toulousegås fra juli 2020
2.0 huskat

Offline kristiank

  • Bruger
  • Indlæg: 2 831
Sv: ægge konsevering
« Svar #8 Dato: 20 Februar , 2013, 12:49 »
gårepigen  ubefrugtede , hvad mon det gør

Offline Gåsepigen

  • Bruger
  • Indlæg: 587
Sv: ægge konsevering
« Svar #9 Dato: 20 Februar , 2013, 18:03 »
gårepigen  ubefrugtede , hvad mon det gør

Jeg tænker, at det igen har noget at gøre med mangelen på køleskab. Et befrugtet æg i vandglas kan muligvis begynde at udvikle sig, hvis det står for varmt.

Det er kun et gæt. Dansk Husmoder Leksikon forklarer det ikke.
1.0 Jensen - grå dansk mixgås fra 18. juni 2018
0.1 Magda - fin fransk Toulousegås fra juli 2020
2.0 huskat

Offline jes.l.h

  • Global Moderator
  • Indlæg: 2 026
Sv: ægge konsevering
« Svar #10 Dato: 20 Februar , 2013, 21:57 »
jeg så et program om dem der samler forråd til hvis usa gik af he..... til. Den ene smurte alle æg ind i madolie. De skulle kunne holde sig ca 6mdr sagde hun
S-K+B-K maran
Mookee i brun
Thüringer skjolddue i gul og sort
medlem af www.maranklub.dk

Offline Hyttemeier

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 116
  • He who is content, is rich
Sv: ægge konsevering
« Svar #11 Dato: 21 Februar , 2013, 18:18 »
Jeg skal lige se om ikke jeg kan få lavet en scanning fra min bog "Nutids mad og husførelse" af Carla Meyer. Den er skrevet i 1943 ;-) Der står noget om både vandglas og kalk, og en masse andet. Jeg kan måske få det gjort i aften, men lige nu sover min datter, og scanneren vækker hende bare. Hun har haft en hård dag med svømning, og skal også op midt i nat (hvad hun ikke plejer), fordi vi skal hente hendes far ved toget.
3.10 Gul-sortsømmet Orpington i stor
0.1 barn
0.1 huskatte

Offline kristiank

  • Bruger
  • Indlæg: 2 831
Sv: ægge konsevering
« Svar #12 Dato: 21 Februar , 2013, 19:05 »
hyttemier er det en størrer fil sende den på min mail kk@av6.dk

Offline Hyttemeier

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 116
  • He who is content, is rich
Sv: ægge konsevering
« Svar #13 Dato: 21 Februar , 2013, 20:41 »
Det skal jeg nok. Men det bliver desværre først imorgen. Jeg er nødt til at have en til at holde bogen. :-) Og han kommer først hjem fra Wales i nat jo.
3.10 Gul-sortsømmet Orpington i stor
0.1 barn
0.1 huskatte

Offline Stella Reece

  • Passiv bruger
  • Indlæg: 604
Sv: ægge konsevering
« Svar #14 Dato: 21 Februar , 2013, 22:25 »
Den grønne syltebog side 122. Til 125 æg: 1 liter vandglas 10 %, 9 liter vand. Æggene kan lægges ned ad flere gange, så længe blandingen er klar. Æggene skal være nylagte, hele og rene( ikke vaskede). En vandspand rummer ca 90 æg  ( det er jo nyttigt at vide.....). Når preserverede æg skal koges, prikkes et lille hul i hver ende & de pakkes ind i tyndt papir, da de ellers let koger itu. 
Gad vide, hvordan man fik det papir til at holde til en kogning?
« Senest Redigeret: 21 Februar , 2013, 22:31 Fra Stella Reece »